Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 2100316 razy)

Goka i 13 Gości przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #15300 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 14:24:49 »
Bractwo Kraba miał być hit, ale ludzie się przestraszyli tematyki
z tą pozycją to jestem zaskoczony Azymut tego samego artysty chyba dobrze schodził, cała seria miała drugie wydanie po tym jak przejął ją Kurc, a pierwszy tom to nawet dostał już kolejny dodruk ze zmieniona okładą, choć chyba Mechanicza ziemia i Sercożerca już takimi hitami nie były, a Kurc chyba zapowiadał ostatnio kolejny komiks tego rysownika

Offline volker

« Odpowiedź #15301 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 14:30:03 »
1,3,5

Offline studio_lain

« Odpowiedź #15302 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 14:38:26 »
Ja to prosty jestem, widzę fajną (dla mnie!) kreskę to kupuję! Tak jest z większością tytułów od Was (wspomniane CE czy Buttonman rysunkiem stoją).
Rysunek mi nie podchodzi to sobie odpuszczam - i było dokłądnie tak przy Opowieściach z czasów Kobry czy Bractwie Kraba. Wyjątkiem był Thorinth który graficznie średnio (delikatnie mówiąc) mi leżał ale historia mnie przekonała.

Tak więc (z mojego punktu widzenia któy o dziwo pokrywa się ze sprzedażą) może więcej klasycznej kreski a mniej udziwnionej? ;)

do tego wniosku tez juz doszedłem ;) ale czasem chcesz wydać coś co cie kręci a nie pasuje do trendu ;)
zobaczmy jak bedzie na poletku altor/w  cieniu/ caza
Plany Studia Lain - orientacyjne

Altor - grudzień
W cieniu Słońca - grudzień
Caza - styczeń
Bezprawie 1 - styczeń
Darkness - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #15303 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 14:40:26 »
z tą pozycją to jestem zaskoczony Azymut tego samego artysty chyba dobrze schodził, cała seria miała drugie wydanie po tym jak przejął ją Kurc, a pierwszy tom to nawet dostał już kolejny dodruk ze zmieniona okładą, choć chyba Mechanicza ziemia i Sercożerca już takimi hitami nie były, a Kurc chyba zapowiadał ostatnio kolejny komiks tego rysownika

zapowiedział, nawet też nad nim myślałem. Nos socjologa podpowiada mi, że ludzie uciekają jak mogą od takich lękowych tematów jak choroby itp, ale ponieważ temat dotknął moją rodzinę to bardzo chciałem to wydać

Altor - grudzień
Caza - styczeń
Bezprawie 1 - styczeń
Darkness - luty

Offline michał81

« Odpowiedź #15304 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 14:51:55 »
zapowiedział, nawet też nad nim myślałem. Nos socjologa podpowiada mi, że ludzie uciekają jak mogą od takich lękowych tematów jak choroby itp, ale ponieważ temat dotknął moją rodzinę to bardzo chciałem to wydać
może po prostu nie trzeba tego tak reklamować, bo jednak w założeniu jest to komiks przygodowy z elementami grozy, które są finalnie metaforą czegoś więcej, a co będzie zaskoczeniem dla odbiorcy

Offline eyesore

« Odpowiedź #15305 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 14:55:41 »
eyesore daj spokój, nie musisz się asekurować :) możesz zawsze mnie pytać :) ja nie odbieram pytań jako sugestie co mam robić ;)

w jednym i drugim przypadku jest ciężko
ale ostatnio w umowach jest taki kruczek, który pozwala zwiększyć nakład i wtedy dopłacić - oczywiście nie u każdego licencjodawcy -nie patrzyłem czy jest u humanoids - ale jak widać można zareagować
gorzej z drukarnia - tu są poważne schody - wycena, zakup materiałów, termin wydania itp
musiałbym przedsprzedaż robić tak 1,5 miecha wcześniej - i po 3 tygodniach decydować - i nadal mogło by to nie być skuteczne - są dwie fale sprzedaży - pierwsze dni po ogłoszeniu przedsprzedaży i pojawianie się tytułu realnie w sprzedaży - wiec jak widzisz dupa nie rozwiązanie :)
Może warto przy jakiejś jednej pozycji poekspermentować, takiej z potencjałem? I może faktycznie spróbować zrobić przedsprzedaż 1,5 miesiąc wcześniej? 

