Autor Wątek: SPAWN 4 tomy za 800 zł, jak szybko się wyprzeda?  (Przeczytany 21430 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline NuoLab

Odp: SPAWN 4 tomy za 800 zł, jak szybko się wyprzeda?
« Odpowiedź #135 dnia: Cz, 01 Maj 2025, 10:45:01 »

A osobiście dla mnie normalnością rynku nie są Marvele w każdym kiosku (w końcu to odpowiednik superbohaterskiej chińszczyzny) a zróżnicowana oferta w każdym kiosku.

W jakim znowu kiosku?  ::)

Offline nayroth

« Odpowiedź #136 dnia: Cz, 01 Maj 2025, 16:58:08 »
Cytat: Tom pro
BTW sprawdziłem, że ten konkretny tom kupiłem na AZYLU za dokładnie 200 pln w promocji.
Idąc dalej, zakładam, że ktoś cierpliwy i szukający okazji jest w stanie kupić taki zestaw w oryginale (100 zeszytów = 4 x DELUXE, powiększony format + slipcase ) za 800 pln (cykliczna wyprzedaż) czyli dokładnie tyle ile proponuje SL
Gdybym napisał, że wybór jest oczywisty to pewnie wylałoby się wiadro...
Też wziąłem te 100 pierwszych zeszytow(4x DELUXE) w promce jakis czas temu, ze szczerym zamiarem przeczytania od nowa i takiego powrotu do czasów dziecięco tm-semicowych. Jak dotąd nie zafoliowane leżą na półce..  Siły nostalgii starczyło mi żeby wydać te 9 stów, ale żeby to naprawdę czytać to już nie. Ale może kiedyś jeszcze sie zbiorę w sobie  ;D
W każdym razie wydaniu polskiemu też wróżę szybką wyprzedaż i powooolne czytanie...

Offline Xmen

« Odpowiedź #137 dnia: Cz, 01 Maj 2025, 17:32:00 »
Zapewne.
Ale serio ludzie czytają epiki Wolverinea, on tam zakładał opaskę na oko, żeby go nie poznali. Że niby spawna się nie przeczyta? Nowy Jork+ piekło, rysunki mcfarlanea. Same plusy ;)
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Crono

« Odpowiedź #138 dnia: Cz, 01 Maj 2025, 17:33:36 »
Ale czytałeś kiedykolwiek Spawna? Ten Wolverine o którym piszesz jest o poziom wyżej niż Spawn.

Online Gustavus_tG

« Odpowiedź #139 dnia: Cz, 01 Maj 2025, 17:50:57 »
Bo czytając Spawna ludzie popełniają jeden zasadniczy błąd. Próbują przeczytać każdą literkę, każde słowo, każde zdanie. A takiego Spawna, który w warstwie fabularnej bądźmy szczerzy jest średnio strawny, to się przyswaja, a nie czyta. Ot taka strona jak poniżej (a w pierwszych 100 zeszytach takich jest dziesiątki):
Spoiler: PokażUkryj

To po wrzuceniu w tłumacza dostajemy:
"Jason Wynn w swoim biurze siedzi przy biurku i knuje".
I cyk kolejna strona  ;)

Offline Xmen

« Odpowiedź #140 dnia: Cz, 01 Maj 2025, 17:54:17 »
Ale czytałeś kiedykolwiek Spawna? Ten Wolverine o którym piszesz jest o poziom wyżej niż Spawn.
Czytałem w semicu. Lata temu. Może pamiętam to, tak jak chcę pamiętać...
Np co świadczy o tym że jest poziom wyżej? Bo np te epiki pająka, przecież tam nie ma żadnej fabuły, spider pokonuje w 1-3 zeszytach jakiegoś przeciwnika, który ma bezsensowne motywację, i spóźnia się na obiad do cioci. A te chwalone relacje z M.J.?  ona się martwi, odreaguje w klubie, kłócą się, seks na zgodę i tak w kółko.
Nie wiem mi się wydaje że to wszystko ma podobny "poziom" i chodzi tylko o sentyment.
Spawn chyba też płakał za żoną?
« Ostatnia zmiana: Cz, 01 Maj 2025, 17:59:24 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Crono

« Odpowiedź #141 dnia: Cz, 01 Maj 2025, 18:15:44 »
Gustavus_tG chyba trafił w sedno. Jak ja widziałem w Semicach strony w których były relacje telewizyjne ze ścianą tekstu, to miałem dosyć. Bo to bełkot był straszny. Co do epików pająka... Ja je lubię tak gdzieś do tomu Kosmiczne przygody. Potem jest już gorzej.

Offline komiks

« Odpowiedź #142 dnia: Cz, 01 Maj 2025, 18:21:27 »
Czyli Spawn jest fajny, pod warunkiem, że olewasz fabułę i go po prostu oglądasz? ???
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online Gustavus_tG

« Odpowiedź #143 dnia: Cz, 01 Maj 2025, 18:33:22 »
A jaka tam jest fabuła? Serio pytam. Zacząłem niedawno drugi tom compendium i poza pojedynczymi zeszytami to w całej reszcie nie dzieje się kompletnie nic, co by faktycznie pchało tą historię do przodu. I jeszcze jakby to była jedyna seria na świecie, którą bardziej się ogląda niż czyta.

