W tym planowanych komiksach z Top Cow będą jakieś zeszyty z Larą Croft? (chyba w serii Fathom jakieś zeszyty były). Czy też może że względów licencyjnych zostaną pominięte?
Edit: i jaki jest poziom tych komiksów (mam na myśli Darkness, Witchblade, Fathom). Poziom Tomb Raider czy niżej/wyżej?
Lara wycięta to żadna niespodzianka. Nikt nie będzie oczekiwał, że licencja sprzed ponad dwóch dekad będzie obowiązywać do teraz. I tak ładnie udało się wszystko porozdzielać.
A co do poziomu... Darkness i Witchblade to coś jak Punisher z Marvel Knight (nowojorski street level w czarnym humorze), tylko więcej golizny (szczególnie Witchblade), do tego masa mistycyzmu (mówimy o wielowiekowych artefaktach). Jako fan horrorów, wampiryzmu, czy produkcji typu Kruk za młodu byłem w ekstazie gdy dorwałem Tomb Raider/Witchblade. I choć fabularnie to nie miało żadnego wysokiego poziomu, to ten klimat mogłem chłonąć godzinami. I nie jest to klasyczne superhero, bardziej w stylu antybohaterów i antytezy.
Fathom to... kolorowy świat oceanów, przepiękne rysuneczki i podłe istoty z głębin. Jednak mi to jakoś nie do końca podeszło, ale czytałem dawno temu tylko to co dała Mandra.
Jest jeszcze Magdalena, z którą nie miałem do czynienia, ale jej otoczka mnie kręci. Magdalena to przydomek nadawany wojowniczkom. Jezus i Maria Magdalena mieli córkę i potem był cały ich ród, gdzie kobiety były szkolone w Watykanie jako wojowniczki walczące dla Kościoła Katolickiego z różnymi demonami. Owe Magdaleny dzierżyły broń - mistyczny artefakt, Włócznię Przeznaczenia, zwaną również jako Włócznię Longinusa. Jeden z 13 artefaktów tego uniwersum (Witchblade, Darkness, Angelus to także artefakty). Współczesna Magdalena to niejaka Patience. Losy Magdaleny oczywiście na przestrzeni wieków krzyżowały się z różnymi posiadaczami artefaktów, szczególnie oczywiście Darkness i Witchblade. Magdalena nawet miała otrzymać film aktorski w 2008, ale projekt nie doszedł do skutku.
Jest jeszcze seria Artefacts, ale by ją wydać u nas, to przyda się najpierw dobra podbudówka innych serii. Mówimy tu o dosyć opasłym uniwersum. Mandra wydała u nas także przygody byłego księdza, posiadacza artefaktu Rapture.