Autor Wątek: Sposoby czytania komiksów.  (Przeczytany 11690 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline plast

Odp: Sposoby czytania komiksów.
« Odpowiedź #75 dnia: Pn, 18 Wrzesień 2023, 13:48:28 »
Najgorzej, gdy wiesz co chcesz przeczytać, ale nie wiesz gdzie to dałeś, albo co gorsza wiesz, tylko np. jest gdzieś upchane wysoko, albo głęboko, i trzeba się przebijać, szukać stołeczka, hałasować po nocy, wtedy włącza mi się jakiś wewnętrzny głos i najczęściej wtedy wybór pada na randomowy komiks, na który absolutnie nie miałem w danym momencie ochoty :) Ale ponieważ jednak go kupiłem, to nie może to być ramota i zazwyczaj nie jest to stracony czas :)

Online Gustavus_tG

« Odpowiedź #76 dnia: Wt, 19 Wrzesień 2023, 10:30:16 »
Jeśli chodzi tylko o nieprzeczytane rzeczy, to według wcześniej ułożonej listy na 3-4 komiksy do przodu zróżnicowane tematycznie i poprzetykane tomami z kolekcji. Mam złe doświadczenie, gdy kolekcji wychodziło jeszcze względnie dużo i nie były czytane na bieżąco.
Przy dużych zbiorach dobrze sobie je zinwentaryzować i pokatalogować. Strasznie co prawda czasochłonne, ale przy okazji można odświeżyć sobie zapomniane już tomy, na których ponowne przeczytanie w najbliższej przyszłości i tak nie będzie czasu.

Offline Kadet

« Odpowiedź #77 dnia: Wt, 19 Wrzesień 2023, 20:15:06 »
Mam niemiły nawyk podczytywania nowych komiksów - wiem, że nie mam czasu przeczytać danej pozycji, ale tak mnie korci, że otwieram sobie w środku i przeglądam parę stron. Kiedy zrobię tak parę razy, to wychodzi na koniec, że kiedy już zabiorę się do porządnego czytania, to znam całą fabułę...

Dlatego teraz sobie powiedziałem, że w pierwszej kolejności staram się czytać niezafoliowane komiksy, bo są bardziej narażone na podczytywanie :) Te, które są w folii, są chronione przed moimi impulsami.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline perek82

« Odpowiedź #78 dnia: Wt, 19 Wrzesień 2023, 21:29:21 »
Moja metoda to FIFO (first in first out). A że kupuję tylko to, co chcę od razu przeczytać, to każdą dostawę w max tydzień pochłaniam. Wyjątek robię dla serii, które należy czytać ciągiem. Tu czekam z czytaniem na całość
Z bibliotekami jest inaczej. Mam w schowku ok 150 tytułów i to co rzuci mi się w oczy na półce z mojej listy, to biorę. Czyli w sumie coś podobnego do FIFO:)
Prometeusz i puszka Pandory **
Tantal i inne mity o pysze **
Broń X ****
Hiroszima 1945 Bosonogi Gen (1) ***
7 żywotów krogulca **

Offline komiks

« Odpowiedź #79 dnia: So, 02 Marzec 2024, 21:22:16 »
W prawdzie pomysł nie jest nowy, bo w 1937 roku zaproponowano 'Hamblin' glasses, ale powstała unowocześniona wersja ;)
https://bestazy.com/deals/lazy-glasses-for-reading-and-watching/

Online Xmen

« Odpowiedź #80 dnia: So, 02 Marzec 2024, 21:50:14 »
Tacy to pożyją, w dodatku bez rękawiczek czytają.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline komiks

« Odpowiedź #81 dnia: So, 02 Marzec 2024, 22:00:28 »
Ten z pierwszego zdjęcia już nie żyje, a pani, gdybyś nie zauważył, stosuje technikę bezdotykową, palce opierają się na okładce.

Online Xmen

« Odpowiedź #82 dnia: So, 02 Marzec 2024, 22:20:13 »
Technika bezdotykowa-dotykanie okładki, nowe nie znałem. A  pani z drugiego zdjęcia jeszcze żyje? Masz pewność? Masz ja w znajomych na facebooku? ;)
U pani na drugim zdjęciu głównie rzuca się w oczy duży biust, niby zimno, bo przykryta kocem, ale jak innaczej zareklamować korki do oczu? Cycek zareklamuje każdy absurd.
« Ostatnia zmiana: So, 02 Marzec 2024, 22:23:28 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #83 dnia: So, 02 Marzec 2024, 22:39:37 »
I czy ten biust nie zakrywa jej dolnych linijek? xD

A wracając do starego pytania co decyduje po co sięgnę na półkę... Otóż Excel. Mam za dużą kupkę wstydu i postanowiłem ją zmniejszać poczynając od długich serii czytanych ciągiem. Czyli otwieram arkusz -> sortuje po ilości nieprzeczytanych tomów -> zerkam czy na pewno seria jest zakończona i skompletowana (co prawda informuje mnie o tym odcień komórek, ale zawsze warto się upewnić) -> wybieram któryś tytuł z powiedzmy pierwszej 10 -> czytam. Czasem coś wskoczy jak kto mnie o dany tytuł dopytuje co o nim sądze, czasem mi się jakiś tytuł wklinuje nie wiedzieć czemu i muszę go wziąć na tapet wcześniej, ale ogólnie trzymam się czytania seriami od najdłuższych.

Offline Pwlmzdl

« Odpowiedź #84 dnia: Cz, 29 Sierpień 2024, 09:23:53 »
Ostatnio znalazłem artykuł o sposobie czytania konkretnych stron, układzie dialogów itd.

https://www.howtolovecomics.com/2024/06/19/how-to-read-a-comic-book-page/

Offline Leszek

« Odpowiedź #85 dnia: Cz, 29 Sierpień 2024, 23:14:42 »
A ja jestem krótkowidzem (-6)  i najlepiej mi się czyta komiksy wieczorem, kiedy już zdejmę szkła kontaktowe.
Szkła szkłami, okulary okularami. Ale najlepiej mi się ogląda komiksy kiedy muszę niemal przyłożyć nos do kartki.