Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 2505258 razy)

Nemen i 6 Gości przegląda ten wątek.

Offline komiks

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #13065 dnia: Pt, 21 Czerwiec 2024, 23:25:34 »
To nie jest dla Ciebie tylko dla żeńskiej części widowni.
W sensie, żeńskiej części widowni podoba się, kiedy 400 stron komiksu, zdobi widok pokonanego i upokorzonego głównego bohatera? Można wiedzieć skąd posiadasz takie informacje?

Online michał81

« Odpowiedź #13066 dnia: Pt, 21 Czerwiec 2024, 23:28:18 »
Autor jeszcze nie wie, że istnieje coś takiego jak BZGraf i SL jest jego miłośnikiem hue hue hue.
Serio? I może ma przejść do Edici i na ten papier na którym wychodzą komiksy Egmontu i obecnie Muchy tak, że widać co jest nadrukowana na drugiej stronie? To chyba wolę jednak BZGraf z grubszym papierem.

Offline Brzon

« Odpowiedź #13067 dnia: So, 22 Czerwiec 2024, 01:14:24 »
Sorry Arek ale jeśli do tej pory nawet Francuzi tego nie wydali to jest mega słaba rekomendacja. Spodziewam się przefilizowanego badziewia.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #13068 dnia: So, 22 Czerwiec 2024, 07:36:22 »
Ale ten tytuł był wydany TYLKO we Francji...  ???

EDIT:

Im więcej szukam informacji tym bardziej jestem zagubiony. Te albumy wyszły w Szwajcarii a nie we Francji? Ale w języku francuskim? WTF. Arek weź nam rozwiej wątpliwości.
« Ostatnia zmiana: So, 22 Czerwiec 2024, 07:57:30 wysłana przez Rodrigues »

Offline studio_lain

« Odpowiedź #13069 dnia: So, 22 Czerwiec 2024, 09:15:18 »
Przeciez juz pisalem. Autor wydaje komiksy wlasnym sumptem. Ma zle doswiadczenia z korpo. Nie znosi ich. Mieszka w szwajcari. Publikuje po francusku. Zna perfekt 5 jezykow. Po cala historie zapraszam do bialogardu.
Plany Studia Lain - orientacyjne

Stone - kwiecień - przedsprzedaż gildia 10.04 godz 12
Druillet: Yragaël - Urm le fou - kwiecień
Spawn Gunslinger - maj
Tablica Wenus (Roosvelt) - maj
Hellspawn - czerwiec

« Odpowiedź #13070 dnia: So, 22 Czerwiec 2024, 11:17:53 »
Kurcze i nikt na szersza skale nie poznal sie na nim do tej pory  ???
Ani na goodreads ani na amazonie nie ma zbyt wiele opinii. Znowu kupowanie kota w worku?
Ja podziekuje...

Offline parsom

« Odpowiedź #13071 dnia: So, 22 Czerwiec 2024, 11:47:32 »
Chłopcy, chłopcy - tyle już lat żyjecie na tym świecie i jeszcze się nie nauczyliście, jak działa popularność? Niemal każde gówno da się wylansować jeżeli stoją za nim sztaby ludzi i pieniądze, a z drugie strony często nawet wybitne rzeczy bez tego się po prostu nie przebiją.
Macie oceny: https://www.bedetheque.com/serie-27079-BD-CE-Roosevelt__1.html
Macie i dyskusje: https://www.bdgest.com/forum/search.php?keywords=CE%20(Roosevelt)&terms=all&fid[]=7&sc=1&sf=titleonly&sr=topics&sk=t&sd=d&st=0&ch=300&t=0&submit=Rechercher

Offline komiks

« Odpowiedź #13072 dnia: So, 22 Czerwiec 2024, 12:28:48 »
Mnie to zawsze śmieszy, jeśli coś nie jest popularne, to pewnie kiepskie, next. Ma to swoje pewne praktyczne uzasadnienie, ale nie sprawdza się w przypadku sztuki. Dla mnie same plansze komiksowe z tego komiksu, zasługują na uwagę. Nie potrzebuję opiniotwórczych autorytetów, które wskażą co mam czytać. Po opinie innych sięgam dopiero, gdy mam wątpliwości, stoję w rozkroku pomiędzy tak/nie. Przy CE takich wątpliwości nie miałem. Mistrzowski rysunek, zastosowanie w dymkach małych liter zamiast dużych (co ma ponoć uzasadnienie fabularne), ogólnie zabawa pismem. Autor jest też artystą malarzem surrealistą, nawiązujących do filmów Lyncha. Z obszernego wywiadu z autorem, można dowiedzieć się więcej smaczków. Nie wiem, czy ten komiks mi się spodoba, ale na pewno jest wyjątkowy i ma świetne rysunki. Wolę zaryzykować i odkryć coś nowego, niż czekać, aż stanie się to popularne, co może z resztą nigdy nie nastąpić, bo patrz, początek tego wpisu.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #13073 dnia: So, 22 Czerwiec 2024, 12:33:18 »
Spodziewam się przefilizowanego badziewia.
No to zawsze zostaje Darkness. :)

