Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3266226 razy)

Takesh, vision2001, Teli, bocik i 11 Gości przegląda ten wątek.

Offline Leyek

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #13425 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 15:44:00 »
Nie wiem czy żartujesz, jeśli tak to kiepski żart.
Co rozumiesz przez druk?
Lepszej kredy już chyba nie ma, jeśli jest to wskaż palcem, podaj tytuł polskiego wydania na lepszej kredzie, sam jestem ciekawy.

Jeśli chodzi o dowody anegdotyczne, to mam 2 egzemplarze CE i sporo innych komiksów od SL, te najnowsze wydania sprzed kilku ostatnich lat, to nic nie mogę zarzucić wykonaniu czy drukowi. Błędy zdarzają się w każdej drukarni, nawet w tych, z których korzysta Egmont, a oni pewnie mają najkorzystniejsze umowy. Hachette też drukuje dużo, więc mają korzystne umowy i u nich też zdarzają się błędy, o czym można poczytać w wątku o Hachette i kolekcji Thorgala. Więc to nie ma nic wspólnego z konkretną drukarnią, jeśli dzieje się to wszędzie.

Jako druk rozumiem wszystko co robi drukarnia, czyli wydruk, skład, wrzucenie tego w okładki, też ilość defektów powstających na etapie drukarni. I obserwując rynek od lat uważam, że BZK jest tu najsłabsze na rynku (z tych dużych, u których większość drukuje), ale pewnie też dzięki oszczędzaniu na jakości - najtańsze. W moim CE w 1 tomie na okładce są 2 "wgniotki". Zafoliowane to było okładkami do środka, więc ta wada musiała powstać na etapie drukarni.

Leyek nie fantazjuj - nikt nie ciął kosztów :) Masz wcześniej napisane co to za papier i na pewno nie jest najtańszy :)

Dobra tutaj się mogę częściowo wycofać. Nie czytałem wszystkiego, bo postów tutaj jak zawsze nawalone co nie miara :) A częściowo dlatego, że i tak wolałbym mat (przynajmniej nie ważyłoby to tyle co kij bejsbolowy jak teraz :) ).

Offline studio_lain

« Odpowiedź #13426 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 15:52:07 »
byloby jeszcze ciezsze
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline Szekak

« Odpowiedź #13427 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 16:01:28 »
Czemu miałoby być cięższe, skoro taki Alack Sinner, który jest świetnie wydany, jest lżejszy? :)
Jako druk rozumiem wszystko co robi drukarnia, czyli wydruk, skład, wrzucenie tego w okładki, też ilość defektów powstających na etapie drukarni. I obserwując rynek od lat uważam, że BZK jest tu najsłabsze na rynku (z tych dużych, u których większość drukuje), ale pewnie też dzięki oszczędzaniu na jakości - najtańsze. W moim CE w 1 tomie na okładce są 2 "wgniotki". Zafoliowane to było okładkami do środka, więc ta wada musiała powstać na etapie drukarni.
Z tego co pamiętam, to SL korzysta z tej drukarni, bo oferuje wygodny dla tego wydawnictwa sposób magazynowania/dystrybucji komiksów.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Lagroht

« Odpowiedź #13428 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 16:04:17 »

Offline komiks

« Odpowiedź #13429 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 16:05:40 »
Ja też bym wolał offset, ale to wybór wydawcy.

Prawda jest tak, że na offsecie nie uzyskasz takiej czerni jak na tej kredzie, dla niektórych to jest najważniejsze. Ja wolę offset bo lubię fakturę papieru w dotyku.

Z lewej offset Dracula od Scream, z prawej CE.

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Szekak

« Odpowiedź #13430 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 16:11:08 »
Nikt tego nie kwestionuje, że to wybór wydawcy i jasne, że czerń na offsecie nigdy nie będzie tak czarna jak na kredzie, tyczy się to zresztą wszystkich kolorów, co jednak nie przeszkadza innym wydawcom wydawania komiksów na offsecie. Ostatni przykład to Mutafukaz od Timofa. Dla mnie wygląda super na offsecie i jak to zobaczyłem, to poczułem się zachęcony do zakupu. Osławiony czb Thorgal od Niffle też został wydany na offsecie i nie słyszałem nigdy złego słowa na słabą czerń, co nie przeszkodziło naszemu rodzimemu wydawcy wydać czb Thorgala na kredzie, bo przecież czerń musi być czarna.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #13431 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 16:14:04 »
a jak już ruszyłem kwestie włoskich komiksów i patrząc na sukces CE to myślę o wydaniu zbiorczym UT Corrado Roi i Paolo Barbato

widziałem ze są na forum osoby które kojarzą ten niezwykły komiks :)

« Ostatnia zmiana: Wt, 09 Lipiec 2024, 16:18:15 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline Archelon

« Odpowiedź #13432 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 16:45:53 »
a jak już ruszyłem kwestie włoskich komiksów i patrząc na sukces CE to myślę o wydaniu zbiorczym UT Corrado Roi i Paolo Barbato

Zdecydowanie jestem na tak.

Tutaj miniseria (6 części):
https://shop.sergiobonelli.it/scheda/romanzi-e-miniserie/39800/Le-vie-della-fame.html

Poniżej okładek jest opis.

Poniżej tej okładki można przeczytać, że istnieje wersja poprawiona przez autorów.
https://shop.sergiobonelli.it/libri/2023/11/22/libro/ut-le-vie-della-fame-1024011/

W jakim formacie wyjdzie UT?

Planujecie jakieś inne pozycje od Sergio Bonelli Editore?

« Ostatnia zmiana: Wt, 09 Lipiec 2024, 16:49:43 wysłana przez Archelon »

Offline komiks

« Odpowiedź #13433 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 16:55:24 »
Wygląda spoko, ale tutaj offset pasuje jak ulał ;D

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

« Odpowiedź #13434 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 17:13:45 »
I "Kroniki" u mnie anulowane :/
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

Offline roble

« Odpowiedź #13435 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 17:52:40 »

Serio? Dziś taka wrzuta z Panem Jerzym? Lagroht, no słabo..  :'(

Offline michał81

« Odpowiedź #13436 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 17:53:03 »
mi to wygląda na komiks który jest w typie mandioci

Offline Pinto

« Odpowiedź #13437 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 18:12:51 »
(...) obserwując rynek od lat uważam, że BZK jest tu najsłabsze na rynku (z tych dużych, u których większość drukuje), ale pewnie też dzięki oszczędzaniu na jakości - najtańsze.
Uważam, że BZG znalazły godnego rywala, a może nawet zostały pokonane przez POZKAL-a. w którym drukuje Lost In Time.

Offline wilk

« Odpowiedź #13438 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 18:59:40 »
I tak jak mówisz, autor poprzez te wyjaśnienia próbuje pokazać, że historia jest/była bardzo skomplikowaną opowieścią. Moim zdaniem wcale taką nie jest, bo przez cały czas wszystko jest bardzo fajnie przedstawiane i wyjaśniane, a te łopatologiczne tłumaczenia są całkowicie zbędne.
No nie wiem. U mnie pozostało kilka niewyjaśnionych znaków zapytania. Może coś przeoczyłem?

Spoiler: PokażUkryj
Kim jest Gian? Czy fizyczne podobieństwo do Juanalberto jest przypadkowe? Jeżeli nie, to co ich łączy? Czy to ta sama osoba? Czy Gian ma coś wspólnego z Ianem Agrippą? Gian-Ian?  ;D

Pod koniec rozdziału 11 czytelnik wprost dostaje informację, że na skutek wymieszania umysłów Ce, Victorii i Johana, nie wiadomo kto ma czyj umysł. Do Crecy mógł więc wrócić umysł np. Johana w ciele Victorii i Ce we własnym ciele, a Victoria w ciele Johana mogła pozostać w Raju utraconym. Skoro są trzy osoby i trzy umysły to możliwe są jeszcze dwie takie kombinacje. ;)

Jestem przekonany, że takich pytań można jeszcze mnożyć więcej. Niemniej jednak faktycznie odniosłem wrażenie, że te wyjaśnienia
Enny w rozdziale 10.
były czynione nieco na siłę. Wątpię, aby to było tak zaplanowane przez autora od początku.

Ale ogólnie to świetny komiks. Ma swoje mankamenty ale mimo to lektura była dla mnie bardzo satysfakcjonująca, być może również dlatego, że inspiracje autora są też bliskie mi. Szybko też nasunęło mi się porównanie do ARQ Andreasa, co do koncepcji
światów w światach
.

Offline 79ers

« Odpowiedź #13439 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 19:12:30 »
Tore publikuje między innymi Dylan Doga, Nathana i Julię - biorąc uwagę jak rozległe to serie lepiej dla nas czytelników, żeby moce przerobowe szły na te tytuły.