Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3251078 razy)

Saruto, Edgar i 22 Gości przegląda ten wątek.

Offline Adolf

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #12675 dnia: So, 08 Czerwiec 2024, 18:30:36 »
W tym planowanych komiksach z Top Cow będą jakieś zeszyty z Larą Croft? (chyba w serii Fathom jakieś zeszyty były). Czy też może że względów licencyjnych zostaną pominięte?
Edit: i jaki jest poziom tych komiksów (mam na myśli Darkness, Witchblade, Fathom). Poziom Tomb Raider czy niżej/wyżej?

Lara wycięta to żadna niespodzianka. Nikt nie będzie oczekiwał, że licencja sprzed ponad dwóch dekad będzie obowiązywać do teraz. I tak ładnie udało się wszystko porozdzielać.

A co do poziomu... Darkness i Witchblade to coś jak Punisher z Marvel Knight (nowojorski street level w czarnym humorze), tylko więcej golizny (szczególnie Witchblade), do tego masa mistycyzmu (mówimy o wielowiekowych artefaktach). Jako fan horrorów, wampiryzmu, czy produkcji typu Kruk za młodu byłem w ekstazie gdy dorwałem Tomb Raider/Witchblade. I choć fabularnie to nie miało żadnego wysokiego poziomu, to ten klimat mogłem chłonąć godzinami. I nie jest to klasyczne superhero, bardziej w stylu antybohaterów i antytezy.

Fathom to... kolorowy świat oceanów, przepiękne rysuneczki i podłe istoty z głębin. Jednak mi to jakoś nie do końca podeszło, ale czytałem dawno temu tylko to co dała Mandra.

Jest jeszcze Magdalena, z którą nie miałem do czynienia, ale jej otoczka mnie kręci. Magdalena to przydomek nadawany wojowniczkom. Jezus i Maria Magdalena mieli córkę i potem był cały ich ród, gdzie kobiety były szkolone w Watykanie jako wojowniczki walczące dla Kościoła Katolickiego z różnymi demonami. Owe Magdaleny dzierżyły broń - mistyczny artefakt, Włócznię Przeznaczenia, zwaną również jako Włócznię Longinusa. Jeden z 13 artefaktów tego uniwersum (Witchblade, Darkness, Angelus to także artefakty). Współczesna Magdalena to niejaka Patience. Losy Magdaleny oczywiście na przestrzeni wieków krzyżowały się z różnymi posiadaczami artefaktów, szczególnie oczywiście Darkness i Witchblade. Magdalena nawet miała otrzymać film aktorski w 2008, ale projekt nie doszedł do skutku.

Jest jeszcze seria Artefacts, ale by ją wydać u nas, to przyda się najpierw dobra podbudówka innych serii. Mówimy tu o dosyć opasłym uniwersum. Mandra wydała u nas także przygody byłego księdza, posiadacza artefaktu Rapture.

Offline michał81

« Odpowiedź #12676 dnia: So, 08 Czerwiec 2024, 18:36:38 »
ale Witchblade będzie po polsku ;)
Witchblade tak, nie będzie tych zeszytów crossoverowych z Larą. Crono pytał o te zeszyty z Tomb Raiderem i tego nie ma w tych zbiorczych, które chcesz wydać.
« Ostatnia zmiana: So, 08 Czerwiec 2024, 19:56:56 wysłana przez michał81 »

Offline Crono

« Odpowiedź #12677 dnia: So, 08 Czerwiec 2024, 19:44:21 »
Dzięki Adolf, na takie przybliżenie serii liczyłem. Witchblade biorę, reszta się zobaczy.

Offline Adolf

« Odpowiedź #12678 dnia: So, 08 Czerwiec 2024, 20:47:15 »
Dzięki Adolf, na takie przybliżenie serii liczyłem. Witchblade biorę, reszta się zobaczy.

Osobiście bym polecał bardzo zarówno The Darkness oraz Witchblade. To pierwsze mamy nawet demo PL, czyli wydanie Mandry. Możliwe, że gdzieś tanio można dostać pierwszy zeszyt, wtedy najłatwiej podjąć decyzję o zakupie. Witchblade to polecam tanio nabyć cross Tomb Raider/Witchblade, najlepiej 3 minizeszytówki z pisma Play (kredowy papier) a nie z TM-Semica (toaletowy papier jak od Screama), bo to i tak nie zostanie już nigdy wydane, a da świetny pogląd na to czym owo Witchblade jest. Dodam jeszcze, że obie serie podejdą każdemu kto lubi okres "milenijny", czyli końcówka lat 90-tych i wczesne 00, gdzie wszystko było takie mroczne i fajne (w kinach Blade i Blade II, Evanescence-Bring Me to Live).

