Autor Wątek: Komiksy od „Krakersa"  (Przeczytany 121052 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Alexandrus888

Odp: Komiksy od „Krakersa"
« Odpowiedź #840 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 07:00:02 »
Powstała jednotomowa edycja One Piece... No i jest jeszcze książka niemieckich dzieci o bezpieczeństwie na drogach... Macie artykuł: https://booklips.pl/newsy/zbiorcze-wydanie-mangi-one-piece-najgrubsza-opublikowana-ksiazka-na-swiecie-wolumin-liczy-blisko-215-tysiaca-stron/

Offline Krakers

« Odpowiedź #841 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 07:42:37 »
W poniedziałek 13 stycznia wysłano ostatnie paczki do zamawiających.

Po wysyłkach policzyłem i wyszło, że do wyczerpania nakładów pozostało:

- 5 egz. „Retro 3”

- 17 egz. „Kapitana Marvela Jr i nowego wymiaru grozy”

- 2 egz. „Retro 1”

Można zamawiać „Kapitana Marvela Jr. i jego niebezpiecznych sobowtórów” oraz „Kapitana Marvela Jr. i skarb kapitana Kidda”, ale z dodruku z kolorowej drukarki laserowej.

Co dalej?

Propozycje wydawnicze — do omówienia z czytelnikami:

– „Senna zmora głodomora” – wydanie zbiorcze, 1044 strony A4, ok. 9-10 cm grubości, czyli bardzo gruby. Cena orientacyjna 500 zł (wymaga urealnienia na podstawie wyceny drukarni, ale myślę, że drożej nie będzie, a być może uda się taniej — jeśli zainteresowanych byłoby więcej niż szacowane 20 egz. (nakład minimalny), czyli, np. 50 egz. i cena może spaść do 400 a być może i 350 zł).

- „Retro 4” - 180 stron A4, cena orientacyjna 105 zł dla tych, co wpłacą przed oddaniem do drukarni i 110 zł po oddaniu do drukarni.

- „Kosmiczny kadet - 1” - 172 strony kolorowe, cena orientacyjna od 130 do 150 zł (wymaga aktualizacji na podstawie wyceny drukarni).

- jakiś zeszyt w formacie A5 (trzeba wybrać tytuł), który zastąpi „Kapitana Marvela Jr.” - cena 10 zł (jeśli będzie czarno-biały) lub do 15-20 zł (jeśli będzie kolorowy).

Podsumowując, „Senna zmora głodomora” może ukazać się lub nie, w zależności od zainteresowania. Zeszyt towarzyszący ukaże się na 100%, ale jeszcze nie wiadomo jaki. Możecie zgłaszać propozycje komiksów z domeny publicznej. Jeśli chodzi o „Retro 4” i „Kosmicznego kadeta”, ukaże się jeden z nich, ten, który będzie cieszył się większym zainteresowaniem (możliwe, że na dniach zrobię głosowanie).
« Ostatnia zmiana: Wt, 14 Styczeń 2025, 08:16:26 wysłana przez Krakers »
Strona „Krakersa” - komiks.top

Offline Takesh

« Odpowiedź #842 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 08:17:37 »
Ale ja kce Retro 4 i Kosmicznego kadeta!!!  :'(

Offline Olgierd

« Odpowiedź #843 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 12:45:32 »
Jestem za Retro 4 i Kosmicznym kadetem. A może Retro 4 z kolejnym odcinkiem Kosmicznego kadeta, ale w kolorze ?

Offline Damballa

« Odpowiedź #844 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 15:24:52 »
Senna zmora głodomora” – wydanie zbiorcze,
Kosmiczny kadet - 1 w kolorze,
biorę oba.

Offline Krakers

« Odpowiedź #845 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 15:44:23 »
Można też wydać „Retro 4”, w środku którego będą np. 2 epizody „Kosmicznego kadeta” (68 stron) lub 3 epizody (102 strony), ale wtedy full color miałyby także pozostałe komiksy. Jak wyjaśnił mi kiedyś drukarz, nie opłaca się mieszać stron, bo po pierwsze - albumy mieszane są drukowane na maszynie kolorowej, by wyeliminować ryzyko błędnej kolejności stron, po drugie - gdyby jednak drukować na dwóch maszynach, to wzrasta koszt pracy, bo trzeba ręcznie kompletować komiksy, oraz ręcznie korygować różnice linii zgięcia (może być przesunięte o kilka mm), więc cenowo na jedno by wyszło.
« Ostatnia zmiana: Wt, 14 Styczeń 2025, 15:52:34 wysłana przez Krakers »

Offline wojtast

« Odpowiedź #846 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 17:08:20 »

Offline Krakers

« Odpowiedź #847 dnia: Śr, 15 Styczeń 2025, 14:09:21 »
Oficjalnie zbieram już zamówienia na wydanie zbiorcze „Sennej zmory głodomora”. Jest już 4 chętnych. Do wydania brakuje 16.

„Retro 1” - został ostatni egzemplarz, jest zarezerwowany do końca tygodnia. Jak zejdzie, nakład będzie wyczerpany.
« Ostatnia zmiana: Śr, 15 Styczeń 2025, 14:48:56 wysłana przez Krakers »

Offline Damballa

« Odpowiedź #848 dnia: Śr, 15 Styczeń 2025, 15:00:28 »
Zamówienia na Sennej zmory głodomora tylko mailowo?

Online Szekak

« Odpowiedź #849 dnia: Śr, 15 Styczeń 2025, 15:12:32 »
Dla mnie kosmiczny kadet w kolorze + retro 4.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Krakers

« Odpowiedź #850 dnia: Dzisiaj o 15:52:36 »
Jest już 5 zamówień na „Senną zmorę głodomora” i 3 osoby, które chcą kupić, ale jeszcze nie złożyły zamówień. Powiedzmy, że 8 i brakuje 12 do minimalnego nakładu. A jeszcze nie rozesłałem mailingu... Szanse na wydanie tej „cegły” rosną.