Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3264902 razy)

Offline parsom

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #14490 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 21:57:34 »
Chętnie, ale w sprzedaży tylko tom 3. Za długo się czaiłem.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #14491 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 22:13:09 »
Seria zażarła sprzedażowo po drugim tomie (pomimo pozytywnych recenzji jedynki), przez co jego nakład został zaniżony. Trzeci tom jest nadal dostępny.
Na stoisku będąc, przekonać zupełnie randomową osobę czytającą komiksy do tego komiksu - graniczy z cudem. Najczęściej problemem są... rysunki. Niewiele też daje tłumaczenie, że można mieć z nimi problem, ale później, po kilku stronach lektury, ciężko wyobrazić sobie, że to mógłby rysować ktoś inny, w innym stylu...

Z ciekawostek: pierwszy tom Tylera Crossa - nakład: 800. Kolejne tomy miały niższy nakład.

Tyler Cross to bardzo dobry komiks i świetnie narysowany. Nie bardzo w ogóle widzę tutaj cartoonową kreskę.

Natomiast niezależnie od tego, skoro seria ostatecznie zażarła, to rysunki jednak nie były problemem. Tylko że przypadek tego komiksu to wiele elementów, które utrudniały sprzedaż. Mały wydawca z taką sobie dystrybucją plus dość drogi jak na tamte czasy komiks i to wydany w miękkiej okładce (co dla pewnego grona nabywców komiksów jest z urzędu bardzo złe). No i scenarzysta nie jest równy, ma w dorobku bardzo przyzwoite rzeczy (Złoto i krew, Pewnego razu we Francji czy Jak zbić fortunę w czerwcu '40) ale też i straszne gnioty (Silas Corey czy WEST), więc jak ktoś przeczytał Silasa to mógł nie chcieć próbować Tylera.

No a trzeci tom, skoro nie ma dwóch pierwszych, to już się nie sprzeda tylko pójdzie na przemiał.

Offline Pocztar

« Odpowiedź #14492 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 22:23:14 »
Na MFKiG była nowość. 15 sztuk Pomorki, wszystkie trzy warianty okładkowe. Problem polegał na tym, że raz przyszła osoba i wzięła wszystkie 3 warianty okładkowe. A potem.... przyszła druga osoba i wzięła jednorazowo wszystkie 3 warianty okładkowe. Przez co poszła od razu połowa tego co było przywiezione.

Reglamentować!

Offline Death

« Odpowiedź #14493 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 22:24:44 »
Jak na razie najlepszy komiks Nury'ego jaki czytałem, to Katanga. Też trzy tomy, zamknięta historia, którą (o dziwo) Taurus wydał w całości. Na drugim miejscu dałbym Tylera Crossa, a na trzecim Pewnego razu we Francji. Co ciekawe wszystkie te komiksy ukazały się w Polsce w całości, więc nic tylko czytać. :)

Offline Brvk

« Odpowiedź #14494 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 22:51:48 »
Mnie do Tylera Crossa przyciągnęło nazwisko scenarzysty (Nury jest bardzo dobry i bardzo równy, w przeciwieństwie do przecenianego Dorisona, może stąd niższa jakość serii West 😏). Nic do cartoonowości nie mam (o ile mamy w tym przypadku z nią do czynienia), ale dla samych rysunków na pewno bym Crossa nie kupił.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #14495 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 23:12:15 »
Mnie do Tylera Crossa przyciągnęło nazwisko scenarzysty (Nury jest bardzo dobry i bardzo równy, w przeciwieństwie do przecenianego Dorisona, może stąd niższa jakość serii West 😏). Nic do cartoonowości nie mam (o ile mamy w tym przypadku z nią do czynienia), ale dla samych rysunków na pewno bym Crossa nie kupił.

Z tym Dorisonem to może być coś na rzeczy, bo inne jego rzeczy w większości to słabiaki (nie rozumiem fenomenu Undertakera tutaj na forum) albo co najwyżej przeciętne czytadła. Kilku rzeczy (ponoć tych lepszych) jeszcze nie czytałem, ale na ten moment to Dorison u mnie dołuje.

@Death
czytałem tylko tom 1 i nie mam dobrych wrażeń w pamięci, ale sprawdzę całość w takim razie.

Offline Adolf

« Odpowiedź #14496 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 07:10:28 »
@Adolf: Poznański Festiwal Sztuki Komiksowej 2025 jest u nas w planach; będziemy już po raz trzeci lub nawet czwarty na tej imprezie, jeśli tylko los pozwoli. Tak samo w planach jest Białogard Comic Con 2025. To na razie kolejna emefka stoi pod znakiem zapytania, na co składa się zarówno nieogarnięcie organizatorów w naprawdę dużej liczbie kwestii, jak i obecny kształt samego festiwalu (nieznacznie zaczyna przypominać Pyrkon, na który nie jeździmy z zasady).

Gdybym zobaczył Was na Pyrkonie to by mi gały z oczodołów powypadały  :o Pyrkon to zawsze była "masówka", ale po ostatnich edycjach widzę, że boomerzy już nie są tam w żaden większy sposób zachęcani do odwiedzin. Na Pyrkonie mangozjeby przejęły temat. Takie teraz trendy wśród młodzieży.

A w Bibliotece ustawcie się na przeciwko stoiska Scream ze świeżym nakładem Witchblade. Oni będą promować swoje Tomb Raider. W ten sposób będziemy mieli Tomb Raider vs Witchblade w prawdziwym życiu.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #14497 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 07:33:46 »
Czy dobrze mi mignęło, że Slaine Kroniki Brutanii i Pogromca smoków tworzą swoistą trylogię?
I że Kroniki tom 1 będzie jeszcze dostępny? Jak tak, to kiedy i w jakiej okładce. Bo chyba się złamię i zamówię...

Offline michał81

« Odpowiedź #14498 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 08:57:24 »
Czy dobrze mi mignęło, że Slaine Kroniki Brutanii i Pogromca smoków tworzą swoistą trylogię?
Tak

Offline michał81

« Odpowiedź #14499 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 09:01:37 »

Reglamentować!
Powiem Ci tak, jakbym miał to więź z powrotem, co z niektórymi tytułami jest tak od lat (np. Mandroid) i jeżdżą sobie po całej Polsce po festiwalach to wolałbym to sprzedać. Zresztą nie będę komuś mówił co ma robić ze swoją kasą, chce kupić wszystkie trzy warianty okładkowe to niech kupuje.

Offline Necr09

« Odpowiedź #14501 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 09:04:13 »
Tak

w czwartek o 12

Slaine: Pogromca smoków

Scenarzysta:Pat Mills
Ilustrator:  Leonardo Manco

(...)
FGO: 758,469,198

Offline rapr

« Odpowiedź #14502 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 09:51:46 »
[...]ale też i straszne gnioty (Silas Corey[...]

A ja lubię! Silas Corey to moim zdaniem bardzo fajny, rozrywkowo-szpiegowsko-przygodowy komiks, który mi się fantastycznie czytało. Duża w tym zaleta Pierre Alary'ego, który rysuje w sposób cartoonowy, ale bardzo bardzo ładny (polecam Conana od Labrum z jego pracą).
Potwierdzam też pozytywne opinie o Katandze, od siebie dodam, że Cesarzowa Charlotta z LiT jest napisana również bardzo dobrze :)

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #14503 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 12:13:43 »
Mimo, że nie będzie pasowała kolorystycznie do Kronik to czarno biała limitka zamówiona

Offline LukCook

« Odpowiedź #14504 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 12:22:04 »
Zamówiłem czerwoną (wariant: komikspec)  :)