Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 2125717 razy)

rrudy102, Martin Eden, Koora, simon84w i 13 Gości przegląda ten wątek.

Offline Zakrza

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #15225 dnia: Nd, 27 Październik 2024, 16:41:44 »
Znowu jakiś śmietnik w temacie robicie?

Co do wymarzonych serii milenialsów, fanów TM-SEMIC, to tak się składa, że należę do tego pokolenia. Otóż moje wymarzone serie zostały już w większości wydane lub zapowiedziane: Kryzys na Nieskończonych Ziemiach, Epici Spider-mana, Śmierć Supermana, Knightfall, nawet żółwie i Transformers wychodzą. Jakbym miał wymyślać co jeszcze bym chciał, to wspomniany Spawn, Batman vs. Predator, DC vs. Marvel, klasyczny Marvel 2099.

Więc nie, dla mnie Darkness czy Cyberforce nie są nawet w top10 wymarzonych serii, a ograniczyłem się tylko do tych z lat 90tych.

No, ale jak wyjdą, rozważę zakup. Wyglądają fajnie.

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #15226 dnia: Nd, 27 Październik 2024, 16:42:09 »
Jakby to ująć. Mnóstwo osób na takich forach uważa się za tych "niesprawiedliwie potraktowanych", "tych na których się uwzięto".

;D ;D

Tak tylko mówię.
Adar...Soul so pure...Perfect and beautiful. Yet still...A TRAITOR. Who the f...you think YOU ARE!? You think you can do ANYTHING YOU WANT!? KILL A GOD? A FU*KING GOD OF DARKNESS?! ARE YOU LOST YOUR MIND, BOY!?

Offline turucorp

« Odpowiedź #15227 dnia: Nd, 27 Październik 2024, 17:15:18 »
Jakby to ująć. Mnóstwo osób na takich forach uważa się za tych "niesprawiedliwie potraktowanych", "tych na których się uwzięto".
 ;D ;D

Tak tylko mówię.
Żeby nie było, bo widzę, że jakiś użytkownik już ma problem, prosiłem (kilkukrotnie) o kontynuowanie wątku w odpowiednim temacie  ::)
@Harlequinka, po co to sobie robisz?
Przedstawiłem ci weryfikowalne fakty, a Ty dalej lecisz w "bekę" o "niesprawiedliwie potraktowanych"? Na forach, które moderujesz, też uprawiasz taki swobodny lot, zamiast pilnować przestrzegania regulaminu? Słabo  :o
Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagi fhtagn.

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #15228 dnia: Nd, 27 Październik 2024, 17:26:06 »
Bardzo pilnuję. :D Ciesz się że nie pilnuję tego, bo takie robienie z siebie ofiary, marudzenie i podważanie kompetencji moderatorów już zostało by ukrócone.
Nie mówię żebym Ci dała bana. Usunęłabym po prostu posta. Inni mogli by cię zbanować lub permbanować. Ja tego nie robię.
Adar...Soul so pure...Perfect and beautiful. Yet still...A TRAITOR. Who the f...you think YOU ARE!? You think you can do ANYTHING YOU WANT!? KILL A GOD? A FU*KING GOD OF DARKNESS?! ARE YOU LOST YOUR MIND, BOY!?

Offline turucorp

« Odpowiedź #15229 dnia: Nd, 27 Październik 2024, 17:36:43 »
Bardzo pilnuję. :D Ciesz się że nie pilnuję tego, bo takie robienie z siebie ofiary, marudzenie i podważanie kompetencji moderatorów już zostało by ukrócone.
Nie mówię żebym Ci dała bana. Usunęłabym po prostu posta. Inni mogli by cię zbanować lub permbanować. Ja tego nie robię.
Moderator nie jest świętą krową, jeśli przez ponad tydzień nie reaguje na zgłoszone łamanie regulaminu, dopuszczając do propagowania treści zakazanych przez regulamin i generowanie niepohamowanego, masowego offtopu, to sam podważa swoje kompetencje. Jego obowiązkiem jest w pierwszej kolejności usuwanie takich postów, a nie udawanie, że nie widzi.
I jeszcze raz, na jakiej podstawie twierdzisz, że robię z siebie ofiarę? Zweryfikowałaś sytuację, czy tylko próbujesz generować offtop (żeby wyszło na Twoje)?  :P

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #15230 dnia: Nd, 27 Październik 2024, 17:40:49 »
Nie w Twojej gestii leży dokonanie takiej oceny. Moderatorzy i właściciele stron mają też masę innych rzeczy do roboty w życiu. Nie tylko sprawdzanie co 2 minuty o co kto ma ból swej zgrabnej dupki. :o

Offline turucorp

« Odpowiedź #15231 dnia: Nd, 27 Październik 2024, 17:52:24 »
Nie w Twojej gestii leży dokonanie takiej oceny. Moderatorzy i właściciele stron mają też masę innych rzeczy do roboty w życiu. Nie tylko sprawdzanie co 2 minuty o co kto ma ból swej zgrabnej dupki. :o
Rejestrując się na forum, zgadzam się na przestrzeganie regulaminu. Jeśli regulamin nie jest przestrzegany, to obowiązkiem admina i moderacji jest zareagowanie (sami wzięli na siebie ten obowiązek). Jako użytkownik mam pełne prawo oczekiwać, że osoby odpowiedzialne za forum, będą pilnować przestrzegania regulaminu (i polskiego prawa). Jeśli prze 9 dni (a nie przez 2 minuty!) forum nie jest przez nikogo moderowane, to to jest kpina. Jeśli treści łamiące zarówno regulamin jak i polskie prawo, pozostają w otwartym dostępie, to jest to kpina do kwadratu.
Wyjaśniliśmy sobie wszystko? Czy jeszcze chcesz coś naciągnąć w stylu "2 minuty"? Jeśli tak to proszę, nie tutaj  ::)
« Ostatnia zmiana: Nd, 27 Październik 2024, 17:54:30 wysłana przez turucorp »

Offline tomsawyer

• Polubień: 319
  • Żywych zwołuję, zmarłych opłakuję, gromy kruszę.
    • Rush Hemispheres
« Odpowiedź #15232 dnia: Nd, 27 Październik 2024, 19:44:11 »
Administrowałem kiedyś forum (związane z muzyką), gdzie do działów tematycznych wpadały takie off-topy jak tutaj. Dyskusja nabierała temperatury, szła obok tematu. Przeważnie dwóch aktorów i widownia (czasem ktoś się włączał na zasadzie dolania oliwy do ognia). Naturalnie moderatorzy próbowali rozstrząsać „spory”, ale zawsze któraś strona czuła się poszkodowana.  Posty lądowały w jakimś zbiorczym śmietniku, ale zaczynały tam eskalować i trzeba było ciąć. Oczywiście zawsze obie strony uważały się wtedy za poszkodowane i czasem trzeba było banować. Wpadliśmy na pomysł, żeby zrobić zahasłowany dział gdzie, na życzenie, użytkownik dostawał hasło i mógł sobie udowadniać swoje racje. Moderator nie zawracał sobie tym głowy. Szybko okazało się, że za wielu chętnych nie ma. Dlaczego? Ponieważ zbyt mała publika. Z perspektywy czasu widzę, że takie fora, gromadzące ludzi wokół wspólnej pasji, nie powinny być miejscem, gdzie tolerowane są jakiekolwiek zachowania wychodzące poza regulamin. I to bez rozstrzygania po czyjej stronie jest racja. Dlaczego? Ponieważ zdecydowanej większości to zupełnie nie obchodzi, a część wartościowych użytkowników (wliczając w to osoby, które włączą się do takiej pyskówki) zwyczajnie opuszcza takie fora. A to jest w dłuższej perspektywie szkodliwe. Zachęcanie stron do prowadzenia sporów na priv nie pomoże (hello world), ale jest prostsza metoda. Wycięcie postów, ostrzeżenie i ostatecznie permanentny ban. Z korzyścią dla wszystkich. Zapewniam, że nikt nie będzie płakał. No może poza kolegą z trzepaka. To forum przeglądają ludzie, dla których komiksy są odskocznią od codziennego życia. Chcą poczytać recenzje, poznać zapowiedzi wydawnictw, podyskutować o ulubionych seriach. Szkoda, że nie wszyscy potrafią to uszanować (hello world 2).
"Nie od razu Rzym zbudowano, oczywiście, z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."

Offline Adolf

« Odpowiedź #15233 dnia: Nd, 27 Październik 2024, 20:03:30 »
Więc nie, dla mnie Darkness czy Cyberforce nie są nawet w top10 wymarzonych serii, a ograniczyłem się tylko do tych z lat 90tych.

No, ale jak wyjdą, rozważę zakup. Wyglądają fajnie.

Chodzi o to, że Cyberforce to dla nas "coś nowego". A jak nowe to ekscytujące, z czułością pieszczące naszą nostalgię. Jest to tytuł, którego nie doświadczyliśmy, ale wydany teraz nabiera większej wartości niż gdyby był wydany kiedyś. Zakładam, że w Semicu utrzymałby się przez kilka numerów i tyle byśmy go widzieli. Ale teraz z tęsknoty za tymi straconymi latami, WYBRANE OSOBY, które czują ten klimat będą się nim delektować. Rysunki i styl wizualny okresu naszej młodości będą czule pieścić zmysły.

The Darkness to coś jeszcze innego. To dzieło co prawda nie uderzy w pasjonatów feelingu wczesnych lat 90, ale ciut późniejszego okresu. Przełom lat 90 i 00. Taki okres milenijny. Wtedy ludzie wymyślali teorie o końcu świata i nagle wszystko stawało się bardziej mroczne. Dla mnie idealnie. Jarałem się tym mrokiem i do tej pory tak mam. Wtedy oglądało się m.in. Blade'a, Kruka, Królową Potępionych, seriale jak Angel, Dark Angel, Moonlight, Witchblade (kaszana z aktorką pijaczką, ale i tak jarało), Charmed czy nawet Tajemnice Smallville. Wszystko wtedy było depresyjne i dzięki temu zyskiwało. Matrix, X-Meni, nawet Spider-Man. I podobnie jak z tym magicznym feelingiem lat 90, tak i ten okres został już dawno wygaszony, przez co raz mniej wymagające obrazy jak Twilight i... filmy MCU.

W obu przypadkach chodzi o poszukiwanie tego co przeminęło i już nie wróci. Ale jednak wróci w jakiejś formie. To, że nasz rynek komiksowy nie był wtedy wystarczająco rozwinięty teraz procentuje gdy wyławia się takie relikty.

Offline donT

« Odpowiedź #15234 dnia: Nd, 27 Październik 2024, 20:20:35 »
Napalic sie na cos, to jedno, ale takie dyrdymaly wypisywac? Motyla noga!
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Online Deepdelver

« Odpowiedź #15235 dnia: Nd, 27 Październik 2024, 20:36:53 »
Boli mnie tez serce ze z powodu produkcji filmu licencja na Danger Girl jest poza zasiegiem. Kochalem te komiksy w 90-ych.
Też kochałem Abbey Chase. Kupiłbym chętnie. :)

Offline Adolf

« Odpowiedź #15236 dnia: Nd, 27 Październik 2024, 20:54:56 »
Napalic sie na cos, to jedno, ale takie dyrdymaly wypisywac? Motyla noga!

Racja. Ludzie tu wchodzą jarać się dramami, a nie by czytać takie analizy jakiegoś anonima z forum. Już się nie odzywam.

Offline turucorp

« Odpowiedź #15237 dnia: Nd, 27 Październik 2024, 22:28:52 »
Racja. Ludzie tu wchodzą jarać się dramami, a nie by czytać takie analizy jakiegoś anonima z forum. Już się nie odzywam.

Oj tam, ludzie wchodzą tu i po to i po tamto ;)

Offline Zakrza

« Odpowiedź #15238 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 00:35:22 »
Chodzi o to, że Cyberforce to dla nas "coś nowego". A jak nowe to ekscytujące, z czułością pieszczące naszą nostalgię. Jest to tytuł, którego nie doświadczyliśmy, ale wydany teraz nabiera większej wartości niż gdyby był wydany kiedyś. Zakładam, że w Semicu utrzymałby się przez kilka numerów i tyle byśmy go widzieli. Ale teraz z tęsknoty za tymi straconymi latami, WYBRANE OSOBY, które czują ten klimat będą się nim delektować. Rysunki i styl wizualny okresu naszej młodości będą czule pieścić zmysły.
Dlaczego piszesz o sobie w liczbie mnogiej? Czy Twoje zaimki to "nasze, ich"? Rozumiem, że możesz być podekscytowany, ale nie musisz być od razu rzecznikiem całego pokolenia.

Vibe lat 90-tych jest fajny. Gdyby wówczas wydawał to Semic, brałbym teraz z sentymentu. Teraz, jeśli się zdecyduję, to bardziej dla rysunków i z założenia, że trafi to w moje gusta. Bo lubię amerykańskie superhero z lat 90'. Ale nie trzeba do tego dorabiać jakiejś ideologii, tworzyć peanów, wręcz poematy pisać, jak Ty to robisz.

Offline Adolf

« Odpowiedź #15239 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 00:54:17 »
Dlaczego piszesz o sobie w liczbie mnogiej? Czy Twoje zaimki to "nasze, ich"? Rozumiem, że możesz być podekscytowany, ale nie musisz być od razu rzecznikiem całego pokolenia.

Vibe lat 90-tych jest fajny. Gdyby wówczas wydawał to Semic, brałbym teraz z sentymentu. Teraz, jeśli się zdecyduję, to bardziej dla rysunków i z założenia, że trafi to w moje gusta. Bo lubię amerykańskie superhero z lat 90'. Ale nie trzeba do tego dorabiać jakiejś ideologii, tworzyć peanów, wręcz poematy pisać, jak Ty to robisz.

Ty mnie obrażasz, zgłaszam Cię adminowi ;)

Właśnie o tym piszę, że zaletą jest fakt, że to nie zostało wydane wcześniej. To wyjątkowa sytuacja, która nas może fajnie ubogacić i nie ma w tym żadnej ideologi i zaimków. Należymy do tego samego pokolenia to nie będę samolubnie pisać o sobie. Za dużo się doszukujesz woke. Lepiej przestań, bo naprawdę Cię zgłoszę adminowi  ;)