Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 2100358 razy)

Offline volker

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #14955 dnia: Nd, 20 Październik 2024, 22:06:32 »
I dlaczego piszesz takie rzeczy?
Wszystko jest bardzo precyzyjnie napisane i wymienione:
https://www.bn.org.pl/dla-wydawcow/egzemplarz-obowiazkowy/liczba-egzemplarzy-obowiazkowych/
Dzięki za informację, muszę się zainteresować w jednej z wymienionych bibliotek jaki mają stan komiksów od SL i innych wydawców, których to komiksów nie udało mi sie kupić, a chętnie bym je poznał.

Offline Czeczot

« Odpowiedź #14956 dnia: Nd, 20 Październik 2024, 22:06:51 »

A czepialstwo i wymyślanie oskarżeń wypełnia sąsiednie sale tortur w tymże piekle.
Idziesz do bibliotek, które zlinkowałem w poprzednim poście i sobie sprawdzasz.
Jeśli nie ma, to masz prawo rozkręcać imbę.
Jeśli są, to wracasz tutaj grzecznie i przepraszasz za swoje zachowanie.
Zasady kultury osobistej są wpisane w regulamin forum, bezpodstawne szczucie nie powinno mieć tutaj miejsca.

A jest w regulaminie o czytaniu ze zrozumieniem? Zadałem pytanie czy są komiksy a nie napisałem że ich na pewno nie ma.

Offline Czeczot

« Odpowiedź #14957 dnia: Nd, 20 Październik 2024, 22:08:24 »
Co ty za insynuacje tu uprawiasz? Widzę że bardzo dupa boli o to mielenie niektórych.

Mnie nie. Ja jestem heteroseksualny ale jak ciebie to może w aptece znajdziesz coś do smarowania.

Offline michał81

« Odpowiedź #14958 dnia: Nd, 20 Październik 2024, 22:11:05 »
Faktycznie, główna ustawa nie precyzuje bibliotek, ale robi to wydany rok później załącznik. Jak mówiłem, nie wszyscy wydawcy się stosują do tego obowiązku, co widać po staraniach Biblioteki w Poznaniu.
Problem jest taki, że biblioteki też z opóźnieniem wciągają komiksy na listy. Nawet taki Krakres wysyła komiksy do bibliotek bo zmusza go do tego ustawa, a on ma mikroskopijne nakłady.

Offline parsom

« Odpowiedź #14959 dnia: Nd, 20 Październik 2024, 22:12:59 »
Wyjazdy zagraniczne też bukuję zawczasu, z rabatem.
I przejazdy pociągami.

Te dwa przykłady to akurat nie do końca - bo tutaj wraz ze zbliżaniem się terminu rabat maleje/znika.

Offline Murazor

« Odpowiedź #14960 dnia: Nd, 20 Październik 2024, 22:13:34 »
Dzięki za informację, muszę się zainteresować w jednej z wymienionych bibliotek jaki mają stan komiksów od SL i innych wydawców, których to komiksów nie udało mi sie kupić, a chętnie bym je poznał.
To jeszcze pamietaj o tym co wczesniej pisano - to, ze komiksy zostaly dostarczone do biblioteki nie znaczy, ze w bibliotece sie pojawia, czasami magicznie znikaja.

Offline turucorp

« Odpowiedź #14961 dnia: Nd, 20 Październik 2024, 22:16:02 »
A jest w regulaminie o czytaniu ze zrozumieniem? Zadałem pytanie czy są komiksy a nie napisałem że ich na pewno nie ma.

Nie „zadałeś pytanie”, tylko otwarcie napisałeś sugestię, że wydawnictwo tego obowiązku nie wypełnia.
Oprócz czytania ze zrozumieniem jest jeszcze umiejętność czytania „między słowami”, udawanie, że tak nie jest nie dodaje ci punktów w tej konwersacji.
Idziesz, sprawdzasz, wracasz z konkretami i kontynuujemy.
Bezpodstawne domysły zostaw sobie na wieczorne opowieści z kolegami od kieliszka.

Te dwa przykłady to akurat nie do końca - bo tutaj wraz ze zbliżaniem się terminu rabat maleje/znika.
Ale Ty nie pytałeś o mechanizm takich rabatów (w każdej sytuacji inny), tylko o przykłady takich rabatów w innych branżach.
Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagi fhtagn.

Offline Czeczot

« Odpowiedź #14962 dnia: Nd, 20 Październik 2024, 22:21:26 »
Bezpodstawne domysły zostaw sobie na wieczorne opowieści z kolegami od kieliszka.
Po pierwsze to za malutki jesteś żeby mi mówić co mam sobie zostawić.
Ludzie jak mają z czymś problem to starają się wytłumaczyć że inni też. Przykro mi nie pomogę ale współczuje.

Online MałaKasia

« Odpowiedź #14963 dnia: Nd, 20 Październik 2024, 22:24:30 »
Panowie, spokojnie, bardzo wiele z tego, co tutaj piszecie, wskazuje, że macie rację, ale niektóre argumenty są... czasami podawane na poparcie tez przeciwstawnych  :D

Jeśli chodzi o ceny, to jest to - jak już wcześniej pisałam - temat rzeka. Obecna sytuacja z wprowadzaniem na rynek dóbr kultury już z rabatem i to sporym (tak, to jednak ma znaczenie, @Czeczot, też bym chciała, żeby nie miało, ale ma :( ) jest patologią zaczerpniętą z rynku książki. Nie będę się rozpisywać; to jest naprawdę temat na jakąś prelkę z udziałem publiczności; liczę, że kiedyś coś takiego się uda.

Patologia dużego rabatowania na wejściu SL nie dotyczy. Nie rozwijam tematu, widać gołym okiem.

Rabatowanie jako próba ratowania towaru przed zniszczeniem MOŻE SIĘ odbywać, ale trzeba mieć do tego zaplecze, np. swoją stronę internetową (nie SL), sprzedawać na festiwalach w ten sposób (do niedawna nie SL) albo skontaktować się z podmiotem, który sprzedaje tanio - ja jestem przeciwna tej ostatniej opcji; już pisałam dlaczego. To NIE JEST rynek planszówek, który jest inaczej (imho lepiej) zorganizowany; to nie jest rynek gier video (też kompletnie inna bajka). To komiksy; swoista nisza; ogromnie relacyjny kawałeczek rynku.

Na koniec:
niszczenie komiksów odbywa się w momencie, gdy już nic się nie da z nimi zrobić - nie można ich sprzedać, bo wydawca nie ma już do nich praw; tym bardziej nie można ich oddać (umowa precyzuje niszczenie).
Tak, podejmowane są kroki zaradcze INNE niż oddawanie do bibliotek czy rozdawnictwo; jeśli jest taka możliwość, resztki nakładu można odprzedać po cenie likwidacyjnej zaufanej hurtowni. Mówimy o większych ilościach (nie o 20 sztukach do rozesłania po bibliotekach, co swoją drogą wiązałoby się z dużymi dodatkowymi kosztami). Ale też nie ma co liczyć, że hurtownia weźmie np. 300 sztuk danego tytułu, bo to jest jednak miejsce magazynowe.

Jeszcze raz powtórzę: każdy z Was ma dużo racji w tych poszukiwaniach, ale też - nie mając tego doświadczenia wydawniczego - możecie błądzić w temacie. Chętnie porozmawiam z Wami osobiście, bo to jest piękny temat, wymagający pogłębiania, jak najbardziej. Jeśli tylko kiedyś znajdzie się miejsce i czas podczas jakiegoś festiwalu :)
nieważne ile razy BezczelnaKasia wysmaruje elaborat w obronie wydawców.... Ważne są fakty. Patologia.

Offline turucorp

« Odpowiedź #14964 dnia: Nd, 20 Październik 2024, 22:27:12 »
Po pierwsze to za malutki jesteś żeby mi mówić co mam sobie zostawić.
Ludzie jak mają z czymś problem to starają się wytłumaczyć że inni też. Przykro mi nie pomogę ale współczuje.

Dostałeś ode mnie konkretne informacje i optymalne warunki, w oparciu o które ta rozmowa może być kontynuowana. Chamskie wyzwiska zostaw sobie dla współmieszkańców nory, z której wypełzłeś.
Jesteś na ogólnodostępnym forum dyskusyjnym, jeśli nie potrafisz się dostosować do zasad cywilizowanej konwersacji, to może powinieneś rozważyć oddalenie się w odpowiednim kierunku?
Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagi fhtagn.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #14965 dnia: Nd, 20 Październik 2024, 22:33:26 »
Chamskie wyzwiska zostaw sobie dla współmieszkańców nory, z której wypełzłeś.
Jesteś na ogólnodostępnym forum dyskusyjnym, jeśli nie potrafisz się dostosować do zasad cywilizowanej konwersacji.
Przecież ty też kompletnie nie potrafisz się dostosować do normalnej konwersacji. Sam zacząłeś pisać o kolegach od kieliszka, a potem poprawiłeś norą. Widzę, że wróciłeś po zbanowaniu i już rozpoczynasz cyrki. Weź  się chłopie ogarnij, a jak nie to spadaj.
« Ostatnia zmiana: Nd, 20 Październik 2024, 22:36:00 wysłana przez Raveonettes »

