Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3259728 razy)

bocik, Midar (+ 2 Ukrytych) i 20 Gości przegląda ten wątek.

Offline dinogal

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #14475 dnia: Wt, 17 Wrzesień 2024, 19:02:37 »
(...)
A zagaduję tutaj, bo być może chcielibyście podzielić się opiniami na temat tego, co jeszcze możemy w tym zakresie ulepszyć – czyli w zakresie festiwali. Trochę się ograniczyliśmy, jeżdżę już tylko na wybrane imprezy (może niepotrzebnie?), cały czas kminię, w którą stronę to zmieniać…
Kasia #OverAndOut

Jak miło Cię słyszeć :) /?czytać? :o Moim zdaniem przy waszym modelu sprzedaży że większość nowych tytułów jest niedostępna nie możecie się pochwalić tym co macie najlepsze i ciężko nakłonić nowego czytelnika. ew jeśli już to przy takich większych eventach to raczej zbiorcze stoisko z kimś a solo to występy raczej jak w białogardzie przy CE gdzie promujecie nowy komiks np z autorem :)

Czekam na Twoją morderczą kołysankę ;)

P.S przepraszam za składnie ale ogarniam dwójkę dzieci jednocześnie i gotuje ;P

Online Adolf

« Odpowiedź #14476 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 06:21:59 »
Przy wolnych 10 minutach:
chciałabym po pierwsze się przywitać, po drugie bardzo, ale to bardzo serdecznie podziękować wszystkim, którzy się pojawili przy naszym stoisku na emefce!!!
Nie mieliśmy premiery, przywieźliśmy starsze rzeczy, ale mimo wszystko przychodziliście, oglądaliście, kupowaliście, a nawet jeśli nie, to przynajmniej pogadaliście – SUPERCENNE!
Jeżdżę na festiwale z komiksami Studia Lain między innymi dlatego, żeby zbierać od Was te informacje zwrotne i móc Wam przekazać plany odnośnie do konkretnych tytułów (o to są najczęściej pytania).
A zagaduję tutaj, bo być może chcielibyście podzielić się opiniami na temat tego, co jeszcze możemy w tym zakresie ulepszyć – czyli w zakresie festiwali. Trochę się ograniczyliśmy, jeżdżę już tylko na wybrane imprezy (może niepotrzebnie?), cały czas kminię, w którą stronę to zmieniać…
Szczerze powiem, że po tegorocznej emefce (pomimo bardzo dobrej sprzedaży i świetnego kontaktu z czytelnikami) poważnie zastanawiam się, czy powinniśmy się pojawić w przyszłym roku = czy w ogóle wspierać to wydarzanie (kwestia festiwalu w Łodzi to odrębny temat, nad którym już nie zamierzam się rozwodzić).
Będę wdzięczna za wszystkie głosy. I jeszcze raz bardzo dziękuję!
Kasia #OverAndOut

Witamy. Wpadnijcie do Poznania w maju :) Wiosna z wami będzie radosna.

Offline dreamer36

« Odpowiedź #14477 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 08:55:17 »
Slaina oczywiście wezmę - bardzo lubię - tak jak napisało SLain - proste, krótkie historyjki fantasy osadzone w bardzo ciekawie wykreowanym uniwersum. Do tego ogólnie poziom rysunkowy serii jest co najmniej dobry, a miejscami bardzo dobry.

