Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3241793 razy)

kuba rozpruwacz, lukb23 i 11 Gości przegląda ten wątek.

Offline Wombai

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #12300 dnia: So, 25 Maj 2024, 23:33:14 »
W temacie Dredd'a i Mandroida, to pozwolę sobie tutaj zostawić. Jeden z moich ostatnich filmów.
Bardzo proszę o więcej takich komiksów! To jest świetne. @studio_lain nie zastanawiać się, tylko wydawać!

Offline komiks

« Odpowiedź #12301 dnia: Nd, 26 Maj 2024, 00:02:59 »
widzisz Zwirek jak nabroiłeś ;) ?
Dodałem dzisiaj ficzer ;)
Można wyłączyć grzbiety i sterować okładkami używając strzałek na klawiaturze
https://comics-2j4.pages.dev/
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline parsom

« Odpowiedź #12302 dnia: Nd, 26 Maj 2024, 00:21:39 »
Skoro tak zachwalacie zaległe Dreddy, to co powiecie o Tytanie?

Offline Sędzia

« Odpowiedź #12303 dnia: Nd, 26 Maj 2024, 08:07:41 »

już słabo pamiętam, ale jeśli mnie pamięć nie zawodzi, to nieco bardziej osadzony w uniwersum Dredda niż Mandroid, ale prawie tak samo dobry.

Offline komiks

« Odpowiedź #12304 dnia: Nd, 26 Maj 2024, 11:04:41 »
Akcja dzieje się na Tytanie, gdzie znajduje się kolonia karna, do której zsyłani są sędziowie, którzy zostali skazani za ciężkie przestępstwa. Na księżycu, nie można normalnie oddychać, więc skazańcom obcinane są nosy, a w ich miejsce montowane jest takie metalowe ustrojstwo. Motyw kolonii karnej na Tytanie i ludzi z charakterystyczną metalową blaszką zamiast nosa, przewija się w niektórych zeszytach z uniwersum Dredda. Dodatkowo z tym miejscem jest związana jedna osobista historia Sędziego Dredda, która też czasami jest wspominana w zeszytach. Ogólnie, dobrze znać ten tytuł.

Co do samego komiksu. Mimo iż mocno zaczepiony w uniwersum, to nie jest typowy komiks z sędzią Dredd. Jest utrzymany w klimacie lekkiego horroru, więc robi się poważnie. Sam motyw fabularny według mnie miał większy potencjał i trochę go zmarnowano. Graficznie średnio, bo nie lubię takiego stylu, ale to tylko moja opinia i kwestia gustu, wiele osób chwali, widać, że w rysunki włożono dużo pracy, do tego urozmaicone kadrowanie. Farba drukarska w tym komiksie śmierdzi, to jest spora wada.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12305 dnia: Nd, 26 Maj 2024, 11:19:37 »
W temacie Dredd'a i Mandroida, to pozwolę sobie tutaj zostawić. Jeden z moich ostatnich filmów.
Bardzo proszę o więcej takich komiksów! To jest świetne. @studio_lain nie zastanawiać się, tylko wydawać!

dzięki za recke - zaraz rzuce na fejs - jak cos zrobisz pisz na priv - zawsze udostepnimy!
wiesz ile ten komiks zalega u nas? Fajnych historii z Dreddem jest masa - robili przy tym uniwersum przeciez najlepsi brytole :) no ale ludzie postrzegaja to jako uniwersum, uwazaja ze sie nie odnajda bez reszty albumow - a to nie jest tak pisane, to w wiekszosci przypadkow zamkniete pelnowymiarowe i samodzielne historie
wiec poki Ongrys wciaz wydaje Akta - ja odpuszczam Dredda, Jak zrezygnują to pomyśle co jeszcze wydać.
« Ostatnia zmiana: Nd, 26 Maj 2024, 11:24:18 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12306 dnia: Nd, 26 Maj 2024, 11:21:47 »
na face wrzuciłem info ze Paweł zakończył tłumaczenie W cieniu Słońca
są tam też przykładowe strony
ale je tu wrzucałem(sporo czasu temu), więc nie wiem czy jest sens
ale jak chcecie to dajcie znać 

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12307 dnia: Nd, 26 Maj 2024, 11:30:41 »
Dodałem dzisiaj ficzer ;)
Można wyłączyć grzbiety i sterować okładkami używając strzałek na klawiaturze
https://comics-2j4.pages.dev/

fajne :)

a przy okazji wracając na chwilę do naszej dyskusji dziś mi wpadło to w oko - a pamiętam, że wspominałeś o tej pozycji jako o przykłądzie wtopy. - generalnie media spolecznosciowe i ich algorytmy moga sprawic ze nabieramy mase blednych przekonan - sam tez jestem tego ofiara jakby co :)

https://naekranie.pl/aktualnosci/wladca-pierscieni-pierscienie-serial-liczby-bzdura-nikogo-nie-obchodzi-1716453365

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline komiks

« Odpowiedź #12308 dnia: Nd, 26 Maj 2024, 11:41:56 »
ludzie postrzegaja to jako uniwersum, uwazaja ze sie nie odnajda bez reszty albumow - a to nie jest tak pisane, to w wiekszosci przypadkow zamkniete pelnowymiarowe i samodzielne historie

Sędziego Dredd tak naprawdę można wziąć dowolny komiks lub zeszyt, otworzyć i zacząć czytać, nie trzeba nic wiedzieć. Jeśli historia jest rozciągnięta na kilka zeszytów, to na pierwszej stronie jest przypominajka, o co chodzi. Te pojedyncze tytuły jak Mandroid, Tytan, Mroczna Sprawiedliwość, Ameryka, to są samodzielne zamknięte historie.

