Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3248352 razy)

nocny i 12 Gości przegląda ten wątek.

Offline Xmen

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #20970 dnia: Wt, 13 Maj 2025, 11:14:52 »
Clickbajtowa to jest najbardziej miniaturka, w samym filmie nic ciekawego dla mnie nie było. Był mały rozstrzał między "asekuracyjną polityką" z początku filmu, a SL które "ma jaja" w drugiej części. Asekuracyjna polityka bo niezbyt wielkie nakłady, ma jaja bo sięgnęło po Spawna. IMO właśnie dlatego sięgnęło po Spawna, bo ma takie, a nie inne nakłady, bo tylko taka polityka gwarantuje SL płynność przy sięganiu po mniej i bardziej ryzykowane tytuły. Wady są oczywiste - wielu się nie załapie, nie nadrobi, nie odłoży w czasie zakupu. Zalety również - SL wali tytułami jak nigdy wcześniej, sięgając po pozycje po które nikt inny by nie sięgnął. Dla mnie bilans jest zdecydowanie dodatni. No i ma racje mówiąc, że "tacy sami z Was eksperci jak ze mnie", dał zwykłą opinię, jak daje każdy z nas na forum, nie ma co do niej przykładać większej uwagi.
racja, ciekawe czy będzie chociaż 800 wyświetleń, tak pod ten nakład😉
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Wombai

« Odpowiedź #20971 dnia: Wt, 13 Maj 2025, 11:31:07 »
Clickbajtowa to jest najbardziej miniaturka, w samym filmie nic ciekawego dla mnie nie było. Był mały rozstrzał między "asekuracyjną polityką" z początku filmu, a SL które "ma jaja" w drugiej części. Asekuracyjna polityka bo niezbyt wielkie nakłady, ma jaja bo sięgnęło po Spawna. IMO właśnie dlatego sięgnęło po Spawna, bo ma takie, a nie inne nakłady, bo tylko taka polityka gwarantuje SL płynność przy sięganiu po mniej i bardziej ryzykowane tytuły. Wady są oczywiste - wielu się nie załapie, nie nadrobi, nie odłoży w czasie zakupu. Zalety również - SL wali tytułami jak nigdy wcześniej, sięgając po pozycje po które nikt inny by nie sięgnął. Dla mnie bilans jest zdecydowanie dodatni. No i ma racje mówiąc, że "tacy sami z Was eksperci jak ze mnie", dał zwykłą opinię, jak daje każdy z nas na forum, nie ma co do niej przykładać większej uwagi.

Patrzcie i uczcie się. Kolega zrozumiał przekaz, ma dystans i nie spina du**. Podobnie sam wydawca Studio Lain - cieszę się, że macie otwarte głowy.

A co do tych, którym się wydaje, że sugestywna miniatura i cały wątek ma mi dostarczyć "zasięgów", "fallowersów", czy łapek w górę". Zobaczcie jakie treści publikuje na kanale, jakie mają wyświetlenia i odpowiedzcie sobie na pytania:
"Czy gość, który pokazuje "Zieloną gęś", komiksy dla młodszych, niszowe mangi, z nikim nie współpracuje, nie czerpie żadnych dochodów z YT, serio robi to dla kliknięć? :)

Miniatura jest clickbaitowa - owszem, ale nie w dosłownym rozumieniu tego słowa. Chciałbym, aby temat wzbudził zainteresowanie, aby była dyskusja, aby dowiedzieć się więcej i może Arek usłyszał też jakiś inny punkt widzenia. Myślę, że osiągnąłem zamierzony efekt, nikomu nie szkodząc, bo nie taki był mój zamiar. A jak ktoś potrafi myśleć zdroworozsądkowo, to potrafi wyłuskać drobne niuanse.
Ci, co chcą kupować komiksy Lain, będą je kupować. Ci, co nie chcą, raczej zdania nie zmienią. Natomiast może po tym materiale, ktoś nowy się zainteresuje. Może ktoś nowy usłyszy, za to trzymam kciuki.
Ja nie mam sprawczości, o którą niektórzy mnie posądzają, że mogę wpłynąć tym filmem na kogokolwiek.

