Autor Wątek: Scream Comics  (Przeczytany 1114947 razy)

Offline zarombisty

Odp: Scream Comics
« Odpowiedź #5460 dnia: Pn, 13 Październik 2025, 10:50:39 »
A Lain jakie ma ceny? I też się utrzymują

Studio Lain - cenię ich za to, że mają świetny kontakt z komiksiarzami i za to, że wydają komiksy, których nikt nie wydał, a które chcieliby przeczytać czytelnicy.
Choćby takie Darkness - komiks średni, ale broni się ładną kreską.
Slaine - tu pozostawię bez komentarza, bo komiksy z Ad2000 Progs wysoko oceniam (lubię angielski komiks, kreatywność, grafika).

Egmont - wydaje od wielu lat i ceny ma znośne, robią też promocje.
Epic-i to strzał w dziesiątkę, fajnie jakby się wzięli za Aliens, Predator - omnibusy 1000-stronicowe, co możliwe w przyszłości (epic-i mają po ok 500 stron, animal man 700, to pora w końcu na te większe).

Scream Comics - kiedyś u nich kupowałem prawie wszystko, ostatnio ... nie kupuję nic.
Ceny zrobiły swoje niestety.
Dziwne że jeszcze nie padli.

Mucha Comics - kolejny mistrz bicia cenowych rekordów.
Ceny też mają wysokie. Lecz wbrew pozorom nie chciałbym żeby padli jak to wydawnictwo wyżej, bo wydają niektóre ciekawe tytuły.
Ghost Ridery były niezłe, tego u nas brakowało na rynku (mimo tych brakujących 4 stron, co nie powinno mieć miejsca, bo nie należy obcinać nic z oryginalnego komiksu, NIC !!!)

Nagle comics - i tu wchodzi tańszy wydawca, który zapełnia lukę i pewnie odbiera cześć czytelników innym droższym wydawcom.
Wojownicze żółwie ninja i wiele innych tytułów w przystępnych cenach.

Kurc - wydają ciekawe komiksy i cen nie mają wysokich.
Cenię ich za Druune, Snowpiercer, Vasco, Storm i wiele innych tytułów.
Szkoda że Strom nie jest kontynuowany do końca.
Snowpiercer - kiedy ostatni tom ?

Lost in Time - dużo niezłych tytułów w dobrych cenach.
Nie dziwne, że są jednym z najlepszych wydawnictw.
Dużo ich tytułów kupuję i czytam, bo są naprawdę dobre, niektóre świetne jak np. Hombre, Morgan, Świat Arkadiego, Miasto czy Ergun Tułacz.

Ongrys - Nie wiem czy ostatnio to wydawnictwo nie jest najlepsze na rynku.
Tytusopedia - świetna, Sędzia Dredd - za to mają mój szacunek (i to za 120 zł ostatni tom !!!), Bruno Brazil, Żbiki, a teraz dochodzi Tajfun !

Mandioca - mają ciekawe tytuły, np Don Kichot, Piekło Dantego czy Droga.
Lecz tanio nie mają. Tu trzeba polować na okazje.
Plus za format komiksów, to co kupowałem to A4 i w sumie nie żałuję zostawionych u nich pieniążków.

Labrum - tu brałem tylko Conany, więc nie będę się wypowiadał bo nie mam poza tym z nimi styczności.

Taurus - podobno ostatnio biją rekordy cenowe za Żywe trupy.
Wypowiadać się nie będę bo u nich nic nie kupuję, a żywe trupy już sobie przeczytałem po angielsku (przez olewanie wydania serii do końca).
Szanuję ich za Torpedo, a szczególnie za Long John Silver, który to komiks jest u mnie w top 3 (na ok 4 tys przeczytanych komiksów do tej pory).

Timof - czasami coś u nich kupię, Szósty rewolwer czy Donżona czy jakąś obyczajówkę.
Ceny mają dobre i musi być to wydawnictwo, bo wydają dużo ciekawych tytułów.

Kultura Gniewu  - to samo co wyżej napisałem o Timofie.
Mam w planie u nich teraz kupić kilka tytułów.
Ceny dobre, a nawet bardzo dobre.

Hachette - lubię to wydawnictwo za ciekawe kolekcje.
Miałem od nich: Wielka Kolekcja Komiksów Marvela (dobra seria), Bohaterowie i Złoczyńcy (to samo-dobra), Transformers (nieczytane jeszcze), Conan (w kolekcji).