Plus świetne dwutomowe Bezprawie i dwutomowa Szambala z sędzią Anderson, dwie silne kobiece bohaterki, które są według mnie jednymi z najlepszych w komiksach w ogóle. Tutaj też nie trzeba znać uniwersum, bo to są zamknięte pełnoprawne historie.

Offline Brvk

« Odpowiedź #12309 dnia: Nd, 26 Maj 2024, 11:51:43 »
na face wrzuciłem info ze Paweł zakończył tłumaczenie W cieniu Słońca
są tam też przykładowe strony
ale je tu wrzucałem(sporo czasu temu), więc nie wiem czy jest sens
ale jak chcecie to dajcie znać
W stopce nie masz tego wypisanego, czyli do października nie wyjdzie?

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12310 dnia: Nd, 26 Maj 2024, 11:54:23 »
Nie wyjdzie. Jeszcze nie wiem gdzie to czasowo ulokujemy.

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Masonna

« Odpowiedź #12311 dnia: Nd, 26 Maj 2024, 11:58:22 »
Studio Lain ogromna prośba. Wydaj najpierw Quetzalcoatl'a zanim umoczysz na tych 15 tomach Vae Victis.

Vae Victis z całą pewnością zeszłoby jak świeże bułeczki. Lepiej, niż Shane.
Komary rypią...

Offline komiks

« Odpowiedź #12312 dnia: Nd, 26 Maj 2024, 12:12:09 »
a przy okazji wracając na chwilę do naszej dyskusji dziś mi wpadło to w oko - a pamiętam, że wspominałeś o tej pozycji jako o przykłądzie wtopy. - generalnie media spolecznosciowe i ich algorytmy moga sprawic ze nabieramy mase blednych przekonan - sam tez jestem tego ofiara jakby co :)

https://naekranie.pl/aktualnosci/wladca-pierscieni-pierscienie-serial-liczby-bzdura-nikogo-nie-obchodzi-1716453365

Proszę Cię, ja teraz nie spędzę niedzieli, żeby Ci udowodnić, że się mylisz. Śledzę temat na bieżącą, nie tylko z RoP ale ogólnie z tym co się dzieje w świecie filmów i gier. Jeśli duży portal publikuje taki artykuł (mam na myśli cbr.com bo polska wersja to jest przedruk z cbr) to możesz być pewny, że to jest materiał sponsorowany. Teraz zbliżą się drugi sezon RoP więc będzie wysyp tego typu artykułów, bo trzeba nakręcić zainteresowanie na drugi sezon. Ogólnie jest taki duży poziom manipulacji w mediach, że trzeba się nieźle natrudzić, żeby dokopać do prawny. Serwisy jak IMDB, Rotten Tomatoes, Metacritis, manipulują ocenami na różne sposoby. Statystyka platform VOD to już kompletnie odlot, zmieniają sobie algorytmy liczenia oglądalności pod tezę. Nie będę tutaj szukał i wstawiał linków, ale do większości tych informacji można się spokojnie dokopać samemu, tylko trzeba poświecić dużo czasu.

BTW, niedawno zapowiedziano nowego Władce Pierścieni od Warner Bros, będzie Peter Jackson i Andy Serkis. Czyli mamy wojnę, już Warner dogryza Amazonowi w różnych artykułach, na razie sa bardzo subtelni.

I jeszcze dygresja, The Witcher od Netflix też się świetnie ogląda prawda? Taki piękny, amerykański, miało być 7 sezonów, a pani Hissrich showrunerka mówiła, że mogłaby pisać ten serial nawet 20 sezonów! W rzeczywistości nie będzie 20, ani 7, tylko 5, a główny bohater odszedł już w 3.

Trzeba umieć oddzielać marketingową papkę od rzetelnych informacji, niestety jest to coraz trudniejsze.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12313 dnia: Nd, 26 Maj 2024, 12:21:40 »
Oczywiscie mozna przyjac takie zalozenie.
Jednak ani ty ani ja nie mamy jak tego zweryfikowac. Ale mysle ze te dane sa realne.

Wiedzmin to fatalnie napisany serial. Pierwszy sezon okropny. Chyba ten trzeci byl poukladany najlepiej i najlepiej zrealizowany. Ale tu publikowane dane pokazuja ze  zaintersowanie nim spada.

Z tego co mnie pamiec nie myli sa tam jakies organizacje ktory to monitoruja. Zerkne potem do oryginalnego materialu. Zobacze jakie jest zrodlo.

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Death

« Odpowiedź #12314 dnia: Nd, 26 Maj 2024, 12:21:49 »
a tam napisze co m.in. chodzi mi po glowie (jak ktos podlapie to tez sie uciesze ;) - pamietacie ten komiks z CDN?

chcecie? ;)
Ja tylko chciałem napisać, że nadal chcę. :)