Autor Wątek: Sportowy komiks  (Przeczytany 3540 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PocoNacoLoco

Sportowy komiks
« dnia: Pt, 15 Marzec 2024, 21:45:03 »
Witam, nie widziałem wcześniej wątku o sporcie w komiksie.
Jest to dla mnie o tyle istotny temat, że poza J23 w pierwotnej wersji z dymkiem na okładce, zapatrywałem się jak zauroczony w plansze z komiksu Polacy na arenach olimpijskich z początku lat osiemdziesiątych.
To w ogóle były oryginalne, niekoniecznie ciekawe🤫 czasy.
Może ktoś z Was kojarzy czy wspomniany tytuł miał swój ciąg dalszy?
Czy ktoś może podrzucić ciekawe tytuły w których sport , zwłaszcza ten historyczny był wątkiem głównym?
Pozdrawiam serdecznie

Offline Alfman

Odp: Sportowy komiks
« Odpowiedź #1 dnia: Pt, 15 Marzec 2024, 22:07:32 »
"Od Walii do Brazylii: X Piłkarskie Mistrzostwa Świata" Rosińskiego  ;)

Offline nekro

« Odpowiedź #2 dnia: Pt, 15 Marzec 2024, 22:17:16 »
Marek Turek chyba aktualnie tworzy coś o piłce nożnej, jeśli dobrze pamiętam gdzieś z forum.

Offline Pestak

« Odpowiedź #3 dnia: Pt, 15 Marzec 2024, 22:18:31 »
Całkiem udana była też seria "Słynni Polscy Olimpijczycy" . Wyszło chyba coś koło 20 numerów każdy poświęcony innymi sportowcowi. Na pewno był Baszanowski , Korzeniowski i Małysz

Offline NuoLab

« Odpowiedź #4 dnia: Pt, 15 Marzec 2024, 22:53:28 »
"Rycerze fair-play" Polcha. Swoją drogą patrząc na ceny i stan zachowania egzemplarzy wystawianych na allegro to przydałoby się nowe wydanie.

Offline HugoDumont

« Odpowiedź #5 dnia: Pt, 15 Marzec 2024, 22:56:08 »
Moim ulubionym sportowym komiksem w dzieciństwie byli "Rycerze Fair Play " z rysunkami Polcha.

Offline HugoDumont

« Odpowiedź #6 dnia: Pt, 15 Marzec 2024, 22:58:56 »
O, NuoLab mnie ubiegł... ;)

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #7 dnia: Pt, 15 Marzec 2024, 23:30:54 »
"Konus" z "Relaxu".

Offline Koalar

« Odpowiedź #8 dnia: So, 16 Marzec 2024, 01:22:31 »
Michael Jordan - Nadchodzi Byk. Już tak dokładnie nie pamiętam tego komiksu, generalnie historia Jordana.

Jest też trochę komiksów o motosporcie, np. Grand Prix to fikcyjna opowieść związana z wyścigami samochodowymi.

Była futbolowa antologia Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o piłce..., ale raczej nie o historycznych wydarzeniach.

Następnych komiksów nie czytałem, coś tam kojarzę.

Jest FC Barcelona - 1 - La Masia, Szkoła marzeń. Chyba fikcyjna opowieść. Komiks typu "nie dajemy przykładowych plansz, bo po co?".

Kapitan Tsubasa to manga, chyba sporo osób kojarzy anime.

Jest seria dla młodzieży Louca o chłopaku chcącym zostać piłkarzem, ale nie wiem, jak ważny to wątek.

Plus okołosportowa seria Barras o kibicach z Buenos Aires.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #9 dnia: So, 16 Marzec 2024, 10:59:39 »
W którymś z odcinków "Pilota śmigłowca" było o zawodach szybowcowych a w "Żbiku" o wyścigach motorowodnych.

Offline Spiff

« Odpowiedź #10 dnia: So, 16 Marzec 2024, 11:55:59 »
tylko czekać, aż ktoś wrzuci:
Asteriks na Igrzyskach Olimpijskich
Tytus, Romek i A'Tomek - Tytus olimpijczykiem

- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline gashu

« Odpowiedź #11 dnia: So, 16 Marzec 2024, 19:14:55 »
"Będzie dobrze" od Timofa, choć to raczej rzecz tworzona na zasadzie "co by było gdyby...", a nie historyczna.

Offline Pestak

« Odpowiedź #12 dnia: Nd, 17 Marzec 2024, 08:20:23 »
Superman 1/92 (TM-Semic)- wyścig biegowy Supermana i Flasha na dystansie 1 okrążenie kuli ziemskiej.

Offline turucorp

« Odpowiedź #13 dnia: Nd, 17 Marzec 2024, 09:52:24 »
Marek Turek chyba aktualnie tworzy coś o piłce nożnej, jeśli dobrze pamiętam gdzieś z forum.
Nie, to był tylko kilkustronicowy epizod w komiksie o wydarzeniach w KWK "Wujek".

Z fajnych rzeczy "sportowych", to Truściński kiedyś zrobił mega-dynamicznego szorciaka o wyścigu kolarskim.
Świetny jest niewydany u nas "Smak chloru" Vivesa (chociaż samo pływanie jest tam tylko pretekstem).
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Pestak

« Odpowiedź #14 dnia: Nd, 17 Marzec 2024, 11:29:10 »
Punisher 5/91 (TM-Semic) tudzież najnowszy epic z Punisherem. Frank ujawnia nadużycia mające miejsce w zawodowym boksie. Sam też walczy w sparingu.