Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 1945125 razy)

Offline Masonna

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #13920 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 23:08:31 »
O, jak miło przeczytać komentarze odmienne od tej sfory lemingów, która na mnie naskoczyła za zszarganie świętości ich zakumplowanego wydawnictwa :) Brawo za odwagę, Czeczot. I za zwrócenie uwagi na ciekawy wątek ich strategii wydawniczej. Przyznam, że o tym marketingu nie pomyślałem, choć faktycznie teraz wydaje mi się to dość oczywiste. Akurat Goodreads (w przeciwieństwie do naszego rodzimego Lubimyczytać) jest dość miarodajnym źródłem. Nie analizowałem wprawdzie komiksów Studia Lain przez ten pryzmat, ale jeśli to rzeczywiście przeciętniaki, to w sumie chapeau bas dla niego, sprytnie to sobie obmyślił. Takie licencje pewnie nie kosztują zbyt dużo, trochę wysiłku żeby wykreować poczucie elitarności i zysk gotowy. Ciekawe, muszę się nad tym zastanowić...

Moderowanie forum internetowego to praca umysłowa, a nie fizyczna.
Dla jakiej firmy robisz te analizy kredytowe?

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline turucorp

« Odpowiedź #13921 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 23:12:02 »
Podeślij dokumenty to się odniosę. To co piszesz to dla mnie bajki. Bez kwitów nie mamy o czym rozmawiać.

https://rynek-ksiazki.pl/aktualnosci/ranking-najlepiej-zarabiajacych-polskich-pisarzy-2022-roku/
Wystarczy taki "kwit"? XD

O, jak miło przeczytać komentarze odmienne od tej sfory lemingów
Cierpliwie czekam, "nielemingu", aż wyjaśnisz, jakimiż to komiksami ja się zajmuję.
Nie pójdziesz dalej w tej dyskusji, dopóki tego nie wyjaśnisz :)

Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagi fhtagn.

Offline Adolf

« Odpowiedź #13922 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 23:17:28 »
Jakoś nie trafiłem na informację o wydaniu 3 tomu? Nigdzie wydawca tego nie potwierdzał. Rozumiem, ze masz info z pierwszej ręki?

Pisałem przecież, że teoretyzuję Michałku. Inny kolega nie miał problemu ze zrozumieniem:
Zaznacz, że chodzi o polskie wydanie i że SL nic nie mówiło o 3 tomie. Bo zaraz dostaniesz linka do kickstartera.
Ale jak pakiet się sprzeda, to kto wie. Wtedy może Arek spyta czy chcemy 3 tom.

No właśnie, jeśli okaże się hitem, to głupio by nie było wydać 3 tomu. Łatwa kasa. A jeśli się nie sprzeda, to cóż… Logiczne, że nikt nie będzie oczekiwać na trzeci tom.

1) po co? - przecież komiks już wydał, swoje zrobił, większość kupiła. Po co ma to wydawać? Bo ktoś nie zdążył?
2) "Oczywiście trza by poświęcić trochę czasu" - czemu ma poświęcać trochę swojego czasu? Już poświęcił, wydał, można było kupić. Czemu ma poświęcać dalszy czas po to, żeby zrobić dobrze małej grupce? Zwłaszcza, że chce poświęcić ten czas na wydanie czegoś innego.

Polityka SL zakłada niewydawanie serii (dalszych tomów), zatem - o ile nic się nie zmieniło - The Darkness będzie tylko vol 1 i 2 w pakiecie, Nie będzie kontynuacji w postaci vol 3. Problem solved.

Tak było w przypadku CE - gdyby preorder szedł jak burza, to SL miało możliwość zwiększyć nakład. Ale nie szedł.

Mam wrażenie, że kilka osób tutaj zapomina o tym, że SL nie wydaje tych komiksów zarobkowo. To pomaga zrozumieć, dlaczego perspektywa dodruku nie jest tak kusząca, jak wydanie kolejnego komiksu.

Zaskakujesz mnie wypowiedzią. Wydawnictwo przecież ma robić dobrze klientom. Jeśli się okazuje, że mogłoby zrobić i przy okazji przytulić pieniążki, to dlaczego nie? Czy Egmont właśnie tego nie robi? Baza klientów się rozrasta. Kiedys było coś trudniej sprzedać w 800 egzemplarzach niż teraz.

