Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 2125788 razy)

Edgar, dinogal, Adolf, misiokles i 17 Gości przegląda ten wątek.

Offline studio_lain

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #15285 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 12:59:21 »
ja wiem chlopaki ze czasem nam sie wydaje ze cos bedzie hitem :)
ja do dzis nie umiem w te klocki, serio ;) czasem trafie, a czasem spudluje :)
bardzo bałem się CE, a było miłą niespodzianką
bardzo wierzyłem w Opowieści z czasów Kobry - i była dupa
Thorinth wydawał mi się pięknym i niezwykłym komiksem o zdrowiu psychicznym, ale nie zażarł
Bractwo Kraba miał być hit, ale ludzie się przestraszyli tematyki
Buttoman, byłem przekonany, że będzie schodził latami - hit
więc może nie nadaję się do tego biznesu ;)

do czego zmiarzam - nie jesteś w stanie przewidzieć tego co się wydarzy
cześć czytelników już to ma - za wyjatkiem chyba jednej historii - w magazynach - to ogranicza siłę nabywczą
Plany Studia Lain - orientacyjne

Altor - grudzień
W cieniu Słońca - grudzień
Caza - styczeń
Bezprawie 1 - styczeń
Darkness - luty

Offline vertogo

« Odpowiedź #15286 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 13:07:16 »
Czy Caza Studio Lain to jest ta sama Caza co w listopadzie wydaje Lost in time?

Online Sędzia

« Odpowiedź #15287 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 13:10:45 »
ja wiem chlopaki ze czasem nam sie wydaje ze cos bedzie hitem :)
ja do dzis nie umiem w te klocki, serio ;) czasem trafie, a czasem spudluje :)
Thorinth wydawał mi się pięknym i niezwykłym komiksem o zdrowiu psychicznym, ale nie zażarł
więc może nie nadaję się do tego biznesu ;)

do czego zmiarzam - nie jesteś w stanie przewidzieć tego co się wydarzy
cześć czytelników już to ma - za wyjatkiem chyba jednej historii - w magazynach - to ogranicza siłę nabywczą

Patrząc na powyższą listę wynika z niej konkretna prawidłowość. Twoją wypowiedź, że długo będzie dostępna powinna zatem prowadzić do wniosku, że cały nakład wyjdzie przed premierą ;)

Ale akurat myślę podobnie - moim zdaniem ludzie będą najpierw kupować Cazę z Lost in Time. Tak naprawdę powinniście poczekać z wydaniem aż Lost in Time wyda swój komiks. A potem można by nawet łatwiej oszacować nakład.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #15288 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 13:16:02 »
Czy Caza Studio Lain to jest ta sama Caza co w listopadzie wydaje Lost in time?

nie - LiT wydaje w dwóch tomach sagę Arkadii - inna bajka

Altor - grudzień
Caza - styczeń
Bezprawie 1 - styczeń
Darkness - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #15289 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 13:17:31 »
Patrząc na powyższą listę wynika z niej konkretna prawidłowość. Twoją wypowiedź, że długo będzie dostępna powinna zatem prowadzić do wniosku, że cały nakład wyjdzie przed premierą ;)

Ale akurat myślę podobnie - moim zdaniem ludzie będą najpierw kupować Cazę z Lost in Time. Tak naprawdę powinniście poczekać z wydaniem aż Lost in Time wyda swój komiks. A potem można by nawet łatwiej oszacować nakład.

nie chce mi się kombinować :) po prostu odpalam co jest gotowe ;)

Altor - grudzień
Caza - styczeń
Bezprawie 1 - styczeń
Darkness - luty

Online dinogal

« Odpowiedź #15290 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 13:36:53 »
nie - LiT wydaje w dwóch tomach sagę Arkadii - inna bajka

a ciekawości wiesz w jakiej ilości LIT wydaje?

Online Sędzia

« Odpowiedź #15291 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 13:37:46 »
nie chce mi się kombinować :) po prostu odpalam co jest gotowe ;)

Jasne, tylko jak LiT zejdzie na pniu to może się okazać, że to była stracona szansa na wyższy nakład.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #15292 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 13:40:38 »
tak wiem jakie beda naklady - ale to nie moje poletko wiec zostaje ta informacja u mnie :)
Swoją drogą LiT to świetny wydawca-człowiek, mamy fajną nić porozumienia :) Pomagamy sobie nawet w kontach z licencjodawcami :) To pokazuje, że nawet w krwiożerczym kapitalizmie można ocalić duszę ;) (zart taki )

Altor - grudzień
Caza - styczeń
Bezprawie 1 - styczeń
Darkness - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #15293 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 13:43:26 »
Jasne, tylko jak LiT zejdzie na pniu to może się okazać, że to była stracona szansa na wyższy nakład.

Ja ci powiem szczerze, że my tak średnio w ten sukces Cazy wierzymy ;) Podchodzimy asekuracyjnie :) Namawiałem Marcina, żeby puścił 2 tomy w pakiecie, ale jak widać go nie przekonałem ;) Ale zarówno LiT jak i my kochamy tego artystę. Dla mnie Gandahar, jego komiksy w HM to było jak otwarcie klapek w głowie.

