Jakoś nie trafiłem na informację o wydaniu 3 tomu? Nigdzie wydawca tego nie potwierdzał. Rozumiem, ze masz info z pierwszej ręki?
Pisałem przecież, że teoretyzuję Michałku. Inny kolega nie miał problemu ze zrozumieniem:
Zaznacz, że chodzi o polskie wydanie i że SL nic nie mówiło o 3 tomie. Bo zaraz dostaniesz linka do kickstartera.
Ale jak pakiet się sprzeda, to kto wie. Wtedy może Arek spyta czy chcemy 3 tom.
No właśnie, jeśli okaże się hitem, to głupio by nie było wydać 3 tomu. Łatwa kasa. A jeśli się nie sprzeda, to cóż… Logiczne, że nikt nie będzie oczekiwać na trzeci tom.
1) po co? - przecież komiks już wydał, swoje zrobił, większość kupiła. Po co ma to wydawać? Bo ktoś nie zdążył?
2) "Oczywiście trza by poświęcić trochę czasu" - czemu ma poświęcać trochę swojego czasu? Już poświęcił, wydał, można było kupić. Czemu ma poświęcać dalszy czas po to, żeby zrobić dobrze małej grupce? Zwłaszcza, że chce poświęcić ten czas na wydanie czegoś innego.
Polityka SL zakłada niewydawanie serii (dalszych tomów), zatem - o ile nic się nie zmieniło - The Darkness będzie tylko vol 1 i 2 w pakiecie, Nie będzie kontynuacji w postaci vol 3. Problem solved.
Tak było w przypadku CE - gdyby preorder szedł jak burza, to SL miało możliwość zwiększyć nakład. Ale nie szedł.
Mam wrażenie, że kilka osób tutaj zapomina o tym, że SL nie wydaje tych komiksów zarobkowo. To pomaga zrozumieć, dlaczego perspektywa dodruku nie jest tak kusząca, jak wydanie kolejnego komiksu.
Zaskakujesz mnie wypowiedzią. Wydawnictwo przecież ma robić dobrze klientom. Jeśli się okazuje, że mogłoby zrobić i przy okazji przytulić pieniążki, to dlaczego nie? Czy Egmont właśnie tego nie robi? Baza klientów się rozrasta. Kiedys było coś trudniej sprzedać w 800 egzemplarzach niż teraz.
Preorder wychodzi w momencie gdy komiks trafi do drukarni. Gdyby otworzyć przedsprzedaż wcześniej, to można by zwiększyć pulę w druku. Może się mylę, Arek by musiał opisać nam jak to wygląda.
A co do części, że Studio Lain nie wydaje komiksów zarobkowo… Ja o czymś nie wiem? Arek nie pragnie się wzbogacać? Może jest jakimś milionerem, co wydaje komiksy dla własnej satysfakcji, podobnie jak właściciel Nagle. Ktoś mi streści jak to jest z tym Studiem Lain?