Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3245300 razy)

Offline Mario

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #13260 dnia: Wt, 02 Lipiec 2024, 16:43:11 »
Jest tu jakiś ważniak?
Pfff... 600-800 stron?
1300 na miękko, easyyy.

Offline Alienus66

« Odpowiedź #13261 dnia: Wt, 02 Lipiec 2024, 17:26:26 »
Jest tu jakiś ważniak?
Pfff... 600-800 stron?
1300 na miękko, easyyy.

hmm komiksy musiałbym chyba z paczkomatu taczkami przywozić

Online donT

« Odpowiedź #13262 dnia: Wt, 02 Lipiec 2024, 17:34:12 »
Mialem dzis tego kloca w rekach jak wpadlem na moment do Forbidden Planet. Nie powiem - robi wrazenie!
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Lobo

« Odpowiedź #13263 dnia: Wt, 02 Lipiec 2024, 17:55:23 »
Mój wygląda podobnie, grzbiet lata na wszystkie strony..a Kabuki podobny format podobna ilość stron tak ładnie im wyszło 🤔

CE w końcu dotarł, druk BZGraf

Offline studio_lain

« Odpowiedź #13264 dnia: Wt, 02 Lipiec 2024, 18:07:01 »

I jak wrazenia?
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline studio_lain

« Odpowiedź #13265 dnia: Wt, 02 Lipiec 2024, 18:08:40 »
Tylko żeby był jakiś sposób, żeby to przykleić, no nie wiem, może klejem?

Jak masz w miescie introligatornie to ci od reki za grosze zrobia
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline komiks

« Odpowiedź #13266 dnia: Wt, 02 Lipiec 2024, 18:45:58 »
I jak wrazenia?
Jeszcze nie zacząłem czytać, dziś odebrałem, ale wydanie bardzo mi się podoba, mam z resztą dwie wersje podstawkę i limitkę B.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline szybkilester

« Odpowiedź #13267 dnia: Wt, 02 Lipiec 2024, 20:19:52 »
To jeszcze nie wszystko ;)

Tak, zgadza się, bo brakuje jeszcze do kompletu "januszowania" w stosunku do ekipy redagującej i najzwyklejszego w świecie odwracania kota ogonem, że nie użyję dosadniejszych słów... ;)

« Odpowiedź #13268 dnia: Wt, 02 Lipiec 2024, 22:48:14 »
Skończyłem "CE" i kurde, sam nie wiem co myśleć. Na pewno nigdy wcześniej nie spotkałem się z czymś takim... sam nie wiem jak to określić... może nie idealnym, ale bardzo dobrze zaplanowanym i pomyślanym. O ile pierwszy tom jest dość spokojny i w moim odczuciu jest bardziej komiksem przygodowym, tak w drugim tomie (a właściwie już w ostatnim rozdziale pierwszego) zaczyna się prawdziwa jazda bez trzymanki. Nie chcę spoilerować, ale nawiązań do "Alicji w Krainie Czarów" jest tutaj cała masa, tak samo jak do różnych innych gatunków. Mamy tutaj jak już wspominałem nie tylko komiks przygodowy, ale też fantasy, sci-fi, kryminał, wątki obyczajowe, romans, cyberpunk, a może i nawet lekki horror. W dodatku te ciągłe podróże między snem, a jawą, czy też pewnego rodzaju innymi rzeczywistościami (tak nie do końca, ale bez spoilerów miało być) cały czas sprawiały, że do końca nie byłem pewien co jest prawdą, a co fikcją. Postacie są napisane i poprowadzone niemal perfekcyjnie, a do moich ulubionych należy Victoria. Pomimo, że niektóre wątki potrafią być szokujące, to podobało mi się to, jak autor nie unika trudnych tematów. Tutaj nie ma żadnego tabu i poprawności. Jest wątek gwałtu, morderstwa, wiary, czy też nawet kazirodztwa (tak jakby). Scenarzysta perfekcyjnie ukazuje to, że każdy popełnia błędy i że konsekwencje naszych czynów potrafią ciągnąć się za nami przez całe życie. Tekstu jest tutaj masa, ale o dziwo czyta się to bardzo fajnie, a całość jest bardzo przystępna. Mimo wszystko nie obraziłbym się, gdyby historia była chociaż o jeden rozdział krótsza, bo w pewnym momencie fabuła wydała mi się przeciągana trochę na siłę. Nie mogłem się też oprzeć wrażeniu, że całość to takie połączenie "Sandmana" z "Ghost in the Shell" - fantasy z cyberpunkiem. Zakończenie jest satysfakcjonujące, aczkolwiek zdaję sobie sprawę, że nie jest to lektura na raz. Do tej pory myślę nad niektórymi wątkami i nie jestem pewien czy odebrałem je i zrozumiałem, tak jak powinienem. Za jakiś czas z pewnością zmierzę się z lekturą raz jeszcze, żeby na spokojnie wszystko sobie poukładać.

Od strony graficznej komiks to czyste cudeńko. Ponieważ mangi to mój ulubiony gatunek, nie mam problemów z komiksem czarno-białym takim jak "CE", ale dość często zastanawiałem się jak niektóre plansze wyglądałyby w kolorze. Rysunki właściwie można tutaj podzielić na dwa rodzaje. Pierwszy to ten, gdzie autor zachwyca nas rozmiarem planszy i jego szczegółowością. Takich rysunków jest tutaj cała masa i naprawdę robią wrażenie. Drugi rodzaj to ten skupiony na postaciach. Są to zazwyczaj mniejsze plansze, niekiedy pozbawione tła, ale za to bardzo dobrze pokazujące uczucia postaci takie jak zachwyt, zdziwienie, czy też złość. Nie brak tutaj nagości, brutalniejszych scen, czy też różnego rodzaju stworzeń. Świat przedstawiony, podobnie jak fabuła, wydaje bardzo spójny i przemyślany.

"CE" jest niewątpliwie komiksem na swój sposób wyjątkowym, zarówno pod względem opowiadanej historii, jak i oprawy graficznej. Z pewnością, jest to tytuł, który zaskakuje, daje do myślenia i wymaga od czytelnika niemałego skupienia. Czy jest to komiks idealny? Po jednorazowej lekturze ciężko mi to ocenić, więc powiedzmy, że jest on doświadczeniem, które z pewnością warto przeżyć :)

Gdybym miał wystawić ocenę dałbym solidne 9/10.
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

Offline starcek

« Odpowiedź #13269 dnia: Wt, 02 Lipiec 2024, 22:54:07 »
Jak masz w miescie introligatornie to ci od reki za grosze zrobia

Za grosze to kupi klej w tubce z aplikatorem zwany Magic, który się do tego nadaje. Idealny do podklejenia kapitałki i tego szarego papieru wzmacniającego blok komiksu.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline skil

« Odpowiedź #13270 dnia: Śr, 03 Lipiec 2024, 00:36:00 »
Skończyłem CE wczoraj. Pierwszy tom połknąłem w jeden wieczór. Czytało się go znakomicie - ciekawa historia, sprawnie napisana i świetnie narysowana, przywodząca na myśl najlepsze dokonania Moebiusa czy Andreasa. Kolejnego dnia zacząłem tom drugi... i czar prysł, męczyłem go trzy dni. Do rozdziału 9 nadal jest świetnie, potem jednak następuje 300 stron, na których autor w łopatologiczny sposób bierze się za zamykanie wątków i wyjaśnianie zawiłości fabuły, niektóre wydarzenia przedstawiając z różnych perspektyw, często zagłębiając się w najdrobniejsze szczegóły, jakby chciał pokazać jak misterną i skomplikowaną stworzył opowieść. Moim zdaniem zupełnie niepotrzebnie. W pewnym momencie zorientowałem się, że straciłem jakiekolwiek zainteresowanie fabułą i czytam już tylko, żeby dojechać do końca. Każdy z rozdziałów Roosevelt dedykuje jakiemuś wielkiemu artyście ze świata literatury, kina, komiksu czy malarstwa, umieszczając w nich nawiązania do ich twórczości. Szkoda tylko, że wzorem Lyncha, Marqueza czy Dalego nie pozostawił swojego dzieła do interpretacji czytelników, a postanowił dać im jak najpełniejsze wyjaśnienie na tacy: tu było tak i tak, to znaczyło to, a tu chodziło o to i tamto. Komiks ogromnie na tym traci, bo drugi tom miejscami czyta się jak instrukcję czy bryk. CE do rozdziału 9 oceniam na 9/10, a to co dalej na 4/10, co powiedzmy daje razem 6.5/10. Kończąc lekturę byłem zmęczony i nieco rozczarowany, bo komiks wiele obiecuje i niekoniecznie to dowozi. A może moje oczekiwania były zbyt wysokie.
A poza tym uważam, że Rosja powinna być zniszczona.

« Odpowiedź #13271 dnia: Śr, 03 Lipiec 2024, 09:17:13 »
Czyli można powiedzieć, że zmęczyłeś się dokładnie w tym miejscu w którym ja stwierdziłem, że komiks jest za długi i niepotrzebnie rozwlekany :) I tak jak mówisz, autor poprzez te wyjaśnienia próbuje pokazać, że historia jest/była bardzo skomplikowaną opowieścią. Moim zdaniem wcale taką nie jest, bo przez cały czas wszystko jest bardzo fajnie przedstawiane i wyjaśniane, a te łopatologiczne tłumaczenia są całkowicie zbędne. Owszem, w trakcie lektury ciężko określić co jest prawdą/fikcją, snem/jawą, ale uważam, że taki właśnie był zamysł autora i to akurat wyszło świetnie. Nie przepadam za otwartymi zakończeniami i niedopowiedzeniami, ale przypadku "CE" to tłumaczenie co i jak jest całkowicie niepotrzebne. Akurat w przypadku tego komiksu te niedopowiedzenia były tak fajnie pomyślane i rozpisane, że potrafiły mnie zaintrygować i bardzo mi się to podobało. Drugi tom jest słabszy, to fakt, ale ja swoją ocenę jak na razie podtrzymuję. Do pierwszego tomu nie mam praktycznie żadnych zastrzeżeń, więc daję mu 10/10, ale drugi to takie 7-8/10, dlatego zdecydowałem się na ogólną ocenę 9/10 (bo nie lubię połówek, a ogólnie to w ogóle nie lubię oceniać cyferkami). Komiks roku? Zdecydowani nie, ale w TOP 10 raczej się znajdzie (u mnie numerem jeden w tym roku nadal pozostaje "Excalibur. Kroniki" :)
« Ostatnia zmiana: Śr, 03 Lipiec 2024, 09:22:23 wysłana przez Czytamy Komiksy »
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

Offline amsterdream

« Odpowiedź #13272 dnia: Śr, 03 Lipiec 2024, 09:39:03 »

Długo to nie wytrzyma.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline studio_lain

« Odpowiedź #13273 dnia: Śr, 03 Lipiec 2024, 10:02:00 »