Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3241563 razy)

Olgierd, Necr09 i 12 Gości przegląda ten wątek.

Offline komiks

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #12255 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 13:27:16 »
nie wiem Zwirku czy tak jest jak piszesz, nie robiłem badań, nie śledziłem tematu od strony zatrudnienia i faktycznych kompetencji pracowników - tu moja wiedza jest zerowa
ale wydaje mi się, że korpo by to robiło gdyby nie tak jak ci pisałem system prawny
do którego udało się wprowadzić sporo zmian i to strach przed stratą kasy ich do tego zmusza nie sądzisz?
System prawny chyba nie zmusza do takich zachowań, nie słyszałem o tym.

bo ja nie widzę innego celu, nie wierze w jakieś ideologiczne spiski, ale może nie potrafię czegoś dostrzec, dlatego zapytałem - do czego to według ciebie miało by prowadzić skoro są gotowi tracić pieniądze na walkę ideologiczną.

Nie mam pojęcia, jak sam zauważyłeś, są różne teorie spiskowe. Jednak to, że takie wartości zadomowiły się już w korporacjach, to jest fakt, a przynajmniej te korporacje na zewnątrz chcą być tak postrzegane, bo czy rzeczywiście stosują te kryteria doboru pracowników, to już inna sprawa. Częściowo na pewno stosują, bo jak pisałem wcześniej, to w dużej mierze HR decyduje o tym, kogo się zatrudnia do firmy. I nie policzysz tego, co by było, gdybyśmy zatrudnili kogoś innego. Nie jesteś wstanie wykazać, że za dobre lub złe wyniki firmy, odpowiada osoba z HR podejmująca konkretny wybór przy rekrutacji, tym bardziej, jeśli takie wybory stanowią tylko jakiś procent zatrudnionych.

i dla równwagi męski archetyp komiksowy z tego okresu ;)

Akurat na tych rysunkach jakiejś nadmiernej seksualizacji nie widzę, zauważ, że mężczyźni też są ukazywani jako wysocy, silni, przystojni. To jest udowodnione naukowo, że osoby uważane za atrakcyjne, mają w życiu lepiej, są lepiej traktowane przez innych i mają więcej przyjaciół. Atrakcyjność tak naprawdę sprowadza się do zdrowia fizycznego i psychicznego.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline michał81

« Odpowiedź #12256 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 13:28:44 »
kochałeś x-menów jima lee? ;) to nie marudź ;)
według mnie to jest nawet fajniejsze od x-ów ;)
no przecież napisałem, że to będzie srogie najtisowe gówno :D

Offline Zielcok

« Odpowiedź #12257 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 13:36:19 »

i żeby nas niebanowali za offtop ;) wrzucam seksualizacje kobiet w komiksie amerykańskim ;)
tym razem Cyberforce

i dla równwagi męski archetyp komiksowy z tego okresu ;)

dawac to na papierze po pl juz;p;p

[/quote]

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12258 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 13:47:31 »
System prawny chyba nie zmusza do takich zachowań, nie słyszałem o tym.

Nie mam pojęcia, jak sam zauważyłeś, są różne teorie spiskowe. Jednak to, że takie wartości zadomowiły się już w korporacjach, to jest fakt, a przynajmniej te korporacje na zewnątrz chcą być tak postrzegane, bo czy rzeczywiście stosują te kryteria doboru pracowników, to już inna sprawa. Częściowo na pewno stosują, bo jak pisałem wcześniej, to w dużej mierze HR decyduje o tym, kogo się zatrudnia do firmy. I nie policzysz tego, co by było, gdybyśmy zatrudnili kogoś innego. Nie jesteś wstanie wykazać, że za dobre lub złe wyniki firmy, odpowiada osoba z HR podejmująca konkretny wybór przy rekrutacji, tym bardziej, jeśli takie wybory stanowią tylko jakiś procent zatrudnionych.

Akurat na tych rysunkach jakiejś nadmiernej seksualizacji nie widzę, zauważ, że mężczyźni też są ukazywani jako wysocy, silni, przystojni. To jest udowodnione naukowo, że osoby uważane za atrakcyjne, mają w życiu lepiej, są lepiej traktowane przez innych i mają więcej przyjaciół. Atrakcyjność tak naprawdę sprowadza się do zdrowia fizycznego i psychicznego.

zmusza, zmusza - na pewno slyszales o masie spraw sadowych i milionowych odszkodowaniach ze względu na rasizm, seksizm itp - ale oczywiście kwestie wizerunkowe mają także znaczenie

oczywiście, że osoby atrakcyjne mają łatwiej, ale okazuje się, że umysł ludzki można na tym polu na swój sposób programować - archetypy atrakcyjności się zmieniają, są inne w u nas, są inne w kulturach pierwotnych

postaci z tych komiksów nie mogły by istnieć w naturze ;) natomiast ile kompleksów one naprodukowały i jak emocjonalnie kasowały dzieciaki kultem macho to inna bajka ;)

tymczasem u bohaterki Witchblade ;)

