Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3266754 razy)

musznik11, jedrol, dexxx30 (+ 1 Ukrytych) i 103 Gości przegląda ten wątek.

Offline komiks

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #13995 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 15:34:05 »
To jest bardzo dobre hobby! Też muszę sobie takie znaleść.
To dlaczego sobie nie znajdziesz? Pytam serio, dlaczego jako zajęcie dodatkowe, nie zaczniesz wydawać komiksów i zarabiać kilkadziesiąt tysięcy złoty na miesiąc, jako dodatek z hobby? W dzisiejszych czasach wszystko możesz robić zdalnie, nawet nie musi mieć magazynu ani biura, bo skład i tłumaczenie oraz redakcja jest cyfrowo, a komiksy jadą prosto z drukarni do sklepów internetowych na paletach. Aż tak dobrze zarabiasz, że gardzisz kilkudziesięcioma tysiącami złotych?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Sędzia

« Odpowiedź #13996 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 15:48:16 »
Przy nakładzie 800 sztuk, cenie okładkowej 100 zł i czystemu zarobkowi 10% wychodzi 8 tys. zł. Może nie ma z tego basenu, ale to nadal całkiem dobrze płatna praca.

Minus egzemplarze do biblioteki, promocyjne/darmowe (choćby tu na forum), dla znajomych i krewnych królika, na wymianę uszkodzonych. No i są takie, których się nie sprzeda 800 tylko 600, a wtedy trzeba dołożyć.

A mógłbyś mi wskazać gdzie o tym napisałem?

Przeczytaj wszystkie swoje posty. Przecież Ty literalnie chcesz by Studio Lain wydawało inaczej komiksy, niż to robi do tej pory - czy to poprzez dodruki, czy poprzez większe nakłady.

Gildia pewnie będzie chciała maksymalnie 15-20% marży

Może SL się wypowie, ale z tego co pamiętam to przy zwykłej dystrybucji hurtownik i sprzedawca biorą łącznie ok. 40-50%. Tutaj jest bezpośrednio, więc mniej, ale strzelam że bliżej 30%. Z drugiej strony mają niemal wyłączność i w zasadzie samo się sprzedaje, więc może warunki są korzystniejsze.

Offline Czeczot

« Odpowiedź #13997 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 16:01:40 »
Minus egzemplarze do biblioteki, promocyjne/darmowe (choćby tu na forum), dla znajomych i krewnych królika, na wymianę uszkodzonych. No i są takie, których się nie sprzeda 800 tylko 600, a wtedy trzeba dołożyć.

Przecież to prosta matematyka.
600 * 105 = 63 000, koszty 45 000.
Gdzie tutaj dokładasz? Masz potencjalny przychód na magazynie rozłożony w czasie. Dopóki nie pójdzie na przemiał to nie jest aż taki problem. Skoro magazyn mają w piwnicy to nie maja z tego powodu kosztów.

Przeczytaj wszystkie swoje posty. Przecież Ty literalnie chcesz by Studio Lain wydawało inaczej komiksy, niż to robi do tej pory - czy to poprzez dodruki, czy poprzez większe nakłady.

Z kimś mnie mylisz. Ja nie kupuje nic do Lain bo mnie drażni ich model wydawniczy. To jest biznes Lain to jest ich kasa. To ich problem jak wydają. NIGDY NIE OCZEKIWAŁEM ŻEBY COKOLWIEK ZMIENIALI! Po prostu się rozmijamy a dla nich to że kupię od nich 2 komiksy rocznie kompletnie nie ma znaczenia i ja to w 100% rozumiem.