Pozdro!

Offline Xmen

« Odpowiedź #20972 dnia: Wt, 13 Maj 2025, 11:52:54 »
Co by nie było ten clickbait na miniaturze działa. W 22 godziny masz ponad 400 wyświetleń. Twoje najbardziej oglądane filmy tyle mają.
Więc chyba udało się zrealizować założenia z twojego posta.
Chociaż mi takie miniatury wprowadzające w błąd, nie mające nic wspólnego z rzeczywistością kojarzą się z jakimiś wywiadami z freak fightów. Ale jeżeli to działa, każdy sposób jest dobry.
Edit przepraszam, masz filmy które mają więcej wyświetleń.
« Ostatnia zmiana: Wt, 13 Maj 2025, 11:58:35 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline komiks

« Odpowiedź #20973 dnia: Wt, 13 Maj 2025, 11:53:09 »
@Wombai, myślałeś żeby robić komiksowe stand-up? Zrobiłbyś karierę ;)
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Wombai

« Odpowiedź #20974 dnia: Wt, 13 Maj 2025, 11:59:58 »
Co by nie było ten clickbait na miniaturze działa. W 22 godziny masz ponad 400 wyświetleń. Twoje najbardziej oglądane filmy tyle mają.
Więc chyba udało się zrealizować założenia z twojego posta.

Moje najlepiej oglądane filmy, (co jest standardem w internecie) to unboxingi, które mają ok. 1tyś wyświetleń.
Robię je coraz rzadziej, czy to znaczy, że przestałem kupować komiksy? Nie.
Świadomie rezygnuję z wyświetleń? Nie. Po prostu nie mam na to czasu, bo taki unboxing to dla mnie 6 godzin roboty. A zwykle nie mam warunków do tych nagrań.
Nie robię, albo bardzo rzadko nagrywam materiały o Batmanie, Spider-Manie, jakiś mainstreamowych rzeczach, które właśnie miały premierę. Mam swój pomysł, na to co robię i on jest raczej bardzo odmienny od tego, co robią inne osoby nagrywające o komiksach.

YouTube to algorytm, abyś mógł dotrzeć do kogoś potrzeba sobie trochę pomóc. To nie działa jak to forum. Nie chce mi się tego tłumaczyć, bo to w ogóle nie o tym dyskusja. Pozdro.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #20975 dnia: Wt, 13 Maj 2025, 12:50:15 »
spoko stary :) jak uważasz ze coś do dupy, masz pomysł jak to zmienić - to ja zawsze posłucham
prawda jest taka, że chyba w pełni by każdy zrozumiał dopiero, gdyby znał pełne realia SL
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Wombai

« Odpowiedź #20976 dnia: Wt, 13 Maj 2025, 13:18:27 »
spoko stary :) jak uważasz ze coś do dupy, masz pomysł jak to zmienić - to ja zawsze posłucham
prawda jest taka, że chyba w pełni by każdy zrozumiał dopiero, gdyby znał pełne realia SL

Arku, to ja mam taką koncepcję. Jak już komiks się pojawi to proponuję rozmowę, która później opublikuję.
Będziesz mógł zdradzić kulisy (te, które zdradzić możesz). Jakie były wymogi licencyjne, Twoje ambicje jako wydawcy. Co nie zagrało i dlaczego? Co planujesz zrobić, aby na przyszłość uniknąć takich sytuacji.
Co Ty na to?

Będzie okazja do małego sprostowania, jeśli ktoś się poczuł "oszukany" miniaturką, która (dla kumatych) jest clickbaitem i jest ironiczna.
A jeśli naprawdę kto tego nie rozumie, to proszę do skutku przesłuchiwać pierwszą minutę filmu - może się rozjaśni.

Offline LukCook

« Odpowiedź #20977 dnia: Wt, 13 Maj 2025, 13:28:21 »
Co nie zagrało i dlaczego? Co planujesz zrobić, aby na przyszłość uniknąć takich sytuacji.
Co Ty na to?

