Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3250280 razy)

rafalszur, Tomo i 9 Gości przegląda ten wątek.

Offline Leyek

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #12990 dnia: Cz, 20 Czerwiec 2024, 12:59:11 »
AI by to zrobiła w 5 minut, ale jeszcze nie ma narzędzia ;)

A po co ma zamalowywać? AI od razu stworzy w tym samym temacie nowy, lepszy komiks.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12991 dnia: Cz, 20 Czerwiec 2024, 13:04:15 »
Można poszukać pomocy w grupach translacyjnych, dla nich to chleb powszedni. ;)

mieczy ci u nas dostatek ;) to po prostu zabiera sporo czasu, ale to tylko wierzchołek tej góry lodowej :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12992 dnia: Cz, 20 Czerwiec 2024, 13:11:31 »
Często mają już gotowe. I to w o wiele lepszej jakości niż inni wydawcy, co tylko krzyczą o swojej jakości.... 8)

sam mam związki z grupami translatorskimi i wierz mi przygotowanie materiału do druku to jest mega wyjabany level ;) inna bajka zupełnie ;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Takesh

« Odpowiedź #12993 dnia: Cz, 20 Czerwiec 2024, 13:12:10 »
Żeby nie było niedomówień to nie oferujemy Ci dwóch  nagich mieczy... ::)

Online Adolf

« Odpowiedź #12994 dnia: Cz, 20 Czerwiec 2024, 17:11:52 »
The Darkness z pewnością spolaryzuje fanów komiksów. Sam zaczynałem z Top Cow od Witchblade i gdy sięgnąłem po The Darkness to wydawało mi się takie trochę głupsze. Jednak nie jest to produkt tak głupi jak Thor: Miłość i Grom, czy Ant-Man: Kwantumania. To bardziej jak mix Spider-Manów Raimiego, Punishera Thomasa Jane'a, Ghost Raidera z Nicolasem Cagem i Catwoman z Hally Berry. To coś z innej epoki, dla boomerów żyjących w czasach 00.

Problemem może być to, że ludzie widząc niesamowite kadry Silvestriego będą oczekiwać po tym komiksie niesamowitej warstwy fabularnej, przynajmniej na poziomie Watchmen, czy Sandmana. A nie będę nikogo oszukiwać, to tylko i aż popkulturowa rozrywka. Jak sam tytuł wskazuje, dla osób bardziej jarających się klimatami horrorowymi. Tytuł plus 18, więc nie trzeba ugrzeczniać kwestii latających flaków czy seksualności. To i tak dużo lepiej niż dzisiejsze produkcje, gdzie co chwila się żartuje by załagodzić "ciężkie sceny" i kobiety muszą być brzydsze, by nie wywoływać kompleksów.

Podsumowując: jeśli jesteś fanem hip hopu, to nie wchodzisz na koncert Iron Maiden. Lecz jeśli jesteś starszym kolesiem, jarasz się klimatami mroku, podobał Ci się Alan Wake, wychowałeś się na Silent Hillu, chodzisz do kina na horrory, nawet jeśli wiesz, że fabularnie to kupa, ale podoba Ci się klimat, to doskonale będziesz wiedział na co jesienią zainwestować swoje ciężko zarobione pieniążki. Jeśli dni mijają Ci na graniu w Majncrafta, Lola, Robloxa czy Fortnajta - nie wstawaj sprzed komputera.

Co do drugiego, bardziej znanego dzieła Top Cow - Witchblade, tam jest większy nacisk na seks i mistycyzm. The Darkness to bardziej czarny humor, choć również zawierający te dwa elementy. Oba tytuły to główne filary Top Cow i choć nie trafiają do każdego, to nie zdziwię się jeśli ich nakład zostanie wymieciony. Może by tak jakaś przedsprzedaż, która by pozwoliła oszacować zainteresowanie i ewentualnie delikatnie podnieść ilość wydrukowanych egzemplarzy?

Offline Piterrini

« Odpowiedź #12995 dnia: Cz, 20 Czerwiec 2024, 17:39:43 »
Spojrzałem do Mandragorowych Darknessów żeby potwierdzić czy coś źle pamiętam...
Tytuł plus 18, więc nie trzeba ugrzeczniać kwestii latających flaków czy seksualności.
Z innymi opiniami (tutaj i w innym wątku) się z grubsza zgadzam, oprócz ww. stwierdzenia. Zdecydowanie nie jest to komiks 18+, Top Cow i inne mniejsze wydawnictwa/serie znane były z targetowania nastolatków zakrytą golizną = p0rno dla tych, którym nikt p0rno nie sprzeda. To że w komiksie wprost poruszany jest seks to nie czyni go 18+, flaków też nie widziałem, przekleństw się nie doszukiwałem, ale nic Darkness nie ma do innych, bardziej "kontrowersyjnych" prac Ennisa - bardzo grzeczny względem Preachera, Punishera (nawet tego z MK, nie wspominając o MAX), The Boys itd.. Przypomina to taśmowe superhero, bez przełamywania "tabu", z tą różnicą że Marvele i DC latają w spandexach, a Top Cow to bliżej Spawnowych klimatów (tyle że nastawione na ww. nastolatków szukajacych ładnych pań niż krwi i "mroku").

