Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3268020 razy)

Lagroht, gashu, Dalthon, Sędzia, Rzepcio, Necr09 (+ 1 Ukrytych) i 23 Gości przegląda ten wątek.

Online studio_lain

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #13860 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 12:41:55 »
niestety, sam mam 1 sztuke :)

no widzisz to jest wlasnie urok tego bieznesu - nie zgadniesz :) ja bylem przekonany ze na pniu zejdzie ziarno szalenstwa - a wciaz jeszcze mam z 20 sztuk :)

latwo ulec pokusie dodruku patrzac na internet i opinie, ale tak naprawde nie wiesz czy nie zostaniesz z wiekszoscia niesprzedanych egzemplarzy a ryzyko jest tu znacznie wieksze niz w przypadku pierwszego wydania

wiec nie elitaryzm a asekuranctwo, byc moze przesadne, ale chcialbym jeszcze troche komiksow wydac ;)
« Ostatnia zmiana: Pt, 16 Sierpień 2024, 12:44:10 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline komiks

« Odpowiedź #13861 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 12:48:25 »
Najlepiej inwestuje się za cudze pieniądze ;D
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Alienus66

« Odpowiedź #13862 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 12:58:13 »
Oj z dodrukami to się czasami można przejechać jeśli np. chodzi o serię....Znam taką jedną historię pewnego wydawnictwa i jak się okazało dodruk był mega słabą opcją także to różnie bywa a wiadomo że kilka nawet kilkadziesiąt sztuk nie opłaca się dodrukowywać bo to się poprostu nie opłaca..

Online studio_lain

« Odpowiedź #13863 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 13:00:18 »
w przypadku serii bedziemy robic dodruk bo inaczej sie nie sprzeda zalegajacych 2 tomow
tylko w takim przypadku wiesz, ze na dodruku nie zarobisz, tu liczysz na zero, zysk przyniesc natomiast moga, ale nie musza, sprzedane drugie, trzecie tomy

Vae Victis - druk

Offline Alienus66

« Odpowiedź #13864 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 13:07:16 »
No tak 🙂ale wiem że nawet wydawało by się na pewniejszym gruncie serię też czasami można polegnąć a co dopiero pojedyńcze tytuły. Na to może sobie chyba tylko pozwolić Egmont choć i tutaj różnie bywa bo pisząc do nic o kilka tytułów poprostu odpisali ni że dodruk dla nich jest na ten moment nie opłacalny🙂

Offline death_bird

« Odpowiedź #13865 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 13:13:23 »
no widzisz to jest wlasnie urok tego bieznesu - nie zgadniesz :) ja bylem przekonany ze na pniu zejdzie ziarno szalenstwa - a wciaz jeszcze mam z 20 sztuk :)

A co z ewentualną zrzutką chętnych przed puszczeniem dodruku? Pytam z ciekawości, bo mnie to rybka, ale jak zawsze w takiej sytuacji włączają się geny odpowiedzialne za kombinowanie.
Da się np ustalić, że opłacalność zaczyna się przy określonej liczbie tomów (ew. zawsze można zaproponować wyższą cenę za egzemplarz w dodruku), zebrać odpowiednią grupę chętnych, którzy sfinansują z góry i im rozesłać? Czy to się w żaden sposób nie kalkuluje?
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Kvothe

« Odpowiedź #13866 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 13:21:20 »
A co z ewentualną zrzutką chętnych przed puszczeniem dodruku? Pytam z ciekawości, bo mnie to rybka, ale jak zawsze w takiej sytuacji włączają się geny odpowiedzialne za kombinowanie.
Da się np ustalić, że opłacalność zaczyna się przy określonej liczbie tomów (ew. zawsze można zaproponować wyższą cenę za egzemplarz w dodruku), zebrać odpowiednią grupę chętnych, którzy sfinansują z góry i im rozesłać? Czy to się w żaden sposób nie kalkuluje?

Do takiej akcji trzeba by mieć swój sklep, tak jak robi waneko. I jeśli będzie xxx zapłaconych preorderów to zrobimy dodruk, jak nie to zwrot kasy. Dużo wyższa cena raczej odstrasza. Chyba, że przy jakimś hicie jak CE.

Online studio_lain

« Odpowiedź #13867 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 13:21:37 »
mysle ze 600 sztuk to jest takie minimum gdzie to ma sens - oplacisz druk, licencje, bedzie kasa dla tlumacza, skladu, redaktora, korektora i moze cos jeszcze na plus - tak mniej wiecej plus minus 10 tysi - jak sprzedasz wszystko

myslalem o jakiejs formie przedsprzedazy, ale nie ma jak tego ugryzc - do gildii wrzucamy tytul z konkretnie przypisana liczba sztuk, mozna by sie moze dogadac i ruszyc 2 miesiace wczesniej, ale to wcale nie musi dac realnego obrazu, bo zauwazylem, ze ludzie kupuja najmocniej w trzech fazach - informacje o przedsprzedazy czyli okolo 2-3 tygodni przed premiera, potem tuz przed premiera i potem jeszcze kilka dni po - w tych trzech fazach jest najwieksze natezenie

Vae Victis - druk

Online studio_lain

« Odpowiedź #13868 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 13:24:53 »
ach no i jeszcze kwestia zwrotow kasy - wszystko przechodzi przez skabowke - nie wiem czy ktos musial zwracac kiedykolwiek zysk firmy i jak to sie normuje prawnie - ale to akurat klopot ksiegowosci :)

Vae Victis - druk

Offline Alienus66

« Odpowiedź #13869 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 13:35:00 »
Co się u Was chwali mega fajną informacją jest ile sztuk ma nakład i jak idzie sprzedaż bo przynajmniej wiadomo co się dzieję. Szkoda że tak wszystkie wydawnictwa nie robią choć wydaje mi się że powodem u Was takiego stanu jest to że większości komiksy bardzo szybko schodzą przykład CE lub kronik barbarzyńców

Offline komiks

« Odpowiedź #13870 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 13:45:11 »
Wiele osób ryzykuje i kupuje komiks w przedsprzedaży w nadziei, że kupują hit. Jeśli będą dodruki, to wtedy nie warto się spieszyć, bo każdy komiks będzie można nabyć w normalnej cenie przez długi czas. Te co leżakują i te co się szybko wyprzedały, ale niedługo potem miały dodruk.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Alienus66

« Odpowiedź #13871 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 13:47:32 »
Wiele osób ryzykuje i kupuje komiks w przedsprzedaży w nadziei, że kupują hit. Jeśli będą dodruki, to wtedy nie warto się spieszyć, bo każdy komiks będzie można nabyć w normalnej cenie przez długi czas. Te co leżakują i te co się szybko wyprzedały, ale niedługo potem miały dodruk.
no tak to wygląda

Offline death_bird

« Odpowiedź #13872 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 13:59:19 »
Albo po prostu chcą kupić dobry komiks.
Natomiast w tym systemie wydawniczym chęć nabycia danego tytułu sprowadza się tak naprawdę do kupowania go mniej czy bardziej w ciemno, bo wszyscy wiedzą że przy tych nakładach to jest ruletka. I albo zdobędzie się coś co trafia w gust albo zalicza się wtopę. Trochę takie jajko niespodzianka. Niby można próbować odsprzedać, ale tutaj może być z kolei ten problem, że jak już wszyscy mają komiks w ręku to pojawiają się opinie i oferta sprzedaży tytułu, który zebrał słabsze recenzje może wisieć w nieskończoność.
Generalnie specyficzny model sprzedaży i wydaje mi się, że nie dla każdego.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Online studio_lain

« Odpowiedź #13873 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 14:09:01 »
zyjemy w czasach gdzie mozna wiele dowiedziec sie o komiksie zanim trafi do sprzedazy
sa recenzje na portalach zagranicznych, nawet jak sie nie zna jezyka translator jakos tam daje rade
no i my zawsze wrzucamy sporo przykladowych plansz
po za tym wlasciwie kazdy komiks kupujemy w ciemno - bo nasz gust moze byc inny niz kolegi czy recenzenta
i dopiero po lekturze mozemy ocenic na ile to dla nas bylo wartosciowe
« Ostatnia zmiana: Pt, 16 Sierpień 2024, 14:11:17 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - druk

Offline michał81

« Odpowiedź #13874 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 14:10:47 »
Albo po prostu chcą kupić dobry komiks.
tak...., zdecydowanie, to nie wiem skąd od razu te aukcje z ceną 2-3 razy wyższą po premierze, mam nadzieje że dyrektywa DAC7 trochę ukryci też ten proceder

ach no i jeszcze kwestia zwrotow kasy - wszystko przechodzi przez skabowke - nie wiem czy ktos musial zwracac kiedykolwiek zysk firmy i jak to sie normuje prawnie - ale to akurat klopot ksiegowosci :)
to zostaje jakiś portal crowdfundingowy (kickstarter lub wspieram.to), to by chyba załatwiało problem jest określona ilość chętnych robisz dodruk, nie ma to zwrot kasy z automatu (a w przypadku kickstartera to dopiero jak wszystko zakończy się pomyślnie to dopiero idzie przelew)
« Ostatnia zmiana: Pt, 16 Sierpień 2024, 14:14:49 wysłana przez michał81 »