Autor Wątek: Sideca  (Przeczytany 138840 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline herman

Odp: Sideca
« Odpowiedź #525 dnia: Śr, 01 Marzec 2023, 15:06:39 »
Ja już po lekturze czwartej części "Wielkiego martwego". No cóż - finał utrzymany jest na całkiem wysokim poziomie, ale spodziewałem się jakiegoś mocnego uderzenia na koniec, które zwali czytelnika z nóg. Jest ok - nie olśniewa, nie rozczarowuje. Ilustracje oczywiście wciąż pierwsza liga. Jeśli oczywiście podobały Wam się poprzednie części to jest to zakup obowiązkowy. Z mojej strony lekko naciągane 8/10.
« Ostatnia zmiana: Śr, 01 Marzec 2023, 15:08:40 wysłana przez herman »

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #526 dnia: Śr, 01 Marzec 2023, 16:21:29 »
Ja już po lekturze czwartej części "Wielkiego martwego". No cóż - finał utrzymany jest na całkiem wysokim poziomie, ale spodziewałem się jakiegoś mocnego uderzenia na koniec, które zwali czytelnika z nóg. Jest ok - nie olśniewa, nie rozczarowuje. Ilustracje oczywiście wciąż pierwsza liga. Jeśli oczywiście podobały Wam się poprzednie części to jest to zakup obowiązkowy. Z mojej strony lekko naciągane 8/10.

Ładnie z tego wybrnąłeś, zgadzam się z opinią. Ech... ósma część rozbudowana do 82 stron dawała nadzieję na coś wielkiego.  ;)
Elle est retrouvée! Quoi? l’éternité. C’est la mer mêlée Au soleil.

Offline herman

« Odpowiedź #527 dnia: Śr, 01 Marzec 2023, 17:22:42 »
Na początku wręcz dałem takie "mocne 7/10", ale potem trochę myślałem o tym i mimo wszystko dałem punkt wyżej. No bo właśnie - chyba gdzieś z tyłu głowy oczekiwałem jakiś potężnych fajerwerków w finale. Te nie dojechały, ale czwarta część zachowała wszystkie walory poprzednieczek, które konsekwentnie oceniałem na 8/10. Fajnie napisane postacie z krwi i kości, w porządku dialogi bez zbędnych ścian tekstu, dobre tempo akcji i sama struktura w postaci płynnego przeskakiwania na losy innych bohaterów. Do tego mimo, że warstwa fantasy jest tu trochę zbyt słodka, "avatarowa", komiks nie jest zbyt lekki, a umiejętnie dozowane, dość brutalne zwroty akcji potrafią fajnie nagle wybudzić czytelnika.

Offline Death

« Odpowiedź #528 dnia: Śr, 01 Marzec 2023, 17:39:48 »
Żałuję tylko, że u nas nie widać jak ładnie korespondują ze sobą okładki pierwszego i ostatniego tomu. :)

Offline Leyek

« Odpowiedź #529 dnia: Śr, 01 Marzec 2023, 17:57:10 »
Ja już po lekturze czwartej części "Wielkiego martwego".

Odświeżałeś sobie tomy 1-3? :)
Bo mimo wszystko mając kupione i przeczytane tomy wcześniejsze "czwórkę" też kupię, ale zdaję sobie sprawę z tego, że tylko ogólny zarys historii jako tako pamiętam.

Offline s-ebola

« Odpowiedź #530 dnia: Śr, 01 Marzec 2023, 18:26:54 »
Ja sobie przeczytam jeszcze raz1-3 przed przeczytaniem 4,parę wiosen jednak minęło.

Offline herman

« Odpowiedź #531 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 10:26:56 »
Odświeżałeś sobie tomy 1-3? :)
Bo mimo wszystko mając kupione i przeczytane tomy wcześniejsze "czwórkę" też kupię, ale zdaję sobie sprawę z tego, że tylko ogólny zarys historii jako tako pamiętam.

Myślę, że warto, bo umówmy się - pojedyncza część to lektura na ok godzinkę. Wprawdzie komiks nie ma jakiś setek małych szczegółów, których nieznajomość wpłynęłaby na gorszy odbiór finału, ale jednak warto sobie odświeżyć.

Offline Randal63

« Odpowiedź #532 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 02:30:02 »
Skoro Sideca wraca do gry to może pociągnie przerwaną serię Bob Morane. Albo to:
 https://www.bedetheque.com/serie-49154-BD-Bob-Morane-Renaissance.html . Akurat dwa tomy w jednym,
to byłby dobry start po Wielkim Martwym. ;)

Online misiokles

« Odpowiedź #533 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 06:31:29 »
Sideca nie wraca do gry, jedynie uaktywnia się na chwilę.

Online maxim1987

« Odpowiedź #534 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 08:16:05 »
Dostalem właśnie swój egzemplarz tomu 4 i widzę, że grzbiet totalnie nie pasuje do trzech poprzednich. Szkoda.

Offline Szekak

« Odpowiedź #535 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 08:20:39 »
Juz wczesniej te grzbiety byly jakies roznokolorowe. Dasz foto jak jest z tomem czwartym?
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Death

« Odpowiedź #536 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 19:45:19 »
Dostalem właśnie swój egzemplarz tomu 4 i widzę, że grzbiet totalnie nie pasuje do trzech poprzednich. Szkoda.
Poproszę zdjęcie, bo Dekalog ze Scream już kilka dni mi blokuje Martwego I Toppiego.

Offline s-ebola

« Odpowiedź #537 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 20:04:51 »
Niechodzi tu chyba o kolor czy rodzaj czcionki która jest na grzbiecie taka sama  jak w poprzednich albumach ale o wypoziomowanie,jest ok 1cm niżej niż w poprzednich tomach.

Offline kubisz

« Odpowiedź #538 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 21:47:43 »
1 cm niżej, ale od którego tomu? Bo ja mam elegancką falę na grzbietach pierwszych trzech tomów :)

Offline s-ebola

« Odpowiedź #539 dnia: Wt, 07 Marzec 2023, 05:29:56 »
Tomy 1-3 mam równo a 4 jest o ok cm niżej.