Altor - grudzień
Caza - styczeń
Bezprawie 1 - styczeń
Darkness - luty

Offline LukCook

« Odpowiedź #15294 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 13:51:40 »
Z mojego laickiego punktu widzenia, Caza w obydwu wydawnictwach to będzie murowany hit. Klasyka ostatnio dobrze się sprzedaje a Caza to mistrzostwo. Dla SL pójdzie jak Button Man albo Kroniki Barbarzyńców.

Offline eyesore

« Odpowiedź #15295 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 13:56:11 »
Mam takie pytanie, bo kumam że jak już masz gotową pozycję i masz umowę na konkretną ilość sztuk z licecencjonodawcą i drukarnią, to na przykład nie możesz tego zmienić powiedzmy o +200 sztuk na 2 tygodnie przed premierą?

Wiesz, taka druga umowa, z jedną i drugą stroną, jak by Ci jakaś pozycja, powiedzmy w dwa pierwsze tygodnie przedsprzedaży zeszła w 50-60%, to wchodziła by w życie ta druga umowa gdzie mógłbyś dodrukować o te wspomniane 200 sztuk więcej. Pewnie drukarnia miała by większy problem z takim rozwiązaniem.

Żeby nie było, ja się nie wymądrzam, nie mówię jak masz prowadzić biznes itd tylko pytam bo zielonego pojęcia nie mam jak są do końca skonstruowane umowy.

Offline michał81

« Odpowiedź #15296 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 13:57:48 »
ja bym to jednak reklamował jako przygodowy komiks fantasy/syfy, pomimo tego, gdzie rozgrywa się akcja, bo jednak finalnie chodzi w nim o coś innego, wizulanie wg mnie wypada świetnie, interesujące postacie pierwszo jak i drugo planowe ze swoimi intrygami i motywacjami, szalona akcja i ciekawie wykreowany (zamknięty) świat plus Niuchacze, które są czymś wiecej niż maskotkami za jakie moga uchodzić na początku, zresztą Niuchacze w ciekawy komediowy sposób rozładowywują wiele wątków

Offline studio_lain

« Odpowiedź #15297 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 14:03:13 »
eyesore daj spokój, nie musisz się asekurować :) możesz zawsze mnie pytać :) ja nie odbieram pytań jako sugestie co mam robić ;)

w jednym i drugim przypadku jest ciężko
ale ostatnio w umowach jest taki kruczek, który pozwala zwiększyć nakład i wtedy dopłacić - oczywiście nie u każdego licencjodawcy -nie patrzyłem czy jest u humanoids - ale jak widać można zareagować
gorzej z drukarnia - tu są poważne schody - wycena, zakup materiałów, termin wydania itp
musiałbym przedsprzedaż robić tak 1,5 miecha wcześniej - i po 3 tygodniach decydować - i nadal mogło by to nie być skuteczne - są dwie fale sprzedaży - pierwsze dni po ogłoszeniu przedsprzedaży i pojawianie się tytułu realnie w sprzedaży - wiec jak widzisz dupa nie rozwiązanie :)

Altor - grudzień
Caza - styczeń
Bezprawie 1 - styczeń
Darkness - luty

Offline Dalthon

« Odpowiedź #15298 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 14:17:13 »

Ja to prosty jestem, widzę fajną (dla mnie!) kreskę to kupuję! Tak jest z większością tytułów od Was (wspomniane CE czy Buttonman rysunkiem stoją).
Rysunek mi nie podchodzi to sobie odpuszczam - i było dokłądnie tak przy Opowieściach z czasów Kobry czy Bractwie Kraba. Wyjątkiem był Thorinth który graficznie średnio (delikatnie mówiąc) mi leżał ale historia mnie przekonała.

Tak więc (z mojego punktu widzenia któy o dziwo pokrywa się ze sprzedażą) może więcej klasycznej kreski a mniej udziwnionej? ;)

Offline Dracos

« Odpowiedź #15299 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 14:20:39 »
No szkoda szkoda że to tak pilnowane jest przez licencjodawców i nie można dać wszystkich grafik :( W takim razie u mnie to tak wygląda:

3>1>5

Pierwszy raz się zastanawiam czy nie kupić więcej niż jeden egzemplarz, muszę chyba wsadzić głowę pod kran z zimną wodą bo to już zachodzi na chorobę ;)

Jak mogę wtrącić swoje dwa grosze to imo Caza to będzie taki hit jak Toppi z LiT i wy i oni będziecie mieli prośby o dodruk po jakimś czasie. Osobiście na Cazę żeby upolować swoją okładkę nr3 :P będę miał przypomnienie w tel coby nie zapomnieć usiąść przy kompie i zrobić zamówienie. Ostatni raz taki cyrk odstawiałem przy zamówieniu limitki drugiego tomu Strażników Masery żeby nie zostać z dwoma niepasującymi :)