Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3261127 razy)

Dalthon, Gogo14 (+ 2 Ukrytych) i 61 Gości przegląda ten wątek.

Offline Czeczot

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #14010 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 17:51:21 »
No, dodalem wyzej - slyszales np o podatku dochodowym, vat 7? Zus? Pomijajac ze piszesz brednie o kosztach druku i licencji. I obecnie by wyjsc na zero to jest ponad 500 szt. Ale to dotyczlo druku i licencji. Wiem jedno z checia bym tyle zarabial. Zachecam zebys sam to sprawdzil. Serio. Zadziwiajace ze sie ludzie do robienia tego bixnesu jakos nie garna.

Odpisałem Ci w prywatnej wiadomości odnośnie różnic między dokumentem VAT7 a podatkiem VAT itd. Pewnie nikogo tutaj to nie interesuje. Ja zostanę przy swoich wyliczeniach ty masz inne. Ty mi nic nie udowodnisz ani ja tobie bez dokumentów księgowych.

Offline Czeczot

« Odpowiedź #14011 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 17:54:06 »
Wnioskowanie z tego, że a) nie dają rabatu w przedsprzedaży albo minimalny, a potem to chyba najwięcej było 10% oraz b) nie mają promocji na komiksy SL z większym rabatem.
Inaczej rzecz ujmując, gdyby mogli dawać rabat, to by dawali.

Z tym się nie zgadzam skoro tylko oni maja te komiksy w ofercie i dosyć często sprzedają całość w przedsprzedaży to po co dawać rabat? Rabatem zachęcasz jak ci leżą na magazynie albo z kimś konkurujesz.

Offline komiks

« Odpowiedź #14012 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 17:57:51 »
Wnioskowanie z tego, że a) nie dają rabatu w przedsprzedaży albo minimalny, a potem to chyba najwięcej było 10% oraz b) nie mają promocji na komiksy SL z większym rabatem.
Inaczej rzecz ujmując, gdyby mogli dawać rabat, to by dawali.

Było 20% i to niedawno.

Na Gildii 20% obniżki na Bezprawie 2
Polecam jeśli ktoś ma pierwszą część, bo komiks świetny.
limitowana A, limitowana B

Ja zostanę przy swoich wyliczeniach ty masz inne. Ty mi nic nie udowodnisz ani ja tobie bez dokumentów księgowych.
LOL koleś tłumaczy wydawcy ile ten ma wydatków w swoim wydawnictwie.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Czeczot

« Odpowiedź #14013 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 18:12:38 »
Było 20% i to niedawno.
LOL koleś tłumaczy wydawcy ile ten ma wydatków w swoim wydawnictwie.

Przecież moje wyliczenia zgadzają się z tym co wydawca napisał wcześniej. Jak sprzedadzą połowę to wychodzą na zero. Czego tutaj nie rozumiesz? Teraz podaje inne ilości. Równie dobrze może za godzinę napisać że jak sprzeda 700 to wychodzi na zero.

Offline Czeczot

« Odpowiedź #14014 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 18:35:25 »
I żeby nie było od zysku trzeba zapłacić podatek dochodowy no 15% ryczałtowy jak wydawnictwo. Trzeba też zapłacić ZUS . ZUS 1550 i 9% składki zdrowotnej więc rzeczywiści to co wydawcy zostaje na rękę jest pomniejszone o te kwoty obojętnie czy wychodzi na zero przy 400 czy 500 kopiach.
Ale jak dla mnie dalej to ciężko nazwać hobby

Offline turucorp

« Odpowiedź #14015 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 19:26:30 »
Z tym się nie zgadzam skoro tylko oni maja te komiksy w ofercie i dosyć często sprzedają całość w przedsprzedaży to po co dawać rabat? Rabatem zachęcasz jak ci leżą na magazynie albo z kimś konkurujesz.

Urok bycia "świerzakiem" w komiksowie.
Polityka sprzedażowa Gildii, od zawsze opierała się na obniżeniu własnej marży. Ponieważ najczęściej biorą towar bezpośrednio od wydawców, mogą "urwać" to, co było przewidziane na hurtownię. Kiedy wydawca nie przewiduje szerokiej dystrybucji za pomocą hurtowni, nie wlicza marży hurtowni do ceny okładkowej. Gildia ma wtedy mniejsze pole manewru.
To nie ma nic wspólnego z zachęcaniem do kupowania zaległości z magazynu.

Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #14016 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 19:27:16 »
Star nie pisz do mnie na priv.

Naprawde chyba robie cos zle bo zamiast w bloku mieszkac powinienem miec juz wille :) oj chlopie chlopie

Ps. Sl jest vatowcem nie ryczaltowcem. Czekam na kolejne analizy :)
« Ostatnia zmiana: So, 17 Sierpień 2024, 19:48:14 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline Sędzia

« Odpowiedź #14017 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 19:47:24 »
Z tym się nie zgadzam skoro tylko oni maja te komiksy w ofercie i dosyć często sprzedają całość w przedsprzedaży to po co dawać rabat? Rabatem zachęcasz jak ci leżą na magazynie albo z kimś konkurujesz.

1. Nie tylko oni mają komiksy SL w ofercie
2. Gildia ma taką politykę, że zawsze daje rabat, jeśli jest z czego, bo opiera działalność na szybkiej sprzedaży. Wystarczy choć trochę poobserwować sposób w jaki prowadzą sprzedaż i robią promocje.

Było 20% i to niedawno.

To trochę inny przypadek, bo ja mówię o systemowym dawaniu rabatów na każdy komiks, a nie na wyjątkowe przypadki. Tutaj mamy 2 tom komiksu gdzie tom 1 jest wyprzedany, nikt tego już prawie nie kupuje, bo kto miał kupić to już kupił. I jeśli im leży kilka sztuk na magazynie, to mogą zejść z zarobkiem żeby się pozbyć. Przypuszczam że mają jeszcze 10% czy 5% zarobku.

Offline Czeczot

« Odpowiedź #14018 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 19:49:58 »
Stary jestes naklepszym komediantem od dluzszego czasu i nie pisz do mnie na priv. Jaki ryczalt jestem vatowcem ;)))

Naprawde chyba robie cos zle bo zamiast w bloku mieszkac powinienem miec juz wille :) oj chlopie chlopie

Ty naprawdę prowadzisz firmę?
Co ma ryczałtowy podatek dochodowy wspólnego z byciem podatnikiem VAT?
https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/00263
Nie rozróżniasz podatku dochodowego od vatu? Oczywiście możesz płacić podatek dochodowy wg normalnych zasad. Mam nadzieję że nadarzasz?

Nie rozumiesz czym jest VAT. VAT to nie są twoje pieniądze, to nie jest twój koszt. Ty tylko płacisz lub odzyskujesz różnice.
Płacisz podatek VAT a nie VAT7. VAT7 to nazwa dokumentu.Jakim cudem prowadzisz działalność skoro nie masz o tym pojęcia. Nie rozumiesz podstawowych pojęć.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #14019 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 19:54:23 »
Stary to uzywasz w takim razie okreslen ktorych nie rozumiesz.

Cytuje. trzeba zapłacić podatek dochodowy no 15% ryczałtowy jak wydawnictwo.

A teraz przeczytaj to.
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-ryczalt-czy-vat&ved=2ahUKEwiLlraJzPyHAxU8AhAIHQfvK8EQFnoECB0QBQ&usg=AOvVaw1Aak1JlRLBkrPg7O2btzLS

Dobra ja odpuszczam. Dzieki bylo zabawnie :) czekam na twoje wydawnictwo. Kos szmal na komiksach. Zastanow sie tylko czemu inni wydawcy ksiazek jakos sie nie garna albo szybko wycofuja. A przy okazji nie wydasz komiksu bez goscia od skladu. Wpisz w koszta. Tak tam rada na start twojego wydawnictwa :) tumacze, redaktorzy i korektorzy bede kosztowac cie tez wiecej niz myslisz, na tak dobre ceny druku nie licz. I wreszcie koszta licencji i plikow tez moga cie zaskoczyc. A jak juz wydasz pierwszy komiks obiecuje ze znow pogadamy ok?
« Ostatnia zmiana: So, 17 Sierpień 2024, 20:03:23 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - druk

Offline Czeczot

« Odpowiedź #14020 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 20:01:43 »
Stary to uzywasz w takim razie okreslen ktorych nie rozumiesz.