« Ostatnia zmiana: Pt, 24 Maj 2024, 13:50:38 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12259 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 14:53:43 »
Żeby nie było, że tylko amerykany ;)

przy okazji przegląd 15 tomów - to niestety skany więc giną piękne kolory Mittona
bierzemy się za to w pierwszej kolejności - zlecę tłumaczenie

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline komiks

« Odpowiedź #12260 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 16:20:02 »
postaci z tych komiksów nie mogły by istnieć w naturze ;) natomiast ile kompleksów one naprodukowały i jak emocjonalnie kasowały dzieciaki kultem macho to inna bajka ;)
Gadasz jak feministki. Oglądałem Bruce Lee, Conana, Predatora, Rambo, Rockiego, Herkulesa, Spartacusa, He-Mana i to mnie motywowało do pójścia na siłownię, bo chciałem być jak oni. Może olimpiadę też powinniśmy zakazać? Bo tam ludzie pokazują granice ludzkich możliwości, nieosiągalne dla większości z nas, jeszcze ktoś nabawi się kompleksów. Z resztą, gadasz tak, a sam zamierzasz właśnie wydać te "złe" komiksy ;)  Jak komuś się nie podoba, to niech nie patrzy, nie kupuje, ja nie mam nic przeciwko, żeby ludzie wydawali u kupowali co chcą. I tym głównie się różnię od tych, którzy chcą innym narzucać swoje preferencje.

Czyli co, przekonali Cię do Vae Victis?  :o
Czy tam są komputerowe kolory?
« Ostatnia zmiana: Pt, 24 Maj 2024, 16:22:10 wysłana przez Zwirek »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

« Odpowiedź #12261 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 16:34:53 »
  No i proszę, oto jedna z zalet prowadzenia małej działalności, gdzie człowiek sam sobie sterem, żeglarzem i okrętem. Brak tej korpo-bezwładności gdzie zanim informacja czy coś się opłaca lub nie przebije przez wszystkie poziomy to może być już zbyt późno.
  W zeszłym tygodniu "eeee za długie, może jakby naraz wydać to by się dało, ale to zobaczymy najpierw coś tam...", szybki rzut oka na wyniki sprzedażowe i entuzjastyczne opinie i w tym tygodniu już "zaczynamy tłumaczyć". Jeden komplet masz już sprzedany, krew, pot i cycki, zawsze byłem miłośnikiem wysublimowanej literatury.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12262 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 16:50:54 »
bo jestem feministą :)
jak ci się chce poprzebijać to jest masa opracowań naukowych, ale zaraz będzie - jak cię znam ;) - o naukowcach w służbie ideologii ;)

żaden z tych filmów nie zmotywował mnie do siłowni - wolałem być jak luke skywalker :)

tak jak na kobiety wpływa kanon piękna i osobowości tak wpływa on też na mężczyzn
i generuje dokładnie te same problemy - głownie kompleksy, poczucie niższości, odrzucenia itp itd

czemu wydaje komiksy? bo mi seksualizacja ludzi nie przeszkadza, dotyczy ona obu płci
jesteśmy istotami seksualnymi i od tego nie uciekniemy
jest to też wykorzystywane jako produkt w kulturze masowej
nie dziwię się twórcom, że po to sięgają by sprzedać się
chodź na przykład dla Mittona to była krucjata przeciw purytanom :)
nienawidził cenzury i chciał by sztuka była wolna
i to też rozumiem
ale to nie oznacza, że nie dostrzegam problemu wzorców społecznych które za tym idą
musiałbym być ślepy
te komiksy z usa które wydamy nikogo nie poniżają i to jest dla mnie najważniejsza rzecz
reszta to świat fantazji mężczyzn, nastolatków - w fantazjowaniu nie ma nic złego
o ile potrafimy oddzielić te dwa światy i przyjąć rozczarowanie, że kobiety nie chodzą tak ubrane i nie mają takich proporcji w realnym świecie ;) a co gorsza nasze fantazje mogą im kompletnie nie leżeć ;)
« Ostatnia zmiana: Pt, 24 Maj 2024, 16:56:50 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12263 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 16:54:10 »
  No i proszę, oto jedna z zalet prowadzenia małej działalności, gdzie człowiek sam sobie sterem, żeglarzem i okrętem. Brak tej korpo-bezwładności gdzie zanim informacja czy coś się opłaca lub nie przebije przez wszystkie poziomy to może być już zbyt późno.
  W zeszłym tygodniu "eeee za długie, może jakby naraz wydać to by się dało, ale to zobaczymy najpierw coś tam...", szybki rzut oka na wyniki sprzedażowe i entuzjastyczne opinie i w tym tygodniu już "zaczynamy tłumaczyć". Jeden komplet masz już sprzedany, krew, pot i cycki, zawsze byłem miłośnikiem wysublimowanej literatury.

