Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3261038 razy)

Gogo14, pokia i 56 Gości przegląda ten wątek.

Offline studio_lain

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #15465 dnia: Cz, 07 Listopad 2024, 15:19:18 »
nie wiem co to znaczy dla was infantylne :) Kasia wam napisała długi tekst :)
Kierujcie sie tym - Hobbit, Władca Pierscieni, Incal, Valerian

Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline Death

« Odpowiedź #15466 dnia: Cz, 07 Listopad 2024, 16:16:49 »
Moebius tak dobrze poradził sobie z Jimem Cutlassem (w sensie ze scenariuszem), że jestem spokojny o Altora.

Na razie tak z Lostem, żeby mi nie uciekła ładniejsza moim zdaniem okładka. Resztę będę polował w lepszej cenie, żeby znowu nie być frajerem. :)

Offline deFranco

« Odpowiedź #15467 dnia: Cz, 07 Listopad 2024, 16:30:29 »
Ja mam odwrotnie. Osoba scenarzysty kusi, ale rysunki odstręczają swoim infantylizmem.
Dokładnie. Rysunki jak ze starych książeczek z bajkami dla najmłodszych. Dla mnie koszmarek.
Nie byłbym w stanie przebrnąć. Po za tym tolkienowkie klimaty już dawno mi się przejadły. Ten tytuł odpuszczam.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline Takesh

« Odpowiedź #15468 dnia: Cz, 07 Listopad 2024, 16:35:26 »
Mi się podoba graficznie. Trochę Edena, troche Incal. A Moebius potrafi napisać dobry scenariusz, Ikar, Jim Cutlas. Jestem na tak.

Ale strasznie ciężko wybrać mi okładkę, skoro nie ma jednorożca. Czy któraś ma jakieś efekty, np dodatkową folię na jasnych barwach? Z których części są okładki, albo czy któraś jest okładką do wydania zbiorczego?

Offline dinogal

« Odpowiedź #15469 dnia: Cz, 07 Listopad 2024, 17:01:06 »
Wpadły na gildie pozostałe okładki z POMROKI oraz SHANE jakby ktoś chciał sobie połączyć z Altorem i Brygadą  :P

Offline nori

« Odpowiedź #15470 dnia: Cz, 07 Listopad 2024, 17:14:08 »
Właśnie mam podobne odczucia, kupuję co któryś tytuł StudiaLain, Altor mnie zaciekawił, ale nieco się go obawiam. Chętnie poczytałbym wpierw opinie tutaj na forum, i dopiero zdecydował o zakupie, ale wiadomo, zapewne wyprzeda się. I właśnie do mnie dotarło, że o ile życzę wydawcy jak najlepiej, to jednak taka forma wydawania jednak zaczyna mocno mnie irytować. Wolałbym jednak na spokojnie zdecydować...

Offline Dracos

« Odpowiedź #15471 dnia: Cz, 07 Listopad 2024, 17:22:31 »
nie wiem co to znaczy dla was infantylne :) 

Nie ma czaszek, mroku, krwi i zakapturzonych postaci ;) Niektórzy to takie smutasy, takie samo było jojczenie przy Zauroczonych że bajkowo że Disneyowsko jakby to był zarzut.

Offline starcek

« Odpowiedź #15472 dnia: Cz, 07 Listopad 2024, 18:00:26 »
Gdzieś się przewinęło, że docelowo miał to być komiks dla 12-14 latków, stąd pewnie ta cukierkowa stylistyka.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline arczi_ancymon

« Odpowiedź #15473 dnia: Cz, 07 Listopad 2024, 18:55:16 »
Moebiusa to ja bierę bez zadawania zbędnych pytań...

Offline studio_lain

« Odpowiedź #15474 dnia: Cz, 07 Listopad 2024, 19:17:30 »
Nie ma czaszek, mroku, krwi i zakapturzonych postaci ;) Niektórzy to takie smutasy, takie samo było jojczenie przy Zauroczonych że bajkowo że Disneyowsko jakby to był zarzut.

Nie pamietam czy sa czaszki ale kaptury krew i przemoc w drugiej czesci historii sa obecne :)

Vae Victis - druk

Offline studio_lain

« Odpowiedź #15475 dnia: Cz, 07 Listopad 2024, 19:25:23 »
Gdzieś się przewinęło, że docelowo miał to być komiks dla 12-14 latków, stąd pewnie ta cukierkowa stylistyka.

Bati co pisze we wstepie chcial stworzyc historie uniwersalna jak Tolkien przy Wladcy. Zrobil zarys. Wpadl Moebius i wszystko pozmienial zachowujac uniwersalnosc opowiesci. Przy hobbicie i wladcy bawia sie dobrze i mali i duzi i kazdy wyciaga cos innego. To co laczy Tolkiena i Moebiusa w tym komiksie to milosc do przyrody. Przy czym jak pisala Kasia tylko pierwsza trylogia to wariacja na temat wladcy. W drugiej Moebius juz jedzie w kierunku jakim znamy go z innych komiksow s-f.

Vae Victis - druk

Offline studio_lain

« Odpowiedź #15476 dnia: Cz, 07 Listopad 2024, 19:29:18 »
Właśnie mam podobne odczucia, kupuję co któryś tytuł StudiaLain, Altor mnie zaciekawił, ale nieco się go obawiam. Chętnie poczytałbym wpierw opinie tutaj na forum, i dopiero zdecydował o zakupie, ale wiadomo, zapewne wyprzeda się. I właśnie do mnie dotarło, że o ile życzę wydawcy jak najlepiej, to jednak taka forma wydawania jednak zaczyna mocno mnie irytować. Wolałbym jednak na spokojnie zdecydować...

Zyjemy w czasach google translator :) jest opini w necie calkiem sporo. Nie sadze by tytul poszedl przed premiera.

Vae Victis - druk

Offline starcek

« Odpowiedź #15477 dnia: Cz, 07 Listopad 2024, 20:43:56 »
Nie porównujmy eko-łopatologii Moebiusa znanej np. ze Świata Edeny z przesłaniem u Tolkiena. To jest zupełnie inna liga narracyjna.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #15478 dnia: Cz, 07 Listopad 2024, 22:36:55 »
A czymze sie to przeslanie rozni? ;)

Vae Victis - druk

Offline studio_lain

« Odpowiedź #15479 dnia: Pt, 08 Listopad 2024, 11:59:19 »
po jednym dniu Altora zeszlo 250! dzieki!

Vae Victis - druk