Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3265459 razy)

JakubM i 8 Gości przegląda ten wątek.

Offline pokia

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #16335 dnia: So, 21 Grudzień 2024, 11:56:41 »
Z tych zapowiedzianych Spawnow wszystko to tylko "piękne rysuneczki", czy scenariuszowo też coś daje radę?

To zależy czego oczekujesz. To nie jest ambitne kino studyjne. To jest świetna rozrywka i uczta dla oka. To też coś więcej niż mięsień na mięśniu jakie widzieliśmy na początku istnienia Image. Te spin-offy rozwijają klasyczną formę komiksów, przecierając drogę dla takiego Image jak znamy dzisiaj.

Bardzo się cieszę na te tytuły.

Offline Teli

« Odpowiedź #16336 dnia: So, 21 Grudzień 2024, 11:58:06 »
Obecnie rzadko zaglądam na forum ale ostatnie rewelacje od Studia mnie zmotywowały. Cóż rzec. Zaimponowaliście po całości.
Liczę na to że na zapowiedziach się nie skończy i że nie powtórzycie błędów konkurencji bo parcie będzie niemiłosierne jak przy pamiętnej "Broni X" no i oby serwery Gildii wytrzymały.

W mijającym roku kupiłem od Studia pięć tytułów jednak widzę że nadchodzący rok może być o wiele bogatszy w waszą ofertę co mnie cieszy. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Wszystkiego dobrego.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #16337 dnia: So, 21 Grudzień 2024, 12:00:34 »
Dzięki - pracuje jeszcze nad kilkoma pozycjami z klasyki USA.
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline Death

« Odpowiedź #16338 dnia: So, 21 Grudzień 2024, 12:02:59 »
Też chyba kupię Spawna, zawsze go lubiłem. Mam nadzieję, że bardzo dobra (bo będzie bardzo dobra) sprzedaż popularnych komiksów ze Stanów Zjednoczonych sprawi, że wydawca spojrzy do tyłu i spróbuje wydać kontynuacje niektórych porzuconych serii, może w integralach. :)

Offline studio_lain

« Odpowiedź #16339 dnia: So, 21 Grudzień 2024, 12:06:37 »
Przejrzałem tak z grubsza kto to pisał i jeszcze się nie jaram. Niles - jego to dla mnie ratowała jedynie współpraca z Wrighstonem, który przy Frankensteinie chyba mocno wpłynął na scenariusz. Wytwory Bendisa z kolei są mi obojętne...
Ale rysuneczki ładne. Aż by się chciało, żeby scenariusz ich przynajmniej nie obrażał.

ja uwielbiam Spawna i pewnie jak dla większości wpłynęło na to wizualizacja świata i jego lore
ale...
Hellspawn to kawał naprawdę niezwykłego komiksu, który mocno wybija się poza powiedzmy mainstreamową rozrywkę - to komiks na swój sposób wybitny i ważny
Gunslinger - to jest po prostu rozpierducha, hołd dla pulpy, gier typu bijatyki itp - kochasz albo nienawidzisz
King - niezły kryminał w paranomrlanym sosie, mafijne klimaty i miasto
Dark Ages - to był bardzo ciekawy projekt i według mnie jego druga część to jest perełka - trochę taki Slaine/Spawn :)
Curse of Sapwn - no to jest komiks, ktory chyba ma najwięcej tekstu z uniwersum Spawna - wielki plus to rozwój pomysłu na lore piekieł - jest w tym jakaś taka magia rodem z satanistycznej biblii ;)
Haunt - lubię Kirkmana - moim zdaniem dobry akcyjniak :)

Vae Victis - druk

Offline studio_lain

« Odpowiedź #16340 dnia: So, 21 Grudzień 2024, 12:08:38 »
Też chyba kupię Spawna, zawsze go lubiłem. Mam nadzieję, że bardzo dobra (bo będzie bardzo dobra) sprzedaż popularnych komiksów ze Stanów Zjednoczonych sprawi, że wydawca spojrzy do tyłu i spróbuje wydać kontynuacje niektórych porzuconych serii, może w integralach. :)

raczej wydam komiksy, których myślałem, że nie wydam ;) tak, żeby mi nie odjebało jak będę miał za dużo kasy ;) więc trzeba na czymś wtopić ;)

Vae Victis - druk

Offline parsom

« Odpowiedź #16341 dnia: So, 21 Grudzień 2024, 12:08:46 »
Nie mówię nie, pewnie nie wytrzymam ciśnienia i kupię. Wiadomo co na pierwszy strzał?

Offline studio_lain

« Odpowiedź #16342 dnia: So, 21 Grudzień 2024, 12:09:40 »
Nie mówię nie, pewnie nie wytrzymam ciśnienia i kupię. Wiadomo co na pierwszy strzał?

chcę dać Gunslingera - nowe, wizualnie mokre majtki, rozpierducha, fajna i już kultowa postać :)
ale jestem otwarty na sugestie
przy czym trzeba pamiętać, że tłumaczenie np Curse of Spawn czy Dark Ages potrwa bo to kobyły z masą takestu :) Więc pewnie ten Gunslinger, King, Hellspawn to będą pierwsze pozycje

Vae Victis - druk

Offline kostuch

« Odpowiedź #16343 dnia: So, 21 Grudzień 2024, 12:22:32 »
Musze przyznac ze nie wierzylem w tego Altora ale ostatecznie dowiozl. Przeczytalem to w sumie w 2 wieczory i podobalo mi sie. Przygody, podroze w czasie i przestrzeni, dobrze sie to czytalo. Stworzone uniwerwsum oczywiscie z potencjalem ze moznaby wiecej z tego wyciagnac ale bylo fajnie.

Offline dinogal

« Odpowiedź #16344 dnia: So, 21 Grudzień 2024, 12:23:57 »
raczej wydam komiksy, których myślałem, że nie wydam ;) tak, żeby mi nie odjebało jak będę miał za dużo kasy ;) więc trzeba na czymś wtopić ;)

jak nakład SPAWN nie będzie minimum 1200szt to jestem w stanie partycypować w kosztach bo jestem bardziej niż pewny że nakład 1200 wyprzeda się na pniu a może dojdzie zainteresowanie nawet do 1500szt. :D

P.S ja ostatnio mam ochotę na jakiś kryminał i czekam na Kołysankę Kasi ;)

Offline studio_lain

« Odpowiedź #16345 dnia: So, 21 Grudzień 2024, 12:25:31 »
Musze przyznac ze nie wierzylem w tego Altora ale ostatecznie dowiozl. Przeczytalem to w sumie w 2 wieczory i podobalo mi sie. Przygody, podroze w czasie i przestrzeni, dobrze sie to czytalo. Stworzone uniwerwsum oczywiscie z potencjalem ze moznaby wiecej z tego wyciagnac ale bylo fajnie.

Tak to bardzo dobry komiks, moebius potrafi opowiadać historie :) a ten basniowy wizualnie świat tez fajnie wprowadza w klimat :)

Vae Victis - druk

Offline Takesh

« Odpowiedź #16346 dnia: So, 21 Grudzień 2024, 12:33:24 »
Też się zastanawiam w jakiej kolejności pójdzie świat Spawna. Co SL zdecyduje tak będzie.

A co ja bym zrobił? Ciężki wybór. Ale może by tak nowe/stare? Zaczął bym od Gunslingera, bo to najlepiej sprzedający się ich tytuł ostatnio i w ogólnych topkach w USA był bardzo wysoko. Potem Hellspawn. Bo mniej roboty przy nim. Potem King i Dark Ages. Haunt i Curse. Albo stare/nowe. Wezmę wszystko  ;D

Nie wiem w jakim formacie będziecie to wydawać, ale powiekszony a'la Muszka to, moim zdaniem, minimum.

A co do scenariuszy jest tak jak pisze Arek. Nie są słabe. Są dobre w swoich gatunkach. A patrząc na całość scenariusz/grafika, to naprawdę jest dobrze. Od akcyjniaków, po poważniejsze. Mi się podobały.

Offline Archie

« Odpowiedź #16347 dnia: So, 21 Grudzień 2024, 15:17:06 »
Domyślam się, że da się to wszystko czytać w oderwaniu od głównej serii?
Nie do końca. Wątki się później przeplatają jeśli chodzi o główną serię w kwestii „Gunslinger Spawna” i „King Spawna”, więc zapewne skończy się później jak z Dreddem u nas. Tylko wydanie zamkniętych serii ma najwięcej sensu aby zbadać rynek.
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

« Odpowiedź #16348 dnia: So, 21 Grudzień 2024, 16:21:48 »
Dla mnie osobiście najlepszym rozwiązaniem na start byłyby zamknięte serie, takie jak "Dark Ages" i główna seria startująca od samego początku, żeby potem przeplatać to innymi tytułami. Powiązań się nie uniknie, tak jak w DC czy Marvelu, prędzej czy później na takie się trafi. Z tego co widzę, to "Compendium" bardzo ładnie zbiera główną serię w całość, bo są tam zeszyty, które wcześniej chyba nie były w wydaniach zbiorczych. Jeden tom to 50 zeszytów i ponad 1000 stron. Skoro Studio Lain idzie w pakiety, to może podzielić taki tom na pół i wydać 2 albumy po 500-600 stron. Wtedy mielibyśmy 12 tomów głównej serii - 6 pakietów.

A tak szczerze Panie Kierowniku, jak się Pan zapatruje na wydanie głównej serii od samego początku zakładając, że Darkness, Cyberforce i Spawn okażą się hitem sprzedażowym? Są jakieś szanse? No i co z kontynuacjami, skoro Gunslinger i King Spawn, to serie trwające?

Kto nam to wszystko ładnie wyda jak nie Pan Kierownik? :) Ja dla tych amerykańców od Studia anulowałem zamówienia na wszystkie Marvele i DC, co miałem na Gildii złożone. Wolę kasę na Image przeznaczyć :P
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

Offline studio_lain

« Odpowiedź #16349 dnia: So, 21 Grudzień 2024, 16:29:34 »
Nie do końca. Wątki się później przeplatają jeśli chodzi o główną serię w kwestii „Gunslinger Spawna” i „King Spawna”, więc zapewne skończy się później jak z Dreddem u nas. Tylko wydanie zamkniętych serii ma najwięcej sensu aby zbadać rynek.

Crossoverowosc to natura rynku superhero ale spokojnie mozesz czytac gun i king bez glownej serii tak jak glowna bez nich.

Vae Victis - druk