Krakers - Jadwiga Jaguś - wydają rzadko, lecz komiksy dobre.
Retro a wcześniej Krakers - antologie opowiadań.
Buster Brown - bardzo dobry, Senna zmora - ciekawe.
Ceny dobre, na poziomie Ongrysa.
Warto też kupować ze względu na niski nakład - przeważnie ok 100 sztuk, bo potem się już tego nie przeczyta po polsku na papierze.

Polish Comic Art - najdroższe wydawnictwo, powinni zniknąć z rynku.
« Ostatnia zmiana: Pn, 13 Październik 2025, 11:22:54 wysłana przez zarombisty »
Wymarzone:
1. Nemesis the Warlock
2. Zenith
3. Solomon Kane

Offline kemot

« Odpowiedź #5461 dnia: Pn, 13 Październik 2025, 13:07:24 »
Ładnie admin na fejsie Scream Comics odpłynął. Robimy Was w uja bez zabezpieczenia i jeszcze macie być zadowoleni bo patrzcie co robi Studio Lain

Offline komiks

« Odpowiedź #5462 dnia: Pn, 13 Październik 2025, 13:14:16 »
Powiem Ci co się wydarzyło, bo śledzę sytuację.
Wyprzedał się tom 1 i na rynku zostały tomy 2 i 3, leżakowały bo bez tomu 1 nikt nie chciał ich kupić - standardowa sytuacja, niektórzy nazywają to prawem serii.

Scream jakiś czas temu ogłosił, że dodrukuje tom 1 - ale wtedy jeszcze nie powiedział, że na kredzie.
Wtedy ludzie rzucili się wykupować tomy 2 i 3, no bo jak dodrukują 1 to będzie komplet (tom 4 też został ogłoszony).

Niedawno Scream ogłosił, że ten tom 1 to będzie na kredzie 😂 więc niektórzy mają teraz tomy 2 i 3 na offsecie, no i dokupią sobie ten upragniony tom 1 ale na kredzie, w czym problem? 🤣 To znaczy to nie jest śmieszne, żeby nie było 😑
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Kandor

« Odpowiedź #5463 dnia: Pn, 13 Październik 2025, 13:52:47 »
A propos wspomnianego tu Krakersa, jakieś wieści o Retro 4?

Offline Alienus66

« Odpowiedź #5464 dnia: Pn, 13 Październik 2025, 14:23:12 »
A jak ktoś napisał czy bedzie dodruk 2 i 3 na kredzie to odpisali że zależy od sprzedaży tom 1 i żeby sie nie pozbywać 2 i 3😂 to jest gra psychologiczna w pętli bez wyjścia. Bareja by tego nie wymyślił🙂

Offline Necr09

« Odpowiedź #5465 dnia: Pn, 13 Październik 2025, 14:28:16 »
A propos wspomnianego tu Krakersa, jakieś wieści o Retro 4?

Komiksy opłacone do lipca są rozesłane i większość powinna być już u czytelników. Komiksy opłacone w sierpniu są gotowe na wysyłkę (ok. 40 paczek) - jutro będę etykietował - paczkomatowe od razu trafią do paczkomatu a kurierskie wyjdą w poniedziałek. Komiksy opłacone we wrześniu i październiku będą wysyłane w następnym tygodniu.
FGO: 758,469,198

Offline Adolf

« Odpowiedź #5466 dnia: Pn, 13 Październik 2025, 21:51:07 »
OMG, nie zauważyłem tej akcji Screamu, bo byłem na wakacjach, a oni... po kryjomu sobie w komentarzach, żeby nie robić paniki ogłaszają, że 1 tom będzie na kredzie!!! Co za papudraki!!! Po prostu mówią nam wprost, że nas dymają!!! OMG, a jeszcze chwilę wcześniej namawiali ludzi by wykupywali tomy 2 i 3 zalegające w sklepach, bo wiedzieli że gdy ogłoszą kredę na pierwszym tomie, to już ich nikt nie ruszy. A tak znaleźli frajerów na środkowe woluminy i zaraz zrobią ich dodruk na kredzie żeby fani kupuli je jeszcze raz!!! OMG, co tu się odwaliło...

Według mnie, komfortowym wyjściem mogłoby być odczekanie rok i zapytanie na FB czy chcemy Library Edition. Po reakcji fanów by dali nowe wydanie. Ale oni wiedzą, że mogą dymać swoich klientów i walą od razu wydania poprawione na prawidłowym papierze. Jezusie, co za szczęście, że nie ruszyli Top Cow, bo bym im musiał używany papier toaletowy wysyłać do siedziby...

