Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 2100433 razy)

Rzepcio (+ 1 Ukrytych) i 19 Gości przegląda ten wątek.

Offline Pinto

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #14985 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 02:11:04 »
pamietasz pana co rozdawal chleb? :)
Zły przykład wybrałeś. Ta łzawa historia została sprytnie rozdmuchana przez dziennikarzy i samego "poszkodowanego". Rozdawanie chleba było listkiem figowym, bo trudnił się głównie sprzedażą pieczywa na lewo, czyli był zwykłym przestępcą podatkowym. Skarbówka nie naliczyła mu kary za rozdawany chleb, tylko za lewiznę.

Offline michał81

« Odpowiedź #14986 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 06:21:31 »
Zasięgi FB (macie imponującą liczbę obserwujących) i forum sprawią, że fani komiksów i w szczególności Studia Lain ruszą na ratunek jeśli coś będzie zagrożone mielonką. A jeśli nie uratują, to przynajmniej się staraliście zrobić wszystko by do tego nie doszło. Arek niestety przyznał się do grzechów, zranił tym samym uczucia wielu osób, a co najgorsze - dał pożywkę hejterom Studia Lain. Ja Was rozgrzeszam, bo widzę mocne postanowienie poprawy. Niestety, tak emocjonalna akcja będzie wypominana jeszcze długo. Ludzie zapomną jeśli będziecie wydawać dalej świetne komiksy, a szczególnie dopasione The Darkness i inne perełki z Top Cow.
Sam wrzucałem info na FB (na grupach) o tym że kończy się licencja i będzie mielenie Brygady. Dam ci wybrany komentarz
Lain i to ich szczucie znikającymi nakładami. A niech se znikają
Było info o tym już w marcu, więc naprawdę to oburzenie jakie niektórzy teraz mają z tego pokazuje, że nie chodzi o mielenie a po prostu przywalenie się do wydawcy, który chyba powiedział więcej niż powinien jak ten świat działa. Proponuje na następnym spotkaniu Egmontu zapytać ile on mieli komiksów.
« Ostatnia zmiana: Pn, 21 Październik 2024, 06:47:35 wysłana przez michał81 »

Offline michał81

« Odpowiedź #14987 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 06:51:22 »
I teraz najlepsze: od  2022 roku wszystkie komiksy sprzedają się bardzo dobrze, nie widzę na razie żadnego kandydata na mielenie.
A Wiek Ewy nie będzie łapał się czasem za moment do milenia?

Offline turucorp

« Odpowiedź #14988 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 07:20:03 »
Naczytałeś sie Wikipedii.

Wydaje mi się, że już wystarczająco dużo przestrzeni zająłeś swoim offtopem w tym temacie.
Gwoli ścisłości, męczy mnie już wysłuchiwanie bzdur od małolatów, którym wydaje się, że Wikipedia jest jedynym źródłem informacji i że była "od zawsze". Prawicową propagandę i manipulacje proszę sobie prowadzić w innym miejscu i nie w stosunku do weteranów  ::)
Z tym "klientem" również EOT
Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagi fhtagn.

Offline volker

« Odpowiedź #14989 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 07:36:11 »
@MałaKasia Czy przekazujecie te obligatoryjne 17 egzemplarzy do bibliotek z wykazu, który wskazał turucorp zgodnie z ustawą?

To by rozwiązało problem z niektórymi komiksami, które chciałbym przeczytać, a są już kompletnie niedostępne na rynku pierwotnym o ile są udostępnione w tychże bibliotekach.

Offline hansior

« Odpowiedź #14990 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 07:42:55 »
Mam prośbę do admina - proszę wydziel tą dyskusję do osobnego wątku, bo to już dawno nie dotyczy bezpośrednio Studia Lain. Podejrzewam, że takie same dyskusje będą się pojawiały przy każdym jego nowym komiksie. To może bardzo zaszkodzić wydawnictwu. Myślę też, że przeniesienie offtopa zapobiegło by temu, żeby offtop był za każdym razem w tym temacie.
Nie rozumiem, czemu nie przeniesiono teraz, a przeniesiono offtop o tłumaczeniach komiksów. Wtedy to było dobre posunięcie, a sytuacja jest analogiczna.

Offline turucorp

« Odpowiedź #14991 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 07:53:51 »
To by rozwiązało problem z niektórymi komiksami, które chciałbym przeczytać, a są już kompletnie niedostępne na rynku pierwotnym o ile są udostępnione w tychże bibliotekach.

Było już wspominane, ale przypomnę, przekazanie egz. nie oznacza, że automatycznie zostaną wprowadzone do systemu i udostępnione.

Mam prośbę do admina - proszę wydziel tą dyskusję do osobnego wątku, bo to już dawno nie dotyczy bezpośrednio Studia Lain.

Nadmienię, że ta "dyskusja" od dłuższego czasu stanowi również wzorcowy przykład łamania regulaminu forum, więc raczej do kosza. I żeby nie było, cały czas proszę o zakończenie wątpliwej jakości offtopu, szczególnie, że jest to temat przeznaczony dla wydawnictwa.

Offline Czeczot

« Odpowiedź #14992 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 07:56:00 »
Sam wrzucałem info na FB (na grupach) o tym że kończy się licencja i będzie mielenie Brygady. Dam ci wybrany komentarz Było info o tym już w marcu, więc naprawdę to oburzenie jakie niektórzy teraz mają z tego pokazuje, że nie chodzi o mielenie a po prostu przywalenie się do wydawcy, który chyba powiedział więcej niż powinien jak ten świat działa. Proponuje na następnym spotkaniu Egmontu zapytać ile on mieli komiksów.

Cała ta gówno burza raczej dotyczy nie tego czy niszczą bo niszczą wszyscy ale czemu nie zrobią wyprzedaży przez zniszczeniem.

Offline volker

« Odpowiedź #14993 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 08:09:29 »
Było już wspominane, ale przypomnę, przekazanie egz. nie oznacza, że automatycznie zostaną wprowadzone do systemu i udostępnione ...
Tak wiem, ale dobrze wiedzieć czy jest w ogóle sens czego szukać w tych określonych bibliotekach.

Offline stab

« Odpowiedź #14994 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 08:10:51 »
Ale co Ciebie to interesuje? Widocznie to im się bardziej opłaca. Proponuję zainteresować się ile rzeczy jest dziennie wyrzucanych w spożywczakach, to jest dopiero ogromna skala, a nie papierki z obrazkami.

Offline turucorp

« Odpowiedź #14995 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 08:13:53 »
Tak wiem, ale dobrze wiedzieć czy jest w ogóle sens czego szukać w tych określonych bibliotekach.

Jasne. Niektóre z tych bibliotek mają spore czytelnie komiksowe (vide Biblioteka Śląska) i tam jest łatwiej, ale wiele boryka się z brakiem przestrzeni magazynowej, więc nawet wprowadzenie do systemu trwa wieki.

Offline Zakrza

« Odpowiedź #14996 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 08:19:29 »
Widzę, że już wjechały tematy polityczne. No grubo, grubo  :D

Największy wydawca, po 30 latach działalnością ma problem z oszacowaniem nakładów.
Studio Lain mieli komiksy, bo ma piwnicę zamiast magazynu.
Ongrys zaczyna serie, ale ich nie kończy.
Kolekcje drukują 4 strony na jednej.
Gdzieś jeszcze widziałem temat o upadłym sklepie komiksowym, gdzie właściciel płakał, że nie potrafi prowadzić interesu.

Jak to wszystko czytam, mam wrażenie, że cała branża trzyma się tylko na trytytkach. Aż się niesławne Wydawnictwo Fantazmagorie przypomina.

Całej dyskusji pewnie chętnie przyjrzałyby się psycholożki, socjolożki, tłumaczynie, a zapewne i niejedna ministra i aktywiszcze, ale generalnie nie ma co robić burzyska.

Mam nadzieję, że załagodziłem sytuację. Miłego dnia i smacznej kawusi.

Offline JakubM

« Odpowiedź #14997 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 08:20:42 »
Dokopałem się do głębokiego archiwum :-) - zdjęcie z 2019 roku.

Ciągle Wasz magazyn tak wygląda ? (hehe i te zielone skrzynki balkonowe :-) )

[/quote]

Offline hansior

« Odpowiedź #14998 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 08:20:58 »
Nadmienię, że ta "dyskusja" od dłuższego czasu stanowi również wzorcowy przykład łamania regulaminu forum, więc raczej do kosza.

Jeśli by poszła do kosza, to pojawiła by się tutaj ponownie przy kolejnym komiksie. Gdyby był osobny temat, kolejna dyskusja zaczęłaby się tam. Tak jest z tłumaczeniem komiksów.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #14999 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 08:38:47 »
To ja tu tak tylko nieśmiało i na marginesie przepraszam, że zapytałem o to mielenie i zapoczątkowałem tę bijatykę.

No i nadmieniam, że na Gildii nie ma już Opowieści z Telguuth w wersji z wampirzycą.
« Ostatnia zmiana: Pn, 21 Październik 2024, 10:27:54 wysłana przez Deepdelver »