Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3257883 razy)

kostuch, mackee, szydlo (+ 1 Ukrytych) i 74 Gości przegląda ten wątek.

Offline studio_lain

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #14340 dnia: Pn, 02 Wrzesień 2024, 16:16:07 »
pomyślę ;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline studio_lain

« Odpowiedź #14341 dnia: Wt, 03 Wrzesień 2024, 11:39:39 »
wrzuciłem na fejsa filmik z pomroka

https://fb.watch/umAIIX1MLJ/

fot Komiksiarnia
« Ostatnia zmiana: Wt, 03 Wrzesień 2024, 12:49:31 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - druk

Offline Lagroht

« Odpowiedź #14342 dnia: Wt, 03 Wrzesień 2024, 13:36:41 »
Gildia już Pomroke wysyła  8)

Offline starcek

« Odpowiedź #14343 dnia: Śr, 04 Wrzesień 2024, 09:37:26 »
Gildia już Pomroke wysyła  8)

A nawet jeszcze jedną wersję limitki sprzedaje.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline khomaniac

« Odpowiedź #14344 dnia: Śr, 04 Wrzesień 2024, 09:40:25 »
A w Komiksiarni od wczoraj wisi CE za 280 zł :)

Offline LukCook

« Odpowiedź #14345 dnia: Śr, 04 Wrzesień 2024, 09:43:00 »

Offline Archie

« Odpowiedź #14346 dnia: Śr, 04 Wrzesień 2024, 10:45:58 »
Kiedyś była mowa o wznowienu “Rogatego Boga” w powiększonym formacie. Dalej sa na to plany?

Jeśli tak to czy jest szansa na dodanie mapki z wersji slipcase (4:53) i przypisów z wersji niemieckiej (01:32)?
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline studio_lain

« Odpowiedź #14347 dnia: Śr, 04 Wrzesień 2024, 11:57:35 »
plany sa, co do reszty, za wczesnie bym ci odpowiedzial na te pytania

Vae Victis - druk

Offline LukCook

« Odpowiedź #14348 dnia: Śr, 04 Wrzesień 2024, 13:53:24 »
Smok przyleciał z gildii:

Czadowy grzbiet  :)

Offline Dracos

« Odpowiedź #14349 dnia: Śr, 04 Wrzesień 2024, 19:53:11 »
Pomroka
W najnowszej pozycji Studia Lain dostajemy poniekąd klasyczną fantasy. Świat w którym w jednej z krain rozpanoszyło się zło pod postacią Stworów, czeka na swego wybrańca którego oczywiście jakżeby inaczej zapowiedziała przepowiednia. Jak to w takich historiach bywa wybraniec ma swojego pomocnika, ma obiekt westchnień, konkurenta do niej oraz misję w tym przypadku motywowaną zemstą. To są wszystko motywy klasyczne często pojawiające się w podobnych historiach, ale różniące się detalami i od tych detali zależy czy czytając będziemy się nudzić jak mops czy jednak z zaciekawieniem przewracać strony. Dla mnie pochodzenie wybrańca było na pewno czymś co przykuło uwagę i sprawiło że ze zwykłego fantasy przemieniło się w coś więcej. Pozwoliło to scenarzyście na trochę więcej luzu bo wszystkie zdolności wybrańca dostały wytłumaczenie i wprowadziło pewną dozę tajemnicy którą do ostatniej strony będziemy chcieli poznać. Przygoda jest przez duże P, ale dla tych którzy szukają w komiksie czegoś głębszego, jakiegoś przesłania to zdecydowanie nie znajdą tego w tej pozycji. Czy to znaczy że komiks już z samego założenia jest słaby? wg mnie nie, Bec potrafi napisać historię tak żeby budować zainteresowanie od pierwszego albumu który to jest klasyczną ekspozycją i świata i głównego bohatera po kolejne gdzie poznajemy kolejnych bohaterów oraz fragmenty ich przeszłości. Oczywiście główna oś fabularna rozgrywa się z małymi twistami które to powodują że nie jest ta przygoda tak prostolinijna jakby się mogło wydawać na pierwszy rzut oka. Poszczególni drugoplanowi bohaterzy i ich motywacje są raczej wiarygodni i da się ich polubić, co ważne nie zostają żadne rozgrzebane wątki co wskazuje na fakt że scenarzysta miał plan na komiks od samego początku i nie łatał go na szybko w ostatnim albumie.

Graficznie jest przyjemnie typowa frankofońska robota. Świat w zasadzie poznajemy przez miasta i wnętrza budynków, dużo szczegółowych detali architektonicznych które są często dość monumentalne przypominające trochę Świat Śródziemia. Ciekawe jest zastosowanie bardzo ciemnych kadrów w tytułowej Pomroce, jest to element który fajnie wyszedł rysownikowi.

Podsumowując Pomroka jest solidną pozycja jeśli ktoś szuka rozrywki, historię czyta się szybko, a przynajmniej ja przeczytałem za jednym posiedzeniem co nie zawsze mi się zdarza. Chociaż mam pewne wątpliwości czy bardziej byłem ciekawy jak się zakończy główny wątek fabularny czy jednak bardziej mnie interesowało odkrycie wszystkiego związanego z pochodzeniem wybrańca ;)

Moja ocena to lekko naciągane 7/10

Offline Masonna

« Odpowiedź #14350 dnia: Cz, 05 Wrzesień 2024, 10:14:44 »
CE komiks roku! Genialny! Mam nadzieję, że wydawca tym razem dotrzyma słowa i nie zrobi dodruku (również nie nazywając go dodrukiem i dodając kolory jak z "Armiami zdobywcy") to za 2-3 lata opchnę to za dużo hajsów i sobie za to kupię 10 fajnych komiksów  8)
Komary rypią...

Offline studio_lain

« Odpowiedź #14351 dnia: Cz, 05 Wrzesień 2024, 10:52:49 »
Dodruk – zwiększenie nakładu publikacji przez dodatkowe drukowanie egzemplarzy z zatrzymanych form drukowych (matryc, składu) w ramach jednego wydania.

Vae Victis - druk

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #14352 dnia: Cz, 05 Wrzesień 2024, 11:20:11 »
CE komiks roku! Genialny! Mam nadzieję, że wydawca tym razem dotrzyma słowa i nie zrobi dodruku (również nie nazywając go dodrukiem i dodając kolory jak z "Armiami zdobywcy") to za 2-3 lata opchnę to za dużo hajsów i sobie za to kupię 10 fajnych komiksów  8)
Mam swój komplet CE (a może nawet dwa), ale moje stanowisko wobec dodruków jest biegunowo przeciwne. Dodrukowywać, jeśli tylko jest popyt a wydawcy się to finansowo spina. Niech jak najwięcej ludzi ma okazje poznać dobre komiksy.

Offline Death

« Odpowiedź #14353 dnia: Cz, 05 Wrzesień 2024, 11:59:03 »
Dodruk – zwiększenie nakładu publikacji przez dodatkowe drukowanie egzemplarzy z zatrzymanych form drukowych (matryc, składu) w ramach jednego wydania.
Dubel - kolejne wydanie komiksu, który masz już na półce. Formy drukowe matryce, skład) nie musiały być zatrzymane.

Nie dubel - kolejne wydanie komiksu, którego akurat nie masz na półce. Formy drukowe matryce, skład) nie musiały być zatrzymane.

Offline Masonna

« Odpowiedź #14354 dnia: Cz, 05 Wrzesień 2024, 13:22:55 »
Mam swój komplet CE (a może nawet dwa), ale moje stanowisko wobec dodruków jest biegunowo przeciwne. Dodrukowywać, jeśli tylko jest popyt a wydawcy się to finansowo spina. Niech jak najwięcej ludzi ma okazje poznać dobre komiksy.

Nie mamy przeciwnych stanowisk, moje jest dokładnie takie samo, jak twoje. Zacytowana przez ciebie wypowiedź miała wydźwięk ironiczny, którego mogłeś nie wychwycić jeśli przegapiłeś toczoną tu ileś stron temu dyskusję na temat modelu biznesowego Studia Lain, który ja krytykowałem. A wręcz nazwałem psuciem rynku i opinię tę podtrzymuję. Bo Studio Lain ma w zwyczaju wypuszczać niewielkie nakłady, a niektóre wyprzedają się na pniu, jeszcze w przedsprzedaży lub w ciągu kilku godzin/dni od premiery. I pomimo tego nie robi dodruków. Ja uważam, że w takich sytuacjach powinno, ale za taką opinię zostałem zaatakowany przez tutejszych fanów wydawnictwa, broniących tego modelu. Niezły absurd, prawda? Komiksiarze nie chcą, żeby szybko znikające z rynku komiksy były dodrukowywane :)

No ale na szczęście wydawca poszedł po rozum do głowy i dodrukował jeden z komiksów, co do których twierdził, że dodruku nie będzie. Oczywiście, jak widać, teraz idzie w zaparte i twierdzi, że to żaden dodruk, tylko inne wydanie. Ale z perspektywy czytelnika komiksu nie ma znaczenia nomenklatura i semantyka, tylko fakt, że komiks wyprzedany znów będzie szeroko dostępny. Oby taki los spotkał inne, niedostępne już na rynku pierwotnym, pozycje.
Komary rypią...