Online Castiglione

« Odpowiedź #13074 dnia: Nd, 23 Czerwiec 2024, 21:47:11 »
Ta pomarańczowa mi się nie podoba. Po pierwsze za kolorowe, po drugie główny bohater dostaje wciry.
Mnie przede wszystkim podoba się fajnie sportretowana Angelus, do tego fajny kontrast takiego zestawu (tak kolorystyczny, jak i na zasadzie protagonista-antagonista). W ogóle nie zwracałem uwagi na głównego bohatera, generalnie mogłoby go nawet nie być na tym rysunku.

Niezbyt podoba mi się koncepcja, żeby łączyć w zestawy dwa wizerunki tej samej postaci, choćby dlatego, że w takim wypadku w którejś wersji w ogóle nie będzie na okładce głównego bohatera.

Offline komiks

« Odpowiedź #13075 dnia: Nd, 23 Czerwiec 2024, 22:05:57 »
Nie wiem jaką rolę odgrywa w tym komiksie Angelus, oraz ilu jest głównych bohaterów. Z tego co widzę i rozumiem, Darkness to jest ten koleś i o nim jest komiks, z nim powinienem symaptyzować. Ta okładka może jest fajna jako zeszyt, gdzie okładek masz multum i w jednej z nich koleś dostaje wciry. Jeśli dasz taka okładkę na zbiorczy, który zbiera wiele zeszytów, to wygląda, jak komiks o tej lasce, a Darkness jest złolem do pokonania.

Ogólnie koncept okładki rozumiem, Św. Jerzy zabijający smoka, ale w dzisiejszym klimacie, to raczej jest feminizm pokonujący patriarchat. Takie czasy. Całe szczęście SL robi 3 wersje okładek.

Online Castiglione

« Odpowiedź #13076 dnia: Nd, 23 Czerwiec 2024, 22:30:45 »
w dzisiejszym klimacie, to raczej jest feminizm pokonujący patriarchat
No jak sobie dopiszesz ideologię do obrazka sprzed 20 lat, to na pewno.

Online michał81

« Odpowiedź #13077 dnia: Nd, 23 Czerwiec 2024, 22:38:45 »
Nie wiem jaką rolę odgrywa w tym komiksie Angelus, oraz ilu jest głównych bohaterów. Z tego co widzę i rozumiem, Darkness to jest ten koleś i o nim jest komiks, z nim powinienem symaptyzować.
No nie. Według mitologii tego świata Jackie jako Darkness jest tym złym (w sensie Darkness jest tą złą siłą), a Angelus jest tą dobrą siłą (która też potrzebuje ludzkiego nosiciela). Problem jest tylko taki, że ani jedno z nich nie jest tak naprawdę dobre.

Offline komiks

« Odpowiedź #13078 dnia: Nd, 23 Czerwiec 2024, 22:42:40 »
Chyba się nie rozumiemy, komu kibicujesz w tym komiksie, Angelus czy Darkness?

« Odpowiedź #13079 dnia: Nd, 23 Czerwiec 2024, 22:55:49 »
To w "Darkness" będzie w końcu ten slip czy nie, bo już się pogubiłem :P

Jeżeli zaś chodzi o okładki to ja bardzo chętnie przygarnąłbym taki zestaw:

Te okładki były w wydaniach Mandragory i zawsze mi się najbardziej podobały. W dodatku skupiają się na głównym bohaterze, co moim zdaniem jest bardzo ważne. No i nie ma co ukrywać, że mogą zadziałać sentymentalnie, więc najlepiej nadawałby się chyba na wersję podstawową.

Wersje skupiające się na Angelus lub innych postaciach to tak raczej nie bardzo moim zdaniem. Owszem, mam nadzieję, że wszystkie okładki znajdą się w środku tomu, ale te główne powinny skupiać się tylko na panu Estacado :) Tak uważam :)
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/