Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3248084 razy)

radioblackmetal, kuba rozpruwacz, Interloper, darkness, bfg (+ 1 Ukrytych) i 20 Gości przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #13230 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 18:36:10 »
Skoro podpisali umowe z podanymi wymiarami? To?
Silvestri osobiście? Czy jakiś pośrednik?

Offline komiks

« Odpowiedź #13231 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 18:36:57 »
a teraz znajdz jakikolwiek komiks, nawet nie mowie, ze w Polsce ;), wykonany tymi technikami  - o procz tych dwoch ponizej ;)
mam komiksow na tony i nie mam takie zadnego, albo nie pamietam

Zdaje sobie sprawę, że tego pierwszego nie da się zrobić, to jest do albumów z tekturowymi kartkami, których nie można wyginać.

Patrze na swoje Artist Edition, tam jest zastosowana taka technika, że prawie w ogóle nie ma kleju, jakbyś wziął zeszyty i je ze sobą połączył. Nie wiem, czy to się nadaje na omnibus, bo AE mają dość grube offsetowe kartki, więc szycie ma się czego trzymać. Więc kiedy rozkładasz takie AE to tak naprawdę rozkładasz jeden z tych zeszytów.

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline celtic

« Odpowiedź #13232 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 18:43:57 »
a tu akurat nie mogę rozbić na 3 - bo licencja :)

ale kiedyś miałem taki pomysł, żeby wydać zamiast hardcoverow - zeszyty w boxie
w tym przypadku ponad 50 zeszytów :) dzięki temu dwustronne ilustracje lepiej by wyglądały :) a jest ich tam masa :)

Spawn chciałby być tak wydany😁
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline komiks

« Odpowiedź #13233 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 19:00:04 »
Sprawdziłem i widzę, że Ameryki nie odkryłem bo BZG już stosuje tę technikę przy niektórych komiksach.

Potwory od Muchy (BZG)

Slaine Rogaty Bóg od SL (chyba BZG, bo nie jest to wymienione w środku).

I te komiksy można rozłożyć bardziej i nic się nie psuje, bo mają taką konstrukcję.

« Odpowiedź #13234 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 19:03:12 »
Czyli wraca to, co było napisane wcześniej - jak się chce, to idzie :)
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

Offline studio_lain

« Odpowiedź #13235 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 19:49:51 »
Chlopaki to co pokazujecie nic nie zmienia. Ten problem wystepowalby nadal. Nie ocenicie tego bez rozkladowek. Szukajcie z rozkladowkami.
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline studio_lain

« Odpowiedź #13236 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 19:51:11 »
Silvestri osobiście? Czy jakiś pośrednik?

Reprezentujaca go agrncja ale musiala miec akceptacje.

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline michał81

« Odpowiedź #13237 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 21:16:32 »
No to mamy duże szczęści patrząc jak to zostało wydane w USA.

Offline komiks

« Odpowiedź #13238 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 21:26:10 »
Chlopaki to co pokazujecie nic nie zmienia. Ten problem wystepowalby nadal. Nie ocenicie tego bez rozkladowek. Szukajcie z rozkladowkami.

Proszę rozkładówki.

Poniżej niewygodne miejsce, na klejeniu dwóch zeszytów, więc jest trochę gorzej. Kartki sąsiadujących zeszytów są ze sobą klejone, to celowe, bo tak jest w całym albumie, ale to się dzieje tylko na łączeniu zeszytów.

Poniżej dobrze widać, że odstępy między kadrami na obu stronach, są niemal identyczne jak odstępy między kadrami na poszczególnych stronach. To pokazuje jaka jest dokładność dopasowania.

Ja się na tym nie znam, nie wiem czy da się osiągnąc taki efekt na omnibusie, który ma cieńsze kartki i mniejszy format ale jest grubszy. To co pokazuję jest praktycznie w każdym Artist Edition, Gallery Edition, Vault Edition, bo inaczej nie dałoby się oglądać rozkładówek, a idea jest taka, żeby mieć wrażenia oryginalnej planszy, która albo jest oryginalnie taka duża, albo dwie kartki sklejone ze sobą. Z tego co jednak widzę, to w przykładach, które pokazałem wyżej, np Potwory robione w BZG, jest taka sama technika, tyle, że tam jest więcej kleju, może to kwestia wykonania, a może nie da się inaczej, nie wiem.
« Ostatnia zmiana: Pn, 01 Lipiec 2024, 21:37:18 wysłana przez Zwirek »

Offline studio_lain

« Odpowiedź #13239 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 23:15:00 »
Wyglada to batdzo ok. Przejrzalem amerykanskie tpb i polskie wydania i nikt tego efektu nie osiagnal.
Ile maja str te wydania?

