Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3261189 razy)

elMiras, Dalthon, Gogo14 (+ 2 Ukrytych) i 57 Gości przegląda ten wątek.

Offline Death

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #17955 dnia: Wt, 11 Luty 2025, 15:40:33 »
Paweł Łapiński zakończył tłumaczenie pierwszego Druilleta :)

O Matko, jak to pięknie wygląda!

Szopa na wędzarnię była super wpadką.  💙
« Ostatnia zmiana: Wt, 11 Luty 2025, 15:42:32 wysłana przez Death »

Offline Rzepcio

« Odpowiedź #17956 dnia: Wt, 11 Luty 2025, 17:05:01 »
@MałaKasia
Mhm, wzburzenie wody przez „szopę na wędzarnię" także pamiętam, myślałem jednak, że coś „fizycznego” się wydarzyło. Tak to zabrzmiało.

Offline komiks

« Odpowiedź #17957 dnia: Wt, 11 Luty 2025, 17:20:09 »
Gdyby kogoś interesowało, to tutaj się zaczyna o tej wędzarni.

Czy ktoś ma oryginał i mógłby wrzucić zdjęcie strony, gdzie pojawia się tekst o "wzmocnieniu szopy na wędzarnię" w polskiej wersji? Bardzo mnie to zaintrygowało.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Wintermute

« Odpowiedź #17958 dnia: Wt, 11 Luty 2025, 18:49:23 »
Wracając do Bezprawia. Trafił mi się niestety egzemplarz z wadami ale są na szczęści dla mnie w miarę akceptowalne. Nie chce mi się zwracać. Drukarnię można opitolić.

Offline Pinto

« Odpowiedź #17959 dnia: Wt, 11 Luty 2025, 18:50:46 »

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #17960 dnia: Wt, 11 Luty 2025, 19:16:55 »
@Wintermute: dzięki za zdjęcia, robię dokumentację dla drukarni, zapisuję.

@Pinto: mam nadzieję, że jednak Ci się udało wymienić te egzemplarze (z tego, co wiem: Gildia zawsze sobie zostawia jakąś pulę na wymianę). Nie widziałam, żeby inni czytelnicy się skarżyli, więc zakładam, że po prostu Ci się trafiły takie. Masz do nich szczęście niestety, autentycznie współczuję :(

W każdym nakładzie jest jakaś część egzemplarzy z wadami, tego się nie da uniknąć, ale zakładamy (i to jest akceptowalne), że jest to nie więcej niż małe kilka procent. Często drukarnie robią naddruk, dzięki czemu jest większa pula na reklamacje.

Czy pozostałe komiksy Studia Lain, które kupowałeś, też zawsze były uszkodzone/miały wady?

Offline reynevandudek

« Odpowiedź #17961 dnia: Śr, 12 Luty 2025, 07:54:16 »
Ja kupowałem Bezprawie w komiksiarni na allegro i nie wiem czy oni mieli tę samą partię, ale u mnie na szczęście ok.

Offline burberry

« Odpowiedź #17962 dnia: Śr, 12 Luty 2025, 09:36:44 »
Mieli tę partię, bo kupiłem w Komiksiarni i też mam egzemplarz niestarannie wydrukowany. Plamy szczególnie widoczne są oczywiście na czarnych stronach, ale nie tylko. Są rozsiane po całym albumie.

Offline komiks

« Odpowiedź #17963 dnia: Śr, 12 Luty 2025, 20:38:18 »
Czy Gunslinger Spawn, będzie zawierał zeszyt Spawn’s Universe #1? Jednozeszytowe wydanie stanowiące punkt wyjścia dla całego rozszerzonego uniwersum (tzw. "Spawn's Universe"). Z tego co czytam, jest to wprowadzenie do serii Gunslinger Spawn, King Spawn i The Scorched.

Tutaj jest dokładna chronologia wydawnicza:
https://comicbookreadingorders.com/other/spawn-reading-order/

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #17964 dnia: Śr, 12 Luty 2025, 20:47:35 »
W odpowiedzi na reklamację dodruku pierwszego tomu "Bezprawia" dzisiaj dostałem z Gildii poprawnie wydrukowany egzemplarz, więc muszą mieć jakąś pulę zapasową.

Offline michał81

« Odpowiedź #17965 dnia: Śr, 12 Luty 2025, 21:03:48 »
Czy Gunslinger Spawn, będzie zawierał zeszyt Spawn’s Universe #1? Jednozeszytowe wydanie stanowiące punkt wyjścia dla całego rozszerzonego uniwersum (tzw. "Spawn's Universe"). Z tego co czytam, jest to wprowadzenie do serii Gunslinger Spawn, King Spawn i The Scorched.

Tutaj jest dokładna chronologia wydawnicza:
https://comicbookreadingorders.com/other/spawn-reading-order/
wg tego co było zapowiadane to ma być na podstawie 4 zbiorczych tpb, gdzie tego one shota nie ma, ale nie musisz znać tej historii, główny wątek z tego zeszytu nie ma znaczenia dla serii Gunslingera,
Spoiler: PokażUkryj
Tak naprawdę to całość zostaje zbyta w pierwszym kadrze serii, kiedy Rewolwerowiec odpowiada "Mam swoje powody" na pytanie Spawna co robił na wyspie, gdzie się spotkali, po czym wsiada na motor i jedzie załatwiać swoje sprawy. To jest całe nawiązanie do tej historii.

Sama historia z one shota wymaga znajomości serii głównej.
Jest jeszcze historia z back upu, ale tam jest krótkie wydarzenie z przeszłości Rewolwerowca.

Natomiast co do King Spawna, to już całkiem nie musisz znać tego one shota (tam jeśli dobrze pamiętam to nie ma żadnego do niego nawiązania). Ta seria wg mnie powinna podejść tym, którzy czytali Spawna za czasów semica, jest tu Al, są tu Sam & Twich,
 jest Violator.
Plus taki, że dostaniemy tu zamkniętą historię prowadzącą do wydarzeń z serii głównej.
« Ostatnia zmiana: Śr, 12 Luty 2025, 21:20:58 wysłana przez michał81 »

Offline komiks

« Odpowiedź #17966 dnia: Śr, 12 Luty 2025, 22:08:48 »
No właśnie kupiłem po jednym zeszycie Gunslinger Spawn #1 i King Spawn #1, zacząłem czytać Gunslingera

pierwsza strona i zdziwko, skąd 2 Spawny i dlaczego rozmawiają jakby coś się wydarzyło?

Znalazłem opis w sieci, że jest zeszyt wprowadzający do uniwersum. Jeśli jednak mówisz, że nie trzeba tego znać to ok. Po przeczytaniu zeszytu powiem szczerze, że pod względem graficznym Gunslinger wypada słabo przy McFarlanie. Liczyłem na jakieś wodotryski, bo Spawna zawsze kojarzyłem z epickimi kadrami, było na czym oko zawiesić. Tutaj jest generyczne kadrowanie i średni rysunek (pomimo, że poszczególne części są w różnych stylach graficznych). W pierwszej historyjce Spawn jakiś dziwny, chyba szerszy w biodrach niż w barkach. Ogólnie w całym zeszycie nie ma ani jednego kadru lub splasha, który by mnie zachwycił. Fabularnie pierwsza historyjka najciekawsza, pozostałe nudne. Może później tworzy to jakąś całość, ale na razie nic mnie nie porwało.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17967 dnia: Cz, 13 Luty 2025, 14:09:26 »
to ja ci pokaze co jest w kolejnych zeszytach ;)

jesli chodzi o mainstream usa to od strony wizualnej to co wydamy to jest wedlug mnie topka

jesli chcecie zobaczyc czegos wiecej, walcie :)

ps. fajnie zwirku znow widziec cie w akcji ;) to pierwsza historyjka z tego zeszytu to wlasnie zalazek glownego watku, pozostale to dodatki, beda na koncu tomu
« Ostatnia zmiana: Cz, 13 Luty 2025, 14:12:27 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline angelscorpion

« Odpowiedź #17968 dnia: Cz, 13 Luty 2025, 16:45:53 »
Fajne! Kto to rysuje?

Offline Takesh

« Odpowiedź #17969 dnia: Cz, 13 Luty 2025, 17:03:41 »
Boję się, że zaraz zginie to morzu wiadomości, ale może by tak zainteresować się hiszpańskim twórcą Alexem Vede? Ma fajne komiksy, w Stanach wydaje go Dark Horse, robi się coraz bardziej popularny.

Może warto zerknąć?