Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3265017 razy)

Offline studio_lain

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #13410 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 14:29:40 »
Leyek nie fantazjuj - nikt nie ciął kosztów :) Masz wcześniej napisane co to za papier i na pewno nie jest najtańszy :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline Sędzia

« Odpowiedź #13411 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 14:30:01 »
Z jednej strony rozumiem wydawcę, że przy takim kolosie ciął koszty i dostaliśmy kredę (czyli z tego co kojarzę z innego wątku najtańszą opcję), a druk dostali najwięksi partacze w branży, z drugiej wolałbym już dopłacić te dajmy na to 40 zł i dostać komiks na fajnym matowym papierze (okładki, grzbiety z przesunięciami mnie nie ruszają póki komiks się nie rozpada).

choć sam wolę matowy papier, to mam wrażenie, że SL na papierze tutaj nie oszczędzało.

a teraz sprawdź czym jest Arctic Silk aka G-Silk

albo ci pomoge

Papier G-Silk to swoisty paradoks. To powlekany papier półmatowy przeznaczony do druku wysokiej jakości obrazów. Charakteryzuje się optymalnym wolumenem, wysoką nieprzezroczystością, sztywnością i doskonałymi właściwościami drukowymi. Jego pozbawiona refleksów, gładka powierzchnia jest przyjazna dla czytelnika, a zadrukowane obszary odznaczają się dużą intensywnością barw.

Offline Archelon

« Odpowiedź #13412 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 14:30:14 »
Ja dostałem CE z lekkim otarciem. Paczka od Gildii była w porządku. Mam wersję A. Napis na grzbiecie w tomie I jest lekko przesunięty w prawo.

Przesunięcia okładek spotykam coraz częściej. Często trafiają się "skoszone" grzbiety, obraz z okładki "wchodzący" na grzbiet. Ostatnio otrzymałem Batmana/Dylan Doga gdzie stosunek przedniej do tylnej okładki wynosi około 4 milimetrów. To lekkie przesunięcie? ???

Offline studio_lain

« Odpowiedź #13413 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 14:33:27 »
Ja dostałem CE z lekkim otarciem. Paczka od Gildii była w porządku. Mam wersję A. Napis na grzbiecie w tomie I jest lekko przesunięty w prawo.

Przesunięcia okładek spotykam coraz częściej. Często trafiają się "skoszone" grzbiety, obraz z okładki "wchodzący" na grzbiet. Ostatnio otrzymałem Batmana/Dylan Doga gdzie stosunek przedniej do tylnej okładki wynosi około 4 milimetrów. To lekkie przesunięcie? ???

stary my pakujemy pancernie a i tak uszkadzaja komiksy - wierz mi po paczce moze byc tego nie widac - to co pokazujesz to uszkodzenie z transportu

Vae Victis - druk

Offline komiks

« Odpowiedź #13414 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 15:13:18 »
Z jednej strony rozumiem wydawcę, że przy takim kolosie ciął koszty i dostaliśmy kredę (czyli z tego co kojarzę z innego wątku najtańszą opcję), a druk dostali najwięksi partacze w branży, z drugiej wolałbym już dopłacić te dajmy na to 40 zł i dostać komiks na fajnym matowym papierze (okładki, grzbiety z przesunięciami mnie nie ruszają póki komiks się nie rozpada).

Nie wiem czy żartujesz, jeśli tak to kiepski żart.
Co rozumiesz przez druk?
Lepszej kredy już chyba nie ma, jeśli jest to wskaż palcem, podaj tytuł polskiego wydania na lepszej kredzie, sam jestem ciekawy.

Jeśli chodzi o dowody anegdotyczne, to mam 2 egzemplarze CE i sporo innych komiksów od SL, te najnowsze wydania sprzed kilku ostatnich lat, to nic nie mogę zarzucić wykonaniu czy drukowi. Błędy zdarzają się w każdej drukarni, nawet w tych, z których korzysta Egmont, a oni pewnie mają najkorzystniejsze umowy. Hachette też drukuje dużo, więc mają korzystne umowy i u nich też zdarzają się błędy, o czym można poczytać w wątku o Hachette i kolekcji Thorgala. Więc to nie ma nic wspólnego z konkretną drukarnią, jeśli dzieje się to wszędzie.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Lobo

« Odpowiedź #13415 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 15:15:22 »
Na gildię wskoczyły Kroniki Barbarzyńców we wszystkich wersjach okładkowych

Offline komiks

« Odpowiedź #13416 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 15:19:19 »
Już nie ma, albo Ci się przywidziało ;)

Offline Midar

« Odpowiedź #13417 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 15:20:49 »
dostaliśmy kredę (czyli z tego co kojarzę z innego wątku najtańszą opcję),
Akurat papier w CE jest bardzo dobrej jakości i dobrze dobrany. Jest taki półmatowy, nic się nie błyszczy, a czeń jest czernią.. Offset poprawiłby tylko wagę tego komiksu, bo teraz waży jakieś „dwie i pół tony”.

Offline Lobo

« Odpowiedź #13418 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 15:23:30 »
Albo wykupione w trymiga albo w sklepie jakiś błąd

Offline FDH

« Odpowiedź #13419 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 15:24:12 »

Ja też widziałem,ciekawe czy to błąd czy komuś udało się kupić :P
« Ostatnia zmiana: Wt, 09 Lipiec 2024, 15:27:09 wysłana przez FDH »

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #13420 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 15:25:47 »
Już nie ma, albo Ci się przywidziało ;)
Nie przewidziało, do mnie też przyszło powiadomienie, złożyłem nawet zamówienie i zobaczy się co dalej. :)

Offline LukCook

« Odpowiedź #13421 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 15:26:07 »
Na gildię wskoczyły Kroniki Barbarzyńców we wszystkich wersjach okładkowych

Były, wszystkie trzy. Przez jakieś 10min.

« Odpowiedź #13422 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 15:33:29 »
Ja kupiłem :) W ogóle dużo tytułów wróciło widzę, chociażby podstawowa wersja komiksu "Bractwo kraba".
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

Offline komiks

« Odpowiedź #13423 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 15:36:42 »
No fakt, np. Zaklinacze Opali z gołą babą.
Ja wszystko mam, więc i tak nic nie kupie  :P

Offline studio_lain

« Odpowiedź #13424 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 15:43:28 »
a z innej beczki

Giuseppe Ricciardi czyli Iko autor rysunków w Pomroce tworzył na rynku włoskim bardzo fajną serię Brendon, może namówicie Tore do wydania :)

Vae Victis - druk