Autor Wątek: Studio Lain - wybór okładek  (Przeczytany 40721 razy)

Offline komiks

Odp: Studio Lain - wybór okładek
« Odpowiedź #555 dnia: Nd, 02 Listopad 2025, 13:12:14 »
Ale nie oszukujmy się, jak 90% Internetu to robi..

Prompty też można generować, proszę bardzo.
Najpierw zleciłem dwóm różnym AI z funkcją Search znalezienie szczegółowych informacji opisu zewnętrznego i ubioru oraz wyposażenia niejakiego Geralta z prozy Sapkowskiego. Z zaznaczeniem, że chodzi tylko o książkowego, a nie growego czy filmowego.

Następnie opis wrzuciłem do AI, zleciłem wygenerowanie promptu dla AI wizualnej.

Spoiler: PokażUkryj

I oto efekt.
Ktoś powie - ło panie, ale to generyczne! - no spoko, tylko że zajęło mi to mniej czasu niż napisanie tego postu, a co gdybym poświecił cały dzień?

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline andrzejj9

« Odpowiedź #556 dnia: Nd, 02 Listopad 2025, 16:58:20 »
Tzw. meta prompty. Do generowani grafik używam non stop (filmów też). Muzyki w sumie też. W zasadzie.. praktycznie wszystkiego, co ma być zrobione porządnie :)

Offline 79ers

« Odpowiedź #557 dnia: Nd, 02 Listopad 2025, 17:38:54 »

Offline komiks

« Odpowiedź #558 dnia: Nd, 02 Listopad 2025, 17:40:50 »
I wcale artyści nie muszą być na tym stratni, bo jeśli posiadasz własny rozpoznawalny styl, to możesz doszkolić AI żeby generowała w Twoim stylu. Ja użyłem zwykłego Nano Banana, ale można użyć specjalistycznego narzędzia jak Midjourney albo Stable Diffusion, gdzie własny styl będzie predefiniowany. Te programy mają o wiele więcej funkcjonalności niż pierwszy lepszy z łapanki model generujący obrazki. Kluczem jest, aby używać różnych modeli specjalistycznych, a nie jednego uniwersalnego.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #559 dnia: Nd, 02 Listopad 2025, 20:05:27 »
Ktoś powie - ło panie, ale to generyczne! - no spoko, tylko że zajęło mi to mniej czasu niż napisanie tego postu, a co gdybym poświecił cały dzień?

No to poświęć cały dzień i zobaczymy. Bo na razie to bida z nędzą. ;P

Offline komiks

« Odpowiedź #560 dnia: Nd, 02 Listopad 2025, 20:48:56 »
Ale co bida z nędzą? Chyba zgubiłeś wątek 😄 @andrzejj9 postawił tezę że 90% ludzi robi pięciowyrazowy prompt, bo nie chce im się konstruować szczegółowych. Ja udowodniłem, że szczegółowy prompt można napisać w kilka minut, więc każdy może pisać takie prompty dosłownie na kiblu. Wiedźmin z obrazka jest zgodny z opisem książkowym, bez czytania książki i bez pisania de facto promptu. Pełen sukces. Na dodatek zrobiłem to za darmo, bez specjalistycznego narzędzia. Jeśli oczekujesz spektakularnych wyników bezkosztowo i bezczasowo, to najwidoczniej masz ten sam deficyt wiedzy, którego brakuje większości managerów, polecam zatem zapoznać się z trójkątem jakość-szybkość-cena.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #561 dnia: Nd, 02 Listopad 2025, 22:42:52 »
Stworzyłeś szczegółowy prompt, z którego tradycyjnie wyszedł nijaki obrazek z rojeniami AI.

Nie przeczę, że mam liczne deficyty wiedzy, ale wiem np. jak działa pasek i szlufki do niego. Wie to każdy, kto nie chce chodzić z gołym tyłkiem. Twój Geralt tego nie wie, więc poświęć ten dzień i go tego naucz, bo będzie wstyd. No i ma kolczasty medalion, choć wprost zlecono by taki nie był. Się ejaje ze sobą nie dogadały.

Robisz tu za propagatora sztucznej inteligencji, regularnie wrzucasz podsumowania i recenzje "wygenerowane przez AI na szybko", no to raz dla przykładu przysiądź i wrzuć coś wysokiej próby, tak żebyś mógł napisać - to jest rewelacyjny rezultat, tyle można z AI wycisnąć. :)

Offline komiks

« Odpowiedź #562 dnia: Nd, 02 Listopad 2025, 22:45:37 »
Nadal nie rozumiesz, mowa nie była o tym co i jak generuje AI, tylko o pisaniu promptów.
Udowodniłem, że nie trzeba poświęcać wiele czasu, aby mieć bardzo szczegółowy prompt.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #563 dnia: Nd, 02 Listopad 2025, 22:49:21 »
No ale jakość prompta oceniasz po trafności efektu finalnego z oczekiwaniem, prawda? Skoro się to rozjeżdża, to jaka jest korzyść z tak sformułowanego prompta?

Offline komiks

« Odpowiedź #564 dnia: Nd, 02 Listopad 2025, 23:13:57 »
Właśnie o to chodzi, że jakość takiego promptu jest lepsza, niż pięciowyrazowego.
To, że nadal nie jest taka żeby Ciebie zadowolić, to inna kwestia.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #565 dnia: Pn, 17 Listopad 2025, 17:51:18 »
a wybierzcie 4

Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Online Yorik

« Odpowiedź #566 dnia: Pn, 17 Listopad 2025, 17:58:05 »
Ten najlepszy. Najlepiej będzie wyglądać z tytułem i resztą.

"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline dinogal

« Odpowiedź #567 dnia: Pn, 17 Listopad 2025, 17:58:52 »
dziwny ten Slaine ;)

Offline komiks

« Odpowiedź #568 dnia: Pn, 17 Listopad 2025, 18:00:23 »
Jaki napis będzie do tego?

Offline Kvothe