Offline studio_lain

« Odpowiedź #15306 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 14:58:47 »
nie Michał, nie zgodzę się - od początku do końca jest tu bardzo wyraźny temat lękowy
ta "przygodowość" to tylko projekcja
staram się być zawsze uczciwy z czytelnikiem - nie chce go zmuszać by się z czymś mierzył jeśli nie chce

a przy okazji rozważań w czym wtopić kasę - czyli kreska nierealistyczna :)
to mówicie ze chcielibyście te komiksy

Altor - grudzień
Caza - styczeń
Bezprawie 1 - styczeń
Darkness - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #15307 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 14:59:56 »
Może warto przy jakiejś jednej pozycji poekspermentować, takiej z potencjałem? I może faktycznie spróbować zrobić przedsprzedaż 1,5 miesiąc wcześniej?

moze tak zrobie z Darkness

Altor - grudzień
Caza - styczeń
Bezprawie 1 - styczeń
Darkness - luty

Offline Dracos

« Odpowiedź #15308 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 15:07:46 »
No chyba już z Alimem ustaliliśmy że jesteśmy na tak -.- Troll muszę pobuszować i zobaczyć jak to wygląda w środku, ale wstępnie na tak. Skydoll raczej nie dla mnie ale czuję że znalazłoby swoich odbiorców.

Edit: O ten Troll całkiem fajnie wygląda taka cartoonowata lekko kreska 6 albumów czyli jeden zbiorczak jestem na tak :)
« Ostatnia zmiana: Pn, 28 Październik 2024, 15:09:47 wysłana przez Dracos »

Offline rapr

« Odpowiedź #15309 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 15:08:49 »
nie Michał, nie zgodzę się - od początku do końca jest tu bardzo wyraźny temat lękowy
staram się być zawsze uczciwy z czytelnikiem - nie chce go zmuszać by się z czymś mierzył jeśli nie chce

Gdzie można wpłacać pieniążki?

Skydoll - tam wyszedł jeden tom, którego nie ma w wydaniu Egmontu, prawda? Choć Barbucciego zawsze kupię!
« Ostatnia zmiana: Pn, 28 Październik 2024, 15:11:57 wysłana przez rapr »

Offline michał81

« Odpowiedź #15310 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 15:11:13 »
rozumiem podejście, nie jesteś jedynym wydawcą który wydaje komiks z określonego powodu, kiedy czytelnicy pukają się w głowę i pytają "dlaczego?"

są cycki na okładkę, więc jestem na tak

Offline studio_lain

« Odpowiedź #15311 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 15:11:58 »
No chyba już z Alimem ustaliliśmy że jesteśmy na tak -.- Troll muszę pobuszować i zobaczyć jak to wygląda w środku, ale wstępnie na tak. Skydoll raczej nie dla mnie ale czuję że znalazłoby swoich odbiorców.

Edit: O ten Troll całkiem fajnie wygląda taka cartoonowata lekko kreska 6 albumów czyli jeden zbiorczak jestem na tak :)

sky doll to bylby pakiet - pierwszy tom zbieralby 1-4 albumy, 4 album po raz pierwszy po polsku, drugi tom zbieralaby te dodatkowe, premierowe historie stworzone przez roznych tworcow - bombowa rzecz :) polecam :)

Altor - grudzień
Caza - styczeń
Bezprawie 1 - styczeń
Darkness - luty

« Odpowiedź #15312 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 15:51:51 »
"Sky Doll" brałbym obowiązkowo, bo ten tomik Egmontu był świetny.
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

Offline nekro

« Odpowiedź #15313 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 15:59:56 »
Sky Doll 👍

Offline Pwlmzdl

« Odpowiedź #15314 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 16:45:43 »
Jestem dość świeży w temacie komiksów, ale wygląda na to, że najmniej wybredny biorąc po uwagę wszystkie inne media rozrywkowe/popkultury (muzyka, film, książki, gry). Czy to wynika z braku wyrobionego „co mi się podoba” czy z tego, że komiksy są takie fajne? Czytam teraz Ekho, Caze, Smerfy, Opowieści z Telguuth (BTW. polecam, ale to chyba niewiele znaczy patrząc na to co napisałem wcześniej) czy np. Akwilon lub Donżon i wiele innych.

PS. Ekho też by się przydał integral ;)