Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 2435891 razy)

Michał, OokamiG, orangutan i 8 Gości przegląda ten wątek.

Offline nekro

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #13455 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 15:09:53 »
Z pewnością "CE" będzie walczył o Komiks Roku 2024. Zasłużenie. Tam grafika i treści to sam szczyt.

Online Leyek

« Odpowiedź #13456 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 15:19:50 »
Z pewnością "CE" będzie walczył o Komiks Roku 2024. Zasłużenie. Tam grafika i treści to sam szczyt.

Jedynie na forum i może w jakichś niszowych zestawieniach. Bo szanowne "kapituły" największych nagród jak nie dostały egzemplarzy za free to nawet nie będą wiedziały, że coś takiego wyszło i się podzieli jak zwykle nagrody po znajomości. A zresztą kto by tam czytał takie cegły :)

Offline Dalthon

« Odpowiedź #13457 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 15:27:43 »
Kapituły promują patyczaki bo kto by tam patrzył na grafikę w komiksach - wiadoma sprawa. Niestety.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #13458 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 15:53:46 »
Z drugiej strony trudno oczekiwać, żeby wszyscy znali komiks, który znika ze sprzedaży chwilę po tym jak się ukazał. Rozumiem złośliwostki kolegów, ale proszę na to spojrzeć również pod tym kątem :?

Offline Popiel

« Odpowiedź #13459 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 15:57:07 »
Zaniepokoiliście mnie tą promocją "patyczaków". Aż sądziłem, że coś przegapiłem. Sprawdziłem więc choćby nagrody Orient Mana w kategorii "komiks zagraniczny" (bo chyba "CE" będzie oceniane właśnie w niej, prawda?).

I tak:
2019 - Donżon
2020 - Indyjska włóczęga
2021 - Raport Brodecka
2022 - Samotność komiksiarza
2023 - Blast

Zatem albo definicja rzekomo  promowanych "patyczaków" uległa zmianie, albo komuś się poprzewracało między uszami :)

Offline nekro

« Odpowiedź #13460 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 16:45:55 »
Do tej pory byłem przekonany, że "Droga" którą wydała Mandioca będzie faworytem, ale "CE" pewnie będzie wyżej.
Co do patyczaków to przy tak prostej formie, treść musiałaby być najwyższych lotów, żeby w ogóle znaleźć się w TOP 10. Też nie rozumiem fenomenu patyczaków, chyba że w internecie, na szybko, żeby wszystko dokładnie obejrzeć i przeczytać podczas przewijania kciukiem smartfona, wtedy jest ok. Wyjątkiem są komiksy dla dzieci, tam musi być prościej, ale patyczaki to jeszcze niższa forma.

Offline komiks

« Odpowiedź #13461 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 17:17:20 »
Stawiam, że Droga będzie przed CE, główny powód to dostępność.
Droga jest cały czas do kupienia, zaraz będzie kolejna wersja, zaś CE jest nieosiągalny.
Nie ma sensu promować komiksu, którego nie można dostać.

Online studio_lain

« Odpowiedź #13462 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 17:27:32 »
Z drugiej strony trudno oczekiwać, żeby wszyscy znali komiks, który znika ze sprzedaży chwilę po tym jak się ukazał. Rozumiem złośliwostki kolegów, ale proszę na to spojrzeć również pod tym kątem :?

nigdy jeszcze żadna kapituła nie napisała do mnie, żeby może jej pdf-a podesłać ;) inna sprawa czy bym to zrobił ;)
Lain jak na anarchistów przystało funkcjonuje poza komiksowym systemem, także nie wygłupiajmy się z tymi nagrodami, lecą kolejne komiksy i bawcie się przy nich dobrze ;)

przy okazji kolejna recenzja CE

https://blogokomiksach.blogspot.com/2024/07/ce-jose-roosevelt-recenzja-komiksu.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR07nuuizOhK0HwP-sJcJfupstQT1i3BzHoJ7C3u1B0QaI63yUtaJ7JRwVk_aem_Irw2-fxYCWK9TxAskCUWrA
« Ostatnia zmiana: Śr, 10 Lipiec 2024, 17:31:39 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Hunter-Killer - marzec 149 zł
Armie Zdobywcy - marzec - 125 zł
Spawn Gunslinger - kwiecień
Tablica Wenus (Roosvelt) - kwiecień
Hellspawn - maj
Druilleta: Yragaël - Urm le fou - maj

Offline Alienus66

« Odpowiedź #13463 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 18:13:57 »
Co do nagród dla mnie ta okładka ze smokiem jak z obcego w Pomroce jest okładką roku perfekt!

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #13464 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 18:36:43 »
Ciekawa koncepcja. Tworząc plebiscyt filmów z danego roku należy brać pod uwagę te, które aktualnie są grane w multipleksach? Jeśli rwę się do oceniania czegoś, to powinienem sam zadbać, by mieć jako-takie rozeznanie, co najmniej w zakresie najlepiej ocenianych tytułów, bo firmuję to swoim nazwiskiem. Nie ma, że nie było, nie ma, że nie dostarczono. Znam się (co kosztuje), albo się nie znam.

