Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3242571 razy)

Randal63, jahred666 i 15 Gości przegląda ten wątek.

Offline studio_lain

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #24315 dnia: Pn, 15 Wrzesień 2025, 20:18:45 »
To się nazywa gospodarka niedoborów i już w Polsce była przez 45 lat. Kiedyś stałeś w nocy przed sklepem w kolejce żeby kupić rano szynkę czy inne "dobro" a i tak nie starczało dla wszystkich. Teraz siedzisz przed komputerem. O 12 nerwowo walczysz ze stroną Gildii żeby dla Ciebie starczyło bo towar deficytowy. Potem ewentualnie zakup u spekulanta na Allegro. Dokładnie jak w PRL. Może więc całe szczęście że nie żądzą nami anarchiści.

Pamietam szary gowniany PRL. Wiekszosc anarchistow nie chce rzadzic. ;) i wierz mi jakbym mial inny pomysl i finansowe mozliwosci dzialalbym inaczej. Jestem mala manfaktura dzialajaca w oparciu o przyjazn. I kombinuje jak moge by ludzie mogli kupic bez problemu jednoczesnie probujac przetrwac na tym rynku majac tylko pasje, piwnice i na tyle dosc kasy by zaplacic za licencje i druk. Jestem po prostu zachowawczy, obawiajac sie ze drobna zmiana zaburzy wrazliwy ekosystem studia lain.
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline komiks

« Odpowiedź #24316 dnia: Pn, 15 Wrzesień 2025, 20:25:57 »
Te teksty to Ci AI pisze? 😄
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Adolf

« Odpowiedź #24317 dnia: Pn, 15 Wrzesień 2025, 20:34:44 »
Nie kupowałem Tablicy, bo nie moje klimaty, ale czytam te komentarze zadowolonych forumowiczów i jest tak pozytywnie. Gildia przestała być gimelą, świat jest jakiś piękniejszy.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #24318 dnia: Pn, 15 Wrzesień 2025, 20:38:51 »
Te teksty to Ci AI pisze? 😄

Korzystam z ai tylko przy sprawach medycznych :) czasem mi cos ptzetlumaczy. a co doceniasz styl? Obrazowosc? Brak polskich liter? :)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #24319 dnia: Pn, 15 Wrzesień 2025, 20:40:26 »
Nie kupowałem Tablicy, bo nie moje klimaty, ale czytam te komentarze zadowolonych forumowiczów i jest tak pozytywnie. Gildia przestała być gimelą, świat jest jakiś piękniejszy.

Tak to powinno wygladac.

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Rodrigo Mag

« Odpowiedź #24320 dnia: Pn, 15 Wrzesień 2025, 20:47:46 »
Pamietam szary gowniany PRL. Wiekszosc anarchistow nie chce rzadzic. ;) i wierz mi jakbym mial inny pomysl i finansowe mozliwosci dzialalbym inaczej. Jestem mala manfaktura dzialajaca w oparciu o przyjazn. I kombinuje jak moge by ludzie mogli kupic bez problemu jednoczesnie probujac przetrwac na tym rynku majac tylko pasje, piwnice i na tyle dosc kasy by zaplacic za licencje i druk. Jestem po prostu zachowawczy, obawiajac sie ze drobna zmiana zaburzy wrazliwy ekosystem studia lain.

Tylko to jest polityka wydawnicza promująca spekulacje. Janusze biznesu  kupią punkt 12 po kilka egz. na handel a ja zwykły czytelnik komiksów chcąc kupić po powrocie z pracy obejdę się smakiem.
Czy jesteś w stanie sprawdzić w Gildii ile osób kupuje więcej egzemplarzy konkretnego tytułu. Jaka jest skala zakupów w celach spekulacyjnych.

