Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3261129 razy)

Dalthon, Gogo14 (+ 2 Ukrytych) i 61 Gości przegląda ten wątek.

Offline Martin Eden

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #13635 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 14:49:15 »
Zakończyłem CE i na razie jestem trochę w zawieszeniu, jak bardzo wysoko oceniać ten komiks.

Na pewno jest to mój główny kandydat do komiksu roku. Być może jest to kandydat to mojego Top 10 EVER, a być może do TOP 5, a to już jest klasyfikacja, która rzadko się zmienia - to już są poważne decyzje, to trzeba usiąść, pomyśleć :)

Zaskoczyło mnie, kiedy Autor na FB napisał, że nasze wydanie jest pierwszym zagranicznym. Umknęło mi to info. To trudne do uwierzenia, że żaden inny rynek nie wydał tego tytułu.

Jest to więc moim zdaniem perła w katalogu Studia Lain.

I tutaj ciekawi mnie, i to moje pytanie do Studia Lain (z góry dziękuję za ew. odpowiedź): jakie realne sygnały rynkowe skłoniłyby Was do dodruku czy ponownego wydania? Mówię o takich sygnałach, które zagwarantują zejście akceptowalnej ilości nakładu, bez zagrożenia zostania z nim. Ciekawe, czy są w ogóle takie.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #13636 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 15:54:36 »
W przypadku takiego duzego komiksu trzeba by machnac 800 sztuk. To jest nierealne. Powodow kilka - ewentualne magazynowanie - zajmuje mase miejsca, po ograniczona dystrybucje.

Co do czemu jestesmy pierwsi i pewnie jedyni. Autor funkcjonuje poza komiksowym systemem. Nie znosi duzych wydawcow i jest to tez bardzo trudny komiks do przetlumaczenia. Na dodatek to drogi w produkcji komiks a autor nie ma tzw. Nazwiska. Gdyby nie reklama ce w jednym z magazynow nigdy bym na ten komiks nie trafil.
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline Sędzia

« Odpowiedź #13637 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 16:29:56 »
W przypadku takiego duzego komiksu trzeba by machnac 800 sztuk. To jest nierealne. Powodow kilka - ewentualne magazynowanie - zajmuje mase miejsca, po ograniczona dystrybucje.

Co do czemu jestesmy pierwsi i pewnie jedyni. Autor funkcjonuje poza komiksowym systemem. Nie znosi duzych wydawcow i jest to tez bardzo trudny komiks do przetlumaczenia. Na dodatek to drogi w produkcji komiks a autor nie ma tzw. Nazwiska. Gdyby nie reklama ce w jednym z magazynow nigdy bym na ten komiks nie trafil.

Spróbuj zrobić zbiórkę na Kickstarterze na wydanie na rynek anglosaski, wówczas dodruk wydania PL zrobiłbyś w koprodukcji.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #13638 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 16:32:04 »
Nie podejmuje sie. Raz kickstarter czyli tytaniczna praca promocyjna. Dwa dystrybucja i wysylka na obce rynki
 Odpadam.
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline PabloWu

« Odpowiedź #13639 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 16:55:26 »
Całość przeczytana, piękna to była komiksowa podróż.
13 rozdział to już bardziej epilog i filozoficzne rozważania autora o otaczającej nas rzeczywistości, ale dzięki temu że dosyć długo obcowałem z głównymi bohaterami, te życiowe rozkminy dwóch par nabierają większej głębi i bardziej starałem się zrozumieć co autor chciał mi przekazać, piękna klamra spajająca całość.

Ja swój Komiks Roku już znam.

Offline Szekak

« Odpowiedź #13640 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 17:25:19 »
przy okazji... skoro podobają się wam historie Roosevelt'a to może chcielibyście 170 str album Table De Venus - przy czym rysunkowo on jest bliżej undergroundowej estetyki, ale to też takie puzzle :)
No jak nie, jak tak, kurde.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #13641 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 22:02:38 »
przy okazji... skoro podobają się wam historie Roosevelt'a to może chcielibyście 170 str album Table De Venus - przy czym rysunkowo on jest bliżej undergroundowej estetyki, ale to też takie puzzle :)
Jeśli wydasz - kupuję!

Offline Masonna

« Odpowiedź #13642 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 22:54:47 »
No ale skoro dwa z literalnie kilku ostatnich komiksów wydanych przez wydawnictwo (CE i Kroniki barbarzyńców) rozeszło się na pniu i są niedostępne w tak krótkim czasie po premierze, to znaczy, że nakład został znacząco niedoszacowany. Co z kolei oznacza, że dodruk 800 sztuk spokojnie sprzedałby się i na pewno nie zalegałby w magazynach. Pod warunkiem, że nie czekałbyś z tym dodrukiem zbyt długo. Podejmujesz się ryzyka wprowadzania niszowych komiksów na rynek, więc ryzyka się nie boisz. A w przypadku dodruku pozycji, które były wyprzedane w kilka dni po premierze, ryzyko jest znikome. Czy nie lepiej wobec tego dać możliwość zapoznania się z tymi komiksami tym, którzy się nie załapali? I zarobić samemu, zamiast dawać możliwość zarabiania spekulantom?
Komary rypią...

Offline parsom

« Odpowiedź #13643 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 22:59:50 »

Jak mawiała Soalris czy też Spejson - pewex!