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline komiks

« Odpowiedź #13240 dnia: Wt, 02 Lipiec 2024, 00:03:49 »
Batman Gallery Edition ma 248 stron, dwa pozostałe AE mają mniej.

Za to Potwory mają 368 stron i też da się rozłożyć na płasko. Strony schodzą się wysoko, co powoduje, że są pod mniejszym kątem, wybrzuszenie jest gładkie. Jak przycisnę ręką to mogę niemal wyprostować.

Za to Potwór z bagien Snydera (520 strony), wygląda jakby został złożony w innej technice, widać na zdjęciach, że grzbiet przyjmuje inny kształt, jest równy. Przez to, strony schodzą się nisko, niemal u podstawy, to powoduje duży kąt, tworzy się taka dolina. Jeśli nacisnę ręką, to mam wrażenie, że prędzej uszkodzę komiks niż go rozpłaszczę. Najgorzej, że ten duży kąt stron zniekształca całkowicie to co jest na środku, jakby fragment strony znikał w szczelinie.

« Ostatnia zmiana: Wt, 02 Lipiec 2024, 00:15:50 wysłana przez Zwirek »

Online parsom

« Odpowiedź #13241 dnia: Wt, 02 Lipiec 2024, 00:15:51 »
Mam pod ręką CE i aż zajrzałem (wiem, nie ma rozkładówek) - grzbiet zachowuje się tutaj w zasadzie podobnie do tego co pokazuje Żwirek...

Offline Adolf

« Odpowiedź #13242 dnia: Wt, 02 Lipiec 2024, 06:19:18 »
Mandragora wydała m.in. Fathom i Universe w trejdach, ale były tak fatalnie poklejone, że aż strony odpadały. Dlatego cieszy mnie, że dostaniemy porządne, grube wydania, bez prowizorki. A, że strony nie będą się 100% idealnie pokrywać, to nie tragedia. Ważne żeby była to w miarę gruba, obślizgła, błyszcząca kreda idealnie dobrana pod te niezwykłe grafiki (Scream do dziś kwiczy po tym co zrobili z Larą).

Mam cichą nadzieję, że w kontrakcie była również zawarta wizyta Silvestriniego w Polsce. Nasze przyszłe, wypasione wydania zasługują na jego autograf.

Offline michał81

« Odpowiedź #13243 dnia: Wt, 02 Lipiec 2024, 06:38:38 »
(Scream do dziś kwiczy po tym co zrobili z Larą).
Chyba jedyną osobą, która kwiczy do tej pory to jesteś twoja osoba. Scream nic nie stracił z tego powodu, bo i tak im się to sprzedało.

Offline Kvothe

« Odpowiedź #13244 dnia: Wt, 02 Lipiec 2024, 08:01:38 »
Zamiast dyskutować o rozkładówkach, lepiej przypilnować drukarnie aby grzbiet się nie rozkleił i tańczył sambę, jak w muchowych GR i EoW, nie bez powodu mucha zmieniła drukarnie do niektórych pozycji.

Ktoś tu pisał na forum, że BZGraf robi za wąskie grzbiety w stosunku do ilości stron, w porównaniu z innymi drukarniami. A przynajmniej tak się wydaje, nie wiem nie znam się. Chyba to widać na powyższych zdjęciach Monsters vs Swamp Thing. Trzeba też pamiętać, że Monsters ma inny papier.

Gallery Edition to inna półka cenowa, a gutter loss przy tak grubych książkach jest raczej normą niestety.  Jakby Darkness było wykonane jak deluxe Swamp Thing, to byłbym bardzo zadowolony.

No i oczywiście trzeba pamiętać o:

« Ostatnia zmiana: Wt, 02 Lipiec 2024, 08:03:43 wysłana przez Kvothe »