Ale największą zaletą premiery Slaina jest fakt, że mamy odhaczoną kolejną premierę i coraz bliżej do ABC Warriors :) Dla mnie to jest premiera roku Studia i szczerze, to nie pamiętam, kiedy ostatnio tak bardzo nie mogłem się doczekać jakiejś premier :) Trzymam tutaj kciuki, żeby nie było żadnych opóźnień  ;D

Offline studio_lain

« Odpowiedź #14478 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 14:26:02 »
Tradycyjne pytanie ode mnie o okładki - która wersja zawiera wszystkie rysunki użyte na okładkach?

nie ma w srodku regularnej
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline studio_lain

« Odpowiedź #14479 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 14:26:38 »

Vae Victis - druk

Offline studio_lain

« Odpowiedź #14480 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 14:32:54 »
w ramach PR - z tematu o przeczytanych komiksach GURU

Ciemność - bardzo przyjemne dark fantasy. Czytając nie byłem zaskoczony - wątki są do przewidzenia, można rzec, że to taka standardowa historyjka, ale dzięki warstwie graficznej przyciąga oko tu i tam, przez co komiksu nie wertowałem szybko a cieszyłem się szczegółami na poszczególnych kartach komiksu. Podobało mi się. 8/10

Vae Victis - druk

Online Konrad

« Odpowiedź #14481 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 15:54:44 »
@studio_lain
Czemu wklejasz do tego tematu recenzję komiksu wydanego przez Egmont?  ;)
https://www.gildia.pl/komiksy/570913-ciemnosc

A przy okazji zapytam: miałeś może kiedyś na radarze do wydania jakiś komiks z rysunkami Servaina?
https://www.bedetheque.com/auteur-348-BD-Servain.html

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #14482 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 17:22:10 »
Przepraszam, że z takimi opóźnieniami, ale niestety takie warunki; odpowiadam chyba trochę nie po kolei, ale znowu - na szybko:

1. Najpierw naprawię swoją gigant wtopę, bo powinnam o tych podziękowaniach napisać od razu: WIELKIE PODZIĘKOWANIA dla Michała, bez którego po prostu by nas nie było na emefce – logistyka, pomoc sprzedażowa, zaopatrzenie żywnościowe i pewnie jeszcze inne rzeczy, które teraz mi nie przychodzą do głowy – to wszystko Michał; ogromne dzięki! (I przepraszam, że dopiero teraz).

2. @eyesore: Nigdzie nie znikamy, jeśli chodzi o festiwale; stały się już naszym standardowym punktem programu w wydawnictwie, acz niestety z wielu musieliśmy zrezygnować z prozaicznego powodu - nie były to rentowne wyjazdy. W tym roku byliśmy w Poznaniu, Białogardzie i Łodzi i tym samym zamknęliśmy dla Laina sezon festiwalowy 2024. Jeśli się uda, ja pojawię się też w Gliwicach (po raz pierwszy), ale już prywatnie (jako nepomatka Eryka K.); choć gdyby ktoś chciał porozmawiać tam o komiksach Studia Lain, to bardzo chętnie :)

@Adolf: Poznański Festiwal Sztuki Komiksowej 2025 jest u nas w planach; będziemy już po raz trzeci lub nawet czwarty na tej imprezie, jeśli tylko los pozwoli. Tak samo w planach jest Białogard Comic Con 2025. To na razie kolejna emefka stoi pod znakiem zapytania, na co składa się zarówno nieogarnięcie organizatorów w naprawdę dużej liczbie kwestii, jak i obecny kształt samego festiwalu (nieznacznie zaczyna przypominać Pyrkon, na który nie jeździmy z zasady).

3. @volker: Nagranie ze spotkania z José Rooseveltem w Białogardzie ma się pojawić jako pierwsze nagranie z atrakcji festiwalowych. Przypominam się co jakiś czas Marcinowi od BCC. Będzie :) Niestety tak to jest, jak się ma mnóstwo pracy; niektóre rzeczy po prostu dostają inny priorytet. Ale będzie na pewno, bo ludzie pytają.

4. @Necr09: Dziękuję za odpowiedź na moją odezwę :) Napisałeś, że dla Ciebie nasze stoisko w Łodzi to zawsze dodatkowa motywacja, żeby wziąć coś ekstra; i że bez stoiska = utrudniony dostęp do naszych pozycji. Rozwinąłbyś? A jeśli nie masz nic przeciwko, to chętnie przeniosłabym ten temat na priv. Staram się zbierać informacje zwrotne od czytelników, żeby kształtować sobie obraz tego, jak/dlaczego kupujecie nasze komiksy + gdzie, co Wam przeszkadza, co pomaga itd. Bardzo dużo wiem już na podstawie Waszych dotychczasowych wypowiedzi na forum.