Unikać sytuacji wyprzedania nakładu w kilka dni? Sprzedażowo to wszystko według mnie zagrało, nakład w gildii wykupiony. W komiksiarni ciągle dostępny. Pytanie powinno być:

Co zagrało i dlaczego? Co planujesz zrobić, aby w przyszłości powtarzać takie sytuacje.

Oryginalne pytanie to raczej do gildii.

Offline Wombai

« Odpowiedź #20978 dnia: Wt, 13 Maj 2025, 13:37:58 »
Unikać sytuacji wyprzedania nakładu w kilka dni? Sprzedażowo to wszystko według mnie zagrało, nakład w gildii wykupiony. W komiksiarni ciągle dostępny. Pytanie powinno być:

Co zagrało i dlaczego? Co planujesz zrobić, aby w przyszłości powtarzać takie sytuacje.

Oryginalne pytanie to raczej do gildii.

Ludzie, czemu wy wszystko traktujecie tak bezpośrednio i dosłownie.
To nie były pytania, które chcę zadać Arkowi. Tylko przykład na szybko rzucony.
Ja nie prowadzę rozmów na zasadzie przepytywania "delikwenta", tylko wolę formę rozmowy. Otworzyć temat i dać się wygadać. Jeśli Arkowi pasuje taki pomysł, to potencjalne pytania prowadzące z nim ustalę, a nie z Wami tutaj na forum.
Pozdro

Offline rapr

« Odpowiedź #20979 dnia: Wt, 13 Maj 2025, 13:46:59 »
@studio_lain - Ja się chciałem tylko upewnić:

Czy Solo (wraz z dodrukiem pierwszego tomu) jest nadal planowany na lipiec? Kusi mnie ten komiks od dawna, świetnie narysowane są kolejne tomy!

Offline studio_lain

« Odpowiedź #20980 dnia: Wt, 13 Maj 2025, 13:50:03 »
URM - prawie gotowy do druku

co do Solo - niestety wciaz nie otrzymalismy materialow do nowego albumu, wiec moze sie opoznic

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline rapr

« Odpowiedź #20981 dnia: Wt, 13 Maj 2025, 13:56:08 »
co do Solo - niestety wciaz nie otrzymalismy materialow do nowego albumu, wiec moze sie opoznic

Czekam już ze dwa lata, to jeszcze poczekam, ale liczyłem na prezent urodzinowy :P

Offline studio_lain

« Odpowiedź #20982 dnia: Wt, 13 Maj 2025, 14:07:26 »
francuzi nas tu olewaja
mimo ze sie przypominamy
zaplacone na poczaqtku roku

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline michał81

« Odpowiedź #20983 dnia: Wt, 13 Maj 2025, 14:50:54 »
Ludzie, czemu wy wszystko traktujecie tak bezpośrednio i dosłownie.
To nie były pytania, które chcę zadać Arkowi. Tylko przykład na szybko rzucony.
Ja nie prowadzę rozmów na zasadzie przepytywania "delikwenta", tylko wolę formę rozmowy. Otworzyć temat i dać się wygadać. Jeśli Arkowi pasuje taki pomysł, to potencjalne pytania prowadzące z nim ustalę, a nie z Wami tutaj na forum.
Pozdro
Jasne że nie prowadzisz rozmowy, ty wrzucasz film pozbawiony jakiejkolwiek merytoryki bazujący nie na informacjach tylko na przypuszczeniach i domysłach. A można było zamiast tego najpierw zapytać wydawcę czy sklep jak wyglądała sytuacja. Po całej akcji piszesz, że chętnie przerowadzisz rozmowę z wydawcą. Żenujące podejście, normalnie poziom polskiego dziennikarstwa z TVP. Ale skutek odniesiony, bo się filmik kilka, w dupie że brak rzetelnego podejścia do sprawy.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #20984 dnia: Wt, 13 Maj 2025, 15:44:36 »
URM powinien byc w piatek w gildii
w innych sklepach we wtorek

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty