Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3246493 razy)

orangutan, Popiel, Klima, plast, Xmen, Melkazir, zombie001, Lobo (+ 1 Ukrytych) i 10 Gości przegląda ten wątek.

Offline studio_lain

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #12525 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 14:36:06 »
zalezy ktore

zestaw z grzbietami - to komiksowe kadry
zestaw bez grzbietów - to ilustracje z galerii, która jest na końcu każdego tomu
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline stab

« Odpowiedź #12526 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 14:36:33 »
Ja nie mogłem się zdecydować, więc wpadła podstawka i limitka A.

« Odpowiedź #12527 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 15:30:58 »
Dołożyłem jeszcze "Thorinth" i "Pan Wtorek Popielcowy", bo wróciła standardowa okładka do sprzedaży. Teraz koniec, czekam na "Darkness".
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

Offline Pwlmzdl

« Odpowiedź #12528 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 15:35:08 »
Wersja standardowa zamówiona :)

Offline Blind

« Odpowiedź #12529 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 16:07:25 »
"Pan Wtorek Popielcowy" to opowieść niezwykła. Zawieszona pomiędzy śmiercią, a sądem ostatecznym. Stawia pytanie o życie wieczne i sens instytucji czyśćca.

Ciężko tak do końca opisać o czym jest komiks Érica Liberge'a. Autor zadaje wiele pytań i zmusza nas do przemyśleń nad sporą ilością zagadnień. Jest to zarówno największa siła tego tytułu, jak i jego przekleństwo. Scenarzysta na problem z wyczuciem rytmu. Wątki są poszarpane, wnioski z dialogów powtarzają się wielokrotnie, a ściany tekstu z których nie wynika nic potrafią zmęczyć. Jest jednak w tym wszystkim hipnotyzująca aura, która nie pozwala nam oderwać się od lektury.

Największym plusem tytułu jest postać głównego bohatera kartografa Victora Turkawki. To właśnie on po śmierci otrzymuje imię Wtorku Popielcowego. Na naszym łez padole wychodząc z wanny nastąpił na dziecięcy samochodzik i skręcił kark. Obudził się jako szkielet i przywitał go listonosz z informacją "zmarło się Panu. Witamy w czyśćcu 🙂". Chłop zesztywniał (w jego kościstej formie było o to trudno) i spanikowany zaczął dociekać "o co tu chodzi".

Tytuł ciekawie łączy czarny humor, sensację, dystopię pozagrobową (jak nie istnieje taki termin - to go właśnie stworzyłem) i metafizykę. Nie jest to historia idealna, jednak specyficzny sposób narracji nie pozostawi Was obojętnymi. Obawiam się, że to może być relacja- kochaj lub nienawidź.

Rysunkowo mamy doczynienia z absolutnym fenomenem. Każda strona to małe dzieło sztuki. Ogląda się to z wypiekami na twarzy. Połączenie mroku, gotyckiej architektury i kosmicznego brudu. Komiks warto kupić dla samych rysunków. Ilość kości na metr kwadratowy nie może równać się z niczym innym.

Mam problem z jasną oceną tego tytułu. Myślę, że wiele zależy od momentu w jakim sięgnięcie po niego. Jest to historia pozostawiająca w nas wiele egzystencjalnych pytań. Idealna na jesień.

MOJA OCENA 6️⃣.5️⃣/🔟
Piszę recenzje komiksów na INSTAGRAMIE

https://instagram.com/marcin.blind?igshid=NzZlODBkYWE4Ng==

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12530 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 16:19:22 »
Raport po 3 godzinach sprzedazy

95 - reg
105 - limit a
30 - limit b

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Archelon

« Odpowiedź #12531 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 16:25:55 »
Także zamówiłem wersję A.

Trzy godziny i niemal 30% nakładu sprzedano. Idzie jak burza. Gratulacje SL z wyborem komiksu.

Offline Takesh

« Odpowiedź #12532 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 16:34:05 »
Trudny wybór wersji okładek. Każdy zestaw na fajną i trochę mniej. Grzbiety też różnie oceniam. Lubię niewidzialne napisy, ale to nie najważniejsze. Rozkładówki zawsze lubiłem. Tytuł a'la Will Eisner to fajny pomysł. Ech, te problemy pierwszego świata... :P

Wybór padł na podstawową. Ostatecznie zdecydował brak okładki wewnątrz albumów. Zwyciężył komplecista. Ale jestem zadowolony.

Ciekawe jak bym wybrał mając fizyczne albumy w ręku...?

Offline wilk

« Odpowiedź #12533 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 16:39:51 »
Raport po 3 godzinach sprzedazy

95 - reg
105 - limit a
30 - limit b
Także zamówiłem wersję A.

Trzy godziny i niemal 30% nakładu sprzedano. Idzie jak burza. Gratulacje SL z wyborem komiksu.
Zupełnie mnie to nie dziwi. Obstawiam, że za tydzień o tej porze limitowana A będzie już wykupiona, a pozostałe wyprzedadzą się przed premierą. Oba typy dotyczą tylko Gildii. [CFD broker mode off] ;)

Offline nori

« Odpowiedź #12534 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 16:47:03 »
Ech, nie kupuje każdego tytułu Studia, ale Kroniki przegapiłem i pluje sobie w brodę, więc z CE nie zwlekałem, i swoją cegiełkę dołożyłem na wersję podstawową. Lubię stylizowane tytuły.

A jakby ktoś, komu Barbarzyńcy nie podpasowali, chciał sie pozbyć swojego egzemplarza, to jestem chętny, tylko za jakąś przyzwoita kwotę, oczywiście więcej niż okładkowa, ale z rozsądkiem... ;)

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12535 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 16:55:36 »
bardzo sie cieszę, że temu drogiemu jednak, komiksowi - dajecie szansę :)
sprzedaż póki co miło zaskakuje i tak sobie myślę, że może 2 razy w roku można by takie zbiorcze robić
jest sporo świetnych serii, które odpadły bo za długie

Następne takie zbiorcze znacie to:
ABC Warriors
Nemesiss
Darkness
Vae Victis!
« Ostatnia zmiana: Pn, 03 Czerwiec 2024, 16:59:47 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline LukCook

« Odpowiedź #12536 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 17:12:36 »

Offline Alienus66

« Odpowiedź #12537 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 17:19:04 »
O kurde jak po 3h limitka A 105 już zeszło to ja nie wiem czy w przyszłym tygodniu coś zostanie...

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12538 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 17:48:38 »
Najwiecej schodzi w 3 pierwsze dni. Potem jak to mawiamy kapie. Na przyklad kroniki po 3 dniach mialy ponad 500. A potem sprzedawaly sie do premiery. Pisze o gildii oczywiscie. Bedziemy wiedziec wiecej po 3 dniach.

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Szekak

« Odpowiedź #12539 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 18:07:47 »
Czekamy na kolejne wieści. Śledzenie wyprzedającego się nakładu to fajna zabawa. ;D
Piękno jest w oczach patrzącego.