5. @dinogal: Mordercza Kołysanka już się jawi na horyzoncie – tłumaczenie ma się pojawić jakoś w przyszłym lub kolejnym miesiącu; i na pewno będę chciała tutaj współpracować z Kubą Sytym nad tekstem (czy to wyjdzie? życie pokaże). Będzie to w każdym razie bodaj pierwszy kryminał w ofercie Studia Lain, co mnie bardzo cieszy!

W kwestii stoisk: uważam, że nasza obecność na festiwalach to jest po prostu część dbałości o kontakt z czytelnikami, której przejawem jest m.in. to, jak Arek prowadzi soszjale Studia Lain (niezmiennie jestem pod wrażeniem!). Poznań, Białogard i Łódź (o dziwo, ta ostatnia nie jest aż taka droga, jeśli nie bierze się stoiska zabudowanego i właśnie robi łączone stoisko z… starymi komiksami OMG! + zinami + używkami). Paradoksalnie w tym roku czytelnicy byli bardzo mocno zainteresowani starszymi tytułami SL – i to jest nasz cel. Nowości tak naprawdę kupujecie internetowo, a zdarza się, że ktoś coś odpuści, bo jest niepewny tytułu (czy to dla niego/niej). I ta obecność na stoisku pozwala komiks przekartkować, porozmawiać o nim (próbuję zawsze mówić, co myślę o danym tytule, nie ma „arcydzieł” i „hiperwybitnych” komiksów – poza CE, wiadomo  ;) ). Dlatego nie chcę tematu odpuszczać. Ale czy na pewno powinniśmy być w Łodzi za rok? No właśnie…

6. @Vision: temat zupy krabowej jakoś niedawno wypłynął na FB ;) JEŚLI pojawimy się w Łodzi za rok, liczę, że Michał dotrzyma słowa  ;D

I na koniec bardzo dziękuję za ciepłe przyjęcie na forum. Postaram się udzielać tylko w konkret sprawach/informacyjnie, żeby nie zaśmiecać wątku  :)

W kwestii komiksów z cartoonową kreską przypomnę tylko Tylera Crossa  ;) Więc ja również – podobnie jak i Arek – byłabym ostrożna…

Offline studio_lain

« Odpowiedź #14483 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 18:06:41 »
@studio_lain
Czemu wklejasz do tego tematu recenzję komiksu wydanego przez Egmont?  ;)
https://www.gildia.pl/komiksy/570913-ciemnosc

A przy okazji zapytam: miałeś może kiedyś na radarze do wydania jakiś komiks z rysunkami Servaina?
https://www.bedetheque.com/auteur-348-BD-Servain.html

Kuwa... racja. Sory! Ten tytul funkcjonowal u nas jako wlasnie ciemnosc. Zacmienie umyslu ;)

Mialem na liscie siloe swietne sf ale obawiam sie ze to bylaby klapa
« Ostatnia zmiana: Śr, 18 Wrzesień 2024, 18:08:33 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - druk

Offline rapr

« Odpowiedź #14484 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 18:18:16 »
W kwestii komiksów z cartoonową kreską przypomnę tylko Tylera Crossa  ;) Więc ja również – podobnie jak i Arek – byłabym ostrożna…

Jestem relatywnie nowy w komiksowie, możesz rozwinąć? Sam kupiłem wszystkie albumy, choć z drugiej ręki, bo były nie dostępne (trójkę kupiłem nowa)i bardzo sobie chwalę ten komiks. Fury + Bruno stworzyli naprawdę świetne historie, do których co jakiś czas wracam. Domyślam się, że ostatni tom jest nadal dostępny, bo nie ma już poprzednich dwóch
« Ostatnia zmiana: Śr, 18 Wrzesień 2024, 18:19:51 wysłana przez rapr »

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #14485 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 18:22:51 »
czy to prawda że w przyszłym roku będzie dostępna zupa krabowa na stoisku wydawcy?
Chryste Panie, Rodriguesa będą gotować!

