Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3266379 razy)

Rzepcio, bjeń, jedrol, Takesh (+ 1 Ukrytych) i 15 Gości przegląda ten wątek.

Online Takesh

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #13575 dnia: Pn, 15 Lipiec 2024, 11:48:26 »
@Zwirek

Nie wiedziałem, że się uniosłem...

Po prostu zawsze staram się rzeczowo pisać na tym forum, na ile potrafię. A tutaj wyraziłem swoje zdanie. Tyle.

@michał81

Może nie rysuje Todd, ale rysuje Kudrański. I robi tam super robotę. To chyba wiesz. I czasem trzeba na coś postawić i ja bym postawił na Szymona.
« Ostatnia zmiana: Pn, 15 Lipiec 2024, 11:51:33 wysłana przez Takesh »

Offline michał81

« Odpowiedź #13576 dnia: Pn, 15 Lipiec 2024, 12:03:37 »
Ja wiem jak to wygląda i wg mnie nawet lepiej niż u Todda, ale obstawiam że osoby takiego jak Adolf będą kręciły nosem i marudziły czemu SL chce wydawać tego Spawna (jeśli zapadłaby decyzja), a nie rysowanego przez Todda.

Offline Komediant

« Odpowiedź #13577 dnia: Pn, 15 Lipiec 2024, 13:52:38 »
Takie stwierdzenie jest tak samo trafne jak twierdzenie, że dobre/słabe (niepotrzebne skreślić) scenariusze ma Batman, Superman czy Spider-Man. Za dużo tego by wrzucić wszystko do jednego worka.

Spawn ma prawie 400 numerów, plus masę innych mini i maxi serii i oneshotów. Są tam bardzo słabe scenariusze, ale też i naprawdę dobre. Z pewnością nie takie, które zmieniły komiks jako medium, ale jednak sporo dobrych.

Moim skromnym zdaniem więcej ogólnie jest tych dobrych. Główna seria to świetna historia Jima Downinga i dalsze. Wśród mini i maxi mamy Curse, Hellspawn, Dark Ages, Sam i Twitch. Mamy też Violatora w wersji Alana Moore'a, czyli krwawa jatka z mnóstwem humoru. Chyba jego najśmieszniejszy komiks jaki czytałem. Do tego należy doliczyć Angele Gaimana, która już nie należy do Todda, ale jednak do całości musimy ją dodać.

Tak, Spawn ma dużo dobrych scenariuszy w ogólnym rozrachunku, ale ma też słabsze, głównie z początkowych numerów.

No nie, Spawna nie da się porównać do Batmana czy Spidermana, bo te nie miały nadzorującego 'ojca dyrektora', jakim jest w przypadku Spawna jego twórca. McFarlane z trzystu kilkudziesięciu numerów serii pisał lub współpisał ogromną większość. Znając kilkadziesiąt komiksów pisanych przez Todda mogę z czystym sumieniem nazwać go bardzo słabym scenarzystą komiksowym. W tej sytuacji nie wydaje mi się przekłamaniem czy nadużyciem twierdzenie, że seria "Spawn" jest słabo pisana.
Uznanych pisarzy na przestrzeni tych ponad trzydziestu lat w głównej serii można policzyć na palcach jednej ręki i pisali oni raczej pojedyncze numery (Moore i Gaiman dali radę, Sim jakotako, Miller zgarnął siano i odwalił fuszerke i to w serii, i w crossie z Batmanem) lub paroczęściowe historyjki (całkiem zgrabna trylogia Morrisona, zresztą były plotki że Morrison moze zostać regularnym scenarzystą, niestety nic z tego nie wyszło i chyba wtedy Todd postawił na Davida Hine'a, któremu trafiały się udane komiksy, ale też gwiazdą komiksu nie jest), do tego w pierwszych latach. 
Z pobocznych na pewno interesujące są Gaimanowa Angela (chociaż nie wiem czy Todd może/pozwala to wznawiać po tym ile Gaiman go kosztował), miniserie Moore'a czy projekty Bendisa - Sam i Twitch (chyba kolo 20 zeszytów, Mandra wydała 8, świetna rozrywkowa lektura) i Hellspawn (tu Bendis tylko z 7 napisał).

Online Takesh

« Odpowiedź #13578 dnia: Pn, 15 Lipiec 2024, 14:22:47 »
Każdy ma prawo do swojej opinii. Widzę jedynie, że Twoja ocena opiera się na pierwszych kilkudziesięciu numerach, patrząc na to co wymieniłeś.

Dlatego zachęcam do sięgnięcia po inne numery, w tym  historie Jima Downinga napisaną przez Todda. Przez 30 lat jednak mocno poprawił jakość pisanych historii.

Jeśli jednak czytałeś i dalej podtrzymujesz swoje zdanie, to wszystko ok.

Mi akurat od Endgame wróciło zainteresowanie tym uniwersum i muszę przyznać, że jakość scenariuszy poszła zdecydowanie do góry. Ja będę dalej polecał zarówno graficznie, jak i scenariuszowo.

Offline gashu

« Odpowiedź #13579 dnia: Pn, 15 Lipiec 2024, 21:12:19 »
Cześć. Pozwolę sobię nieśmiało zapytać...
Czy w tym "zapowiedziowym" szale mieści się jeszcze gdzieś (a najlepiej w tym roku ;)) zbiorcze wydanie Wojny Volgańskiej?

Offline Adolf

« Odpowiedź #13580 dnia: Wt, 16 Lipiec 2024, 06:52:32 »
Ja wiem jak to wygląda i wg mnie nawet lepiej niż u Todda, ale obstawiam że osoby takiego jak Adolf będą kręciły nosem i marudziły czemu SL chce wydawać tego Spawna (jeśli zapadłaby decyzja), a nie rysowanego przez Todda.

Rozumiem dlaczego SL potencjalnie miałoby wydać rzekomo najlepszą część Spawna. Ale to jak ze Spider-Manem - mamy sporo dobrych kawałków, ale o wiele lepiej dostać epiki, czyli całość. To jak Kamienie Milowe z X-Men, gdzie fani mutantów płaczą, bo nie mają epików, tylko wyrwane fragmenty.

Takie stwierdzenie jest tak samo trafne jak twierdzenie, że dobre/słabe (niepotrzebne skreślić) scenariusze ma Batman, Superman czy Spider-Man. Za dużo tego by wrzucić wszystko do jednego worka.

Spawn ma prawie 400 numerów, plus masę innych mini i maxi serii i oneshotów. Są tam bardzo słabe scenariusze, ale też i naprawdę dobre. Z pewnością nie takie, które zmieniły komiks jako medium, ale jednak sporo dobrych.

Moim skromnym zdaniem więcej ogólnie jest tych dobrych. Główna seria to świetna historia Jima Downinga i dalsze. Wśród mini i maxi mamy Curse, Hellspawn, Dark Ages, Sam i Twitch. Mamy też Violatora w wersji Alana Moore'a, czyli krwawa jatka z mnóstwem humoru. Chyba jego najśmieszniejszy komiks jaki czytałem. Do tego należy doliczyć Angele Gaimana, która już nie należy do Todda, ale jednak do całości musimy ją dodać.

Tak, Spawn ma dużo dobrych scenariuszy w ogólnym rozrachunku, ale ma też słabsze, głównie z początkowych numerów.

Kolega Takesh wyjaśnił dlaczego bym wolał całość.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #13581 dnia: Wt, 16 Lipiec 2024, 18:08:49 »
Odnośnie nagłego i krótkotrwałego pojawienia się "Kronik barbarzyńców" na Gildii.

Ja też widziałem,ciekawe czy to błąd czy komuś udało się kupić :P

Jednak nie błąd, bo ja dzisiaj dostałem swój egzemplarz.
Tak, wiem, że cieszycie się moim szczęściem. ;)

« Odpowiedź #13582 dnia: Wt, 16 Lipiec 2024, 19:05:09 »
Mi anulowali zwykłe wydanie, ale okazało się, że była jeszcze jedna limitka z Wikingiem, to wziąłem :) Teraz tylko czekam, aż ruszy przedsprzedaż "Pomroki", żeby dołożyć do zamówienia.
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #13583 dnia: Wt, 16 Lipiec 2024, 22:01:12 »
Trudno, tym razem będziesz miał okładkę bez fiflaka. ::)

« Odpowiedź #13584 dnia: Wt, 16 Lipiec 2024, 22:37:01 »
Trudno, tym razem będziesz miał okładkę bez fiflaka. ::)

Chciałem tego Wikinga, ale jak zamawiałem to została tylko zwykła, no ale potem wszystko się odwróciło i zwykłą ktoś mi zgarnął sprzed nosa, a Wikinga pewnie wtedy jeszcze nie zdążyli dodać :P Tak czy siak teraz tylko czekam na "Pomrokę" i mogę opłacać zamówienie :)
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

Online dinogal

« Odpowiedź #13585 dnia: Śr, 17 Lipiec 2024, 15:22:25 »
albo mi się wydaje albo jakoś nudą wieje, żadnych zapowiedzi, przedsprzedaży wrzutek etc :P

Offline Kandor

« Odpowiedź #13586 dnia: Śr, 17 Lipiec 2024, 15:28:10 »
albo mi się wydaje albo jakoś nudą wieje, żadnych zapowiedzi, przedsprzedaży wrzutek etc :P
Wydaje ci się. Ktoś ci złośliwie poukrywał wszystkie linki ;-D

Offline Lobo

« Odpowiedź #13587 dnia: Śr, 17 Lipiec 2024, 20:34:51 »
Francuzy nie chcą zaakceptować Pomroki stąd taka cisza

Offline Deg

« Odpowiedź #13588 dnia: Śr, 17 Lipiec 2024, 21:29:23 »
Albo (o zgrozo), Arek zrobił sobie tydzień wakacji.

Oby nie zmarzł ;)

This is my truth, tell me yours.

Offline komiks

« Odpowiedź #13589 dnia: Śr, 17 Lipiec 2024, 21:45:19 »
Albo się obraził, ten cały hate speech o psuciu rynku, śmianie się, że zapowiedział premier na 3 lata do przodu, róbcie tak dalej, to zamknie wydawnictwo ;)
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness