Autor Wątek: Wydawnictwo Mandioca  (Przeczytany 467955 razy)

Midar, ryba, michał81 i 8 Gości przegląda ten wątek.

Offline Lobo

Odp: Wydawnictwo Mandioca
« Odpowiedź #2775 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 20:28:53 »
Poza okładką praktycznie niczym bo układ poziomy komiksu ten sam. Największym hitem Mandioci mimo wszystko wydaje mi się Blast tego samego autora więc śmiało się zaopatruj póki dostępny. Tym razem to samodzielne dzieło autora nie adaptacja wg powieści.
PS bym zapomniał, jeszcze Droga również Manu Larceneta warta podstawienia na półce 🙂
« Ostatnia zmiana: Nd, 12 Styczeń 2025, 20:31:19 wysłana przez Lobo »

Offline Popiel

« Odpowiedź #2776 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 23:03:24 »
Mam pytanie o Raport Brodecka. Czy ktos wie czym sie bedzie roznilo to wydanie od pierwszego? Ogolnie mialem przerwe w komiksach z 30 lat i teraz nadrabiam. Lubie komiksy na polce ktore sa ladnie wydane. Wiele osob stawialo Raport w top 10 okiksow wszechczasow. Czy jest u Mandiocy jeszcze jakis taki diament ktorego nie moge pominac? Tylko nie piszczie ze wszystkie mam kupic:) Za odpowiedzi dziekuje:)

Ale masz jakiś swój gust czytelniczy, zakres zainteresowań, w ogóle się interesujesz komiksem? Czy tylko żeby na półce wyglądały? Bo mogę Ci polecić kilkadziesiąt znakomitych rzeczy, które na półce wyglądają jak zawartość tornistra drugoklasisty, a są wspaniałe.

To co - ważniejszy wygląd półki, czy co w makówce zostaje? :)

Offline Norbo80

« Odpowiedź #2777 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 23:33:22 »
tak jak mowie, mialem dluga przerwe, wiec nadrabiam:) Ale nie ukrywam, ze chce troche nabyc takich co ladnie wygladaja. Mam fajne wydanie Maus, Aliens vs Predator, Parkera, Straznikow czy potwora z bagien. Chcialbym nabyc "Tutaj" ale jest juz niedostepny. Slyszalem, ze Raport ma fajne wydanie no i ze tresc tez dojezdza. Czytam duzo superheroes, duze wrazenie zrobily na mnie wlasnie Maus i Potwory.

Offline Norbo80

« Odpowiedź #2778 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 23:36:11 »
Poza okładką praktycznie niczym bo układ poziomy komiksu ten sam. Największym hitem Mandioci mimo wszystko wydaje mi się Blast tego samego autora więc śmiało się zaopatruj póki dostępny. Tym razem to samodzielne dzieło autora nie adaptacja wg powieści.
PS bym zapomniał, jeszcze Droga również Manu Larceneta warta podstawienia na półce 🙂
Dziekuje za polecajki. No wlasnie nad Blastem sie zastanawiam. Tylko wszystkie 3 pozycje naraz rujnuja portfel:)
Wiecie moze czy kod Larcenet jeszcze dziala?
Pozdrawiam.

Offline Lobo

« Odpowiedź #2779 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 23:52:35 »
Jak sprawdzisz czy działa to się dowiesz 🙂

Offline kostuch

« Odpowiedź #2780 dnia: Dzisiaj o 00:02:34 »
Dziekuje za polecajki. No wlasnie nad Blastem sie zastanawiam. Tylko wszystkie 3 pozycje naraz rujnuja portfel:)
Wiecie moze czy kod Larcenet jeszcze dziala?
Pozdrawiam.

Nie odbierz tego jako zlosliwosc ale jako rade. Jezeli te 3 pozycje rujnuja twoj budzet to sie zastanow czy powinienes wracac. Mowie z perspektywy czlowieka ktory rowniez okolo 3 lata temu wrocil i wie ile przez te 3 lata na nadrabianie wydal i te 3 pozycje to jest kropla w tym oceanie :)

Offline Norbo80

« Odpowiedź #2781 dnia: Dzisiaj o 07:22:29 »
Nie odbierz tego jako zlosliwosc ale jako rade. Jezeli te 3 pozycje rujnuja twoj budzet to sie zastanow czy powinienes wracac. Mowie z perspektywy czlowieka ktory rowniez okolo 3 lata temu wrocil i wie ile przez te 3 lata na nadrabianie wydal i te 3 pozycje to jest kropla w tym oceanie :)
Spoko nie odbieram:) Może trochę źle się wyrazilem:) Wiem o co Ci chodzi bo mój "powrot" był kilkanaście miesięcy temu. Kolekcje poszerzyłem z 2 do 550 komiksów.  Ale wiele było wtop i niepotrzebnie wydanych pieniędzy.  Dlatego teraz staram się trochę doinformować zanim coś kupię. Na wątek trafiłem poprzez Raport. Pytanie jest czy są tu jeszcze jakieś "musisz miec" od tego wydawnictwa. Prawdopodobnie doszły dwa tomy Blast.  Chyba wystarczy, czy coś jeszcze?

Online ryba

« Odpowiedź #2782 dnia: Dzisiaj o 08:48:44 »
Nie ma komiksów, "które musisz mieć". Ja tych wspominanych nie mam i jakoś żyję :)
Szczerze mówiąc w ogóle mnie takie komiksy nie interesują.

Offline Norbo80

« Odpowiedź #2783 dnia: Dzisiaj o 09:28:32 »
Nie ma komiksów, "które musisz mieć". Ja tych wspominanych nie mam i jakoś żyję :)
Szczerze mówiąc w ogóle mnie takie komiksy nie interesują.
Bardzo dziekuje za opinie. Zaciekawilo mnie to. Rozumiem, ze one nie sa po prostu w Pani/Pana guscie. A mozna 2 slowka czemu sie nie podobaja?

Offline Norbo80

« Odpowiedź #2784 dnia: Dzisiaj o 09:31:29 »
Czy ma ktos moze Droga de luxe edition? Moge znalezc gdzies w necie dokladniejsze info o tej edycji?
Jakie sa te zdobienia na materiałowym grzbiecie? Normalna edycja nie ma materialowego grzbietu czy tylko nie ma zdobien? Ma ktos moze jakies fotki tego wydania?

Offline kostuch

« Odpowiedź #2785 dnia: Dzisiaj o 09:43:44 »
Jesli mialbym wybrac jeden komiks tego wydawnictwa z zeszlego roku to byloby to zdecydowanie Kobane Calling. Niesamowita pozycja. I nawet jesli nie "musisz tego miec" to zdecydowanie warto przeczytac

Offline rapr

« Odpowiedź #2786 dnia: Dzisiaj o 09:56:42 »
Kobane Calling to komiks naprawdę niezwykły. Ten twórca ma niesamowity dar opowiadania o ważnych i bardzo poważnych sprawach w sposób nieprawdopodobnie lekki. Cały komiks to jest zapis jego wrażeń i doświadczeń, ale opisany w sposób z którym można się utożsamiać. Bez wywyższania się, bez moralizatorstwa. Na pewno jest to jeden z topowych komiksów, jakie przeczytałem w 2024 roku.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #2787 dnia: Dzisiaj o 10:11:26 »
Ma tylko tę wadę, że nie wygląda na półce tak efektownie jak "Droga" czy "Raport Borodecka" ;) Ale zgadzam się z przedmówcami i jest to na ten moment mój ulubiony komiks od Mandioki.

Offline Takesh

« Odpowiedź #2788 dnia: Dzisiaj o 10:35:16 »
Nie od Mandioki, ale świetnie wyglądają na półce i są warte przeczytania. Niestety nie zdobycia. Czyli Zagubione dziewczęta i Prosto z Piekła w skórzanej okładce. Te chyba najlepiej wyglądają i są bardzo dobre jednocześnie.

Online ryba

« Odpowiedź #2789 dnia: Dzisiaj o 12:03:56 »
Bardzo dziekuje za opinie. Zaciekawilo mnie to. Rozumiem, ze one nie sa po prostu w Pani/Pana guscie. A mozna 2 slowka czemu sie nie podobaja?
Dlatego, że taka tematyka (dramaty, obyczajowe itp.) mnie nie interesuje. To co najczęściej kupuję to sci-fi, rzadziej fantasy i historyczne.

Moja uwaga była jednak ogólniejszej natury. Miałem na myśli, żeby może nie kierować się tak bardzo jakimiś listami "must have", ale raczej własnym gustem. Co oczywiście nie oznacza, żeby nie czytać/oglądać recenzji.