Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3249918 razy)

Offline Liarus

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #14610 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 12:22:22 »
Ja bym wolał jak w oryginale

Offline LukCook

« Odpowiedź #14611 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 12:41:40 »
Opowieści z Telguuth już do kupienia. Wziąłem regularną, najbardziej klimatyczna z tych 3.

Offline michał81

« Odpowiedź #14612 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 12:47:06 »

Czy ogólnie jest to komiks pod bardziej dojrzałego czytelnika czy nie? Czy młodzież, powiedzmy, 13 lat może spokojnie do tego zasiąść? Bo jeżeli poprzez nieocenzurowane przekleństw doszło by do ograniczenia potencjalnych kupujących, to wg mnie lepiej cenzurować, żeby komiks trafił do jak najszerszego grona (chociaż tutaj pewnie cena też zrobi swoje ograniczenie). Natomiast jeżeli komiks jest i tak dla dorosłych, to można zostawić - będzie bardziej mięsiście :)
Ile można w PG-13 można puścić przekleństw? Jedno? No to tu będzie zdecydowanie więcej.

Z tym dla dojrzałego czytelnika to bym dyskutował. To jest komiks skierowany zdecydowanie do nastolatków.

Z tym szerszym gronem to sprawa dyskusyjna. Obstawiam taką samą gównoburze jak w przypadku Weapon X, że nagle znajdą się jakieś zaspane niedźwiadki, które przespały możliwość zakupu.
« Ostatnia zmiana: Wt, 01 Październik 2024, 12:49:24 wysłana przez michał81 »

Offline LukCook

« Odpowiedź #14613 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 12:50:21 »
Z tym dla dojrzałego czytelnika to bym dyskutował. To jest komiks skierowany zdecydowanie do nastolatków.

Tylko nastolatków nie będzie na niego stać (opcja dwa tomy w zestawie), dlatego jestem za opcją bez cenzury.

Offline raurer

« Odpowiedź #14614 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 12:50:30 »
Przekleństwa odcenzurowane w przeciwieństwie do oryginału są w porządku, ale zgodna z oryginałem chirurżka okazuje się już abominacją. Wydawcy w Polsce mogliby robić tylko przedruki wydań oryginalnych, coby się nie narazić i żadnego burzyska nie sprowokować.

A przy okazji powtórzę pytanie, które wcześniej umknęło wśród innych wątków – jest jakaś szansa na Kris Kool Cazy przy okazji niedawnego wznowienia?

Offline michał81

« Odpowiedź #14615 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 13:35:56 »
Tylko nastolatków nie będzie na niego stać (opcja dwa tomy w zestawie), dlatego jestem za opcją bez cenzury.
Tak, ale finalnie może go spokojnie zdobyć. Uważasz że rodzice nie kupią mu takiego komiksu jak prosi? Albo nie dostanie w prezencie? Wg mnie trzeba brać taką rzecz pod uwagę. Pamiętam jak moi znajomi mieli uwagę do komiksu Owady i Dinozaury (zresztą jak później widziałem nie tylko oni), bo zarówno owady jak i dinozaury wyzywały tam się od głupków, co już nie pasowało rodzicom.

Offline Murazor

« Odpowiedź #14616 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 13:38:46 »
jak w oryginale

Offline studio_lain

« Odpowiedź #14617 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 13:46:34 »
ja generlanie jakby mnie ktos pytal to zostawilabym jak w oryginale, chociaz wiem, ze w ten sposob chcieli unikanac ograniczenia sprzedazy w usa
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline studio_lain

« Odpowiedź #14618 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 13:47:58 »
Przekleństwa odcenzurowane w przeciwieństwie do oryginału są w porządku, ale zgodna z oryginałem chirurżka okazuje się już abominacją. Wydawcy w Polsce mogliby robić tylko przedruki wydań oryginalnych, coby się nie narazić i żadnego burzyska nie sprowokować.

A przy okazji powtórzę pytanie, które wcześniej umknęło wśród innych wątków – jest jakaś szansa na Kris Kool Cazy przy okazji niedawnego wznowienia?

kiedys szukalem praw, ale z Cazy to wolalbym jeszcze cos innego wydac - ale tez tam pamietam byly klopoty z prawami

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Sędzia

« Odpowiedź #14619 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 13:53:27 »
ja generlanie jakby mnie ktos pytal to zostawilabym jak w oryginale, chociaz wiem, ze w ten sposob chcieli unikanac ograniczenia sprzedazy w usa

Generalnie jak w oryginale.

Chyba że autorzy potwierdzą, że woleli z przekleństwami i tak chcieli wydać, ale wydawca im to zmienił.

Offline wilk

« Odpowiedź #14620 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 13:55:07 »
Wola i intencja autora powinna być na pierwszym miejscu. Jeżeli dzieło zostało ocenzurowane wbrew jego woli to  powinno się je "odcenzurować". Jeżeli dobrowolnie zgodził się na cenzurę, to zostawiłbym tak jak w oryginale. W przypadkach wątpliwych również pozostawiłbym tak jak w oryginale.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #14621 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 14:15:27 »
jestem przekonany ze od razu to uwzgledniono ze wzgledu na nastoletniego odbiorce - ale jakby woleli autorzy scenariuszy to sie nie dowiem... nie przypominam sobie jednak prostestow - bo to jest nagminne przeciez w amerykanskich komiksach - tu jest nawet roznica - bo mozna od razu domyslec sie o jakie zle slowo chodzi typu F@#k. A zazwyczaj daja %$@#!!! cos w tym stylu :) takze byli odwazni na swoje czasy ;)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Liarus

« Odpowiedź #14622 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 14:26:01 »
Telguuth, zakupiona okładka limitowana A

Offline dinogal

« Odpowiedź #14623 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 14:51:06 »
Chcę widzieć Kurwy  :D a co do Sonaty czy Hellcop to oboętnie

Offline LukCook

« Odpowiedź #14624 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 14:51:33 »
Tak, ale finalnie może go spokojnie zdobyć. Uważasz że rodzice nie kupią mu takiego komiksu jak prosi? Albo nie dostanie w prezencie? Wg mnie trzeba brać taką rzecz pod uwagę. Pamiętam jak moi znajomi mieli uwagę do komiksu Owady i Dinozaury (zresztą jak później widziałem nie tylko oni), bo zarówno owady jak i dinozaury wyzywały tam się od głupków, co już nie pasowało rodzicom.

O jakich rodzicach tutaj mówisz? Tych, którzy będą polowali w przedsprzedaży w Gildii? Przecież jak Arek da przekleństwa bez cenzury to będzie ostrzeżenie na okładce i w opisie. Przy tak niskim nakładzie, nawet jak jakiś nastolatek namówi rodziców to będzie marginalna ilość.

Owady to komiks da dzieci, więc się nie dziwię. Przy goliźnie i eksplozji przemocy, przekleństwa w Darkness to naprawdę sprawa drugorzędna.