Offline komiks

« Odpowiedź #144 dnia: Cz, 01 Maj 2025, 18:56:13 »
Z mojej strony to było pytanie, a nie stwierdzenie. Założyłem z góry, że jest jakaś fabuła warta poznania, to co piszesz tylko mnie utwierdza w przekonaniu, że to komiks nie dla mnie.

Pytanie czy podobnie jest w tych nowych Spawnach, King i Gunslinger?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline zerodwatrzy

« Odpowiedź #145 dnia: Cz, 01 Maj 2025, 19:49:23 »
Gunslingera przeczytałem na razie tyle, ile ma być w naszym wydaniu (#1-24). Było to moje pierwsze zetknięcie się z tym uniwersum, przygodę z komiksem zacząłem długo po ekstremalnych latach 90. Postanowiłem sprawdzić z czym to się je, bo Lain trafia w moje gusta - coś zatem może być na rzeczy. No i bawiłem się bardzo dobrze, czytane zwykle po kilka zeszytów tuż przed snem, idealny odmóżdżacz, który jednocześnie nie jest pustą rozwałką. Wiadomo, stoi to rysunkami, ale warto docenić bohaterów, których dalsze (i dawniejsze) losy ma się w kręgu zainteresowań, a nie gdzieś pod plecami. Jak za pisanie bierze się McFarlane to 90% ramek można odpuszczać, nic nie wnoszą, a w wielu przypadkach wywołują uśmiech politowania. Generalnie zainteresowałem się dzięki Gunslingerowi tym uniwersum i byłaby szansa, że kupiłbym ten pakiet.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #146 dnia: Cz, 01 Maj 2025, 19:53:36 »
Z komiksów pamiętam niewiele, zacząłem czytać Semici po latach i nie skończyłem. Zapamiętałem numer z Kincaidem, bo był dosyć... Wymowny, i nie dziwię się, że później w serii postaci/motywy z tego numery były i są recyclingowane. I w tym (i oczywiście w warstwie graficznej), czyli w historiach postaci pobocznych czy też "jednorazowych" leżała "siła" Spawna (przynajmniej na początku, nie wiem jak później), bo sam główny wątek i postać Simmonsa (później rozumiem zastąpionego innym głównym bohaterem) to był wg mnie najmniej interesujący aspekt serii, takie przekalkowane tło dla pokazania innych rzeczy, czy to "tylko" rysunków, czy właśnie jakiejś mocniejszej (względnie) historyjki. Zresztą jak już nie tylko ja podsumowałem, chociaż może innym określeniem, Spawn to taka pulpa, i tyle.
Za to serial animowany HBO - to było świetne, do dzisiaj nie ma innej animacji serialowej tak mrocznej i konsekwentnej w niespiesznym, a jednocześnie jakoś urzekającym stylu prowadzenia akcji, takie noir sci-fi... I znów - historia Spawna/Simmonsa to było najmniej interesujące, to postaci poboczne i epizodyczne, narracja i ogólne przedstawienie historii się wybijało.

Offline Xmen

« Odpowiedź #147 dnia: Cz, 01 Maj 2025, 23:03:20 »
Taki dobry ten serial? da się to gdzieś obejrzeć?

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #148 dnia: Cz, 01 Maj 2025, 23:28:00 »
Animowany Spawn był kapitalny i z pewnością wart jest obejrzenia bo bije film na głowę. Pamiętam jaką miałem na to fazę jak Arek Wróblewski na łamach stron klubowych, w którymś z komiksów TM Semic o tym serialu pisał. Szczególnie zapadło mi w pamięć, że w momencie premiery, HBO w USA emitowało ten serial o północy, z uwagi na jego brutalność. Szkoda, że w Polsce ten serial doczekał się tylko wydania DVD a nie ma wydania blu ray. A skoro nadarza się okazja to pokażę Wam moją zdobycz sprzed wielu lat. SPAWN Edycja Kolekcjonerska wydana z okazji 10. rocznicy powstania filmu. Trafiłem przypadkiem w Media Markt. No i SPAWN Director's Cut na blu ray. Sountrack mam gdzieś na kasecie magnetofonowej bo wtedy nie miałem jeszcze odtwarzacz CD. Teraz ten sountrack jest rzadki i dość drogi.

What the Sith want, They take... - Darth Bane

« Odpowiedź #149 dnia: Cz, 01 Maj 2025, 23:37:50 »
...Teraz ten sountrack jest rzadki i dość drogi.

Ale za to jaki fajny, ze 3 razy lepszy niż film (który nie był aż taki słaby jak się mówi). Dosyć interesujący pomysł, każdy kawałek to jacyś rockowo-metalowi wymiatacze plus gwiazdy muzyki elektronicznej. Do dzisiaj pamiętam Filter, Korn czy Slayera. Animacja bardzo dobra, nawet nie wiedziałem że ją u nas wydano.