Offline komiks

« Odpowiedź #12996 dnia: Cz, 20 Czerwiec 2024, 18:30:45 »
Problemem może być to, że ludzie widząc niesamowite kadry Silvestriego będą oczekiwać po tym komiksie niesamowitej warstwy fabularnej, przynajmniej na poziomie Watchmen, czy Sandmana.
Kompletnie się nie zgadzam, to nie ten rodzaj rysunku, tutaj mamy do czynienia ze stylistyką w stylu Spawna McFarlane, Tomb Rider Andy Parka, X-men Jima Lee. Te komiksy z daleka krzyczą - hej, mamy półnagie laski, badassów i potwory, nie zawahamy się ich użyć. Nikt się po tych komiksach nie spodziewa ambitnej fabuły, tylko jazdy bez trzymanki poruszającej prymitywne instynkty. Pytanie tylko, jak to się zestarzało i czy nadal działa na dojrzałego czytelnika?

Oba tytuły to główne filary Top Cow i choć nie trafiają do każdego, to nie zdziwię się jeśli ich nakład zostanie wymieciony.
Wątpię, to mi przypomina gadki psychofanów Bisleya.
Głównym problemem jest sprzedaż obu tomów w pakiecie, razem 400 zł. To nawet trudno porównać do jakiegoś innego komiksu na rynku PL. Zobacz co się dzieje w komentarzach na Gildii, kiedy komiks jest powyżej 200 zł, wtedy nie ma znaczenia ile jest stron, dochodzi wręcz do wyzwisk.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online Adolf

« Odpowiedź #12997 dnia: Cz, 20 Czerwiec 2024, 18:31:47 »
Spojrzałem do Mandragorowych Darknessów żeby potwierdzić czy coś źle pamiętam...Z innymi opiniami (tutaj i w innym wątku) się z grubsza zgadzam, oprócz ww. stwierdzenia. Zdecydowanie nie jest to komiks 18+, Top Cow i inne mniejsze wydawnictwa/serie znane były z targetowania nastolatków zakrytą golizną = p0rno dla tych, którym nikt p0rno nie sprzeda. To że w komiksie wprost poruszany jest seks to nie czyni go 18+, flaków też nie widziałem, przekleństw się nie doszukiwałem, ale nic Darkness nie ma do innych, bardziej "kontrowersyjnych" prac Ennisa - bardzo grzeczny względem Preachera, Punishera (nawet tego z MK, nie wspominając o MAX), The Boys itd.. Przypomina to taśmowe superhero, bez przełamywania "tabu", z tą różnicą że Marvele i DC latają w spandexach, a Top Cow to bliżej Spawnowych klimatów (tyle że nastawione na ww. nastolatków szukajacych ładnych pań niż krwi i "mroku").

Po zastanowieniu, mogę się zgodzić, że to bardziej takie PEGI 16. Kiedy oglądasz Deadpoola, który jest w Ameryce jako R (od 17 lat, ale z pełnoletnim opiekunem), jest tam seks, dużo się mówi o tym co przeciętny nastolatek chodzący do kościoła co niedzielę nie powinien wiedzieć, ale jednak nie zobaczysz na ekranie aż takiego poziomu jak gdybyś oglądał Antychrysta, czy po prostu przeciętny film ze znanym Łysym. I w komiksie jest tak samo. Bohater nie wymachuje swoim fallusem (przynajmniej w pierwszych tomach, które znam nic takiego nie miało miejsca), ale nikt nie przemilcza spraw dla dorosłych. Są nawet one istotną częścią fabuły, ale to już nie będę spoilerów rozwijać. U nas Deadpool był nawet od 15 lat, choć pewnie nikt tego nie weryfikował i na sali byli młodsi. Osobiście dodam, że gdybym miał syna, to nie chciałbym żeby oglądał on Deadpoola czy czytał The Darkness mając mniej niż te 16 lat. Z uśmiechem sobie przypominam premierę Barbie, gdzie zostałem otoczony przez rodziny z małymi dziewczynkami. Czułem się jak pedofil, ale gdy film zaczął wjeżdzać w tematy dla dorosłych to pojawił mi się banan na twarzy i żałowałem, że na sali jest ciemno i nie widzę tych bladych facjat rodziców :)

Offline Kvothe

« Odpowiedź #12998 dnia: Cz, 20 Czerwiec 2024, 18:49:30 »
Zobacz co się dzieje w komentarzach na Gildii, kiedy komiks jest powyżej 200 zł, wtedy nie ma znaczenia ile jest stron, dochodzi wręcz do wyzwisk.

No właśnie obserwuje co się dzieje z CE, te wyzwiska są straszne.

Online Adolf

« Odpowiedź #12999 dnia: Cz, 20 Czerwiec 2024, 18:54:16 »
Kompletnie się nie zgadzam, to nie ten rodzaj rysunku, tutaj mamy do czynienia ze stylistyką w stylu Spawna McFarlane, Tomb Rider Andy Parka, X-men Jima Lee. Te komiksy z daleka krzyczą - hej, mamy półnagie laski, badassów i potwory, nie zawahamy się ich użyć. Nikt się po tych komiksach nie spodziewa ambitnej fabuły, tylko jazdy bez trzymanki poruszającej prymitywne instynkty. Pytanie tylko, jak to się zestarzało i czy nadal działa na dojrzałego czytelnika?

Piszesz, że kompletnie się nie zgadzasz, ale odnoszę wrażenie, że się zgodziłeś. Bo z jednej strony nikt się nie spodziewa po tych rysunkach ambitnej fabuły, ale z drugiej strony widzę, że jest jakieś rozczarowanie, że to tylko "fabuła dla nastolatków". Dla nas sprawa jest oczywista, ale po The Darkness będą sięgać w Polsce nie tylko fani komiksów.

Wątpię, to mi przypomina gadki psychofanów Bisleya.
Głównym problemem jest sprzedaż obu tomów w pakiecie, razem 400 zł. To nawet trudno porównać do jakiegoś innego komiksu na rynku PL. Zobacz co się dzieje w komentarzach na Gildii, kiedy komiks jest powyżej 200 zł, wtedy nie ma znaczenia ile jest stron, dochodzi wręcz do wyzwisk.

Na Facebooku widziałem wysokie zainteresowanie, co jest głównym powodem moich obaw, czy te 800 egzemplarzy tym razem wystarczy by zaspokoić popyt. Mało znane CE widzę, że sprzedaje się nadwyraz dobrze, a The Darkness jest kojarzony przez: a)fanów Mandragory b)fanów Tomb Raidera c)fanów gier The Darkness d)innych fanów Top Cow, m.in. czytających skanlacje, czy oglądających słaby serial TV, e)będzie w slipie, to może zostać wymiecione (patrz Miecze X), niestety również przez spekulantów, którzy będą chcieli odsprzedać komiks jeszcze drożej(!?). Możesz mnie uznać za psychofana, ale bym preferował być odbierany jako "zatroskany boomer". Zresztą nie proszę tu o jakieś podwojenie nakładu, a przyjrzenie się sytuacji i delikatną kalkulację.

Offline komiks

« Ostatnia zmiana: Cz, 20 Czerwiec 2024, 19:09:10 wysłana przez Zwirek »

Offline Kvothe

« Odpowiedź #13001 dnia: Cz, 20 Czerwiec 2024, 19:18:12 »
CE to inny rodzaj komiksu, więc zbiera inną klientelę.

Zobacz tutaj:
https://www.gildia.pl/komiksy/537079-liga-sprawiedliwosci-najwieksi-superbohaterowie-na-swiecie
https://www.gildia.pl/komiksy/528235-najjasniejszy-dzien
https://www.gildia.pl/komiksy/507002-rozbitkowie-czasu-czesc-2-edycja-limitowana
https://www.gildia.pl/komiksy/570046-sprawiedliwosc-wyd-2023
https://www.gildia.pl/komiksy/494869-doktor-strange-duze-wydanie
https://www.gildia.pl/komiksy/416849-thorgal-wydanie-zbiorcze-tom-1-wersja-czarno-biala

To może AI pisze te wyzwiska.

A tak serio, Adolf wspomniał o dużym zainteresowaniu na facebooku. Również po tym jak SL zapowiedziało, jak to będzie sprzedawane. Że pakiet, 1300 str. i cena przynajmniej 400 zł. Zasady są znane na wstępie i nikt wyzwisk nie rzucał. Szukasz problemu na silę, gdy go jeszcze nie ma.

Offline komiks

« Odpowiedź #13002 dnia: Cz, 20 Czerwiec 2024, 19:20:14 »
Spoko, obym się mylił i ludzie się rzucą na wykup i będą wyzwiska, ale czemu nakłada taki mały i że trzeba było 1500 sztuk drukować.

Online Adolf

« Odpowiedź #13003 dnia: Cz, 20 Czerwiec 2024, 19:22:31 »
To może AI pisze te wyzwiska.

Wśród piszących te komentarze parę razy przewinęła mi się ksywka BAZYLISZEK. Nie muszę nic więcej dodawać.

Online michał81

« Odpowiedź #13004 dnia: Cz, 20 Czerwiec 2024, 19:32:36 »
Przecież nie pierwszy raz jest tak, że jak tylko nakład komiksów SL się wyprzeda to zaczynają się jazdy. Szczególnie przed premierą. Inna sprawa, że Darkness nie pojawił się na gildii i pewnie pojawią się takie same komentarz i oceny dotyczące za wysokiej ceny.