Offline michał81

« Odpowiedź #14966 dnia: Nd, 20 Październik 2024, 22:33:34 »
Ludzie jak mają z czymś problem to starają się wytłumaczyć że inni też.
No właśnie ludzie ci tu tłumaczą, a ty rzucasz jakimś insynuacjami. I zamiast pytać to piszesz post jakby był twierdzeniem, że wydawca robi coś co ci się tylko wydaje.

Offline Czeczot

« Odpowiedź #14967 dnia: Nd, 20 Październik 2024, 22:35:05 »
Jeśli chodzi o ceny, to jest to - jak już wcześniej pisałam - temat rzeka. Obecna sytuacja z wprowadzaniem na rynek dóbr kultury już z rabatem i to sporym (tak, to jednak ma znaczenie, @Czeczot, też bym chciała, żeby nie miało, ale ma :( ) jest patologią zaczerpniętą z rynku książki. Nie będę się rozpisywać; to jest naprawdę temat na jakąś prelkę z udziałem publiczności; liczę, że kiedyś coś takiego się uda.

Tak, to jest pataologia nie tylko rynku wydawniczego. Cena od której na starcie jest 30% rabatu. Po co?

Rabatowanie jako próba ratowania towaru przed zniszczeniem MOŻE SIĘ odbywać, ale trzeba mieć do tego zaplecze, np. swoją stronę internetową (nie SL), sprzedawać na festiwalach w ten sposób (do niedawna nie SL) albo skontaktować się z podmiotem, który sprzedaje tanio - ja jestem przeciwna tej ostatniej opcji; już pisałam dlaczego. To NIE JEST rynek planszówek, który jest inaczej (imho lepiej) zorganizowany; to nie jest rynek gier video (też kompletnie inna bajka). To komiksy; swoista nisza; ogromnie relacyjny kawałeczek rynku.

A tutaj kompletnie sie nie zgodzę. SL może sprzedać resztę nakładu np przez allegro  ogłaszając taką akcje tutaj czy FB. Jeżeli chodzi o rynek planszówek to takie akcie są często organizowane np w okolicy Black Friday gdzie wydawca gry dogaduje się z konkretnym sklepem na taką wyprzedaż. Promocja na FB i tyle, co zostanie niestety do zmielenia. Jakoś trudno mi uwierzyć że na rynku komiksowym jest to nie możliwe.

Offline michał81

« Odpowiedź #14968 dnia: Nd, 20 Październik 2024, 22:38:40 »
Tak, to jest pataologia nie tylko rynku wydawniczego. Cena od której na starcie jest 30% rabatu. Po co?
To pytaj Egmont, NSC, Nagle i tych wydawców co dają taki rabat.

A tutaj kompletnie sie nie zgodzę. SL może sprzedać resztę nakładu np przez allegro  ogłaszając taką akcje tutaj czy FB. Jeżeli chodzi o rynek planszówek to takie akcie są często organizowane np w okolicy Black Friday gdzie wydawca gry dogaduje się z konkretnym sklepem na taką wyprzedaż. Promocja na FB i tyle, co zostanie niestety do zmielenia. Jakoś trudno mi uwierzyć że na rynku komiksowym jest to nie możliwe.
Ale to nie jest rynek planszówek, co ci już wyjaśniono. Może ja zacznę porównywać rynek stalowy z komiksowym. Przecież to prawie to samo prawda? No nie jest to samo.

Offline Czeczot

« Odpowiedź #14969 dnia: Nd, 20 Październik 2024, 22:40:50 »
No właśnie ludzie ci tu tłumaczą, a ty rzucasz jakimś insynuacjami. I zamiast pytać to piszesz post jakby był twierdzeniem, że wydawca robi coś co ci się tylko wydaje.

Nadimpretujesz. Napisałem to już kilka razy, jeżeli chcesz moge to napisać jeszcze dowolną ilość tylko napisz jaka cie usatysfakcjonuje.