Preorder wychodzi w momencie gdy komiks trafi do drukarni. Gdyby otworzyć przedsprzedaż wcześniej, to można by zwiększyć pulę w druku. Może się mylę, Arek by musiał opisać nam jak to wygląda.

A co do części, że Studio Lain nie wydaje komiksów zarobkowo… Ja o czymś nie wiem? Arek nie pragnie się wzbogacać? Może jest jakimś milionerem, co wydaje komiksy dla własnej satysfakcji, podobnie jak właściciel Nagle. Ktoś mi streści jak to jest z tym Studiem Lain?

Offline komiks

« Odpowiedź #13923 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 23:19:57 »
A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?
Będę ostrzegał znajomych, przed braniem kredytu w twojej firmie.
Jakoś mnie nie dziwi, że się nie domyśliłeś.

Offline Czeczot

« Odpowiedź #13924 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 23:21:27 »

I sam wywołałeś kwestię ocen na goodreads, ja się nimi w ogóle nie kieruję, tylko czytam komiks i wyrabiam sobie swoją opinię. Bezprawie 1-3 jest kapitalne, Button Man jest bardzo dobry, ale już np. Slaine to dla mnie strata czasu (choć Rogaty Bóg jest lepszy niż reszta). Ale np. Pan Wtorek Popielcowy jest rewelacyjny, a na goodreads ma niską notę.

Ilość komiksów które aktualnie wychodzi miesięcznie jest nie możliwa do przeczytania. Dla mnie Goodreads jest o tyle wiarygodne że to zawsze duża próba statystyczna. Oczywiście nie zawsze się zgadzam z ocenami ale komiksy o których mam bardzo odmienne zdanie niż oceny z Goodreads to z 10%. Ty z koleji podałeś przykłady gdzie zgadzasz się z ocenami z Goodreads a komiksy cieżko wrzucić do worka "popularnych"

Mnie model wydawniczo marketingowy odrzuca więc obawiam się że nawet jak wydadzą komiks wybitny to pewnie go nie przeczytam. 

Offline Czeczot

« Odpowiedź #13925 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 23:31:47 »
https://rynek-ksiazki.pl/aktualnosci/ranking-najlepiej-zarabiajacych-polskich-pisarzy-2022-roku/
Wystarczy taki "kwit"? XD

Czyli nie jest to wiedza tajemna ale powszechna. XD
Kajko i kokosz jest przykładam z d.... Jest to komiks kupowany sentymentalnie o czym mówił Kołodziejczak z Egmontu. Zreszta sam go tak kupiłem. Podajesz dane sprzedaży całego Christy bez rozróżnienia na poszczególne tomy więc nie wiadomo czy tego najsłabiej ocenianego nie sprzedało się najmniej egzemplarzy. A po trzecie rok 2022 to jest rok wydawania złotej kolekcji. Drogiej i kupowanej jeszcze bardziej sentymentalnie.
Wiec twój przykład nie udowadnia nic. Ale może masz jeszcze jakieś dane? Chętnie poczytam.

I ponawiam pytanie co ma przełożenie  ocen z Goodreads do polskiego runku w kontekście tego że mi się nie podoba model wydawniczy i ich komiksy nie trafiają w mój gust?

Offline Sędzia

« Odpowiedź #13926 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 23:34:00 »
Zaskakujesz mnie wypowiedzią. Wydawnictwo przecież ma robić dobrze klientom. Jeśli się okazuje, że mogłoby zrobić i przy okazji przytulić pieniążki, to dlaczego nie? Czy Egmont właśnie tego nie robi? Baza klientów się rozrasta. Kiedys było coś trudniej sprzedać w 800 egzemplarzach niż teraz.

Preorder wychodzi w momencie gdy komiks trafi do drukarni. Gdyby otworzyć przedsprzedaż wcześniej, to można by zwiększyć pulę w druku. Może się mylę, Arek by musiał opisać nam jak to wygląda.

A co do części, że Studio Lain nie wydaje komiksów zarobkowo… Ja o czymś nie wiem? Arek nie pragnie się wzbogacać? Może jest jakimś milionerem, co wydaje komiksy dla własnej satysfakcji, podobnie jak właściciel Nagle. Ktoś mi streści jak to jest z tym Studiem Lain?

Odpowiedź odnośnie pierwszego akapitu jest zbieżna z ostatnim. Otóż, jak wynika z wielu wypowiedzi SL w tym temacie - działalność wydawnicza jest działalnością poboczną, w zasadzie hobbystyczną, po to żeby wydać ciekawe (wg SL) komiksy. Oczywiście fajnie jak się da na tym choć trochę zarobić (i byłoby super gdyby dało się wzbogacić), ale to w zasadzie idzie w dużej mierze na kolejne komiksy.

SL po prostu ma pewien bezpieczny mechanizm, który pozwala na wydawanie komiksów bez istotnego ryzyka finansowego, bez angażowania w ten proceder nadmiernych środków finansowych (i przestrzeni magazynowej). I dla o to, by ten stan się nie zmienił, np. poprzez utopienie kasy w jakiś dodruk. Dbanie o ten mechanizm (trzeba przyznać działający skutecznie) jest najwyraźniej istotniejsze niż ewentualne przytulenie dodatkowej kasy z jakiegoś dodruku.

Od razu nadmieniam, że ja osobiście uważam, że jakiś dodruk mógłby się pojawić, ale rozumiem też twarde nie. Bo jak raz się złamie, to już nigdy nie będzie mieć spokoju.

Odnośnie przedsprzedaży - jest otwarta przed wysłaniem komiksu do drukarni

Offline komiks

« Odpowiedź #13927 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 23:41:09 »
Dla mnie Goodreads jest o tyle wiarygodne że to zawsze duża próba statystyczna.
Na Goodreads Kroniki Barbarzyńców 1 tom, ma zaledwie 14 ocen i ocenę 3.36, zaś CE ma 1 ocenę. Jak byś nie wiedział, to są ostatnie hity Studia Lain, o które była afera, dlaczego taki mały nakład.

Offline Czeczot

« Odpowiedź #13928 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 23:47:11 »
Odpowiedź odnośnie pierwszego akapitu jest zbieżna z ostatnim. Otóż, jak wynika z wielu wypowiedzi SL w tym temacie - działalność wydawnicza jest działalnością poboczną, w zasadzie hobbystyczną, po to żeby wydać ciekawe (wg SL) komiksy. Oczywiście fajnie jak się da na tym choć trochę zarobić (i byłoby super gdyby dało się wzbogacić), ale to w zasadzie idzie w dużej mierze na kolejne komiksy.

Aż zazdroszczę! Mieć tyle wolnego czasu żeby przez tak długi czas wydawać komiksy hobbystycznie w dodatku takie na których czasami się tylko zarabia.

Offline turucorp

« Odpowiedź #13929 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 23:50:57 »
Czyli nie jest to wiedza tajemna ale powszechna. XD
Przed chwilą nie miałeś pojęcia o istnieniu tych "powszechnych" danych.

Kajko i kokosz jest przykładam z d.... Jest to komiks kupowany sentymentalnie o czym mówił Kołodziejczak z Egmontu. Zreszta sam go tak kupiłem. Podajesz dane sprzedaży całego Christy bez rozróżnienia na poszczególne tomy więc nie wiadomo czy tego najsłabiej ocenianego nie sprzedało się najmniej egzemplarzy. A po trzecie rok 2022 to jest rok wydawania złotej kolekcji. Drogiej i kupowanej jeszcze bardziej sentymentalnie.
Wiec twój przykład nie udowadnia nic. Ale może masz jeszcze jakieś dane? Chętnie poczytam.

W ten sposób sobie nie pogadamy. Goodreads ma jakąś odrębną bazę z całościowymi ocenami jakiś serii? Egmont (czy jakiekolwiek inne wydawnictwo w Polsce) opublikował kiedykolwiek precyzyjne i oficjalne dane na temat sprzedaży każdego zeszytu czy odcinka jakiejkolwiek serii?
To ty wyskoczyłeś z Goodreads i to po twojej stronie leży udowodnienie tezy, którą postawiłeś. Na razie nie udowodniłeś absolutnie nic  ::)

I ponawiam pytanie co ma przełożenie  ocen z Goodreads do polskiego runku w kontekście tego że mi się nie podoba model wydawniczy i ich komiksy nie trafiają w mój gust?
A co ma twój gust do wyników sprzedażowych na polskim rynku?