Offline badday

« Odpowiedź #14486 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 19:06:39 »

Paradoksalnie w tym roku czytelnicy byli bardzo mocno zainteresowani starszymi tytułami SL – i to jest nasz cel. Nowości tak naprawdę kupujecie internetowo, a zdarza się, że ktoś coś odpuści, bo jest niepewny tytułu (czy to dla niego/niej). I ta obecność na stoisku pozwala komiks przekartkować, porozmawiać o nim (próbuję zawsze mówić, co myślę o danym tytule, nie ma „arcydzieł” i „hiperwybitnych” komiksów – poza CE, wiadomo ;) ).

No ja to właśnie miałem napisać. Na Małopolskim Festiwalu Komiksu w 2023r. rozmawiałem z Tobą o waszych starszych komiksach. Byłem pod wrażeniem, że nie zachwalasz każdego komiksu jakie to arcydzieło tylko wnikliwie opisujesz każdy tytuł. Dzięki temu mogłem szybko podjąć decyzję czy komiks jest w moim guście. (Przekartkowanie komiksu na stoisku też pomaga niezdecydowanym). Z tego co pamiętam kupiłem wtedy "Mistrzów komiksu. Szoki przyszłości". Sugerowałem, że jednak powinniście mieć choć kilka egzemplarzy nowości (specjalnie zachowanych na festiwal), by dodatkowo zachęcić klientów. Wtedy (MaFK 2023) to był okres, że wszystko wam sie wyprzedawało w preorderze i nie było żadnego nowego komiksu na stoisku.

Offline michał81

« Odpowiedź #14487 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 19:20:21 »
Sugerowałem, że jednak powinniście mieć choć kilka egzemplarzy nowości (specjalnie zachowanych na festiwal), by dodatkowo zachęcić klientów.
Na MFKiG była nowość. 15 sztuk Pomorki, wszystkie trzy warianty okładkowe. Problem polegał na tym, że raz przyszła osoba i wzięła wszystkie 3 warianty okładkowe. A potem.... przyszła druga osoba i wzięła jednorazowo wszystkie 3 warianty okładkowe. Przez co poszła od razu połowa tego co było przywiezione.

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #14488 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 19:28:47 »
Jestem relatywnie nowy w komiksowie, możesz rozwinąć? Sam kupiłem wszystkie albumy, choć z drugiej ręki, bo były nie dostępne (trójkę kupiłem nowa)i bardzo sobie chwalę ten komiks. Fury + Bruno stworzyli naprawdę świetne historie, do których co jakiś czas wracam. Domyślam się, że ostatni tom jest nadal dostępny, bo nie ma już poprzednich dwóch

Seria zażarła sprzedażowo po drugim tomie (pomimo pozytywnych recenzji jedynki), przez co jego nakład został zaniżony. Trzeci tom jest nadal dostępny.
Na stoisku będąc, przekonać zupełnie randomową osobę czytającą komiksy do tego komiksu - graniczy z cudem. Najczęściej problemem są... rysunki. Niewiele też daje tłumaczenie, że można mieć z nimi problem, ale później, po kilku stronach lektury, ciężko wyobrazić sobie, że to mógłby rysować ktoś inny, w innym stylu...

Z ciekawostek: pierwszy tom Tylera Crossa - nakład: 800. Kolejne tomy miały niższy nakład.

Offline Death

« Odpowiedź #14489 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 21:51:22 »
Tyler Cross to zajebisty komiks. Jeśli ktoś nie ma, to powinien ten błąd nadrobić.