Offline komiks

« Odpowiedź #24321 dnia: Pn, 15 Wrzesień 2025, 20:50:06 »
Korzystam z ai tylko przy sprawach medycznych :) czasem mi cos ptzetlumaczy. a co doceniasz styl? Obrazowosc? Brak polskich liter? :)
Może tak było na początku działalności SL, ale po uruchomieniu USA-Lain wszedłeś między wrony. Rozumiem chęć zachowania wizerunku hobbystycznego wydawnictwa z piwnica, ale to już nie działa, ewolucja, hemoglobina, taka sytuacja 😉
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline studio_lain

« Odpowiedź #24322 dnia: Pn, 15 Wrzesień 2025, 20:54:14 »
Ta rozmowe prowadzilismy juz kilka razy. Ja sprawdzalem to do obrotu trafialo 15 do 30 szt. Przy czym zauwazylem ze stosuja, stosowali metode zskupu z platnoscia opozniona, wrzucali do sprzedazy komiks zanim byla premiera, jak nie sprzedali to rezygnowali i wracaly na gildie. To nie jest oplacalny interes, a zysk niepewny i nieduzy. Ta rola spekulantow jest demonizowana to margines i to niewielki.

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #24323 dnia: Pn, 15 Wrzesień 2025, 20:56:13 »
Może tak było na początku działalności SL, ale po uruchomieniu USA-Lain wszedłeś między wrony. Rozumiem chęć zachowania wizerunku hobbystycznego wydawnictwa z piwnica, ale to już nie działa, ewolucja, hemoglobina, taka sytuacja 😉

Chuja tam. ;) nic sie dla.mnie nie zmienilo. No dobra mam troche wiecej kasy ale i tak ja wywalilem juz na zakup 27 komiksow. ;) wiec nie rob ze mnie wrony ,) nadal jestem golebiem pokoju ;)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Bodom

« Odpowiedź #24324 dnia: Pn, 15 Wrzesień 2025, 20:56:33 »
U mnie regularna - IMHO najładniejsza ;D Z VV też celuje w regularną. Czekam na casting do Haunta....może być wesoło/brutalnie.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #24325 dnia: Pn, 15 Wrzesień 2025, 21:00:48 »
Jak tylko piotr mi podrzuci materialy to powybieramy haunta, mysle nawet ze mozna zrobic 4 jak w przypadku afrodyty, bedzie w czym wybierac.

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #24326 dnia: Pn, 15 Wrzesień 2025, 21:32:50 »
Tylko to jest polityka wydawnicza promująca spekulacje. Janusze biznesu  kupią punkt 12 po kilka egz. na handel a ja zwykły czytelnik komiksów chcąc kupić po powrocie z pracy obejdę się smakiem.
Czy jesteś w stanie sprawdzić w Gildii ile osób kupuje więcej egzemplarzy konkretnego tytułu. Jaka jest skala zakupów w celach spekulacyjnych.

Jeśli chcesz kupować wysoce pożądane na rynku komiksy o nakładzie 800 sztuk "na spokojnie po pracy", to właśnie powinieneś dawać na msze za pomyślność skalperów, bo tylko dzięki nim masz szansę zdobyć te tytuły. :)

Tak jak bagno zatrzymuje wodę na dłużej w ekosystemie, tak skalperzy przez jakiś czas zatrzymują te komiksy na rynku. Nie oszukuj się, gdyby nie oni to o 18tej i tak by dla Ciebie tego komiksu już nie było, ale dla odmiany trafiłby do 650 pasjonatów, którzy postawią go u siebie na półce i guzik je zobaczysz przez najbliższe lata. A skalper zedrze, ale najbardziej zdeterminowanym spośród nieogarniętych da szansę zdobycia tytułu przez najbliższe tygodnie.

Offline starcek

« Odpowiedź #24327 dnia: Pn, 15 Wrzesień 2025, 21:36:10 »
I znowu wredny autor nie pozwolił zwiększyć nakładu o 50 sztuk. Ach ci spolegliwi anarchiści. Owieczki.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #24328 dnia: Pn, 15 Wrzesień 2025, 21:40:15 »
Autor pewnie by na luzie pozwolil.
Ale wiesz ze wciaz mam na sprzedaz 150 sztuk?
Tyle zostawilem dla innych sklepow.

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty