Autor Wątek: SPAWN 4 tomy za 800 zł, jak szybko się wyprzeda?  (Przeczytany 21403 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Darth Lexus

Odp: SPAWN 4 tomy za 800 zł, jak szybko się wyprzeda?
« Odpowiedź #195 dnia: Nd, 04 Maj 2025, 04:57:23 »
O matko i kurko, jak byłem w liceum to kupowałem tam Dragonballe i Dragonballe Z, i to były jedyne komiksy jakie czytałem po epoce TM-Semic. Zawsze po premierze nowego tomu, był to obowiązkowy przystanek, jak wracałem 13 do domu, ze szkoły. Zaopatrywałem się tam jeszcze w tomiki sagi Drizzta Do'Urdena i jakieś inne Forgotten Realmsy. W tamtych czasach na książki i komiksy nie wydawałem zbyt wiele. W tej dziupli na Starowiślnej bywałem do 2005, niedługo później zniknęła. Pracował tam taki niewysoki gościu, który nieraz próbował sprzedać mi coś więcej niż chciałem kupić, ale nigdy nie uległem, pewnie dlatego że zazwyczaj miałem odliczone kwoty 😁
Też pamiętam Waldi. Kupowałem tam książki z Gwiezdnych wojen i komiksy - na pewno kilka tomów Kaznodziei, Universe, chyba Sandmana też tam.
Drugim moim źródłem była księgarnia, która najpierw zajmowała jedno pomieszczenie na pierwszym piętrze w kamienicy przy Rynku (koło Grodzkiej) a potem przeniosła się do podworca obok wypożyczalni rowerów tuż obok, ale już przy Grodzkiej.

Cały Waldek :) - to od jego imienia księgarnia miała nazwę.

On zawsze próbował zachęcać do kupowania książek. Tam się przewijały też inne osoby (pracujące), w tym i ja. Akurat kiedyś trafiło na mnie gdy Przemysław Wróbel z Mandragory tam się pojawił no to była okazja pogadać. BTW. Z tego co pamiętam to kolekcjonerskie wydania wydawał w ilości 450 egzemplarzy.

Nawet artykuł był o Waldku. Fajny tekst.

https://dziennikpolski24.pl/na-rogu-starowislnej-i-dietla/ar/2903874

Pierwsze komiksy oryginalne kupowałem w sklepie dla skejtów "Virus" na Floriańskiej. Zamówiłem sobie tam Superman vs Aliens (TM Semic uciął 25 stron z tego komiksu), Superman At Earth's End, kilka Spawnów, Codename Stryke Force, Cyber Force.

A na Grzegórzeckiej z kolei był R.A.R. prowadzony przez Kamila Śmiałkowskiego. Tam kupowałem Tomb Raidery, Kingdom Come czy Fathoma. Fajne przeżycie było jak kiedyś sam Grzegorz Rosiński przyjechał. Dawał autografy i robił wrysy w komiksach. Fajne czasy :)
What the Sith want, They take... - Darth Bane

Offline Komediant

« Odpowiedź #196 dnia: Nd, 04 Maj 2025, 11:47:05 »
Cały Waldek :) - to od jego imienia księgarnia miała nazwę.

(...) Zamówiłem sobie tam Superman vs Aliens (TM Semic uciął 25 stron z tego komiksu)

Skąd taka liczba? Wydanie orginalne to trzy albumiki po 47 stron, czyli 141. Polskie wydanie ma 132 z okładkami, czyli 128 stron komiksu.
(wcześniej wydawało mi się że wydanie TM-Semic miało 144 strony, ale od lat nie miałem go w rękach i gdzie nie rzucę okiem jest 128, więc ok)

Offline Piterrini

« Odpowiedź #197 dnia: Nd, 04 Maj 2025, 12:36:52 »
Nie wiem jak to liczysz, nawet strony nr 1 z zeszytu nr 1 nie ma w polskim wydaniu, więc... Ale tak - polskie wydanie ma 128 stron, tyle że oryginalne to 52 strony x3 (licząc okładki i tytuły - po 5 w każdym?) = jakieś 141 samych stron komiksu. 141 - 128 = 13 stron wyciętych, ale nie sprawdzałem, na szybko tylko do 10 strony pierwszego zeszytu nie było już dwóch...

W krk byłem tylko w tym sklepie, później go przenieśli do dużego lokalu kilka ulic dalej, co później to nie wiem.

Edit: Sprawdziłem tego Superman vs Aliens i dobrze policzyłem wyżej - brakuje 9 stron z zeszytu #1 i 4 stron z zeszytu #2, zeszyt #3 jest kompletny.
« Ostatnia zmiana: Nd, 04 Maj 2025, 12:48:31 wysłana przez Piterrini »

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #198 dnia: Nd, 04 Maj 2025, 13:41:55 »
Skąd taka liczba? Wydanie orginalne to trzy albumiki po 47 stron, czyli 141. Polskie wydanie ma 132 z okładkami, czyli 128 stron komiksu.
(wcześniej wydawało mi się że wydanie TM-Semic miało 144 strony, ale od lat nie miałem go w rękach i gdzie nie rzucę okiem jest 128, więc ok)
Nie wiem jak to liczysz, nawet strony nr 1 z zeszytu nr 1 nie ma w polskim wydaniu, więc... Ale tak - polskie wydanie ma 128 stron, tyle że oryginalne to 52 strony x3 (licząc okładki i tytuły - po 5 w każdym?) = jakieś 141 samych stron komiksu. 141 - 128 = 13 stron wyciętych, ale nie sprawdzałem, na szybko tylko do 10 strony pierwszego zeszytu nie było już dwóch...

W krk byłem tylko w tym sklepie, później go przenieśli do dużego lokalu kilka ulic dalej, co później to nie wiem.

Edit: Sprawdziłem tego Superman vs Aliens i dobrze policzyłem wyżej - brakuje 9 stron z zeszytu #1 i 4 stron z zeszytu #2, zeszyt #3 jest kompletny.

Też sobie wszystko przeliczyłem a i tak się rąbnąłem bo teraz wyszło mi 24 stony więcej. Wiem już skąd mi się to wzięło. Po prostu wliczyłem do samej historii wszystko co było w środku. Czyli okładki, posłowie, stronę wstępu etc. Wygląda więc na to, że tych wyciętych stron samej historii jest trochę mniej niż napisałem.

A przy okazji: zauważyliście pewien easter egg w Supermanie i Lois związany z Superman vs Aliens? Wyłapałem go, jak jeszcze serial leciał ;)

W Fankomiksie (dalej jest na Batorego) wyprzedałem wiele swoich komiksów od TM Semic i do tej pory nie mogę tego odchorować. Dość powiedzieć, że sytuacja mnie do tego zmusiła. Zostawiłem sobie tylko Batmana, Supermana, Spawna, Wild CATS, Star Wars, Wydania Specjalne, Top Komiks i Mega Komiks.
What the Sith want, They take... - Darth Bane

Offline Komediant

« Odpowiedź #199 dnia: Nd, 04 Maj 2025, 13:57:02 »
Nie wiem jak to liczysz (...)

Kto, ja? No 3 albumiki po 47 plansz komiksowych (plus 4 stron okładek plus strona tytułowa). Czyli 141 plansz komiksu. Nijak nie wychodziło 25 wyciętych stron.

Online studio_lain

« Odpowiedź #200 dnia: Nd, 04 Maj 2025, 18:48:22 »
studio_lain kiedy będzie wiadomo czy to wydasz? co o tym zadecyduje? będzie jakieś głosowanie, ankieta, czy coś?

napisałem już gdzieś - przyszły rok
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Rafa

« Odpowiedź #201 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 11:53:16 »

Pierwsze komiksy oryginalne kupowałem w sklepie dla skejtów "Virus" na Floriańskiej. Zamówiłem sobie tam Superman vs Aliens (TM Semic uciął 25 stron z tego komiksu), Superman At Earth's End, kilka Spawnów, Codename Stryke Force, Cyber Force.

A na Grzegórzeckiej z kolei był R.A.R. prowadzony przez Kamila Śmiałkowskiego. Tam kupowałem Tomb Raidery, Kingdom Come czy Fathoma. Fajne przeżycie było jak kiedyś sam Grzegorz Rosiński przyjechał. Dawał autografy i robił wrysy w komiksach. Fajne czasy :)

Pamiętam. Bywałem w tych wszystkich miejscach w latach 1997-2005, mniej więcej. Fajne czasy, fajne klimaty.
Thorgale po francusku od Kamila z podziemnymi tłumaczeniami chyba od Wojtka Birka.
Pamiętam jeszcze księgarenkę na Sławkowskiej i radość gdy trafiłem tam na Słoneczny miecz.
Ps. Spawn sprzeda się w przedsprzedaży za te 800 pln w mniej niż tydzień.

Offline nori

« Odpowiedź #202 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 07:59:44 »
Oj, chłopaki, włączyliście ładunek nostalgii...

Przez lata byłem klientem Waldiego, kupowałem u niego wszystko co się ukazywało z komiksów, zawsze miałem pakiecik przygotowany, jakaś zniżka dla stałego klienta też była. Pamiętam, że często było wiadomo kiedy pojawią się nowości i czatowało się już pod księgarnią, kiedy Pan Waldemar przywiezie nowości.

W niedzielę natomiast można było go spotkać pod Halą Targową, także cudownym miejscem dla miłośników książek i innych towarów, nawet miałem epizod, że pod Halą też handlowałem, i nie powiem, dla gówniarza były z tego całkiem fajne pieniążki.

Ogólnie w tamtych czasach często urządzało się wycieczkę po księgarniach - w moim przypadku rozpoczynało się od ulicy Królewskiej - były tam dwie księgarnie oraz sporo stoisk. Po czym ruszało się w stronę rynku, po drodze były kolejne stoiska i dobrze zaopatrzony kiosk, który zawsze miał pełna ofertę Orbity czy Pegasusa. To tam pierwszy raz zobaczyłem Szninkiela, właścicielka bez obciachu eksponowała jedną bardziej pikantną planszę na wystawie (tą z rozpinającym się stanikiem, pamiętam do dziś ;) ).

Oczywiście obowiązkowo na Starowiślnej trzeba było obadać trzy księgarnie, w tym techniczną, która na antresoli miła oryginalne gry na Atari XL - w całkiem dobrej cenie, do dzisiaj nieco mi ich po szufladzie się wala.

Na rynku było parę księgarni, w tym takich niewielkich, z wejściem od bocznej ulicy, mających za to niesamowity klimat. Wycieczka kończyła się na Waldim, i do domu, poczytać świeżo upolowane kaski. Wtedy nie było kupek wstydu, wszystko zaczytywało się od razu.

A, wspomniane stosika, czyli rozłożone stoliki na ulicy wypełnione książkami. Nawet pod Bagatelą były takie stanowiska, mimo, że obok były cztery księgarnie! Na Królewskiej było jakieś chyba zagłębie, gdyż na przeciwko Pewexu stale wystawiało się przynajmniej parę osób. na takich stanowiskach, jeszcze przed czasami Waldiego, kupowało się Thorgale czy właśnie Orbity. I książki, Amber wtedy szalał z sensacjami, pojawiały się coraz grubsze tomiszcza, niedługo potem wystartowała Saga o Ludziach Lodu której gówniak czytać nie powinien, ale cóż zrobić, łykało się co podeszło. Większość z tych książek do dzisiaj mam, gdzieś lezą Cusslery, Ludlumy, Smitchy i inna "klasyka". Saga o Ludziach Lodu także mi została, może kiedyś wrócę? Swoją droga, mój nic "nori" to imię które pojawiło się w Sadze o Czarnoksiężniku, kontynuacji Sagi o Ludziach Lodu. ;)

Offline Spiff

« Odpowiedź #203 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 20:47:54 »
To tam pierwszy raz zobaczyłem Szninkiela, właścicielka bez obciachu eksponowała jedną bardziej pikantną planszę na wystawie (tą z rozpinającym się stanikiem, pamiętam do dziś ;) ).
nori, masz na myśli to?

- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline nori

« Odpowiedź #204 dnia: Śr, 07 Maj 2025, 17:20:16 »

Offline Spiff

« Odpowiedź #205 dnia: Śr, 07 Maj 2025, 23:04:30 »
Up.

A więc powiadasz nori : "z rozpinającym się stanikiem".    :D 
...
koniec offtopu. :)

- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

« Odpowiedź #206 dnia: Cz, 12 Czerwiec 2025, 16:23:00 »
Skoro wydanie zeszytów 1-100 zostało oficjalnie potwierdzone w komentarzach na Fejsie, to miałbym taką propozycję, żeby zamiast 4 tomów po 600 stron, rozłożyć to na 6 tomów po +/- 400. Raz, że lepiej będzie się to czytało, a dwa taki komiks dłużej wytrzyma, bo Darkness u mnie trochę na boki jeździ po jednej lekturze. Pewnie będzie ciut drożej, ale może uda się to jakoś fajnie podzielić i ogarnąć?

No i najważniejsze - DZIĘKUJĘ Studio Lain :) Marzenia jednak czasem się spełniają :)
« Ostatnia zmiana: Cz, 12 Czerwiec 2025, 16:24:50 wysłana przez Czytamy Komiksy »
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

« Odpowiedź #207 dnia: Pt, 13 Czerwiec 2025, 10:02:48 »
Prawda, wygodniej się czyta i trzyma w ręce taki komiks, niż cegłę 600 stron.
Również bym zobaczył jak pójdzie sprzedaż zeszytów #1-100 (a raczej sprzeda się rewelacyjnie) i bym na 2027 rozważył #101-200. A potem może i #201-300  :D
W Spawna będę dopiero wchodził, ale fajnie było by pójść za ciosem i skoro macie licencję na niego wykorzystać ją w pełni  :)
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline komiks

« Odpowiedź #208 dnia: Pt, 13 Czerwiec 2025, 10:08:25 »
W Spawna będę dopiero wchodził, ale fajnie było by pójść za ciosem i skoro macie licencję na niego wykorzystać ją w pełni  :)
LOL czyli jeszcze nie czytałeś Spawna, ale już chcesz wszystko?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

« Odpowiedź #209 dnia: Pt, 13 Czerwiec 2025, 13:17:17 »
Dowiem się na dniach jak odbiorę Gunslingera.
A w moim poście nawet nie chodziło o mnie a ogólnie do Lain. Skoro Arkowi udało się z licencją na Spawna, to jak pisałem - fajnie było by to wykorzystać na tyle ile pozwalają zasoby, pieniądze i piwnica  :)
Bo sądzę, że nawet jeśli ktoś kiedyś inny będzie miał licencję, to nie zdecyduje się na to. Z resztą patrząc, że do niedawna nikt w ogóle nie odważył się żadnego Spawna w żadnej postaci po za Egmontem i crossem z Batmanem wydać, to tym bardziej wątpię.
Jak to się mówi: albo grubo, albo wcale  ;)
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