Cytuje. trzeba zapłacić podatek dochodowy no 15% ryczałtowy jak wydawnictwo.

A teraz przeczytaj to.
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-ryczalt-czy-vat&ved=2ahUKEwiLlraJzPyHAxU8AhAIHQfvK8EQFnoECB0QBQ&usg=AOvVaw1Aak1JlRLBkrPg7O2btzLS

Jak już wyżej wspomniano ryczałt i VAT są dwoma różnymi podatkami. Ryczałt jest odmianą podatku dochodowego, natomiast VAT jest podatkiem od towarów i usług, który - co ciekawe - nie zawsze musi być przez przedsiębiorcę rozliczany. Ustawodawca w zakresie tym przewidział bowiem szereg zwolnień. Opodatkowanie VAT-em jest niezależne od stosowanej przez przedsiębiorcę formy opodatkowania podatkiem dochodowym. Sprawdźmy, kto i kiedy powinien stosować ryczałt oraz VAT.

Zobacz więcej: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-ryczalt-czy-vat

Naprawdę tego nie rozumiesz? Co ma wspólnego podatek VAT od wybranej formy płacenia podatku dochodowego. Ja Ty liczysz marżę tak jak rozumiesz przepisy podatkowe to rzeczywiście możesz to robić hobistycznie. 

No ale czego oczekiwać od miłośnika Punk-o Polo

Offline studio_lain

« Odpowiedź #14021 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 20:07:07 »
Juz ci wyzej napisalem. Dzialaj brachu.

Ostatnie zdanie przejdzie do historii. Widac ze nie wiesz nic o lain. :)

I jescze raz napisze lain jest vatowcem nie jest ryczaltowcem. Ksiegowosc ci wytlumaczy roznice w praktyce. Takich okreslen sie uzywa. Prosciej. Nie jestesmy ryczaltowcem.
« Ostatnia zmiana: So, 17 Sierpień 2024, 20:19:04 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - druk

Offline komiks

« Odpowiedź #14022 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 20:09:48 »
To trochę inny przypadek, bo ja mówię o systemowym dawaniu rabatów na każdy komiks, a nie na wyjątkowe przypadki. Tutaj mamy 2 tom komiksu gdzie tom 1 jest wyprzedany, nikt tego już prawie nie kupuje, bo kto miał kupić to już kupił. I jeśli im leży kilka sztuk na magazynie, to mogą zejść z zarobkiem żeby się pozbyć. Przypuszczam że mają jeszcze 10% czy 5% zarobku.

Po pierwsze nie leżakuje im kilka sztuk w magazynie, dane z marca:
Bezprawie 2    700  - 120 zostało

Ja pisałem tylko o Bezprawie 2, ale rabat  był też na:

Do tego Mazeworld, Aberzen, Spetentryon, SOLO też w rabacie -20% :)

W tej chwili jest 0% rabatu na wymienione komiksy oprócz Solo, który ma rabat 6%.
Jak to ma się do Twojej teorii?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Alienus66

« Odpowiedź #14023 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 20:11:40 »
Jak powstanie nowe wydawnictwo to licze na wykupienie praw do żywych trupów będe dozgonnie wdzięczny👍

Offline Czeczot

« Odpowiedź #14024 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 20:25:54 »
Juz ci wyzej napisalem. Dzialaj brachu.

Ostatnie zdanie przejdzie do historii. Widac ze nie wiesz nic o lain. :)

I jescze raz napisze lain jest vatowcem nie jest ryczaltowcem. Ksiegowosc ci wytlumaczy roznice w praktyce. Takich okreslen sie uzywa. Prosciej. Nie jestesmy ryczaltowcem.

Jeszcze raz zacytuję artykuł z linku który sam wkleiłeś
Opodatkowanie VAT-em jest niezależne od stosowanej przez przedsiębiorcę formy opodatkowania podatkiem dochodowym. Sprawdźmy, kto i kiedy powinien stosować ryczałt oraz VAT.

Kluczem jest słowo ORAZ.

Można płacić podatek dochodowy ryczałtem i być płatnikiem VAT co wynika z artykułu który podałeś.