Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3262195 razy)

Offline studio_lain

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #22920 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 13:20:52 »
pojecia nie mam, ale sprzedajesz komplet i sie nie martwisz o kolejne tomy czy dodruki
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline studio_lain

« Odpowiedź #22921 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 13:29:09 »
hm...

Vae Victis - druk

Offline gloriadeus

• Polubień: 207
  • JEDNA WOJNA JEST WASZA A DRUGA NIE JEST WASZA
« Odpowiedź #22922 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 13:38:33 »
Kingdom ma 4 zbiorcze po 144 strony.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #22923 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 13:48:44 »
a ABC Warriors Clinta Langleya ma 7 tomow zbiorczych, a wydamy calosc od razu w dwoch tomach :)
podobnie zrobie z Kingdom jak zdecydujemy sie wydac
« Ostatnia zmiana: Pt, 08 Sierpień 2025, 13:52:00 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - druk

Offline Death

« Odpowiedź #22924 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 14:10:07 »
pojecia nie mam, ale sprzedajesz komplet i sie nie martwisz o kolejne tomy czy dodruki
Właśnie dlatego napisałem, że niektóre komiksy miały pecha. Po pierwsze dlatego, że wtedy jeszcze wydawnictwo nie było tak znane, po drugie, bo nie było szału związanego z alternatywnymi okładkami, a po trzecie, bo to nie były integrale. Ale jak tu się dziwić, że ludzie nie ufają wydawnictwom, że będzie kontynuacja, skoro właśnie często jej nie ma lub kontynuacja jest wydawana trochę na siłę i przesuwana w planach? Nie kupują, produkt się nie sprzedaje, więc nie ma kontynuacji, więc znowu nie kupują, bo się boją, że nie będzie kontynuacji kolejnej serii, więc faktycznie jej nie ma, bo nie kupili pierwszego tomu. Inna sprawa, żeście postawili na szybką sprzedaż, więc jak coś dłużej jest w sklepach, co w przypadku innych wydawnictw jest normą, to już jest porażką. Te integrale to chyba faktycznie jest dobra droga.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #22925 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 14:19:20 »
tak, masz racje, ja długo o tym myślałem, jak poradzić sobie z prawem serii - ten sukces butonmana mi trochę podpowiedział i potwierdził eksperyment z Darkness

Vae Victis - druk

Offline Alienus66

« Odpowiedź #22926 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 14:42:58 »
Oczywiście że wole tak rozwiązanie że mam pełen integral w jednym rzucie jak Darkness prędzej kupie takie rozwiązanie niż rozdrabnianie i wydawanie w nieskończoność. Chciałbym widzieć w ilu częsciach Darknessa wydałby np. Taurus pewnie jeszcze w miekkiej

Offline OokamiG

« Odpowiedź #22927 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 14:47:40 »
Arku, ale nie myślisz czy 2 pierwsze tomy Bezprawia zbudowały jakiś "fanbase" i po dobrym założeniu nakładu nic Ci by nie leżakowało. Może jednak dasz się przekonać i co by musiało się stać byś się zdecydował zaryzykować. Bardzo podobały mi się oba tomy i naprawdę chciałbym dostać ciąg dalszy.

Offline R3wolw3rowi3c

« Odpowiedź #22928 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 14:53:33 »
Z drugiej strony miło jest wiedzieć, że wydawcy, przynajmniej niektórzy, słuchają swoich fanów i z nimi rozmawiają. Ale to nie znaczy, że Ci fani odpowiadają za decyzję wydawców.

Czyli teraz ankieta - Haunt całość, czy ucięta wersja xD

Offline Piterrini

« Odpowiedź #22929 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 16:45:45 »
To było niby w kontekście serii, ale...
Właśnie dlatego napisałem, że niektóre komiksy miały pecha. Po pierwsze dlatego, że wtedy jeszcze wydawnictwo nie było tak znane, po drugie, bo nie było szału związanego z alternatywnymi okładkami, a po trzecie, bo to nie były integrale.
Komiksy może miały pecha, ale gdyby SL tak wydawał przy obecnej, względnej popularności jak wyglądały te pierwsze tytuły (jakościowo), to nie byłoby takich opinii:
Każdy z nas chce komiksów idealnych jak ze Studia Lain(...)
Więc trochę offtop względem kontekstu dyskusji, ale dobrze że obecnie ciągnie się pozytywna opinia i wydawca na błędach się faktycznie nauczył (nie zapeszając oczywiście), co, jak widać w innych wątkach, jest rzadkością.

PS.
zacząłem komiksy od Valerina, bo... Ktoś że światka skanlacji polecił mi serial animowany, który bardzo mi siadł.
Sprawdziłem teraz serial i wizualnie mi się podoba, klimat ma taki przygodowy co też jest w porządku, ale... jakby czegoś "dużego" brakuje, nie potrafię tego określić, zdaje się być trochę "bez wyrazu", taka space opera dla widza raczej młodszego, więc i mocno zachowawcza, do tego nie pomaga w odbiorze brak napisów, bo najsensowniejsza jest oryginalna wersja językowa. Ale ciekawa rzecz, nie wiedziałem że był serial :)

Offline gloriadeus

• Polubień: 207
  • JEDNA WOJNA JEST WASZA A DRUGA NIE JEST WASZA
« Odpowiedź #22930 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 19:18:38 »
Przyłączam się do głosu w sprawie dwupaka Bezprawia 3. Zapłaciłbym z wyprzedzeniem.

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #22931 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 21:53:30 »
Kupiłem Bezprawie po rekomendacjach forumowiczów. Nie żałuję i też deklaruję chęć zakupu kontynuacji.
What the Sith want, They take... - Darth Bane

Offline ryba

« Odpowiedź #22932 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 21:57:13 »
Komiksy takie jak Absalom, Mroczni Sędziowie, Stickleback, Bezprawie czy nawet Slaine miały pecha, bo wychodziły jeszcze przed lainowym punktem przełomowym czyli boomem na Button Mana.

O ile mnie pamięć nie myli, szał zaczął się wcześniej, bo od komiksu Saria.

Offline Adolf

« Odpowiedź #22933 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 22:52:37 »
Bezprawie na pewno jest niesamowite, ale wiecie… Witchblade też trzeba wydać. Jak już Arek za tą kasę postawi basen, to może będzie w nim myślał o bezprawiu popijając drinka z parasolką.

Offline Midar

« Odpowiedź #22934 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 22:57:32 »
ale wierz mi to nie jest tak ze jak teraz wydam kolejny tom to posiadacze poprzednich sie na niego rzuca :)
Ja się rzucę i jeszcze ekipę zbiorę. Masz moje słowo.