Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3247825 razy)

rapr, HORN3N, Michał, amsterdream, Xmen, Lobo, bocik, zedic, simon84w, tomsawyer, AngryDisabledNoises, plast i 27 Gości przegląda ten wątek.

Offline komiks

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #12405 dnia: Śr, 29 Maj 2024, 14:53:18 »
A ja wczoraj chciałem zaproponować na forum zabawę w głosowanie na rysownika wszech czasów. Ale potem wszedłem w ten wątek i stwierdziłem, że nie jest to najlepszy moment, bo jesteście rozgrzani i się wszystko tam przeniesie.

Mnie się podobają plansze i z Shane i z Kronik, nie widzę odchyleń od klasycznego eurostylu (że tak pozwolę sobie wrzucić wszystkich do jednego wora). Zresztą - rzadko który rysownik rysuje jak Da Vinci, a często nawet jeśli potrafi, to nie dowozi w języku komiksowym i/lub opowiadanych historiach.

Ludzie nie potrafią oddzielić uczuć, od merytorycznej dyskusji na poziomie. Jak się komuś coś podoba, to obrzuci błotem każdego, kto ma inne zdanie i na odwrót. Jak powiesz, że na rysunku są krzywo narysowane oczy, to ktoś stanie na głowie, żeby udowodnić, że tak ma być. To jest to, o czym często wspomina Arek, mechanizm walcz lub uciekaj.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12406 dnia: Śr, 29 Maj 2024, 15:07:03 »
A ja wczoraj chciałem zaproponować na forum zabawę w głosowanie na rysownika wszech czasów. Ale potem wszedłem w ten wątek i stwierdziłem, że nie jest to najlepszy moment, bo jesteście rozgrzani i się wszystko tam przeniesie.

Mnie się podobają plansze i z Shane i z Kronik, nie widzę odchyleń od klasycznego eurostylu (że tak pozwolę sobie wrzucić wszystkich do jednego wora). Zresztą - rzadko który rysownik rysuje jak Da Vinci, a często nawet jeśli potrafi, to nie dowozi w języku komiksowym i/lub opowiadanych historiach.

stary to jest jak zabawa czy superman czy batman jest lepszy ;) to zawsze będzie kocioł :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline komiks

« Odpowiedź #12407 dnia: Śr, 29 Maj 2024, 15:13:44 »
Arek, to zależy. Gdybyśmy chcieli skupić się na aspektach technicznych, rysunek, scenariusz, to jak najbardziej można rozmawiać merytorycznie. Jeśli ma to być dyskusja na opinie co kto lubi, to masz całkowitą rację.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline vision2001

« Odpowiedź #12408 dnia: Śr, 29 Maj 2024, 15:39:57 »
stary to jest jak zabawa czy superman czy batman jest lepszy ;) to zawsze będzie kocioł :)
Oczywiście, że Superman!

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12409 dnia: Śr, 29 Maj 2024, 15:51:14 »
Arek, to zależy. Gdybyśmy chcieli skupić się na aspektach technicznych, rysunek, scenariusz, to jak najbardziej można rozmawiać merytorycznie. Jeśli ma to być dyskusja na opinie co kto lubi, to masz całkowitą rację.

to zawsze sprowadzi sie do fanbojstwa - zwlaszcza w necie :_)

przy okazji - tak wygląda zamówienie do drukarni :)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12410 dnia: Śr, 29 Maj 2024, 16:00:42 »
Te są śliczne. Statyczne i twarze wychodzą mu super. Ogólnie zauważyłem, że jego krecha mocno traci w tuszu. Może gdyby jego komiksy były rysowane tylko miekkimi ołówkami to ten detal by nie umykał?

ja ci potem jak znajde chwile pokaze wersje czarnobiale plansz i poszukam scen akcji ;)

ale to norma, ze tusz zawsze wyplaszcza troche - swietnie to widac w komiksach amerykanskich

a tu sa plansze ktore poszly na sprzedaz - niestety w necie nie ma tego dobrej jakosci

takze badzmy powazni z tymi ligami ;)

« Ostatnia zmiana: Śr, 29 Maj 2024, 16:16:47 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline turucorp

« Odpowiedź #12411 dnia: Śr, 29 Maj 2024, 16:08:53 »
Ludzie nie potrafią oddzielić uczuć, od merytorycznej dyskusji na poziomie. Jak się komuś coś podoba, to obrzuci błotem każdego, kto ma inne zdanie i na odwrót. Jak powiesz, że na rysunku są krzywo narysowane oczy, to ktoś stanie na głowie, żeby udowodnić, że tak ma być. To jest to, o czym często wspomina Arek, mechanizm walcz lub uciekaj.

Człowieku, to co ty tutaj wyprawiasz nie ma nic wspólnego z merytoryczną dyskusją.
Nałożyłeś pare linii prostych na rysunek i „udowodniłeś”, że na wrysie, wykonanym na szybko jako forma autografu, oczy nie są idealnie w jednej linii.
Co chciałeś w ten sposób udowodnić?
Że rysownicy powinni przestać „podpisywać się” rysunkami, bo później jakiś „fan komiksu”, będzie analizował te wrysy, nakładając na to siatkę proporcji?
Przynieś tę swoją siatkę z liniami na jakąkolwiek sesję autografów, i spróbuj zrobić to co właśnie zrobiłeś. Z przyjemnością będę obserwował, co zrobią z tobą ludzie stojący w kolejce za wrysami. Niewątpliwie wtedy będzie merytorycznie.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Popiel

« Odpowiedź #12412 dnia: Śr, 29 Maj 2024, 16:34:52 »
A ja wczoraj chciałem zaproponować na forum zabawę w głosowanie na rysownika wszech czasów.

Krwi Ci trzeba? Przecież to będzie jatka. Od kiedy rysowanie jest olimpiadą, kto szybciej, wyżej, dalej?

Zabawa... Też mi coś.

Offline Brvk

« Odpowiedź #12413 dnia: Śr, 29 Maj 2024, 17:03:50 »
Krwi Ci trzeba? Przecież to będzie jatka. Od kiedy rysowanie jest olimpiadą, kto szybciej, wyżej, dalej?

Zabawa... Też mi coś.

O, forum komiksowe już wielokrotnie udowadniało, że w komiksie nie chodzi o zabawę.

Offline Dracos

« Odpowiedź #12414 dnia: Śr, 29 Maj 2024, 17:05:28 »

Może lepiej nie zaraz ktoś zgłosi jakiegoś mistrza patyczaków i się zacznie walka na śmierć i życie jakim to on wielkim artystą jest ;)

Offline Death

« Odpowiedź #12415 dnia: Śr, 29 Maj 2024, 17:07:11 »
To może głosowanie na największego mistrza patyczaków?  ;D

Offline Brvk

« Odpowiedź #12416 dnia: Śr, 29 Maj 2024, 17:11:41 »
Parafrazując puentę genialnego skeczu Janusza Gajosa o koncercie fortepianowym - bo najlepszy jest ten, który w ogóle nie narysuje.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #12417 dnia: Śr, 29 Maj 2024, 17:33:56 »
ja ci potem jak znajde chwile pokaze wersje czarnobiale plansz i poszukam scen akcji ;)

ale to norma, ze tusz zawsze wyplaszcza troche - swietnie to widac w komiksach amerykanskich

a tu sa plansze ktore poszly na sprzedaz - niestety w necie nie ma tego dobrej jakosci

takze badzmy powazni z tymi ligami ;)

No tutaj jest ładnie. Im mniej tuszu u Tenga tym lepiej.

No tutaj jest łądnie. Im mniej tuszu u Tenga tym lepiej.
Mozesz miec racje, moge miec tez racje ja twierdzac, ze to twoje zatwardziale czepialstwo wrysow Tenga wynika u ciebie w 100% z emocji i proby dyskredytacji tego rysownika po tym, jak ochrzciles Mittona mistrzem.

I na tym chyba zakoncze dyskusje, dzieki i pozdrawiam. ;)
To moja wina bo to ja napisałem, że Teng to druga liga frankofonów. Moim zamiarem nie było spowodowanie burzy na forum. Po prostu bardzo mi jego styl nie pasuje a akurat jestem w euforii po lekturze Kronik wiec tak sobie paplam ;)

Pax miedzy Chrześcijany ;)
« Ostatnia zmiana: Śr, 29 Maj 2024, 17:37:46 wysłana przez Nephilim »

Offline turucorp

« Odpowiedź #12418 dnia: Śr, 29 Maj 2024, 17:47:04 »
Może lepiej nie zaraz ktoś zgłosi jakiegoś mistrza patyczaków i się zacznie walka na śmierć i życie jakim to on wielkim artystą jest ;)
A po co ta walka na śmierć i życie? Czytelnicy już zagłosowali, portfelami. Kilku twórców, których rysunki spokojnie można nazwać „patyczakami”, zmiotło z planszy większość komiksów, które u nas się wydaje.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Dracos

« Odpowiedź #12419 dnia: Śr, 29 Maj 2024, 17:50:51 »
A po co ta walka na śmierć i życie? Czytelnicy już zagłosowali, portfelami. Kilku twórców, których rysunki spokojnie można nazwać „patyczakami”, zmiotło z planszy większość komiksów, które u nas się wydaje.
Tak tak, a filmy superhero to jedne z najlepszych  dzieł kinematografii przecież widzowie zagłosowali portfelami.