ten komiks znałem najmniej z dorobku Mittona
i jak pisałem - 15 tomów - kolejny zestaw... kurde...a czy to wypali
ale jestem świeżo po 15 tomach - pobieznie co prawda - i to jest bardzo fajne
jak komus dobrze wjechaly kroniki to ten komiks tez pokocha
to jest ten sam rodzaj przygodowki, przepieknie namowalny

ps zwirku - to nie komputerowe kolory - to skany są - wiec nie oceniaj po tym - Mitton stosuje dokładnie ten sam styl co w kronikach

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Adolf

« Odpowiedź #12264 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 17:21:50 »
Pytałem kilka razy Marcina o to i nigdy nie potwierdził że będzie wydane, a wypowiedzi raczej sugerowały, że nie będą się barować z Image.

Przecież napisałem, że nigdy oficjalnie nie zapowiedzieli, co mnie bardzo cieszy, biorąc pod uwagę jak poważnie do sprawy podeszło studio Lain. Tym bardziej niepoważnie wygląda ich podsycanie nastrojów, które udokumentowałem na screenie. A skoro niepubliczne wypowiedzi "sugerują", że obrali już inną drogę, to tym bardziej nie ma co liczyć na rzetelność tego wydawnictwa. Widzę, że jesteś fanem Screamu, mocno ich bronisz, a nawet rozmawiasz z osobą decyzyjną, więc sorry, a ja mam o nich trochę gorsze zdanie, na które sami sobie zapracowali.

Offline michał81

« Odpowiedź #12265 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 18:16:25 »
@adolf równie dobrze ty też możesz z tą osobą decyzyjną pogadać, wystarczy ruszyć dupę i pojechać na któryś z festiwali. Marcin jest prawie zawsze na stoisku, zresztą jak każdy mniejszy wydawca: Szymon z KG, Marcin z LiT, Bartek z Mandioci itd. Jedynie Arek że Studia nie rusza się z Iława 😄

Ja tylko napisałem to co usłyszałem od wydawcy w bezpośredniej rozmowie. Te wszystkie socialowe komentarze biorę z przymrużeniem oka, bo one jednak mają sprzedać to co jest dostępne w danej chwili.
« Ostatnia zmiana: Pt, 24 Maj 2024, 18:17:57 wysłana przez michał81 »

Offline rapr

« Odpowiedź #12266 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 18:59:21 »
przy okazji przegląd 15 tomów - to niestety skany więc giną piękne kolory Mittona
bierzemy się za to w pierwszej kolejności - zlecę tłumaczenie

WOO. I do CV leci do "Osiągnięć": "Brałem udział w udanym peer pressure na Studio Lain, aby wydać Vae Victis" ;) Ile to będzie w sumie? Z 700 stron?

Offline 79ers

« Odpowiedź #12267 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 19:00:54 »
Wracając na chwilę do Thorinth - to numer 1 mojej top listy za 2023. Koniec dygresji.
Z Mittona najbardziej ucieszę się z VV i to nie dla tego, że to kolejny tytuł od tegoż autora, ani dlatego, że znam ten komiks, bo nie znam. Podoba się ta kreska i od zawsze kręciła mnie tematyka starożytnej armii rzymskiej dlatego będę cierpliwie czekał, podobnie jak na kolejnego Alixa, Murenę i Brygantusa.

Względem Ben Hura również bym przygarnął - film z Hestonem to arcydzieło.

PsPs. VV miało wydanie zbiorcze w 3 tomach i fajny dobór okładek - gdyby taką wersję..... ;D ;D
« Ostatnia zmiana: Pt, 24 Maj 2024, 19:22:55 wysłana przez 79ers »

Offline rapr

« Odpowiedź #12268 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 19:42:49 »
Thorinth fajnie ze ci się podoba - bo to jeden z najsłabiej sprzedających się naszych komiksów nad czym ubolewam , bo jest unikalny na wielu płaszczyznach :)

Ech... długo się głowiłem, czy chcę kupić. I dziś wziąłem ostatnią niebieską okładkę w Gildii. Przykładowe plansze wyglądają fantastycznie, boję się jedynie chaosu ;)

Offline Rapanui

« Odpowiedź #12269 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 19:49:13 »
Studio Lain ogromna prośba. Wydaj najpierw Quetzalcoatl'a zanim umoczysz na tych 15 tomach Vae Victis.