Naprawdę nie wyobrażam sobie, żeby ktoś bez solidnego moralniaka chciał oceniać zagraniczne komiksy wydane w Polsce nie przeczytawszy np. Drogi czy CE. No nie wyobrażam sobie po prostu. Można kłaść akcent na nieznane perełki, ale te najgłośniejsze pozycje trzeba znać musowo.

Online Leyek

« Odpowiedź #13465 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 18:47:41 »
Naprawdę nie wyobrażam sobie, żeby ktoś bez solidnego moralniaka chciał oceniać zagraniczne komiksy wydane w Polsce nie przeczytawszy np. Drogi czy CE. No nie wyobrażam sobie po prostu. Można kłaść akcent na nieznane perełki, ale te najgłośniejsze pozycje trzeba znać musowo.

Hahaha zejdź na ziemię :) Nasi komiksowi "eksperci" nic nie muszą znać. Kumpel albo wydawca powie, że to albo tamto dobre i się odda głos. A rozeznanie mają najwyżej w tym co wydadzą wielkomiejskie wydawnictwa. Jak coś wydali na jakiejś wiosze to nie ma się tym co interesować.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #13466 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 19:02:51 »
@deepdelver @studio_lain

Tylko o jakich my w tym przypadku kapitułach rozprawiamy?
Jedyna komiksowa nagroda w Polsce, która ma kategorię "komiks zagraniczny wydany w Polsce" to są Orient Meny, które tu przywołał Popiel. To tak dla ścisłości, żebyśmy mieli jasność o jakich tu Bóg wie ilu kapitułach rozprawiamy i jakich nagrodach.

"Kapituła" Orient Menów to jest grubo ponad setka osób, z których nikt się tam specjalnie nie "rwał", żeby tam być. Lidzie zostali zaproszeni i tyle. Są to autorzy, recenzenci, publicyści, wydawcy, aktywiści, no różni ludzie. Jeśli ktoś uważa, że w danym roku przeczytał wystarczająco dużo tytułów, żeby oddać swoje głosy w poszczególnych kategoriach, to to robi. Strzelam, że duża część tego nie robi. Ale chyba nikt, nawet jeśli głosuje, nie jest w stanie przeczytać absolutnie wszystkiego, a nawet wszystkiego godnego uwagi. Jest tego zwyczajnie za dużo.

I teraz hipotetycznie. Pytam zupełnie szczerze. Jeśli nie przeczytałem "CE", bo np. nie zdążyłem kupić, a przeczytałem sto innych zagranicznych komiksów, z których mam naprawdę mocną trójkę na którą z czystym sumieniem mogę oddać moje głosy, to mam teraz pisać do Studia Lain i prosić o PDFa "CE" i czytać te 500 stron z ekranu, choć ciężko mi się w tej formie czyta nawet krótką historię, żeby być prawilnym "członkiem kapituły"? Dlaczego akurat "CE", a nie np. jakieś inne tytuły od tego wydawcy albo innych wydawców? Bo na forum okrzyknięto, że to petarda?

Edit:

Potwierdzam to co pisze @Leyek. Osobiście najpierw sprawdzam czy wydawca jest z miasta powyżej miliona mieszkańców po czym wykonuję telefony do Holcmana i Timofa i pytam na jakie komiksy z ich wydawnictw mam w danym roku zagłosować. Jako "ekspert" czytam tylko Kaczora Donalda i to też tylko miesięcznik w zeszytach bo Giganty są za grube.
« Ostatnia zmiana: Śr, 10 Lipiec 2024, 19:08:45 wysłana przez Jaszczu »

Online Leyek

« Odpowiedź #13467 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 19:07:46 »
Tylko o jakich my w tym przypadku kapitułach rozprawiamy?

Jeszcze nagrody Nowej Fantastyki mają 2 kategorie komiksowe (polski i zagraniczny komiks roku). Wybierających tam z 15 czy 20 teoretycznie znających się na rzeczy, pula komiksów dużo mniejsza, a i tak co roku wyboru co najmniej kontrowersyjne.

Poza tym @Jaszczu nie nakręcaj się tak :) My tu sobie ponarzekamy, a w takich nagrodach/konkursach nigdy nie znajdziesz złotego środka.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #13468 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 19:10:45 »
Jakie "nie nakręcaj"? :D

Piszę tu posta raz na dwa miesiące i się nakręcam? No ludzie! Mogę nic nie pisać :)

Online Leyek

« Odpowiedź #13469 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 19:12:36 »
Jakie "nie nakręcaj"? :D

Piszę tu posta raz na dwa miesiące i się nakręcam? No ludzie! Mogę nic nie pisać :)

Pisz, pisz jak najwięcej :) A nie tylko przy okazji forumowych "aferek" ;)