Aż zazdroszczę! Mieć tyle wolnego czasu żeby przez tak długi czas wydawać komiksy hobbystycznie w dodatku takie na których czasami się tylko zarabia.
Wow, ludzie w Polsce wydają hobbystycznie komiksy, robią hobbystycznie komiksy, hobbystycznie piszą książki o komiksach i robią hobbystycznie imprezy komiksowe. Przespałeś ostatnie 34 lata? :O

Offline Czeczot

« Odpowiedź #13930 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 23:55:31 »
Na Goodreads Kroniki Barbarzyńców 1 tom, ma zaledwie 14 ocen i ocenę 3.36, zaś CE ma 1 ocenę. Jak byś nie wiedział, to są ostatnie hity Studia Lain, o które była afera, dlaczego taki mały nakład.

Kroniki to komiks który zaczął się ukazywać 30 lat temu i ma tylko 14 ocen? Integral wyszedł 14 lat temu i ma 4 oceny. Przez 30 lat nikt więcej nic chciał go przeczytać. Ciekawe dlaczego, aż taki dobry?

Offline turucorp

« Odpowiedź #13931 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 23:57:00 »
Kroniki to komiks który zaczął się ukazywać 30 lat temu i ma tylko 14 ocen? Integral wyszedł 14 lat temu i ma 4 oceny. Przez 30 lat nikt więcej nic chciał go przeczytać. Ciekawe dlaczego, aż taki dobry?
Ty przespałeś 34 lata, może inni też tak mają? XD

Offline Czeczot

« Odpowiedź #13932 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 00:01:10 »

Wow, ludzie w Polsce wydają hobbystycznie komiksy, robią hobbystycznie komiksy, hobbystycznie piszą książki o komiksach i robią hobbystycznie imprezy komiksowe. Przespałeś ostatnie 34 lata? :O

Nie. Mam dzieci na utrzymaniu.  Libię wyjechać na wakacje kilka razy w roku, jeździć dobrym samochodem i mam jeszcze dużo innych czasami dużych wydatków. Przez ostatnie 34 lata zarabiałem na to pieniądze. Rozumiem że ty się zajmujesz głównie hobby. Szczerze zazdroszczę.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #13933 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 00:07:32 »
Aż zazdroszczę! Mieć tyle wolnego czasu żeby przez tak długi czas wydawać komiksy hobbystycznie w dodatku takie na których czasami się tylko zarabia.

Starsi panowie ;D w pewnym momencie potrzebują mieć się czym zająć, bo inaczej im się nudzi.

Ale tak na serio - jeden lubi ogórki, inny ogrodnika córki. Ty masz dzieci na utrzymaniu i lubisz jeździć na wakacje kilka razy do roku i mieć dobry samochód, a ktoś inny nie ma dzieci i na wakacje jeździć nie lubi, za to lubi wydawać komiksy. Będziemy wchodzić teraz w to co kto ma robić ze swoim życiem i wolnym czasem?

Zwłaszcza że nie przesadzałbym z tą czasochłonnością tego hobbystycznego wydawania. Wymiana maili, podpisanie umów i zrobienie przelewów plus ogóle czuwanie nad całym procesem to nie jest coś co trzeba ogarniać w wymiarze całego etatu.
« Ostatnia zmiana: So, 17 Sierpień 2024, 00:11:35 wysłana przez Sędzia »

Offline turucorp

« Odpowiedź #13934 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 00:13:51 »
Nie. Mam dzieci na utrzymaniu.  Libię wyjechać na wakacje kilka razy w roku, jeździć dobrym samochodem i mam jeszcze dużo innych czasami dużych wydatków. Przez ostatnie 34 lata zarabiałem na to pieniądze. Rozumiem że ty się zajmujesz głównie hobby. Szczerze zazdroszczę.

Głównie zajmuję się dokładaniem do hobby ciężko zarobionych pieniędzy  ::)
Za komiksy, które stoją na moich półkach, mógłbym sobie kupić dobry samochód. Za sprzęt, na którym robię komiksy, mógłbym kilkanaście razy pojechać na wakacje. Moje dzieci chodzą dobrze ubrane i odżywione, kredytów zero. Jakoś to ogarnąłem. I może dlatego nie wypisuję dziwnych historii o tym, że na komiksach trzeba zarabiać, bo jak się nie zarabia to co?