Offline Itachi

« Odpowiedź #13644 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 23:08:20 »
Co z kolei oznacza, że dodruk 800 sztuk spokojnie sprzedałby się i na pewno nie zalegałby w magazynach. Pod warunkiem, że nie czekałbyś z tym dodrukiem zbyt długo.

Polemizowałbym czy faktycznie kolejne 800 sztuk byłoby takim pewniakiem. SL bazuje na hypie, nie oszukujmy się. Zamiast takich dodruków które zawsze są ryzykowne, bo może sprzedać się 200 pakietów a 600 zostanie i będzie zalegało, należałoby stopniowo zwiększać nakłady wytypowanych wcześniej pozycji. Zamiast 800 sztuk, powiedzmy 900, może tysiąc. Krok po kroczku, bez szaleństw. Dodruk na takich samych warunkach jest sytuacją totalnie niespotykaną...
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline kostuch

« Odpowiedź #13645 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 23:10:27 »
No ale skoro dwa z literalnie kilku ostatnich komiksów wydanych przez wydawnictwo (CE i Kroniki barbarzyńców) rozeszło się na pniu i są niedostępne w tak krótkim czasie po premierze, to znaczy, że nakład został znacząco niedoszacowany. Co z kolei oznacza, że dodruk 800 sztuk spokojnie sprzedałby się i na pewno nie zalegałby w magazynach. Pod warunkiem, że nie czekałbyś z tym dodrukiem zbyt długo. Podejmujesz się ryzyka wprowadzania niszowych komiksów na rynek, więc ryzyka się nie boisz. A w przypadku dodruku pozycji, które były wyprzedane w kilka dni po premierze, ryzyko jest znikome. Czy nie lepiej wobec tego dać możliwość zapoznania się z tymi komiksami tym, którzy się nie załapali? I zarobić samemu, zamiast dawać możliwość zarabiania spekulantom?

To jest mocno optymistyczne i zyczeniowe podejscie. Wcale nie uwazam ze kolejne 800 sztuk sprzedaloby sie na pniu. SL w trakcie swojej wydawniczej dzialalnosci zbudowalo lojalna fanbase(mam nadzieje ze to okreslenie nikogo nie obraza) ktore nie czeka tylko kupuje na premiere i pewnie sprzedalo by sie tych komiksow wiecej ale raczej nie x2. Oczywiscie wielka szkoda ze szef przy okazji CE nie sprobowal zwiekszyc nakladu np do 900 albo 1000 ale terraz to sobie mozna gdybac. Moze warto wlasnie przy okazji jakiegos kolejnego sztosu wydawniczego wlasnie taki eksperyment z delikatnym zwiekszeniem nakladu przeprowadzic

Offline bowie

« Odpowiedź #13646 dnia: Pn, 22 Lipiec 2024, 01:01:03 »
Sprawę dodruku CE można rozwiązać bardzo prosto. Wymagałoby to tylko porozumienia z Gildią.
Należałoby ogłosić przedsprzedaż z zastrzeżeniem, że jeśli się uzbiera 800 sztuk, to bedzie zlecony druk, a jeśli nie, to środki zebrane w przedsprzedaży zostaną zwrócone. I najlepiej, gdyby to była jakaś inna okładka niż dotychczasowe. Albo, okladka któraś z istniejących, ale z bonusową grafiką, tak jak w przypadku eksluzywnego Thorgala.
Takie przedsprzedażowe rozwiązanie stosowane jest w planszówkach, na przykład: https://sklep.portalgames.pl/shards-of-infinity-dodatek-akcja-dodruk

Offline Randal63

« Odpowiedź #13647 dnia: Pn, 22 Lipiec 2024, 04:04:24 »
Co wy z tymi dodrukami. Nowe pozycje czekają. Kto chciał kupić to kupił. Zobaczymy czy następne pozycje tak szybko się wyprzedadzą. Parę dni temu byłem w sklepie Komiksiarnia w Krakowie i tam jest za wyjątkiem CE około 10 ostatnich tytułów od ręki . Byli nawet Barbarzyńcy w regularnej okładce. Więc nie wszystko schodzi "na pniu"i jest niedostępne.  :)

Offline Adolf

« Odpowiedź #13648 dnia: Pn, 22 Lipiec 2024, 07:30:00 »
Jak tu kolega wyżej zasugerował, przydałaby się odpowiednia forma preorderów. Jeśli uzbiera się 800 osób, to drukujemy. Wydanie drugie oczywiście powinno być droższe - ale niewiele, 5-10 zł. Jest zbyt, to przecież trzeba wykorzystać sytuację. Wydawnictwo to nie fundacja, a inflacja robi swoje i nie ma co się cackać. Wydaje mi się, że nie ma co pakować żadnych bonusowych materiałów, bo byłoby to nieuczciwe wobec tych co kupili pierwsze wydanie.

Podobny sposób na preordery, przed drukiem bym widział przy tzw. "petardach", jak The Darkness i Witchblade. Pozwoliłoby to oszacować, czy warto wydać trochę więcej niż 800 sztuk, by ludzie później nie męczyli o dodruki.

Offline Lobo

« Odpowiedź #13649 dnia: Pn, 22 Lipiec 2024, 08:26:27 »
Ale nie ma żadnego tematu dodruku więc dajcie spokój z tym męczeniem buły
200 szt może by zeszło dosyć szybko a reszta zalegałaby latami, taka prawda. Ci co mieli kupić w większości już kupili