Offline kemot

« Odpowiedź #5467 dnia: Pn, 13 Październik 2025, 22:07:55 »
Ciekawe czy okładki tomów też po cichu poprawili

Offline Melkazir

« Odpowiedź #5468 dnia: Wt, 14 Październik 2025, 00:26:06 »
A jak ktoś napisał czy bedzie dodruk 2 i 3 na kredzie to odpisali że zależy od sprzedaży tom 1 i żeby sie nie pozbywać 2 i 3😂 to jest gra psychologiczna w pętli bez wyjścia. Bareja by tego nie wymyślił🙂
Ja po tych wszystkich perypetiach zakupiłem po prostu collosala. Po co się męczyć

Offline starcek

« Odpowiedź #5469 dnia: Śr, 15 Październik 2025, 21:02:00 »
Patrząc na sporo komentarzy na forum, to dla wielu męka to nauczenie się lengłydża.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Online Xmen

« Odpowiedź #5470 dnia: Śr, 15 Październik 2025, 22:01:52 »
Niektórzy wolą po polsku. Przecież niektórzy deklarują znajomość angielskiego, a później kupują bubla po polsku, zamiast wydania oryginalnego.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline bocik

« Odpowiedź #5471 dnia: Śr, 15 Październik 2025, 23:17:30 »
Ja swoje top dubluję. Nie wiem czemu :-\

Offline starcek

« Odpowiedź #5472 dnia: Cz, 16 Październik 2025, 10:31:04 »
Niektórzy wolą po polsku. Przecież niektórzy deklarują znajomość angielskiego, a później kupują bubla po polsku, zamiast wydania oryginalnego.

Dublować bublem to chyba wyższa forma masochizmu.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Takesh

« Odpowiedź #5473 dnia: Cz, 16 Październik 2025, 10:37:39 »
Dlatego nie dubluję już po polsku posiadane wersje angielskie, jeśli to nie jest coś bardzo dobrego (dla mnie) i już jest po premierze i znam opinie. Mucha zrobiła swoje, inni też dołożyli cegiełki.

Offline vision2001

« Odpowiedź #5474 dnia: Pt, 24 Październik 2025, 13:55:45 »
Takie buty...

Dziś powinna także ruszyć przedsprzedaż obu tomów Archiwów Tomb Raider. Zapraszamy do Waszych ulubionych księgarni komiksowych oraz do Gildii.

Staraliśmy się by ceny obu albumów nie odbiegały za bardzo od poziomu cen wyznaczonego przez albumy wydawane kilka lat temu. Ale niestety inflacja i wzrost kosztów produkcji wymusza ich podwyższenie. 

Do końca mieliśmy nadzieję, że uda nam się zaproponować okładki limitowane, bazujące oczywiście na oryginalnych okładkach zeszytów serii (hipotetyczne okładki załączamy), ale niestety nie udało nam się uzyskać na to zgody.

Często pytacie co zmieniło się w tomie 1. Jest kilka korekt graficznych w przypadku stron rozdziałów, całość poddana została jeszcze raz redakcji i korekcie. Odpowiedzieliśmy też na wieloletnie prośby o zmianę papieru na kredę.

Odpowiadamy też od razu, że tom 4 jest wydrukowany na offsecie, nie z przyczyn ekonomicznych (bowiem to papier dziś droższy niż kreda), ale ze względu na dotrzymanie pierwotnych zobowiązań wobec czytelników, którzy nabyli tomy 1-3 przez lata.

Czy wydamy tom 2 i 3 zależy od Was i przyjęcia tomu 1 na rynku. Głosujecie Wy, kupując. Po prostu. Logicznie rzecz biorąc byłyby to wydania również na kredzie, być może z dodatkowymi okładkami.

Tomb Raider Archiwa tom 1 (wyd. 2025)

Scenariusz: Dan Jurgens
Rysunki: Andy Park, Francis Manapul
Format: 205 x 310 mm
Strony: 408
Oprawa: twarda
ISBN: 978-83-68092-91-2
Cena detaliczna: 249,99 zł

Tomb Raider Archiwa tom 4

Scenariusz: Dan Jurgens, FIONA KAI AVERY,
Rysunki: Adam Hughes, Billy Tan, Tony Daniel, Andy Park, Keu Cha, David Finch, Joe Jusko
Format: 205 x 310 mm
Strony: 528
Oprawa: twarda
ISBN: 978-83-68092-92-9
Cena detaliczna: 269,99  zł