Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3243915 razy)

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #19650 dnia: Pn, 14 Kwiecień 2025, 19:19:36 »
A jeszcze takie pytanie o "Haunt" - na Fejsie widziałem, że chcecie wydać tylko to co napisał Kirkman. Jest to zrozumiałe, ale cała seria to tylko 9 zeszytów więcej. Jakaś szansa na to, że uda się wydać całość? Wychodzi wersja "complete" - 600 stron, gdyby się udało mielibyśmy kolejną serię w całości.
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

Offline michał81

« Odpowiedź #19651 dnia: Pn, 14 Kwiecień 2025, 19:45:40 »
Ja tylko dodam że Tm-Semic oraz Mandargora dojechali do zeszytu #67(pominęli kilka zeszytów w tym ten słynny #10), więc nie ma co się dziwić, że wydanie 100 zeszytów jest ryzykowne. Pewnie i tak pojawią się głosy marudzące na taką dużą powtórkę.

Jednak jest jeszcze jedna rzecz ważniejsza: ile cm na półce zajmą te 4 tomy?

Offline michał81

« Odpowiedź #19652 dnia: Pn, 14 Kwiecień 2025, 19:49:51 »
A jeszcze takie pytanie o "Haunt" - na Fejsie widziałem, że chcecie wydać tylko to co napisał Kirkman. Jest to zrozumiałe, ale cała seria to tylko 9 zeszytów więcej. Jakaś szansa na to, że uda się wydać całość? Wychodzi wersja "complete" - 600 stron, gdyby się udało mielibyśmy kolejną serię w całości.
Tylko że nie warto. Tam jakość serii pikuje w dół od razu w zeszycie #19, a zakończenie to cliffhanger. Podobno wątki miały być pociągnięte w serii Spawn, ale nic z tego się dalej nie było, choć sam Haunt pojawił się gościnnie w serii.

Offline 79ers

« Odpowiedź #19653 dnia: Pn, 14 Kwiecień 2025, 20:01:09 »
Tyle kasy to wystarczy na Vae i Druilleta, a i będzie co poczytać.

Offline jedrol

« Odpowiedź #19654 dnia: Pn, 14 Kwiecień 2025, 20:15:58 »
Z tym Vae to niejestem pewny :D Poogladac to fakt z czytaniem to moze byc gorzej :D Nieeee jeszcze nie przetrawilem Kronik Barbarzyncow :D

Offline jedrol

« Odpowiedź #19655 dnia: Pn, 14 Kwiecień 2025, 20:19:51 »
Ja tylko dodam że Tm-Semic oraz Mandargora dojechali do zeszytu #67(pominęli kilka zeszytów w tym ten słynny #10), więc nie ma co się dziwić, że wydanie 100 zeszytów jest ryzykowne. Pewnie i tak pojawią się głosy marudzące na taką dużą powtórkę.

Jednak jest jeszcze jedna rzecz ważniejsza: ile cm na półce zajmą te 4 tomy?

Stad moje zdanie ze moglo by nie byc syndromu seri przy drugim pakiecie. Bo dojda Ci co chca tylko zestaw nowy material) Z drguiej storny sam posiadam wszystkie zeszyty a jak by byla opcka kupic integrale to bym bral wszystko bez wachania ;) Mimo ze nadal pamietam jakie to potem bylo meczace :D

Offline komiks

« Odpowiedź #19656 dnia: Pn, 14 Kwiecień 2025, 20:24:22 »
Z tym Vae to niejestem pewny :D Poogladac to fakt z czytaniem to moze byc gorzej :D Nieeee jeszcze nie przetrawilem Kronik Barbarzyncow :D

Na FB Studia Lain Kroniki Barbarzyńców zebrały najwięcej lajków w historii całego konta (298), więc jakaś tam popularność jest. Osobiście czekam bardziej niż na większość tych USA Lain.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #19657 dnia: Pn, 14 Kwiecień 2025, 20:31:10 »
Kroniki Barbarzyńców

Popularność: jest
Lajki: są
Piękne rysunki: są
Logiczny scenariusz: brak

XD

Nadzieja dla Vae Victis: jest  ;)

Ostatnio gadałem o tym komiksie z PabloWu i zwrócił moją uwagę na to, że przy Vae Victis! scenariusza nie pisał Mitton.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline komiks

« Odpowiedź #19658 dnia: Pn, 14 Kwiecień 2025, 20:34:07 »
Dla mnie scenariusz Kronik Barbarzyńców jest jak najbardziej logiczny, po prostu to jest taka konwencja, której najwidoczniej większość czytelników nie zrozumiała.

Offline Death

« Odpowiedź #19659 dnia: Pn, 14 Kwiecień 2025, 20:35:52 »
Cudowna.

swoją drogą co myślicie o taki szalonym pomyśle
4 tomy zbiorcze - wielkości Darkness - Spawn regularna seria - 100 zeszytów - kompletny arc - 800 zł?
Przeginka nie?
Tak. I dlatego to zrób. To będzie epickie.

Offline dreamer36

« Odpowiedź #19660 dnia: Pn, 14 Kwiecień 2025, 20:37:18 »
Wydaje mi się, że 800zł za pakiet nawet 100 zeszytów to jest jednak strzał w serce i głowę jednocześnie...

1) Za dużo do wydania na raz - myślę, że Darkness to była górna granica jednorazowego wydatku, jaki większość jest w stanie ponieść jednorazowo, a podejrzewam, że sporo ludzi przez cenę po prostu zrezygnowało z zakupu (ja wiem, że i tak się rozeszło, ale przypominam, że nieznane są nam nakłady Spawna, które w moim mniemaniu jednak są wyższe)
2) 100 zeszytów można kupić w wariantach po angielsku: 8 HC (768zł) lub 4 Deluxe (1380zł). Deluxe wersja (która osobiście zbieram) to powiększony format, gruby papier, slipcase, święcące w ciemności oczka Spawna (uwielbiam ten motyw :) ) i wychodzi cały czas. Z resztą HC Origins też wychodz. Więc powiedzmy cena HC podobna, ale podejrzewam, że jednak sprzedażowo w PL się skończy na 100 zeszytach i dalej nie będzie.
3) Bardzo lubię wydania SLain, dlatego sprzedałem oryginalne TP Gunslinger i King Spawn, żeby kupić te wydane przez Studio. Nie mniej ze Spawnem nie jest chętny zrobić takiej zamiany - nawet pomimo języka PL.
4) Przed wydanie Gunslingera i King Spawna przeczytałem sobie 2 tomy Delux - i w skrócie poziom scenariusza Darkness tylko rysunki znacznie lepsze. Ten Spawn jest naprawdę niezły, ale pytanie czy nie "tylko niezły" żeby zapłacić tyle na raz? Mam poważne obawy...
5) Rozbijanie na tomy to będzie koniec wydawcy - pierwszy być może się wyprzeda, ale wg mnie drugi kupi 30%. No i o kontynuacji można zapomnieć... Owszem - Darkness się sprzedało, ale to był pierwszy SLainUSA, który się pojawił, więc był hype, po drugie było w nakładzie 800 egzemplarzy, a dużo wskazuje na to, że jednak umowa na Spawny wymusza większe nakłady (ale to moje domysły - wiem, że to ścisła tajemnica). Więc żeby się nie okazało, że będzie zalegał latami ze względu na wysoką ceną, a jednak jest to fajne odmóżdżające czytadło, pytanie ile osób zapłaci za "czytadło" 800zł?

Dlatego moje zdanie jest takie, że teraz wszyscy najarani, bo każdy by chyba tego Spawna gdzieś tam w głębi serca chciał w rodzimym języku, ale seria wg mnie jest za długa żeby ją wydać w całości, a na początek chyba pasowałoby znaleźć jakiś krótszy story arc lub kilka, żeby wydać 20-30 zeszytów na raz i zobaczyć, czy to w ogóle zaskoczy. Któryś z kolegów opisywał jak by to można ugryźć gdzieś ze środka - pytanie czy jest jakakolwiek szansa uzyskać na takie coś licencję - tego nie wiem.

Także SLain gratuluję odwagi w ogóle o tym myśleć, ale wydaje mi się, że ten pomysł po prostu nie przejdzie...

Offline Death

« Odpowiedź #19661 dnia: Pn, 14 Kwiecień 2025, 20:37:47 »
On nie przejdzie, on już przeszedł.

Offline komiks

« Odpowiedź #19662 dnia: Pn, 14 Kwiecień 2025, 21:13:47 »
Tak. I dlatego to zrób. To będzie epickie.
Szczególnie jeśli SL nakryje się nogami, to będzie epickie, nie zapomnimy tego nigdy :D

@dreamer36 podniósł kilka istotny kwestii.
- to nie będzie komplet, więc cześć osób nie kupi polskiego wydania.
- część osób już ma wersję zagraniczną.
- trzeba też brać pod uwagę, że początkowe ileś zeszytów, to będą duble.

Myślę, że cokolwiek Arek zdecyduje to będzie dobre, bo najwyraźniej ma nosa do wydawania komiksów.

Offline death_bird

« Odpowiedź #19663 dnia: Pn, 14 Kwiecień 2025, 21:15:24 »
Z tym Vae to niejestem pewny :D Poogladac to fakt z czytaniem to moze byc gorzej :D

Ale czytałeś i wiesz, że jest kiepsko?
Bo generalnie nastawiam się na ten tytuł, ale jeżeli miałby "nie mieć" fabuły...  :-\
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Pablos

« Odpowiedź #19664 dnia: Pn, 14 Kwiecień 2025, 21:19:57 »
Ja bym brał za 800zl. Jakiś rok temu wydałem mw. tyle na Fables 20th anniversary box set, więc precedens u mnie już jest:)