a przy okazji wracając na chwilę do naszej dyskusji dziś mi wpadło to w oko - a pamiętam, że wspominałeś o tej pozycji jako o przykłądzie wtopy. - generalnie media spolecznosciowe i ich algorytmy moga sprawic ze nabieramy mase blednych przekonan - sam tez jestem tego ofiara jakby co 
https://naekranie.pl/aktualnosci/wladca-pierscieni-pierscienie-serial-liczby-bzdura-nikogo-nie-obchodzi-1716453365
Proszę Cię, ja teraz nie spędzę niedzieli, żeby Ci udowodnić, że się mylisz. Śledzę temat na bieżącą, nie tylko z RoP ale ogólnie z tym co się dzieje w świecie filmów i gier. Jeśli duży portal publikuje taki artykuł (mam na myśli cbr.com bo polska wersja to jest przedruk z cbr) to możesz być pewny, że to jest materiał sponsorowany. Teraz zbliżą się drugi sezon RoP więc będzie wysyp tego typu artykułów, bo trzeba nakręcić zainteresowanie na drugi sezon. Ogólnie jest taki duży poziom manipulacji w mediach, że trzeba się nieźle natrudzić, żeby dokopać do prawny. Serwisy jak IMDB, Rotten Tomatoes, Metacritis, manipulują ocenami na różne sposoby. Statystyka platform VOD to już kompletnie odlot, zmieniają sobie algorytmy liczenia oglądalności pod tezę. Nie będę tutaj szukał i wstawiał linków, ale do większości tych informacji można się spokojnie dokopać samemu, tylko trzeba poświecić dużo czasu.
BTW, niedawno zapowiedziano nowego Władce Pierścieni od Warner Bros, będzie Peter Jackson i Andy Serkis. Czyli mamy wojnę, już Warner dogryza Amazonowi w różnych artykułach, na razie sa bardzo subtelni.
I jeszcze dygresja, The Witcher od Netflix też się świetnie ogląda prawda? Taki piękny, amerykański, miało być 7 sezonów, a pani Hissrich showrunerka mówiła, że mogłaby pisać ten serial nawet 20 sezonów! W rzeczywistości nie będzie 20, ani 7, tylko 5, a główny bohater odszedł już w 3.
Trzeba umieć oddzielać marketingową papkę od rzetelnych informacji, niestety jest to coraz trudniejsze.