« Odpowiedź #12679 dnia: So, 08 Czerwiec 2024, 21:30:05 »
Czy to "uniwersum Artefaktów" ma jakąś oficjalną nazwę? Szukam informacji na temat ile i jakie serie wchodzą w skład tego świata, bo szczerze mówiąc o niektórych nie miałem pojęcia :)
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

Offline michał81

« Odpowiedź #12680 dnia: So, 08 Czerwiec 2024, 22:16:33 »
Czy to "uniwersum Artefaktów" ma jakąś oficjalną nazwę? Szukam informacji na temat ile i jakie serie wchodzą w skład tego świata, bo szczerze mówiąc o niektórych nie miałem pojęcia :)
To jest uniwersum Top Cow i zapowiedziane CyberForce też jest jego częścią
« Ostatnia zmiana: So, 08 Czerwiec 2024, 22:18:39 wysłana przez michał81 »

Offline Crono

« Odpowiedź #12681 dnia: So, 08 Czerwiec 2024, 23:15:17 »
Osobiście bym polecał bardzo zarówno The Darkness oraz Witchblade.
Jak pisałem, mam w planach zakup Witchblade, bo nawet jeżeli historia nie podejdzie, to liczę że przynajmniej rysunki głównej bohaterki w jakimś stopniu to zrekompensują🙂 okres przełomu lat dziewięćdziesiątych i dwutysięcznych był specyficzny w komiksie. O ile bardzo lubię Marvela tak gdzieś do połowy lat 90-tych, tak z każdym kolejnym rokiem jest gorzej. A potem na początku lat dwutysięcznych mamy petardy pokroju New X-Men Morrisona czy Spider-Man Straczynskiego. Niemniej, tutaj liczę bardziej na coś pokroju pierwszego tomu Archiwów Tomb Raider (i tylko pierwszego, bo niestety kolejne dwa tomy wydane u nas zawierają głównie słabe i bardzo słabe historię). Ale nawet w pierwszym tomie scenariusz był co najwyżej średni, ale przynajmniej dobrze się to czytało a wszelkie niedociągnięcia wynagradzały rysunki A. Parka. Swoją drogą muszę przypomnieć sobie cross z Magdaleną z trzeciego tomu Archiwów.
« Ostatnia zmiana: So, 08 Czerwiec 2024, 23:17:17 wysłana przez Crono »

Offline Adolf

« Odpowiedź #12682 dnia: Nd, 09 Czerwiec 2024, 00:11:53 »
Rysunki Andiego Parka właściwie ciągnęły Tomb Raidera. Witchblade i The Darkness niczym w tym względzie nie ustępują. Marc Silvestri czy Michael Turner to taki sam, jak nie wyższy poziom. Dlatego polecałem te niedrogie wydane u nas serie, bo combo Sara i Lara to niejednego doprowadzało do szybszego bicia serca. Ktoś tu w wątku nawet zasugerował by The Darkness miało limitowaną okładkę z Angelus - przy odpowiednim doborze grafiki, to może być najszybciej wyprzedana limitka w historii Studia Lain.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12683 dnia: Nd, 09 Czerwiec 2024, 14:59:36 »

5,3,1 prawda? :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Alienus66

« Odpowiedź #12684 dnia: Nd, 09 Czerwiec 2024, 15:03:57 »
Jeżeli zainteresuję się tym komiksem to jak będzie to 3 jest mega👍

Offline Jaxx

« Odpowiedź #12685 dnia: Nd, 09 Czerwiec 2024, 15:06:38 »
Jak dla mnie 3 - 4 - 5.

Offline bowie

« Odpowiedź #12686 dnia: Nd, 09 Czerwiec 2024, 15:07:57 »
3,5,1 ta z jajami smoka wymiata!

Offline Dracos

« Odpowiedź #12687 dnia: Nd, 09 Czerwiec 2024, 15:11:25 »
2,3,4

Offline LukCook

« Odpowiedź #12688 dnia: Nd, 09 Czerwiec 2024, 15:11:51 »
5>3>2>1>4

(z tronem najsłabsza bo oklepana)

Offline Takesh

« Odpowiedź #12689 dnia: Nd, 09 Czerwiec 2024, 15:14:19 »
1, 2, 3, 5. Przy czym dwójka bardzo mocno stoi u mnie, potem jedynka i trójka. Tron słaby.