Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3264741 razy)

Offline PabloWu

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #13665 dnia: Pn, 22 Lipiec 2024, 16:15:45 »
Wydawnictwo ma od dłuższego czasu swoją filozofię wydawania komiksów, podaje jasne i przejrzyste komunikaty apropo nakładów, najlepszy kontakt z czytelnikami, wrzuca mnóstwo przykładowych plansz, odpowiada raczej na każde pytania nawet te niewygodne i co ważne nie obraża się jak stara baba i za to szacunek się należy. Od Buttonmana wszystko co mnie interesuje cykam w koszyk na Gildii praktycznie pierwszego dnia przedsprzedaży, jest opcja żeby zapłacić po miesiącu także ja nie wiem gdzie jest problem, taki mają sposób działania i jak coś od nich chcesz kupić musisz być czujny i tyle.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #13666 dnia: Pn, 22 Lipiec 2024, 16:25:09 »
Tak w ogóle to coraz większe zaczynam mieć wrażenie, że moi oponenci w tej dyskusji, to właśnie tacy spekulanci, którzy zaniepokoili się moimi argumentami i teraz walczą o swoje, żeby tylko nie dopuścić do dodruku  8)
No tak, tych siedmiu wspaniałych na Allegro to pewnie z tego forum xD

Ja z wysyłką na Gildii dałem za ten komiks 272,99, teraz żeby sprzedać musiałbym wystawić go pewnie za 340. Jeszcze opłata dla serwisu i rosnąca kwota sprzedaży, po której ten serwis poda mnie do urzędu skarbowego, bawienie się w pakowanie, wysyłkę, itd., ale może zarobię na czysto te 5 dych, no interes życia.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #13667 dnia: Pn, 22 Lipiec 2024, 16:33:51 »
(...) jak coś od nich chcesz kupić musisz być czujny i tyle.
Jak myśliwy

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #13668 dnia: Pn, 22 Lipiec 2024, 16:53:49 »
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Death

« Odpowiedź #13669 dnia: Pn, 22 Lipiec 2024, 17:11:45 »
Ja tylko chciałem napisać, że już wiele komiksów Lain miało być super, a potem się okazało, że super to były głównie rysunki. A CE jest naprawdę fantastycznym komiksem, prawdopodobnie najlepszym jakie kiedykolwiek wydało Studio Lain (moim zdaniem obok Ballady o Halo Jones). Więc może i niektórzy wiedzieli, że wychodzi, ale nie kupili, bo już się kilka razy przejechali + nie znali jeszcze opinii osób, które zaryzykowały, przeczytały i okazało się, że to naprawdę sztos. W niedzielę byłem na piwie z kumplem, który mi powiedział, że gdyby nie kupił, ale pożyczył i przeczytał ode mnie, to wiedząc już jaki świetny to komiks bez wahania wydałby teraz te 400-500 zł na Allegro. Ale kupił normalnie na Gildii, bo mu powiedziałem, że Kasia bardzo poleca, zresztą ja też nie byłem przekonany, ale skoro tłumacz i korektor (korektorka? ;) ) się zachwycali, to kupiłem. I dobrze zrobiłem. Nie kupić CE, to jak nie kupić Blasta czy Potworów. Ale wiemy to dopiero teraz. Wcześniej po prostu zostałem namówiony. To jednak inna półka, niż wcześniejsze pozycje wydawnictwa. O wiele wyższa. Jeśli nie będzie dodruku, to kurde... naprawdę warto wydać trochę więcej i przeczytać. Komiksów na rynku jest dużo, ale to jednak perła wśród pereł.

Offline komiks

« Odpowiedź #13670 dnia: Pn, 22 Lipiec 2024, 17:20:27 »
Taniej niż wydawca lub dystrybutor nikt nie sprzeda. Więc jeśli komuś będzie to zaległo "w magazynach", to raczej spekulantom. I taka nauczka z całą pewnością będzie stanowiła element uzdrawiania rynku.
Nie napisałem że taniej, tylko, że tanio w porównaniu do tego jakie teraz są ceny na Allegro.
Nie wierzę, że spekulanci wykupili więcej niż 50 sztuk, bo ilu jest tych sprzedających obecnie, zaledwie kilku.

Tak w ogóle to coraz większe zaczynam mieć wrażenie, że moi oponenci w tej dyskusji, to właśnie tacy spekulanci, którzy zaniepokoili się moimi argumentami i teraz walczą o swoje, żeby tylko nie dopuścić do dodruku  8)
Spekulant może obniżyć cenę komiksu w 5 minut, do ceny po jakiej kupił.
Zdecyduj się w końcu, ludzie chcą kupić ten komiks czy nie? Bo jeśli chcą, to spekulanci go wystawią w niskiej cenie (cenie zakupu) zejdzie na pniu, a jeśli spekulantom nie zejdzie, to wydawcy też nie zejdzie, proste.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline michał81

« Odpowiedź #13671 dnia: Pn, 22 Lipiec 2024, 17:52:49 »
Ja tylko chciałem napisać, że już wiele komiksów Lain miało być super, a potem się okazało, że super to były głównie rysunki.
Przecież to jest właśnie klucz jakim kieruje się SL w wydawaniu komiksów. To nie jest wiedza tajemna.

