Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3243348 razy)

Offline studio_lain

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #13215 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 14:58:02 »
no z Darkness juz tak nie zrobie
ani z Cyberforce czy Hunter-killer

ale moge sprobowac z Ascenscion (o ile beda materialy)
albo z Witchblade - o ile oczywiscie koszt nie bylby morderczy
nie mam pojecia jakby to wyszlo cenowo
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Zielcok

« Odpowiedź #13216 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 15:09:21 »
no z Darkness juz tak nie zrobie
ani z Cyberforce czy Hunter-killer

ale moge sprobowac z Ascenscion (o ile beda materialy)
albo z Witchblade - o ile oczywiscie koszt nie bylby morderczy
nie mam pojecia jakby to wyszlo cenowo

nieee , wydaj je w hc

Offline Kvothe

« Odpowiedź #13217 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 15:33:30 »
Dla mnie beznadziejny pomysł, wole HC.

Offline komiks

« Odpowiedź #13218 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 15:44:02 »
Czytam teraz Silver Surfer drugi tom i tam jest dużo plansz dwustronnych i nie chce mi się tego oglądać, wygląda to beznadziejnie. To samo miałem w Potwór z bagien Scott Snyder, ale tam przynajmniej format był większy. Z mojego doświadczenia wynika, że im mniejszy format, a zarazem grubszy komiks, tym gorzej czyta się podwójne plansze.

To co wrzucasz Arek na forum, wygląda zajebiście a potem w komiksie to wygląda w ten sposób.
I to Silver Surfer jest cieniutki, bo ma tylko 324 strony.

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline studio_lain

« Odpowiedź #13219 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 15:59:31 »
to absolutna norma na całym świecie - nikomu nie udało się tego rozwiązać :)
grafika tworzona jest pod 24 stronicowe komiksy :)

zobacz amerykanskie wydanie Darkness

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline komiks

« Odpowiedź #13220 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 16:11:35 »
Nie można podziwiać rysunku, tylko trzeba rozkminiać jak to jest połączone :-\

Offline studio_lain

« Odpowiedź #13221 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 16:20:41 »
taki urok już TPB i Hardcoverów
mam nawet takie wydania gdzie publikowano po 2 zeszyty w jednym i tam tez już był ten problem

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Zielcok

« Odpowiedź #13222 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 17:06:32 »
Ascenscion w usa tylko w tpb wyszlo i nigdy calosc ;pwyzwanie dla wydawcy - mam calosc w zeszytach ale po pl  wezme od was wszyskie aamerykance ;p

Offline komiks

« Odpowiedź #13223 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 17:13:50 »
No dobra, zapytałem AI

Pytanie
W komiksach które są omnibusami, jest problem z planszami typu Double Page Spreads. Chodzi o to, że w omnibusie, który zwykle posiada wiele stron i twardą oprawę, nie da się otworzyć komiksu w taki sposób, żeby podwójna strona była na płasko, strony zawijają się do środka przez co zniekształcają rysunki. Czy istnieje jakiś sposób w introligatorstwie, który poprawia czytelność podwójnych stron?

Odpowiedź GPT

Tak, istnieją techniki introligatorskie, które mogą poprawić czytelność podwójnych stron w komiksach typu omnibus. Oto kilka rozwiązań:

1. Szycie na otwarty grzbiet (Lay-flat Binding): Ta technika pozwala książce na otwieranie się w taki sposób, że strony leżą całkowicie płasko. Wymaga specjalnego szycia, które umożliwia grzbietowi otwarcie się bez żadnych ograniczeń. Jest to jednak droższe rozwiązanie i nie zawsze dostępne dla wszystkich wydawców.

2. Optymalizacja marginesów wewnętrznych (Gutter Margin): Podczas projektowania komiksu można zwiększyć marginesy wewnętrzne stron (tzw. „gutter”), co sprawia, że kluczowe elementy rysunków nie są zniekształcane przez grzbiet książki. To rozwiązanie jest łatwiejsze do wdrożenia przez wydawców podczas projektowania layoutu komiksu.

3. Rozkładane strony (Gatefold Pages): Wstawianie stron, które można rozłożyć, czyli tzw. gatefold, jest jednym z rozwiązań. Tego typu strony rozkładają się na kilka części, co pozwala na pełne wyeksponowanie grafiki bez zniekształceń. To także wymaga dodatkowych kosztów i planowania podczas procesu druku.[/li][/list]

4. Perforacja grzbietu (Sewn and Perforated Binding): Technika ta polega na użyciu specjalnych nici do zszywania książki, które pozwalają na lepsze otwarcie grzbietu. Dodatkowo, grzbiet jest perforowany, co ułatwia otwarcie książki na płasko.

5. Introligatorstwo hybrydowe (Hybrid Binding): Łączy elementy szycia i klejenia, aby zapewnić, że książka otwiera się płasko. Na przykład, stosowanie specjalnych taśm klejących między sekcjami szycia może pomóc w uzyskaniu lepszej płaskości stron.

Warto skontaktować się z doświadczonym introligatorem, aby dowiedzieć się, które z tych technik mogą być zastosowane w konkretnym przypadku oraz jakie są ich koszty. Introligatorzy mogą także doradzić, które techniki są najbardziej odpowiednie w zależności od grubości książki, użytych materiałów oraz oczekiwań dotyczących trwałości.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #13224 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 17:43:24 »
a teraz znajdz jakikolwiek komiks, nawet nie mowie, ze w Polsce ;), wykonany tymi technikami  - o procz tych dwoch ponizej ;)
mam komiksow na tony i nie mam takie zadnego, albo nie pamietam

Gutter Margin - to stosuja wszyscy, takze my w kazdej publikacji, ktora ma ilustracje na dwie strony np Ziarno Szalenstwa - i tak nie unikniesz tego efektu\

Gatefold Pages - to ma zastsowanie jak sa np cztery strony - np Cybderforce tak musimy zrobic - to wyglada jak rozkladany w srodku plakat

o reszcie nie mam pojecia :)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Zielcok

« Odpowiedź #13225 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 17:49:33 »
niewaznee dawac to Darkness i reszte ;p;p

Offline srogin

« Odpowiedź #13226 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 17:51:48 »
Punkt pierwszy to to rozwiązanie:

« Odpowiedź #13227 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 17:54:26 »
Nie, nie, żadnych zeszytów, tylko zbiorcze HC.

Te wydania amerykańskie mają chyba cieńszy papier, bo na takie grubaski po 600 stron to nie wygląda.

Może warto uderzyć do innej drukarni i spytać co i jak? Aktualnie czytam pierwszy tom nowego wydania "Hiroszimy 1945" i chociaż wydanie ma prawie 800 stron to jest naprawdę solidnie zrobione i bardzo fajnie się to czyta. Waneko drukowało w drukarni ABEDIK w Żarnikach koło Poznania.

Podobnie JPF i ich grubasy. Czwarty tom "Ality" ma prawie 600 stron i też solidnie to wygląda. Można nawet rozłożyć sobie mangę na stole/łóżeczku i podziwiać te dwustronicowe rysunki. Pamiętam, że kiedyś chwalili się techniką jaką stosują przy takich wydaniach, ale nie pamiętam już jak ona się nazywała. Ogólnie wydawnictwa mangowe bardzo fajnie ogarniają temat takich cegieł. JPF drukuje w drukarni "Kadruk" w Szczecinie. W każdym razie tam drukowali "Alitę", a teraz nie wiem, bo nie podają informacji o drukarni w nowszych tomach. Tylko tam robią trochę wąskie grzbiety, przez co pomiędzy tomami potrafią być spore odstępy. Mi to ogólnie nie przeszkadza, ale w przypadku takiego "City Hunter", gdzie jest panorama na grzbiecie trochę to doskwiera.

Może warto popytać w innych miejscach? A nóż widelec będzie lepiej? I może taniej? :)
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

Offline michał81

« Odpowiedź #13228 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 17:56:48 »
To ja mam inne pytanie. Jak Silvestri zapatruje się na format polskiego wydanie w OHC? Bo z tego co wiem to był przeciwny takiemu wydaniu i w USA te wydania mają standardowy format amerykańskich zeszytów w HC.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #13229 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 18:33:31 »
Skoro podpisali umowe z podanymi wymiarami? To?

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty