Ale trzeba przyznać SL, że krytykę przyjęło, tłumaczenia poprawiło, redaktorkę zatrudniło. Czego np. o przywoływanym tu w kontekście wspaniałych praktyk wydalniczych Screamie powiedzieć nie można.
Zdecydowanie! Scream cały czas za te same rzeczy można krytykować, bo tak już przyjęli - że lepiej robić nie ma sensu skoro ludzie kupują. Z kolei te wczesne SL "równie dobrze" mogły skręcić w jakość dawnego Amberu, ale dzięki wskazaniu wad poszło w dobrą stronę.
Efekt Dunninga-Krugera
Żeby ten efekt "działał" potrzebne jest sprawne myślenie krytyczne

No i faktyczne poszerzanie wiedzy, sam wiesz, może nawet wprost z dyskusji jakie mieliśmy w innych wątkach, że tych aspektów brakuje, szczególnie przy swobodnej wypowiedzi w internecie.
Ja bym jeszcze dodał ceny. Mucha obrywa za ceny, Egmont za podwyżki a tutaj o cenach cisza.
Brak rabatu od SCD gdzie standardem jest 20-30% na Gildi.
Akurat o tym było bardzo dużo, dawniej, po prostu, przynajmniej ja tak to widzę, ceny zostały zaakceptowane przez "grupę docelową", przyznam się, że to coś, z czego zrozumieniem również mam problem.
Ostatnio jak wypowiadałem się w wątku o rynku to zresztą wskazałem na wówczas "świetne wieści" o cenie CE, nie pisałem w kontekście samego SL, ale bazowałem na nim jako przykładzie w jakim kierunku, cenowo, idzie rynek:
Może nie do dyskusji, ale taka obserwacja "dla potomnych", w roku 2024 cena 840 (?) stron czarno-białych w dwóch tomach komiksu dalekiego od mainstreamu:... jest ceną zaskakująco niską (!).
Na to Zwirek zestawił ceny poprzednich komiksów SL wskazując na to, że ceny ich komiksów nie wzrastają, a wręcz odwrotnie!:
Komiksy Studia Lain (ostatnio wydane)
CE ------------------------ 260,00 zł -- 800 (384/416) stron -- 0,325 zł
Bezprawie 2 --------------- 105,00 zł -- 236 stron ------------ 0,444 zł
Thorinth ------------------ 149,00 zł -- 296 stron ------------ 0,503 zł
Kroniki barbarzyńców ------ 145,00 zł -- 280 stron ------------ 0,517 zł
Pan Wtorek Popielcowy ----- 150,00 zł -- 280 stron ------------ 0,535 zł
Acriborea ----------------- 139,00 zł -- 256 stron ------------ 0,542 zł
Zauroczeni ---------------- 139,00 zł -- 256 stron ------------ 0,542 zł
Shane --------------------- 135,00 zł -- 240 stron ------------ 0,562 zł
Aberzen ------------------ 130,00 zł -- 220 stron ----------- 0,590 zł
Septentryon --------------- 130,00 zł -- 204 stron ------------ 0,637 zł
Ziarno Szaleństwa --------- 130,00 zł -- 196 stron ------------ 0,663 zł
Mazeworld ---------------- 130,00 zł -- 190 stron ------------ 0,684 zł
Bractwo kraba ------------- 120,00 zł -- 168 stron ------------ 0.714 zł
Slaine Władca nieprawości -- 94,00 zł -- 128 stron ------------ 0,734 zł
To jest duży plus dla wydawcy, ale nie zmienia to faktów dotyczących rynku ogółem, że trzycyfrowa cena za komiks to obecnie standard z którym "nikt" się nie kłóci... Ale to nie miejsce na tą kwestię, zresztą co myślę napisałem tyle razy że... Po co pisać więcej? Przynajmniej na razie

PS. Zwirek nie czepiaj się, nikogo nie "atakuję" wskazując że trochę racji jest w tym co wygląda jak trolling na poprzednich stronach.