Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3816059 razy)

Offline Jasiek

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #26910 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 12:42:44 »
No to pozostaje tylko narzekanie. W PL dominuje superhero i prędko się to nie zmieni. Wiadomo, że lepiej czytać po polsku, ale jak nie masz tego co chcesz? Narzekanie na darkness nie sprawi, że ludzie kupią rusty Browna bo ty mówisz, że ubogaca rynek.

No tak, to sobie ponarzekam, kto mi zabroni, za to jak Adolf pisze, że kolejny komiks z top cow ubogaci polski rynek, to tak jest na pewno, bez dwóch zdań, i nie należy w ogole tego kwestionować, bo to konstatacja a priori. I podkreślam, ja przez słowo "wzbogaca" mam na myśli to co w środku komiksu, a nie samą sprzedaż!!!

Offline Takesh

« Odpowiedź #26911 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 12:43:10 »
W PL dominuje superhero i prędko się to nie zmieni.

Ciekawe co na Hearstopper, mangi, Sisters, Thorgal, Kajko, Kokosz, Kajtek oraz Koko?

Offline studio_lain

« Odpowiedź #26912 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 13:01:09 »

moze ktos szuka
Plany Studia Lain - orientacyjne

ABC Warriors - w sprzedaży
Spawn Dark Ages - druk
Magdalena - druk
Oko Odyna - w akceptacji
Barbara - skład i korekty

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #26913 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 13:08:32 »

moze ktos szuka

Skizz nie znam, ale każdy z trzech pozostałych komiksów jest świetny. :)

Offline studio_lain

« Odpowiedź #26914 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 13:17:07 »
maja tez mazeworld, bezprawie, gimeneza

Spawn Dark Ages - druk
Magdalena - druk
Oko Odyna - w akceptacji

Offline Takesh

« Odpowiedź #26915 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 13:31:05 »
Chyba mają piwnicę w stylu Krzykaczy i właśnie znaleźli ostatnie tytuły  :P

Za to ceny mają normalne. Kto nie ma, niech bierze. Pakowanie też mają bardzo dobre.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #26916 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 13:39:38 »
Trochę stron z pierwszej styczniowej premiery - Zabójcza kołysanka

Przedsprzedaż 13 stycznia, gildia godz 12.

Martha nienawidzi Joego. A Joe nie cierpi Marthy.
Ale Joe postanowił podkręcić tempo tej przebrzmiałej historii miłosnej.
Jego serce chce bić z nowym zapałem. Musi mu się udać.
Tej nocy Joe Telenko postanowił zamordować Marthę.

Martha marzyła o tańcu.
A nogi Marthy pobudzały do tańca marzenia Joego.
Na wiejskiej drodze dzień po ślubie marzenia Marthy i Joego umarły.
Dziś wieczorem Martha tchnie nowe życie w swoje marzenie.
Zatańczy na grobie Joego.

Raz? Dwa?
Joe i Martha mają swoje, bardzo odmienne, spojrzenie na całą tę sytuację.
Trzy!
Znikąd pojawia się Dillon, który musi ich znaleźć.
Już rozpoczął poszukiwania.
Przy tym obsesyjnie pomrukuje pod nosem słowa starej kołysanki:
„Sleep… little… baby”.

Tome (Philippe Vandevelde) to jeden jeden z najbardziej rozpoznawalnych belgijskich scenarzystów. Wielokrotnie nagradzany, „Zabójcza kołysanka” jest świetnym przykładem, jak potrafi wyjść poza mainstream  i napisać rzecz brudną, psychologiczną, noir. Tę samą historię pokazuje tu z innej perspektywy, przez co to, co czytelnik „wie” po tomie 1, zaczyna się sypać w tomie 2 i 3.

Ralph Meyer to natomiast rysownik świetne znany polskiemu czytelnikowi z serii Undertaker. Jednak to właśnie „Zabójcza kołysanka” otworzyła mu drogę do popularności na rynku europejskiego komiksu. W tej serii Meyer nie tylko rysuje — on także robi kolory. To ważne, bo klimat „Kołysanki” stoi w ogromnej mierze na brudnych tonacjach, oświetleniu, poczuciu chłodu i zmęczenia.
« Ostatnia zmiana: Pn, 05 Styczeń 2026, 14:16:32 wysłana przez studio_lain »

Spawn Dark Ages - druk
Magdalena - druk
Oko Odyna - w akceptacji

Offline 79ers

« Odpowiedź #26917 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 18:52:20 »
Ciekawe co na Hearstopper, mangi, Sisters, Thorgal, Kajko, Kokosz, Kajtek oraz Koko?
Wiadomo H to propaganda, manga to taśma, którą trzeba przesiewać przez gęste sito ,a pozostałe to chudziny które kupują nie tylko komiksiarze i nie żal kilku dych jak komuś nie podejdzie.

Offline Takesh

« Odpowiedź #26918 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 19:11:03 »
Wiadomo SH to propaganda, taśma, którą trzeba przesiewać przez gęste sito , chudziny które kupują nie tylko komiksiarze i nie żal kilku dych jak komuś nie podejdzie.