Może SL się wypowie, ale z tego co pamiętam to przy zwykłej dystrybucji hurtownik i sprzedawca biorą łącznie ok. 40-50%. Tutaj jest bezpośrednio, więc mniej, ale strzelam że bliżej 30%. Z drugiej strony mają niemal wyłączność i w zasadzie samo się sprzedaje, więc może warunki są korzystniejsze.
50% to koszty przy standardowej dystrybucji (hurt plus sklep) tutaj jej nie ma. Podobne warunki są w sporej ilość branż. Ale tutaj nie ma hurtownika, nie ma rabatu dla klienta końcowego co jest powszechne. Ta kasa zostaje.

« Ostatnia zmiana: So, 17 Sierpień 2024, 16:04:49 wysłana przez Czeczot »

Offline komiks

« Odpowiedź #13998 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 16:03:04 »
Gildia pewnie będzie chciała maksymalnie 15-20% marży

Ja się podobno nie znam, ale jeśli sklep może dać 45% rabatu od ceny okładkowej na premierę komiksu, to ile marży zgarnia na komiksie, który sprzedaje z rabatem 0%? Pewnie specjaliści mi zaraz wyjaśnią ;D

Offline pokia

« Odpowiedź #13999 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 16:09:54 »
Ta kasa zostaje.

... i wtedy puka do drzwi skarbówka.

Offline Czeczot

« Odpowiedź #14000 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 16:16:33 »
Ja się podobno nie znam, ale jeśli sklep może dać 45% rabatu od ceny okładkowej na premierę komiksu, to ile marży zgarnia na komiksie, który sprzedaje z rabatem 0%? Pewnie specjaliści mi zaraz wyjaśnią ;D

A co ma piernik do wiatraka. Jeżeli sklep kupił bezpośrednio od wydawcy bez hurtowni to mógł kupić na +/- 50%. Zarabia +/- 5%. Niby mało ale mało kto kupuje na raz jeden komiks. Większość dokłada do darmowej wysyłki.  Wiec na pozostałych dodanych do koszyka zarobi więcej. Dlaczego np w biedronce masło jest tanie. Bo mało kto kupuje tylko masło.

Jeżeli jest rabat 0% to albo sklep ma jakieś ostatnie egzemplarze i chce na nich zarobić. Może dogadał się bezpośrednio z wydawca tak jak Lain z Gildią.  Może zarabiają 10% a może 30% to wiedzą tylko zainteresowani. To na pewno nie jest na żadnych "standardowych" warunkach.  Skoro tak sprzedają to na pewno im się opłaca.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #14001 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 16:31:19 »
Przecież to prosta matematyka.
600 * 105 = 63 000, koszty 45 000.
Gdzie tutaj dokładasz? Masz potencjalny przychód na magazynie rozłożony w czasie. Dopóki nie pójdzie na przemiał to nie jest aż taki problem. Skoro magazyn mają w piwnicy to nie maja z tego powodu kosztów.

Twoja matematyka opiera się na założeniach, bo sobie oszacowałeś koszty. Ja się opieram na tym, co napisało SL w tym temacie jakiś czas temu. Problem tkwi w tym, że piwnice nie są pojemne.

Z kimś mnie mylisz. Ja nie kupuje nic do Lain bo mnie drażni ich model wydawniczy. To jest biznes Lain to jest ich kasa. To ich problem jak wydają. NIGDY NIE OCZEKIWAŁEM ŻEBY COKOLWIEK ZMIENIALI! Po prostu się rozmijamy a dla nich to że kupię od nich 2 komiksy rocznie kompletnie nie ma znaczenia i ja to w 100% rozumiem.

Skoro piszesz "I to jest prawidłowy prowadzony biznes gdzie po roku pozbyłeś się najlepiej 100% albo zostało Ci 5% - 10%." pokazując przykład Lost in Time, a jednocześnie krytykujesz Studio Lain za ich model wydawniczy, to przecież wprost prowadzi do wniosku, że z Twojego punktu widzenia powinna nastąpić zmiana modelu wydawniczego na taki, żeby Cię nie drażnił.

No chyba że tak sobie gadasz po próżnicy, tzn. że Cię denerwuje, ale w sumie to nawet nie chciałbyś żeby coś zmieniali.