Offline dinogal

« Odpowiedź #13672 dnia: Pn, 22 Lipiec 2024, 18:31:51 »
Ja tylko chciałem napisać, że już wiele komiksów Lain miało być super, a potem się okazało, że super to były głównie rysunki. A CE jest naprawdę fantastycznym komiksem, prawdopodobnie najlepszym jakie kiedykolwiek wydało Studio Lain (moim zdaniem obok Ballady o Halo Jones). Więc może i niektórzy wiedzieli, że wychodzi, ale nie kupili, bo już się kilka razy przejechali + nie znali jeszcze opinii osób, które zaryzykowały, przeczytały i okazało się, że to naprawdę sztos. W niedzielę byłem na piwie z kumplem, który mi powiedział, że gdyby nie kupił, ale pożyczył i przeczytał ode mnie, to wiedząc już jaki świetny to komiks bez wahania wydałby teraz te 400-500 zł na Allegro. Ale kupił normalnie na Gildii, bo mu powiedziałem, że Kasia bardzo poleca, zresztą ja też nie byłem przekonany, ale skoro tłumacz i korektor (korektorka? ;) ) się zachwycali, to kupiłem. I dobrze zrobiłem. Nie kupić CE, to jak nie kupić Blasta czy Potworów. Ale wiemy to dopiero teraz. Wcześniej po prostu zostałem namówiony. To jednak inna półka, niż wcześniejsze pozycje wydawnictwa. O wiele wyższa. Jeśli nie będzie dodruku, to kurde... naprawdę warto wydać trochę więcej i przeczytać. Komiksów na rynku jest dużo, ale to jednak perła wśród pereł.

No i ja właśnie jestem z tych co nie kupili bo się bali tego komiksu. Może trochę żałuję że nie kupiłem jak był ale cóż. Będzie na gildii jeszcze to sobie kupie, a jak nie to trudno kupie coś innego. Ale nie mam zamiaru męczyć o dodruki bo to moja decyzja że nie kupiłem a że być może błędna to huk  :P i tak mam gigantyczna ilość zalegających komiksów do przeczytania na półkach...

Offline Death

« Odpowiedź #13673 dnia: Pn, 22 Lipiec 2024, 18:37:53 »
Przecież to jest właśnie klucz jakim kieruje się SL w wydawaniu komiksów. To nie jest wiedza tajemna.
Ale co w związku z tym?
To nie jest wiedza tajemna, więc są osoby, które myślały, że tym razem będzie tak samo. Ale się okazało, że nie jest, bo to świetnie napisana historia. Ale już nie kupili i kicha.

Offline michał81

« Odpowiedź #13674 dnia: Pn, 22 Lipiec 2024, 18:50:25 »
Tylko, że jakby kupili to i tak by nie stracili bo jak widać można spokojnie odsprzedać, bo przecież jak widać w temacie tłumy się domagają dodruku, a dodruku nie będzie.

Offline Death

« Odpowiedź #13675 dnia: Pn, 22 Lipiec 2024, 18:54:30 »
A to akurat racja. Z tymi komiksami jest tak, że możesz kupić i są małe szanse, że stracisz kasę jeśli się nie spodoba. :)

Offline zombie001

« Odpowiedź #13676 dnia: Pn, 22 Lipiec 2024, 19:01:59 »
Ja, tak tylko wracając do tematu Spawna, wrzucam update filmowy od autora:
https://twitter.com/Todd_McFarlane/status/1815416589648609683

Czyli generalnie im większe szanse na film, tym mniejsze szanse, że jakiś komiks wyda SL (bo przed premierą McFarlane może nie chcieć już udzielać licencji, a po premierze jej cena może wystrzelić w górę) :D
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Offline michał81

« Odpowiedź #13677 dnia: Pn, 22 Lipiec 2024, 19:09:11 »
Przecież SL wyraźnie napisało, że nie ma odzewu od licencjodawcy, więc on już nie chce udzielać licencji. Tak naprawdę to tylko Egmont mógłby teraz wydać Spawna.
« Ostatnia zmiana: Pn, 22 Lipiec 2024, 19:32:34 wysłana przez michał81 »

Offline Kvothe

« Odpowiedź #13678 dnia: Pn, 22 Lipiec 2024, 19:17:53 »
A że wiemy, że Egmont nie wyda Spawna, to możemy zamknąć temat. Ba E nawet nie tyka czegokolwiek z image teraz.

A Todd z filmem się spóźnił o kilka lat, superhero w kinie już nie ma takiej oglądalności.
Spawn to nie Batman czy Spider-Man.
« Ostatnia zmiana: Pn, 22 Lipiec 2024, 20:36:21 wysłana przez Kvothe »

Offline Szekak

« Odpowiedź #13679 dnia: Pn, 22 Lipiec 2024, 19:18:44 »
I Sonia Draga, czyli NSC. I imo do nich najfajniej pasowałby ten tytuł.
Piękno jest w oczach patrzącego.