Poprawiłem. Nie musisz dziękować  8)  :P

Offline Xmen

« Odpowiedź #26919 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 20:26:41 »
No tak, to sobie ponarzekam, kto mi zabroni, za to jak Adolf pisze, że kolejny komiks z top cow ubogaci polski rynek, to tak jest na pewno, bez dwóch zdań, i nie należy w ogole tego kwestionować, bo to konstatacja a priori. I podkreślam, ja przez słowo "wzbogaca" mam na myśli to co w środku komiksu, a nie samą sprzedaż!!!
Nikt ci nie zabroni narzekać. Narzekaj ile chcesz, to nic nie zmieni, ale człowiekowi robi się lżej ;) Pozdro.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Czarek.

« Odpowiedź #26920 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 21:48:46 »
Czy tutaj nie ma jakiegoś błędu, czy to tak ma być?

Offline Castiglione

« Odpowiedź #26921 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 23:45:49 »
Przecież nikt tej jego gadki o ubogacaniu nie bierze na poważnie.

Offline Adolf

« Odpowiedź #26922 dnia: Wt, 06 Styczeń 2026, 00:23:30 »
Topkałowiec nadużywający słowa "edgy" i hype'ujący do urzygu od kilku postów te "dzieła"- gdzie te wszystkie tomy wyglądają jak jeden i ten sam komiks, coś mówi o wzbogacaniu rynku- do tego do wybitności komiksów narysowali w jednym z nich Stinga- cóż za cudowne, wspaniałe, genialne, wyszukane nawiązanie. Cofam wszystkie moje słowa krytyki, to forum jednak daje mi ubaw po pachy.   :o

Wspaniałe edgy komiksy. Mam Ci się tłumaczyć z gustu? Po prostu to lubię i co Ci jeszcze napisać? Na rynku brakowało tego typu produkcji, a Top Cow oferuje "górną półkę" gatunkową. Nakłady wyczerpane, fani chcą więcej! Witchblade za 400 zł, czy Spawn za 800? Ja to łykam, taka dawka wspaniałych edgy komiksów mnie ubogaca wewnętrznie i czyni szczęśliwym! I cieszę się, że nasz rynek również będzie nimi ubogacony. Całe lata czekałem aż ktoś to wyda. Egmont nawet sięga po WildCats, miło z ich strony, że pomagają wypełniać nisze na rynku. Scream także nie ma nic przeciwko wydając Tomb Raidera (pierwotnie tworzonego przez Top Cow oczywiście). Te komiksy są nie tylko super narysowane, ale często bawią się konwencją. I są tak jakby "dla starszych" czytelników, na pewno nie dałbyś tego do czytania swojemu małemu synkowi. Podobny fun można mieć czytając Toma Taylora, czy run Superior Spider-Man, choć akurat to są przykłady z tych "grzecznych" wydawnictw.

A co do tego Stinga, to przytoczyłem fakt jako ciekawostkę, a także jako część wspomnień, za dzieciaka był on na listach przebojów obok Rammsteina i Britney Spears. A, że był on w moim ulubionym komiksie to jest to również dla mnie "atut". Witchblade ciekawie pokazuje świat, prawdziwi ludzie w tle, prawdziwe miejsca, prawdziwe marki (popularne w tamtych czasach, dziś już niekoniecznie na topie).

Oczywiście fabularnie nie mamy tu do czynienia z niczym wybijającym się do branżowych nagród, ale graficznie... Oczywiście, jest to piękno, ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy jest fanem tego typu kadrów, więc mówię za siebie - dla mnie cudo. Zobacz tutaj jak jakiś "pan z YT" jest podniecony widząc co robi Marc Silvestri:

Wydaje mi się, że po prostu szukasz zaczepki. Równie dobrze mógłbyś uderzyć w mango i kto wie czy tak nie działałeś, ale Ci głupio, bo jednak mango ma teraz jakąś pojebaną popularność i mango-akolici by Cię zjechali, więc nabijasz się z ciekawej niszy. Nie Ty pierwszy tutaj, już parę krytykantów się przewijało.

Top Kał end prałd.

No daj spokój, kogoś mam nadzieję tu ubogacają te wspaniałe edgy komiksy, inaczej nikt by nie kupował :) Mam nadzieję, że zaraz nie będziemy się wstydzić, że czytamy Witchblade i Spawna. A Arek nie będzie się wstydził, że nam wydaje takie perełki.

Offline Xmen

« Odpowiedź #26923 dnia: Wt, 06 Styczeń 2026, 02:17:30 »
Chyba jednak ktoś bierze.
« Ostatnia zmiana: Wt, 06 Styczeń 2026, 02:19:16 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline kostuch

« Odpowiedź #26924 dnia: Wt, 06 Styczeń 2026, 10:28:58 »
Ktora okladka zabojczej kolysanki bedzie na smakuliter?