50% to koszty przy standardowej dystrybucji (hurt plus sklep) tutaj jej nie ma. Podobne warunki są w sporej ilość branż. Ale tutaj nie ma hurtownika, nie ma rabatu dla klienta końcowego co jest powszechne. Ta kasa zostaje.

Rabat dla klienta końcowego to już jest z tego co się orientuję w gestii sprzedawcy. Dlatego podejrzewam że w przypadku gildii po prostu odpada marża hurtownika (20%?).

No nie, w przypadku SL gildia takiego rabatu dać nie może, bo by dopłacali. SL musiałby mieć okładkowe przynajmniej o 1/3 wyższe, żeby były takie rabaty możliwe.
« Ostatnia zmiana: So, 17 Sierpień 2024, 16:33:26 wysłana przez Sędzia »

Offline Koalar

« Odpowiedź #14002 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 16:35:10 »

Przecież to wszystko jest już wliczone, 10% zysku na koniec na czysto, a to i tak bezpieczny procent. Co do dokładania:

ps. jak sprzedaje sie polowa wychodzimy mniej wiecej na zero

W tym poście wyżej SL jest wykaz i tam jest 25 komiksów na plus i 8 na zero. Więc spokojnie z tym dokładaniem, zwłaszcza że od tamtego czasu idzie lepiej niż dobrze.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Czeczot

« Odpowiedź #14003 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 16:39:38 »

Skoro piszesz "I to jest prawidłowy prowadzony biznes gdzie po roku pozbyłeś się najlepiej 100% albo zostało Ci 5% - 10%." pokazując przykład Lost in Time, a jednocześnie krytykujesz Studio Lain za ich model wydawniczy, to przecież wprost prowadzi do wniosku, że z Twojego punktu widzenia powinna nastąpić zmiana modelu wydawniczego na taki, żeby Cię nie drażnił.

Już nie chce mi się tego pisać. Marketing polegający  "kupujcie tu i teraz bo potem nie będzie" mnie drażni.
Wyciągasz za daleko idące wnioski. Każdy prowadzi sobie firmę jak chce.

Offline Czeczot

« Odpowiedź #14004 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 16:43:46 »

ps. jak sprzedaje sie polowa wychodzimy mniej wiecej na zero

czyli 400 razy 132 = 52 800 to są wszystkie koszty
Zostaje 52 800 gdzie Lain dzieli się z Gildią i na pewno nie dzielą się po połowie.
NIe mogłeś tego od razu zacytować, nie tracił bym czasu na szukanie kosztów druku.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #14005 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 17:21:33 »
10% - dobry żart :)

Ostatnia komiks Lain kosztuje 139 zł brutto. Komiksy mają Vat 5% czyli 132 netto.
Gildia pewnie będzie chciała maksymalnie 15-20% marży czyli im sprzedajemy komiks za 105 zł
Przychód to 85 000 zł netto.

Koszt druku to 20 000 - 25 000 zł - to łatwo sprawdzić na stronach drukarni internetowych
Lain twierdzi że koszt licencji jest drugim kosztem pod względem wielkości po druku czyli +/- 15 000
Tłumaczenie, korekta +/- 5 000.
inne koszty typu: pracownicy, magazyn brak

Przychód 85 000 minus koszty 45 000 daje dochód 40 000.

To jest bardzo dobre hobby! Też muszę sobie takie znaleść.

Kurde jestem bogaty :) nie wiedzialem. Tym postem tylko udowodniles ze stary nie masz zielonego pojecia, zielonego :) juz nie tyle nawet o rynku komiksowym ale prowadzeniu dzialnosci gospodarczej :) slyszales np o podatku dochodowym, vat 7, zusie?  :)

Ale ty tez mozesz wydawac komiksy. Zgodnie z opinia fachowca recepta na bycie bogatym to:
- bierzesz sredniaka
- robisz naklad 800 i go naglasniasz
- i bec ;) nic trudnego
-
« Ostatnia zmiana: So, 17 Sierpień 2024, 17:28:44 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline Czeczot

« Odpowiedź #14006 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 17:27:30 »
Kurde jestem bogaty :) nie wiedzialem. Tym postem tylko udowodniles ze stary nie masz zielonego pojecia, zielonego :) juz nie tyle nawet o rynku komiksowym ale prowadzeniu dzialnosci gospodarczej :)

To nie ty napisałeś ?
"ps. jak sprzedaje się polowa wychodzimy mniej wiecej na zero"

Przecież to się zgadza z moimi wyliczeniami. Co do prowadzenia firmy ... nie będę tu nic pisał bo znowu będą pisać o buractwie.

A jak zarabiasz mnie to najwyraźniej nie umiesz prowadzić firmy. Brak umiejętności tłumaczysz jako hobby i teraz wszystko jest jasne.
« Ostatnia zmiana: So, 17 Sierpień 2024, 17:31:29 wysłana przez Czeczot »

Offline komiks

« Odpowiedź #14007 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 17:30:33 »
A co ma piernik do wiatraka. Jeżeli sklep kupił bezpośrednio od wydawcy bez hurtowni to mógł kupić na +/- 50%. Zarabia +/- 5%. Niby mało ale mało kto kupuje na raz jeden komiks. Większość dokłada do darmowej wysyłki.  Wiec na pozostałych dodanych do koszyka zarobi więcej. Dlaczego np w biedronce masło jest tanie. Bo mało kto kupuje tylko masło.
Skąd te liczby?

Jeżeli jest rabat 0% to albo sklep ma jakieś ostatnie egzemplarze i chce na nich zarobić. Może dogadał się bezpośrednio z wydawca tak jak Lain z Gildią.  Może zarabiają 10% a może 30% to wiedzą tylko zainteresowani. To na pewno nie jest na żadnych "standardowych" warunkach.  Skoro tak sprzedają to na pewno im się opłaca.
Nie, na komiksach SL jest rabat 0% w przedsprzedaży i na premierę.
Może zarabia 10%, a może 30%, a wcześniej pisałeś 15-20% marży. Czyli nie wiesz.

No nie, w przypadku SL gildia takiego rabatu dać nie może, bo by dopłacali. SL musiałby mieć okładkowe przynajmniej o 1/3 wyższe, żeby były takie rabaty możliwe.
Skąd wiesz, że Gildia nie może dać dużego rabatu na komiksy SL?

Sam wyżej napisałeś:
Rabat dla klienta końcowego to już jest z tego co się orientuję w gestii sprzedawcy. Dlatego podejrzewam że w przypadku gildii po prostu odpada marża hurtownika (20%?).
Więc tym bardziej.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #14008 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 17:33:39 »
No, dodalem wyzej - slyszales np o podatku dochodowym, vat 7? Zus? Pomijajac ze piszesz brednie o kosztach druku i licencji. I obecnie by wyjsc na zero to jest ponad 500 szt. Ale to dotyczlo druku i licencji. Wiem jedno z checia bym tyle zarabial. Zachecam zebys sam to sprawdzil. Serio. Zadziwiajace ze sie ludzie do robienia tego bixnesu jakos nie garna.
« Ostatnia zmiana: So, 17 Sierpień 2024, 17:36:12 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline Sędzia

« Odpowiedź #14009 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 17:48:43 »
Skąd wiesz, że Gildia nie może dać dużego rabatu na komiksy SL?

Sam wyżej napisałeś:Więc tym bardziej.

Wnioskowanie z tego, że a) nie dają rabatu w przedsprzedaży albo minimalny, a potem to chyba najwięcej było 10% oraz b) nie mają promocji na komiksy SL z większym rabatem.
Inaczej rzecz ujmując, gdyby mogli dawać rabat, to by dawali.