Autor Wątek: Studio Lain - wybór okładek  (Przeczytany 41142 razy)

Offline Castiglione

Odp: Studio Lain - wybór okładek
« Odpowiedź #495 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 11:23:16 »
chlopaki juz gadalismy
akceptujemy glosowanie ok?
inaczej ta zabawa nie ma sensu
Ja bym zwyczajnie dawał do wyboru takie grafiki, które w przypadku wygranej faktycznie będą pasować na okładkę wydania zbiorczego danej serii. Bo jeżeli głosowanie wygrywa ilustracja, która jest fajna jako okładka jednego zeszytu, ale dla całości jest średnio reprezentatywna, a wybierają ją ludzie, którzy komiksu jeszcze nie czytali, to czasami efekt może być według mnie dziwny, tak jak wtedy, gdy w przypadku jakiegoś komiksu była w głosowaniu okładka ze Spawnem, mimo że ten się w nim nie pojawiał.

Offline komiks

« Odpowiedź #496 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 11:46:46 »
Ta dyskusja już była i to niedawno. Najlepiej, gdyby wydawca przygotował gotowe zestawy z naniesionymi tytułami, SL nie chce, bo to dużo roboty. Tutaj cały marketing jest po kosztach, konto na FB prowadzone przez właściciela z doskoku, materiały promocyjne czasami ludzie sami podsyłają, taka sytuacja. Czasami mam wrażenie, że wszyscy po trochu pchają ten wózek, no ale przynajmniej coś z tego jest, bo mam wrażenie, że mamy jakiś wpływ na to co zostanie wydane, nawet jeśli czasami jest obarczone ryzykiem dla wydawcy.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline andrzejj9

« Odpowiedź #497 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 20:19:25 »
Ta dyskusja już była i to niedawno. Najlepiej, gdyby wydawca przygotował gotowe zestawy z naniesionymi tytułami, SL nie chce, bo to dużo roboty. Tutaj cały marketing jest po kosztach, konto na FB prowadzone przez właściciela z doskoku, materiały promocyjne czasami ludzie sami podsyłają, taka sytuacja. Czasami mam wrażenie, że wszyscy po trochu pchają ten wózek, no ale przynajmniej coś z tego jest, bo mam wrażenie, że mamy jakiś wpływ na to co zostanie wydane, nawet jeśli czasami jest obarczone ryzykiem dla wydawcy.

W sensie naniesienie na propozycje okładek ich tytułu? (jeżeli ma się z nim wzór innej okładki). Przecież teraz z użyciem AI to są 2 minuty roboty (i to zakładając, że pierwsze próby będą nieudane).

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #498 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 20:47:31 »
@andrzejj9: Jeśli dobrze kojarzę, obecnie w każdej umowie z licencjodawcą są zapisy o zakazie stosowania AI na wszelkich możliwych polach. Dlaczego mielibyśmy łamać te postanowienia?

Offline komiks

« Odpowiedź #499 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 20:58:58 »
@andrzejj9 jeśli umiesz coś zrobić w AI to śmiało wrzucaj, sam jestem ciekaw.

Offline andrzejj9

« Odpowiedź #500 dnia: Śr, 29 Październik 2025, 15:02:42 »
@andrzejj9: Jeśli dobrze kojarzę, obecnie w każdej umowie z licencjodawcą są zapisy o zakazie stosowania AI na wszelkich możliwych polach. Dlaczego mielibyśmy łamać te postanowienia?

A skąd ja mam wiedzieć, jakie wydawnictwo ma umowy z licencjodawcą? Mówię o technicznej stronie przygotowania wzoru okładek do wyboru. Zrobienie tego w Photoshopie albo z użyciem AI da taki sam efekt graficzny.

Offline andrzejj9

« Odpowiedź #501 dnia: Śr, 29 Październik 2025, 15:03:43 »
@andrzejj9 jeśli umiesz coś zrobić w AI to śmiało wrzucaj, sam jestem ciekaw.

Musiałbym mieć okładkę z napisami i jej wersję bez (czyli tę dodatkową do wyboru). Wtedy chętnie przetestuję, bo sam bym zobaczył, jak to wychodzi. Ale robiłem bardziej skomplikowane rzeczy i efekt był dobry, więc jest szansa, że i tu byłoby dobrze.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #502 dnia: Śr, 29 Październik 2025, 15:55:18 »
w google znajdziesz :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline andrzejj9

« Odpowiedź #503 dnia: Śr, 29 Październik 2025, 19:41:10 »
Zrobione na szybko:

1 - dowolna grafika ze strony

2 - przykładowa istniejąca okładka

3 - usunięcie napisów z grafiki ze strony (zwykle pewnie niepotrzebne, bo ich nie ma)

4 - dodanie loga z przykładu z p 2

« Ostatnia zmiana: Śr, 29 Październik 2025, 19:44:43 wysłana przez andrzejj9 »

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #504 dnia: Śr, 29 Październik 2025, 21:27:03 »
@andrzejj9: Z ciekawości zapytam: jak w realu ktoś przekazuje Ci nienacechowaną emocjonalnie informację, to też reagujesz obruszeniem?
Bo trochę nie rozumiem: ty dzwonisz, dostajesz pod nos info i z mety jest "skąd ja mam wiedzieć?"... No z tego info, które dostałeś :) Stąd możesz wiedzieć; szczególnie że je przeczytałeś; a ja sobie go nie wymyśliłam.
Nie ma za co. Anytime.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #505 dnia: Śr, 29 Październik 2025, 21:40:09 »
Zrobione na szybko:

1 - dowolna grafika ze strony

2 - przykładowa istniejąca okładka

3 - usunięcie napisów z grafiki ze strony (zwykle pewnie niepotrzebne, bo ich nie ma)

4 - dodanie loga z przykładu z p 2

dobrze sobie radzi nawet :) z czego korzystasz?
bo chat gpt jak sie tam kiedys bawilem znacznie gorzej

ale tak jak Kasia pisala - nas obawiazuja umowy - wiec nie dziw sie ze nie stosujemy tego
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Castiglione

« Odpowiedź #506 dnia: Śr, 29 Październik 2025, 21:59:02 »
@andrzejj9: Z ciekawości zapytam: jak w realu ktoś przekazuje Ci nienacechowaną emocjonalnie informację, to też reagujesz obruszeniem?
Bo trochę nie rozumiem: ty dzwonisz, dostajesz pod nos info i z mety jest "skąd ja mam wiedzieć?"... No z tego info, które dostałeś :) Stąd możesz wiedzieć; szczególnie że je przeczytałeś; a ja sobie go nie wymyśliłam.
Nie ma za co. Anytime.
Zapewne striggerował się pytaniem, zadanym po przekazaniu tych nienacechowanych emocjonalnie informacji, bo jego obecność tak jakby sugeruje, że powinien to wiedzieć. Gdyby komunikat zakończył się na pierwszym zdaniu, to pewnie odpisałby "ok, nie widziałem".

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #507 dnia: Śr, 29 Październik 2025, 22:28:05 »
@Castiglione: już kleciłam kąśliwy komentarz, ale się zorientowałam, że nie miałeś złych zamiarów. Mam za to nadzieję, że jak jeszcze raz przeczytasz swój post, to zrozumiesz, co zrobiłeś.
Niemniej - z mojej strony: no hard feelings.

@studiolain: Nope, nie poradził sobie nijak dobrze. Tło do napisu jest nierówne, więc tytuł jest słabo widoczny. A poza tym "wjeżdża" postaci na głowę w taki sposób, że od razu chciałoby się napis od niej odsunąć.

@andrzejj9: Jakiegokolwiek narzędzia użyłeś, imho ta okładka straciła po dodaniu napisów, a nie musiało tak być - porównaj z okładkami innych wydanych przez SL Gunslingerów (zarówno ułożenie napisu, jak i jego kolorystyka). Rozumiem intencję, ale mój wniosek: nie, nie da się tego zrobić w te 2 minuty (albo da się, ale efekt będzie właśnie taki = całkowicie roboczy). Dalsze wnioski:
1. jeśli okładek jest dużo, np. kilkanaście, to to się już naprawdę robi zabawa na pół dnia albo dłużej;
2. w tym samym czasie detepowiec mógłby składać komiks, czyli robić swoją podstawową pracę - z korzyścią dla całego komiksowa;
3. dobierając napisy do ilustracji, detepowiec może wpływać na atrakcyjność danej opcji ilustracyjnej.

I mam szczerą nadzieję, że nie odbierzesz tego jako atak na siebie.

Efekt użycia jakiegokolwiek narzędzia w procesie powinien być weryfikowany przez kogoś, kto z tym narzędziem pracuje (tutaj: detep), a następnie przez kogoś, kto mógłby być potencjalnym odbiorcą, jeśli ma względne wyczucie estetyki (tutaj: redakcja, korekta, wydawca - zasadniczo wiele oczu).
Jeszcze dużo wody upłynie w wielu rzekach, zanim ludzie zrozumieją, że narzędzie jest narzędziem, a efekty pracy powinny przede wszystkim opierać się na wiedzy i doświadczeniu zaangażowanych w proces osób. <-- To na końcu to tylko moja nacechowana emocjonalnie smutna opinia.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #508 dnia: Śr, 29 Październik 2025, 22:32:49 »
@Castiglione: już kleciłam kąśliwy komentarz, ale się zorientowałam, że nie miałeś złych zamiarów. Mam za to nadzieję, że jak jeszcze raz przeczytasz swój post, to zrozumiesz, co zrobiłeś.
Niemniej - z mojej strony: no hard feelings.
A zrobiłem coś?

Offline komiks

« Odpowiedź #509 dnia: Śr, 29 Październik 2025, 22:47:36 »
ale tak jak Kasia pisala - nas obawiazuja umowy - wiec nie dziw sie ze nie stosujemy tego

Umowy nie mają tutaj nic do rzeczy.
Nikt nie mówi o finalnej okładce do druku.
Mowa była o poglądowej okładce, tylko dla społeczności do głosowania.
Gdyby to było nielegalne, to trzeba by pozwać 99,99% internetu do sądu, za przerabianie obrazków.

Inną sprawą jest, że okładki nie da się zrobić dobrze w 2 minuty, co @andrzejj9 właśnie udowodnił. Przygotowanie okładki to: zebranie materiałów, zaprojektowanie i poskładanie, gdzie proces projektowy może zająć cały dzień. Ludziom nie wytłumaczysz, że to wersja robocza, każdy będzie myślał, że to wersja finalna.